Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Athletic s petardo sam na vrhu skupine, huda poškodba Balažica

Bilbao, 05. 11. 2015 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./Ž.L.
Komentarji
6

Dvoboj za vrh skupine L je v četrtem krogu skupinskega dela Lige Evropa zanesljivo dobil Athletic Bilbao, za katerega je dva gola proti Partizanu prispeval mladi Iñaki Williams. Beograjčani se domov poleg poraza vračajo tudi s huje poškodovanim slovenskim branilcem Gregorjem Balažicem.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Partizan
    02:33
    Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Partizan
  • Huda poškodba Gregorja Balažica v Bilbau
    00:48
    Huda poškodba Gregorja Balažica v Bilbau

Mitski San Mames v Bilbau je bil prizorišče dvoboja za vrh skupine L, kjer je Athletic Bilbao srbskega prvaka Partizan pričakal z zelo močno postavo in razigranim občinstvom. Še sveži strateg črno-belih Ljubinko Drulović je občasnemu slovenskemu reprezentantu Gregorju Balažicu namenil mesto v prvi postavi, potem ko je ekipo pred prvo medsebojno tekmo z Baski zapustil trener Zoran Milinković. Partizan je v Bilbao prišel po še eni boleči zaušnici, zgodovinskemu porazu proti Metalcu v Gornjem Milanovcu v srbski ligi, toda proti osvajalcem španskega superpokala so se Balažic in soigralci postavili čvrsto in sprva niso imeli nikakršnih težav.

Obrambna taktika se Beograjčanom ni dolgo obrestovala in po visoki žogi je Balažic v 16. minuti izgubil tla pod nogami ob robustnem Aritzu Adurizu, ki je odprl prostor za Iñakija Williamsa, ta pa je mirno zadel z natančnim strelom na drugo vratnico. Toda odgovor črno-belih je bil ekspresen in Miroslav Vulićević je z lepo globinsko žogo s krila v sicer sumljivem položaju našel Aboubakarja Oumaruja, ki se ni zmenil za proteste Baskov in matiral Iaga Herrerina za 1:1.

Nore tri minute v "bilbajski katedrali" so se zaključile z novim vodstvom Athletica, za katerega je spet zadel temnopolti ljubljenec občinstva - prekrasna žoga skozi obrambo Beñata Etxebarrie je v kazenskem prostoru našla Aduriza, ta pa je za enega lažjih zadetkov praktično na golovi črti zaposlil Williamsa. Ta je bil v 25. minuti že blizu svojemu hat-tricku, a je z volejem meril prek vrat. Hudo poškodbo je v tej akciji očitno staknil Balažic, ki je nerodno pristal na zelenici po skoku za žogo in se nemudoma prijel za koleno. Ob toplem aplavzu je Murskosobočan z rokami na obrazu zapustil zelenico na nosilih, zamenjal pa ga je Lazar Ćirković.

Poškodba Balažica je malce šokirala obe moštvi, ki sta okoli 30. minute dvakrat zapretili s hitrimi protinapadi, a sta tako Herrerin na eni kot Filip Kljajić na drugi strani s pravočasnima izletoma preprečila "situaciji ena na ena". V 39. minuti bi lahko nastopile še večje težave za goste, toda Marko Jevtović je po oceni glavnega sodnika le za rumeni karton kot zadnji branilec na robu kazenskega prostora v prodoru zrušil Aduriza. Toda izkazalo se je, da je Jevtović le malce prestavil novo baskovsko slavje – prosti strel je mimo neprepričljivega živega zidu v vratarjev kot elegantno poslal Beñat.

Iñaki Williams je bil prvo ime tekme v Baskiji.
Iñaki Williams je bil prvo ime tekme v Baskiji. FOTO: Reuters

Že v praktično naslednjem napadu bi lahko Athletic povedel tudi s 4:1, toda Aduriz je po slabem izbijanju gostujoče obrambe s težkega položaja zgolj dobro pretegnil Kljajića. Ta je bil na mestu tudi v enem zadnjih napadov polčasa, ki ga je s strelom z glavo točno vanj zaključil Markel Susaeta. Drugi polčas so partizanovci začeli brez strelca Oumaruja, ki ga je za drugih 45 minut zamenjal Ivan Šaponjić. Po petih minutah nadaljevanja je v mreži Partizana končala nova žoga, toda Susaeta je v prepovedanem položaju pokvaril akcijo Aduriza in Willamsa ter pomagal "razveljaviti" zadetek.

