Liga Evropa

West Ham z Domžalami na vidiku do prve zmage na pripravah, slavili tudi Bayern, Leicester in Atletico

Dunaj, 23. 07. 2016 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Londonski West Ham United na tekmo tretjega predkroga kvalifikacij za Ligo Evropa v Ljubljano prihaja z okrepljeno samozavestjo. Moštvo hrvaškega trenerja Slavena Bilića je pred zmenkom z Domžalami na pripravah v Avstriji slavilo prvo zmago. Carlo Ancelotti na klopi Bayerna ostaja stoodstoten.

Nekdanji hrvaški selektor Slaven Bilić je trener West Hama, čigar barve je poleg Evertona branil tudi kot nogometaš v Premier League.
Nekdanji hrvaški selektor Slaven Bilić je trener West Hama, čigar barve je poleg Evertona branil tudi kot nogometaš v Premier League. FOTO: AP

Domžale pred prvo od dveh zgodovinskih tekem z West Ham Unitedom v kvalifikacijah za Ligo Evropa še čaka preizkušnja v domačem prvenstvu, varovanci Luke Elsnerja pa se bodo pred prihodom zvezdniškega moštva iz otoške Premier League težko osredotočili zgolj na nedeljsko preizkušnjo na stadionu Matije Gubca v Krškem. West Ham United je navduševal v zadnji sezoni po mnenju mnogih najmočnejšega ali vsaj najzanimivejšega nogometnega prvenstva na svetu. Nekdanji reprezentant in selektor hrvaške reprezentance Slaven Bilić je v Londonu za zadnjo sezono na mitskem Boleyn Groundu (Upton Parku) sestavil izjemno močno moštvo na čelu z enim izmed največjih zvezdnikov nedavno končanega Eura 2016, Dimitrijem Payetom, a pred selitvijo na olimpijski stadion (prvo uradno tekmo bodo tam s kladivi odigrale ravno Domžale) rezultati niso bili blesteči. V soboto je West Ham šele v petem poskusu na pripravah slavil prvo zmago, kovači so s 3:0 ugnali nemški Karlsruher. Mrežo nekdanjega prvoligaša je načel postavni napadalec Andy Carroll v deveti minuti, novi član kluba Sofiane Feghouli pa je prednost povišal v 17. minuti. Končni izid je postavil mladi napadalec Ashley Fletcher v 80. minuti. Prvi zvezdnik Uniteda Payet proti klubu, za katerega je trener Bilić nekoč tudi igral, ni stopil na zelenico.

Poročali smo že, da je zaradi priprav, ki jih West Ham opravlja v sosednji Avstriji, tekma  z Domžalami prišla kot naročena za enega najtradicionalnejših londonskih klubov. Ta se bo 28. julija na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij na največjem slovenskem stadionu v ljubljanskih Stožicah meril z lani tretjo ekipo slovenskega državnega prvenstva, ki je bila na dveh tekmah boljša od beloruskega Šahtjorja Soligorska. Nogometaši West Hama so bili v sezoni 2015/16 pravi strup za favorizirana moštva in so v spopadu z Domžalami seveda nesporni favoriti. West Ham je na pripravah izgubil s Seattle Sounders, nato sta sledila dva remija s Carolino RailHawks in češko ekipo Slovacko, nazadnje pa je Bilića in varovance visoko ugnal še Rubin Kazan (0:3). Zmage so se v težkih dneh za mesto München veselili tudi pri Bayernu, kjer novi trener Carlo Ancelotti še ne pozna poraza. Bavarci so slovili proti Landshutu, strelci zadetkov so bili Franck Ribery, David Alaba in Daniel Hägler.

Celtic, ki je večji del priprav preživel v Sloveniji in ob remijih s Celjem in Mariborom uspel premagati le Olimpijo, je po pravi blamaži v kvalifikacijah za Ligo prvakov in porazu proti gibraltarskim Red Imps uspel izničiti zaostanek in napredovati, v soboto pa so varovanci Brendana Rodgersa pred nadaljevanjem kvalifikacij šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili z osvajalcem Premier League Leicester Cityjem (1:1). Riyad Mahrez, ki naj bi bil na izhodnih vratih Cityja, je lisjakom prinesel vodstvo kmalu po začetku drugega polčasa, Celtic pa je pred porazom rešil Eoghan O'Connell. Na prvi tekmi turnirja International Champions Cup so navijači videli zanesljivo izvajanje najstrožjih kazni (podaljška niso igrali), šele v šesti seriji je zgrešil James Forrest, Leicestrov Daniel Amartey pa ni grešil za zmago. Jan Oblak je na prvi pripravljalni tekmi Atletico Madrida ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, rdeče-beli pa so slavili proti nekdanjemu prvoligašu Numancii (2:0). Škofjeločan pravega dela ni imel, odigral pa je le prvi polčas. Že zdaj izjemno pripravljeni Madridčani so povedli prav takrat, zadel je Fernando Torres, nato pa je v drugih 45 minutah Luciano Vietto, ki naj bi bil tik pred prestopom v Barcelono, s podajo v sredino poskrbel za avtogol in končni izid 2:0. V postavi Atletica je od prve minute debitiral hrvaški reprezentant Šime Vrsaljko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.