Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Verbič v 1/16 finala v velikem slogu z dvema podajama, Kek z Rijeko še poglobil krizo Milana

Reka, Bergamo, Koebenhavn, San Sebastian, 07. 12. 2017 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Tudi zadnji krog skupinskega dela Lige Evropa je zaznamoval slovenski reprezentant Benjamin Verbič. Koebenhavn je potreboval pozitiven izid in ga na domačem obračunu s Šerifom po zaslugi dveh podaj Vojničana tudi dobil (2:0) ter se uvrstil v šestnajstino finala. Rijeka Matjaža Keka je ob slovesu od tekmovanja še poglobila krizo AC Milana (2:0).

Več videovsebin
  • Podaji Benjamina Verbiča na tekmi Koebenhavn - Šerif
    02:14
    Podaji Benjamina Verbiča na tekmi Koebenhavn - Šerif
  • Vrhunci tekme Atalanta - Lyon
    02:03
    Vrhunci tekme Atalanta - Lyon
  • Vrhunci tekme Koebenhavn - Šerif
    03:40
    Vrhunci tekme Koebenhavn - Šerif
  • Vrhunci tekme Rijeka - AC Milan
    02:28
    Vrhunci tekme Rijeka - AC Milan
  • Vrhunci tekme Dinamo Kijev - Partizan
    03:42
    Vrhunci tekme Dinamo Kijev - Partizan
  • Vrhunci tekme Zorja - Athletic Bilbao
    03:08
    Vrhunci tekme Zorja - Athletic Bilbao
  • Vrhunci tekme Real Sociedad - Zenit
    04:04
    Vrhunci tekme Real Sociedad - Zenit
  • Vrhunci tekme Vitoria de Guimaraes - Konyaspor
    02:42
    Vrhunci tekme Vitoria de Guimaraes - Konyaspor
  • Vrhunci tekme Marseille - Salzburg
    02:10
    Vrhunci tekme Marseille - Salzburg

Dramatičen obračun v Koebenhavnu je pripadel istoimenskemu danskemu prvoligašu, za katerega v tej sezoni izjemno uspešno nastopa slovenski reprezentant Benjamin Verbič. Ta je ob nedavni zmagi nad moskovsko Lokomotivo v Rusiji prispeval tudi prekrasen gol, a zaradi poraza so morali levi na četrtkovi zaključni tekmi skupinskega dela iztržiti kakšno točko proti neugodnim Moldavcem. To jim je uspelo po zaslugi kar dveh podaj Vojničana v vsega nekaj minutah, ko je nekdanji član Celja z dvema natančnima "izstrelkoma" iz kota našel najprej Pierosa Sotiriouja v 57. in nato še Michaela Lüftnerja v 60. minuti za hitrih 2:0.

Verbič (desno) v akciji med tekmo na Danskem.
Verbič (desno) v akciji med tekmo na Danskem. FOTO: AP

Kljub izključitvi Jaira dobrih deset minut kasneje bi lahko šerifi dodobra zakuhali končnico tekme, a je Ziguy Badibanga v 78. minuti zapravil strel z bele točke. Verbič je v zadnjih minutah rednega dela zapustil igrišče in se s soigralci nato veselil napredovanja. Zaradi zmage Lokomotive, ki je v zaključku tekme z igralcem več premagala Zlin (2:0), so se Danci v 1/16 finala prebili z drugega mesta. Josip Iličić je spopad za prvo mesto v skupini E z Lyonom začel v prvi postavi, Jasmin Kurtić pa se mu je na zelenici pridružil šele v zaključku dvoboja, ki so ga Bergamčani dobili z minimalnih 1:0. Odločil je gol Andrea Petagne v deseti minuti, ko se je volej Hansa Hateboerja odbil visoko prek vratarja gostov, žogo pa je v mrežo praktično na črti vrat pospravil Petagna in črno-modrim prinesel prvo mesto v težki skupini, v kateri je močno razočaral angleški Everton, a je sloviti liverpoolski klub z dvema goloma talentiranega Ademola Lookmana in še enim zadetkom hrvaškega vezista Nikole Vlašića razveselil svoje navijače na Cipru, kjer pa modrih, zanimivo, ni vodil novi strateg Sam Allardyce, ki je raje ostal doma.