Baskom bi se kmalu pripetila še velika napaka, a je Herrerin skorajda z golove črte uspel rešiti slabo izbijanje oziroma podajo nazaj ter preprečil komičen zadetek večera, Mikel San Jose pa je bil v 56. minuti za las prekratek po uigrani akciji s prostega strela in podaji Williamsa, ki je pred vrati zgrešila vse soigralce. Trener rdeče-belih Ernesto Valverde je v 64. minuti priredil stoječe ovacije Williamsu, ki ga je pred naslednjo ligaško preizkušnjo zamenjal z Oscarjem de Marcosom. Baskom bi se kmalu pripetila še velika napaka, a je Herrerin skorajda z golove črte uspel rešiti slabo izbijanje oziroma podajo nazaj ter preprečil komičen zadetek večera, Mikel San Jose pa je bil v 56. minuti za las prekratek po uigrani akciji s prostega strela in podaji Williamsa, ki je pred vrati zgrešila vse soigralce.

Trener rdeče-belih Ernesto Valverde je v 64. minuti priredil stoječe ovacije Williamsu, ki ga je pred naslednjo ligaško preizkušnjo zamenjal z Oscarjem de Marcosom. Valverde je iz igre kmalu potegnil še eno pomembno figuro, nekdanjega soigralca Jana Oblaka pri Atletico Madridu Raula Garcio, ki se je umaknil Javierju Erasu. Beñat je v 71. minuti s prostega strela v kazenski prostor Partizana poslal nov "vodeni izstrelek", ki je našel glavo Aduriza, izkušeni strelec pa je s svojim najmočnejšim orožjem – glavo – prekrasno matiral Kljajića za 4:1 in svoj stoti gol na uradnih tekmah v majici baskovskih levov.

Ti pa se še niso nasitili zadetkov in po izvrstni akciji je Aduriz pred vrati nesebično zaposlil Gorko Elustonda, ki je kljub praznim vratom malce neprepričljivo, a dovolj dobro zaključil, da je žoga kljub posredovanju branilca Partizana na golovi črti zatresla mrežo. Kljajić je pred iztekom rednega dela vknjižil še eno obrambo, potem ko je po predložku Susaete znova nevarno streljal Aduriz. Athletic se je tako z visoko zmago sam prebil na vrh skupine, Partizan pa je predal tudi drugo mesto, ki ga z boljšo razliko v zadetkih zdaj zaseda Augsburg s Timom Matavžem.

Liga Evropa, izid 4. kroga:

Athletic Bilbao – Partizan 5:1 (3:1)
Williams 16., 19., Etxebarria 40., Aduriz 71., Elustondo 81.; Oumaru 17.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
06. 11. 2015 02.50
Skoda balazica najboljsi branilec pri partizanu. Poskodba se je poznala in se se bo.
Trend01
05. 11. 2015 23.08
+4
Oblak - dobro, Iličić - odlično, Berić - odlično, Kampl - tudi eden boljših, Handanović zadnjič pokazal eno najboljših predstav v zadnjem času, obrambni igralci povsem solidno........ in še bi lahko našteval. A na koncu mora slovensko reprezentanco "reševati" na pol invalidni igralec, ki igra v drugi japonski ligi! Ne me narobe razumet - vsa čast Novakoviću. Kaj je s temi naštetimi fanti, ki predstavljajo sedanjost in bližnjo prihodnost reprezentančnega nogometa?!?
KardinalFrancRodeVKristusu
06. 11. 2015 02.09
+1
rambek
06. 11. 2015 02.52
-1
Res je... Tudi ljubijankic... Dajmo moznost ostalim? Nevem zakaj ni bezjaka ne kronavetra filipovica.. Tudi balazic bi lahko bil zraven tudi maroh.. Aljaz strun itn..
KiNgKoNg
05. 11. 2015 22.25
+4
Prenos NOGOMETA na kanalu ki se imenuje KINO? Yep, makes sense.
Jani Prešern
05. 11. 2015 22.54
+3
Glede na klube, ki igrajo (partizan) je še to vrh:)