Liga Evropa

Stockholm kliče: Spopad padlih evropskih velikanov, ki prinaša več kot le lovoriko

Amsterdam, Manchester, 22. 05. 2017 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V sredo bomo po treh sezonah dobili novega prvaka Lige Evropa. Kdo bo nasledil Sevillo? Ajax ali Manchester United, to je sedaj vprašanje. V finalu na Friends Areni v Stockholmu pa kluba ne bosta igrala zgolj za lovoriko, temveč tudi za vstopnico za Ligo prvakov. Zmagovalcu je namreč v prihodnji sezoni zagotovljen nastop v skupinskem delu najelitnejšega klubskega tekmovanja.

Jose Mourinho lovi prvo evropsko lovoriko na klopi Manchester Uniteda.
Jose Mourinho lovi prvo evropsko lovoriko na klopi Manchester Uniteda. FOTO: AP
V Stockholmu se bosta srečala kluba, ki se želita vrniti med evropsko elito, kjer sta še ne tako davno bila. Za Ajax, ki ima štiri naslove evropskega prvaka, bo tekma na Švedskem njegov prvi celinski finale po letu 1996, ko je izgubil finale Lige prvakov proti Juventusu. Manchester United pa bo igral prvi finale po letu 2011, ko je v finalu lige prvakov izgubil proti Barceloni. Za izbrance Joseja Mourinha ima tekma še nekoliko večji pomen, saj je to zanje še edina pot v ligo prvakov. V domačem prvenstvu so namreč končali na skromnem šestem mestu in so si tako znova priigrali "le" mesto v Ligi Evropa. Na Old Traffordu so seveda ambicije veliko večje, saj želijo znova igrati med evropsko nogometno elito.  V zadnjem času je bil Portugalec sicer primoran kar dodobra rotirati igralce, da bi vsaj nekoliko ohranil svežino v od poškodb načeti ekipi, ki je v tej sezoni sicer že osvojila eno lovoriko - ligaški pokal, pred začetkom pa še superpokal, a ta na Otoku ne šteje kot "velika" lovorika. 
Veliki finale Lige Evropa med Ajaxom in Manchester Unitedom si boste lahko v živo ogledali na Kanalu A in VOYO. S prenosom iz Stockholma začnemo ob 20.30.

"Ljudje bodo pogledali lestvico in dejali, da nismo imeli dobre sezone. Toda - na koncu koncev - ali bi raje končali drugi in ničesar osvojili ali osvojili dve lovoriki in igrali v ligi prvakov?" je kar nekako v Mourinhovem slogu za Unitedovo spletno stran povedal Phil Jones. Angleški reprezentant in centralni branilec bo verjetno igral v Stockholmu, saj je Eric Bailly kaznovan, potem ko je na povratni tekmi polfinala proti Celti prejel direktni rdeči karton. Zlatan Ibrahimović, Luke Shaw, Marcos Rojo in Ashley Young so vsi poškodovani in ne bodo igrali, a bodo potovali v švedsko glavno mesto. Zagotovo se bo rdečim vragom najbolj poznala odsotnost Ibrahimovića, ki je do poškodbe, za United zabil 28 golov v vseh tekmovanjih in je prepričljivo prvi strelec kluba. Šved tako ne bo dobil priložnosti, da bi zaigral v velikem finalu pred domačimi navijači in to na stadionu, pred katerim bo kmalu stal tudi kip z njegovo podobo. "Vsi bodo šli. Imamo nekaj igralcev na berglah, ampak tudi ti bodo šli. To je izjemna skupina igralcev, v kateri vlada izvrstno vzdušje že od začetka sezone," pravi Mourinho. "Več časa smo prebili na potovanjih, tekmah in v hotelih kot doma. Najmanj šestdeset tekem pomeni 140 dni v hotelih, tako da smo praktično pol leta preživeli skupaj. To pa ni mogoče, če vzdušje ni pravo," poudarja Portugalec.

Ajax ima zelo mlado, a hkrati zelo talentirano moštvo. Jim bo uspelo priti do konca?
Ajax ima zelo mlado, a hkrati zelo talentirano moštvo. Jim bo uspelo priti do konca? FOTO: AP
Ajax pa ima zdravo in spočito ekipo, vsaj sodeč po besedah trenerja Petra Bosza. Domačo sezono je končal teden dni pred Unitedom in ima z drugim mestom v domačem prvenstvu ligo prvakov že zagotovljeno. Vse bo tako podrejeno zgolj osvojitvi pokala. "Vsi sanjajo o finalu evropskega tekmovanja. To je za nas izjemna priložnost," pravi Bosz. Amsterdamski klub je v zadnjem obdobju ostal malce v povprečju, saj zaradi manjšega televizijskega trga ni bil deležen toliko denarja kot večji evropski tekmeci.
Finale na Friends Areni si bo sicer ogledali okoli 50.000 tisoč ljubiteljev nogometa. Evropska nogometna zveza je sicer nekoliko razjezila obe strani navijačev. Saj bodo obojni dobili zgolj po 9.500 vstopnic, kar je manj kot polovica celotne kapacitete stadiona.

"Oba kluba imata bogato zgodovino. Oni imajo izkušnje in večji proračun, mi pa dobro ekipo. V nasprotnem primeru ne bi bili v finalu," meni Bosz. Njegova najnovejša zlata Ajaxova generacija vključuje danskega čudežnega dečka Kasperja Dolberga in 18-letnega Justina Kluiverta, sina Ajaxove in nizozemske legende Patricka Kluiverta, ki je med drugim dosegel zmagoviti gol v finalu lige prvakov leta 1995 proti Milanu. Nizozemci imajo tudi naslov v "drugem" evropskem tekmovanju. Leta 1992 so namreč osvojili takratni Pokal Uefa, ki je seveda predhodnik Lige Evropa, ki se v tem formatu, ki ga poznamo danes, igra od leta 2010.

Velika čast pa je doletela tudi slovenskega sodnika Damirja Skomino, ki bo sodil ta obračun med nizozemskim in angleškim predstavnikom. Pomagali mu bodo Jure Praprotnik, Robert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić, četrti sodnik pa bo Italijan Gianluca Rocchi. Veliki finale Lige Evropa si boste lahko v sredo ogledali v živo tudi na naši televiziji. S prenosom iz Stockholma na Kanalu A in VOYO začnemo ob 20.30, tekmo pa bo komentiral Tomaž Lukač

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
22. 05. 2017 19.21
+0
Joza z nekaj srece nese kanto