Pobira se tudi Rijeka slovenskega trenerja Matjaža Keka, ki je na domači Rujevici v četrtek zvečer slavil eno največjih zmag v karieri. Padel je namreč sloviti AC Milan, sedemkratni evropski prvak, ki je pod taktirko začasnega trenerja Gennara Gattusa zaostal že v sedmi minuti, ko je prosti strel s pomočjo vratnice mojstrsko izvedel Jakov Puljić. Posojeni član Interja iz Zaprešića še zdaleč ni redni član prve postave Rečanov, a bi lahko v 31. minuti svoj izjemen večer še polepšal z drugim golom, ko je po predložku Marka Vešovića z ugodnega položaja zgrešil z glavo. Rdeče-črni so v prvem polčasu zapretili le občasno, Patrick Cutrone je v zadnjih minutah sprejel lepo podajo Cristiana Zapate in meril prek vratarja Simona Sluge, a tudi prek gola. Drugi polčas je Rijeka odprla sanjsko in Mario Gavranović je podajo s strani elegantno preusmeril ob daljšo vratnico Milančanov za velikih 2:0, ob tem izidu pa se Milan ni več pobral ter utrpel nov boleč poraz. To je bil sicer prvi letošnji v Ligi Evropa, v skupini D pa so Gattusovi varovanci kljub odhodu trenerja Vincenza Montelle osvojili prvo mesto pred AEK, Rijeko in Austrio. Atenčani so na večerni tekmi brez golov remizirali na Dunaju.

Prizor iz San Sebastiana in prodor Adnana Januzaja na tekmi med Real Sociedadom in Zenitom.
Prizor iz San Sebastiana in prodor Adnana Januzaja na tekmi med Real Sociedadom in Zenitom. FOTO: AP

Arsenal se je po porazu na ligaškem derbiju z Manchester Unitedom z visokih 6:0 znesel nad BATE. En gol so si po slabi uri igre zabili gostje sami, a je takrat Arsenal z zadetki Mathieuja Debuchyja, Thea Walcotta in Jacka Wilshera že vodil s 3:0. Mrežo Belorusov sta napolnila še Olivier Giroud z enajstih metrov in Mohamed Elneny. V skupini I se je moral s Konyasporjem posloviti slovenski reprezentant Nejc Skubic, ki ni uspel izkoristiti zdrsa Marseilla na domačem obračunu s Salzburgom. Na omenjeni tekmi v francoskem pristanišču je bil izid 0:0, remi pa so Marseillčani srečno izvlekli že na nedavni tekmi v Konyi, kjer je z bele točke zadel prav Skubic. Tokrat nekdanji kapetan Domžal dvoboja ni začel, Mehdi Bourabia pa je turškega prvoligaša na gostovanju pri Vitorii v Guimaraesu (tudi Portugalci bi ob porazu Marseilla lahko napredovali) v 15. minuti popeljal v hitro vodstvo. Konyaspor je bil pred napredovanjem, ki pa ga je zeleno-belim preprečil Oscar Estupinan v 77. minuti. Skupaj s Salzburgom je torej v naslednji krog tekmovanja odšel Marseille.

