Liga Evropa

VIDEO: Navijači Kölna v Londonu povzročili kaos, policija je imela polne roke dela

London, 15. 09. 2017 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
1

Tekmo nogometne Lige Evropa v skupina H med Arsenalom in Kölnom je povsem zasenčil kaos, ki ga je povzročil prihod približno 20.000 nemških navijačev, ki so preplavili London. Prišlo je do spopadov s policisti, saj so nemški navijači želeli brez vstopnic priti na stadion.

Več videovsebin
  • Navijači Kölna na londonskih ulicah
    01:11
    Navijači Kölna na londonskih ulicah
  • Policijske kontrole v Londonu
    02:52
    Policijske kontrole v Londonu

Za nemške privržence gostujočega moštva je bilo na stadionu Emirates v Londonu na razpolago le 3000 vstopnic, večina jih je tako ostala brez želenega dragocenega koščka "papirja". Kot so poročali angleški mediji, so nekateri navijači skušali na silo vdreti na stadion, zaradi velike zmešnjave so za eno uro prestavili začetek tekme, ki ga je na koncu s 3:1, po prvem polčasu je z 1:0 povedla nemška ekipa, dobila zasedba Arsenala.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija DPA, se je Uefa odločila, da bo vodstvo ekipe iz Kölna kaznovalo zaradi navijaških izgredov ter metanja predmetov na igrišče in prižiganja bakel ter uničevanja inventarja na stadionu. Pod drobnogledom je tudi Arsenal, ki si lahko obeta kazen zaradi blokade stopnišča v sektorju stadiona, ki je bil namenjen za navijače gostujoče ekipe.

Nezadovoljne nemške navijače je skušala ukrotiti posebna enota britanske policije, posebej izurjena za obvladovanje neredov, ki je aretirala pet najbolj gorečih nemških privržencev, je sporočil Scotland Yard. Očividci nogometnega kaosa navajajo, da so se posamezni nemški navijači spopadli s pripadniki varnostnih sil, ki so skrbeli za red in mir na stadionu Emirates. Nekateri navijači so skušali prebiti policijski kordon, da bi vdrli na stadion, čeprav za ogled niso imeli vstopnic.

Po velikem incidentu se je oglasilo vodstvo londonskega Arsenala, ki je napovedalo podrobno in temeljito preiskavo dogodkov, ki so pripeljali do navijaškega kaosa. V sodelovanju s policijo in Evropsko nogometno zvezo (Uefa) so izpeljali vrsto ukrepov, kako preprečiti ilegalno prodajo vstopnic stotnijam nemških navijačev, ki niso bili del 3000 srečnežev z vstopnicami. Kljub ukrepom so številne vstopnice preprodajalci prodali na črnem trgu.

"V skladu s pravili smo za gostujoče navijače namenili 3000 vstopnic, kar pa seveda ni bilo dovolj glede na številne navijače, ki so prišli v London brez vstopnic, kar je bil tudi vzrok za nerede in zmedo pred stadionom pred začetkom tekme," so zapisali pri Arsenalu, ki bo preiskal, kako je vseeno na stadion vstopilo večje število nemških navijačev od načrtovanih, ki niso sedeli na sektorju, namenjenem gostujočim navijačem ter kako se je lahko zgodilo, da so navijači Kölna pomešali med domače navijače ter s tem poskrbeli za dodatno varnostno tveganje.

Angleška televizija ITV je poročala o nešportnem obnašanju nemških navijačev, češ da so nekateri nemški navijači med paradiranjem po Londonu salutirali z nacističnim pozdravom, urinirali po stopniščih hiš, na stadionu pa so posamezni navijači uničevali sedeže, prižigali bakle, očividci pa so poročali tudi o spopadih navijaških skupin v središču Londona.

Navijači Kölna so bili na stadionu pod budnim nadzorom policije.
Navijači Kölna so bili na stadionu pod budnim nadzorom policije. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiki46
15. 09. 2017 13.26
+4
glede na to, da sprejme stadion več kot 60 tisoč gledalcev, jim namenijo ubogih tri tisoč vstopnic, kar je pet procent. naj jim Koln vrne. 50 tisoč sprejme gledalcev stadion, največ 2500 vstopnic za Angleže.