Athletic Bilbao je z zadetkoma Aritza Aduriza in Raula Garcie v zaključku dvoboja z Zorjo v Luhansku potrdil napredovanje, Baski so osvojili celo prvo mesto, ki jim ga je prepustil Oestersunds. Ta švedski klub je že v prejšnjem krogu spisal eno najlepših zgodb z uvrstitvijo v nadaljnje tekmovanje. Tim Matavž je začel tekmo za Vitesse, ki je nato brez pomoči Šempetrčana ugnal Nico (1:0), a vseeno sklenil tekmovanje na zadnjem mestu skupine. Lazio si je po ekspresni potrditvi napredovanja v izločilne boje privoščil nov poraz, tokrat pri na koncu tretjeuvrščenemu Zulte-Waregemu (3:2). Miha Mevlja je vnovič odigral vseh 90 minut za Zenit, ki je prišel do lepe zmage pri Real Sociedadu (3:1) in osvojil prvo mesto v močni skupini L. Willian Jose je v drugem polčasu sicer še uspel izenačiti, nato pa sta dvoboj v korist Rusov prevesila Branislav Ivanović in Leandro Paredes. Omenjena nogometaša sta zabila fantastična gola, srbski branilec s  "škarjicami", argentinski napadalec pa je po "malonogometno" preigraval skozi kazenski prostor in matiral talentiranega rojaka Geronima Rullija. Vardar je ob zaključku skupinskega dela prišel do prve točke in v domačem Skopju pri remiju zadržal Rosenborg (1:1). Drugi srbski predstavnik v šestnajstini finala Lige Evropa bo Partizan, ki se je zgolj za čast in slavo v Kijevu nocoj pomeril z Dinamom in visoko izgubil z gostiteljem finala letošnje sezone Lige prvakov (4:1). Marko Jevtović je v zadnji sekundi prvega polčasa sicer znižal na 1:3, a je izjemni Junior Moraes v 77. minuti z bele točke zaključil svoj hat-trick in potrdil prvo mesto v skupini, drugega mesta so se vseeno razveselili črno-beli. 

Dinamo Kijev ‒ Partizan 4:1 (3:1)
Morozjuk 6., Moraes 28., 31., 77./11-m; Jevtović 45./11-m

Young Boys ‒ Skënderbeu 2:1 (0:0)
Hoarau 55., Assale 90.; Gavazaj 51.

Lestvica: 1. Dinamo 13 točk, 2. Partizan 8, 3. Young Boys 6, 4. Skënderbeu 5.

Skupina A

Slavija Praga ‒ FC Astana 0:1 (0:1)
Aničić 39.

Villarreal ‒ Maccabi Tel-Aviv 0:1 (0:0)
Blackman 60.

Lestvica: 1. Villarreal 11 točk, 2. Astana 10., 3. Slavija 8, 4. Maccabi.

Skupina B

Dinamo Kijev ‒ Partizan 4:1 (3:1)
Morozjuk 6., Moraes 28., 31., 77./11-m; Jevtović 45./11-m

Young Boys ‒ Skënderbeu 2:1 (0:0)
Hoarau 55., Assale 90.; Gavazaj 51.

Lestvica: 1. Dinamo 13 točk, 2. Partizan 8, 3. Young Boys 6, 4. Skënderbeu 5.

Skupina C

Hoffenheim ‒ Ludogorec 1:1 (1:0)
Ochs 25.; Wanderson 62.
RK: Keseru 83./Ludogorec

Istanbul Basaksehir ‒ Braga 2:1 (1:0)
Višća 10., Belozoglu 71./11-m; M. Silva 55.

Lestvica: 1. Braga 10 točk, 2. Ludogorec 9, 3. Istanbul 8, 4. Hoffenheim 5.

Skupina D

Austria ‒ AEK Atene 0:0

Rijeka ‒ AC Milan 2:0 (1:0)
Puljić 7., Gavranović 47.
Matic Črnic (Rijeka) je igral od 81. minute.

Lestvica: 1. Milan 11 točk, 2. AEK 8, 3. Rijeka 7, 4. Austria 5.

Skupina E

Apollon Limasol ‒ Everton 0:3 (0:2)
Lookman 21., 28., Vlašić 86.

Atalanta ‒ Lyon 1:0 (1:0)
Petagna 10.
Josip Iličić je igral do 83. minute, Jasmin Kurtić (oba Atalanta) pa od 75. minute.

Lestvica: 1. Atalanta 14 točk, 2. Lyon 11, 3. Everton 4, 4. Apollon 3.

Skupina F

FC Koebenhavn ‒ FC Šerif 2:0 (0:0)
Sotiriou 57., Luftner 60.
RK: Jairo 71./Šerif
Ziguy Badibanga (Šerif) je v 78. minuti zapravil enajstmetrovko.
Benjamin Verbič (Koebenhavn) je igral do 89. minute.

Zlin ‒ Lokomotiva Moskva 0:2 (0:0)
Al. Mirančuk 70., Farfan 75.
RK: Gajić 58./Zlin

Lestvica: 1. Lokomotiva 11 točk, 2. Koebenhavn 9, 3. Šerif 9, 4. Zlin 2.

Skupina G

FCSB ‒ Lugano 1:2 (0:2)
Gnohere 60.; Daprela 3., Vecsei 32.

Hapoel Beršeba ‒ Viktoria Plzen 0:2 (0:1)
Hejda 28., Horava 83.

Lestvica: 1. Viktoria 12 točk, 2. FCSB 10, 3. Lugano 9, 4. Hapoel 4.

Skupina H

Crvena zvezda ‒ Köln 1:0 (1:0)
Srnić 22.

Arsenal ‒ BATE Borisov 6:0 (3:0)
Debuchy 11., Walcott 37., Wilshere 43., Poljakov 52./ag., Giroud 63./11-m, Elneny 74.

Lestvica: 1. Arsenal 13 točk, 2. Crvena zvezda 9, 3. Köln 6, 4. BATE 5.

Skupina I

Marseille ‒ Salzburg 0:0

Vitoria de Guimaraes ‒ Konyaspor 1:1 (0:1)
Estupinan 77.; Bourabia 15.
Nejc Skubic (Konyaspor) je igral od 46. minute.

Lestvica: 1. Salzburg 12 točk, 2. Marseille 8, 3. Konyaspor 6, 4. Guimaraes 5.

Skupina J

Hertha Berlin ‒ Oestersunds FK 1:1 (0:0)
Pekarik 61.; Papagiannopoulos 58.
Brwa Nouri (Oestersunds) je v 87. minuti zapravil enajstmetrovko.

Zorja ‒ Athletic Bilbao 0:2 (0:0)
Aduriz 70., Garcia 86.

Lestvica: 1. Athletic 11 točk, 2. Oestersunds 11, 3. Zorja 6, 4. Hertha 5.

Skupina K

Vitesse ‒ Nice 1:0 (0:0)
Castaignos 85.
Tim Matavž (Vitesse) je igral do 68. minute.

Zulte-Waregem ‒ Lazio 3:2 (1:0)
De Pauw 6., Heylen 60., Leya 83.; Caicedo 67., Leiva 76.

Lestvica: 1. Lazio 13 točk, 2. Nice 9, 3. Waregem 7, 4. Vitesse 5.

Skupina L

Vardar ‒ Rosenborg 1:1 (1:1)
Ytalo 9.; Bendtner 45./11-m

Real Sociedad ‒ Zenit 1:3 (0:1)
Jose 58.; Erohin 35., Ivanović 64., Paredes 85.
Miha Mevlja (Zenit) je igral vso tekmo.

Lestvica: 1. Zenit 16 točk, 2. Real 12, 3. Rosenborg 5, 4. Vardar 1.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
07. 12. 2017 21.54
-8
Hahaha - Kek z Rijeko še poglobil krizo Milana! Mimogrede, Milan je prvi na lestvici in je imel že pred današnjo tekmo zagotovljeno prvo mesto v skupini D! V resnici je pa ravno obratno - v krizi je Rijeka, v Ligi Evropa so izpadli, v hrvaški ligi so šele četrti! Hahaha - Kek je poglobil krizo Milana - crkavam, od smeha!
dajno
07. 12. 2017 21.47
-1
Brez prenosa....
poserjemsenavas
08. 12. 2017 16.16