Liga Evropa

Uefa zaradi rasističnih vzklikov kaznovala Rijeko

Reka, 05. 09. 2017 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
8

Evropska nogometna zveza je hrvaški klub, ki ga vodi trener Matjaž Kek, kaznovala z zaprtjem dela stadiona na eni tekmi Lige Evropa. Vzrok so rasistični vzliki navijačev Rijeke na tekmi proti grškemu Olympiacosu. Rijeka bo morala plačati tudi finančno kazen.

Nogometaši Rijeke, ki jih vodi Matjaž Kek, na uvodni tekmi skupinskega dela Lige Evropa proti atenskemu Aeku ne bodo mogli računati na pomoč navijačev s severne tribune. Z zaprtjem dela stadiona, ki je bil zgrajen pred letošnjo sezono, jih je kaznovala Uefa, ker so se na tekmi kvalifikacij proti Olympiacosu dogajale reči, ki se ne bi smele. Na severni tribuni, ki ima 2140 sedežev, je zbrana navijaška skupina Armada, ta je nogometaše grškega moštva zmerjala z neprimernimi vzkliki (med drugim "Ubij Srbina" in "Gazi, gazi, gazi cigane") in prižigala bakle. V moštvu Olympiacosa so tudi trije srbski nogometaši, pa recimo tudi en hrvaški.

"Po izjemni atmosferi in navijanju večjega dela naših navijačev na tekmi Rijeke in Olympiacosa obveščamo vse navijače, da smo, na žalost, zaradi neprimernega obnašanja manjšega števila neodgovornih navijačev, kaznovani s strani Uefe z visoko finančno kaznijo 21 tisoč evrov in zaprtjem severne tribune na naslednji domači tekmi Lige Evropa proti Aeku iz Aten," so zapisali v uradni izjavi na klubski spletni strani.

Rijeka, pri kateri igra tudi slovenski nogometaš Matic Črnic, bo kot omenjeno, morala seči tudi v blagajno. Vodstvo kluba se bo pritožilo v upanju na zmanjšanje kazni. Poleg Aeka, ki ga bodo Rečani gostili 14. septembra, bosta v skupinskem delu Lige Evropa na Reki gostovala še Austria Dunaj in italijanski AC Milan.

Na stadionu Rujevica bodo za eno tekmo zaprli severno tribuno.
Na stadionu Rujevica bodo za eno tekmo zaprli severno tribuno. FOTO: Ervin Čurlič
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelopameten
05. 09. 2017 10.29
+1
Še vedno mi ni jasno zakaj se kaznuje klub in ne navijače??
Mikrostruktura
05. 09. 2017 12.15
+4
Ker se zveza ne bo ukvarjala z vsakim posameznikom. Klub se pa lahko odloča komu bu še prodajal karte. Navsezadnje klub zasluži z tekmami in ne navijači. In pa svoboda govora...
Symbolic
19. 10. 2017 18.13
Zato, ker je klub organizator! Kako boš pa kaznoval navijače? Tekma brez publike je ravno tako kazen za klub, sicer bolj finančne narave, pa je vseeno kazen!
mogerad
05. 09. 2017 09.41
+11
če je najljubši pevec hrvaške predsednice pevec tomson ni čudno da se ostali obnašajo rasistično.
Rolesx
05. 09. 2017 09.39
-2
Čefurin kje imaš Blatterja in Platinija ki sta šejkom prodala svetovno prvenstvo ?ste dobil 10 procentov zraven?ali več?
sinhron
05. 09. 2017 09.15
+10
Dokler bodo državni vrhovi podpirali ali celo negovali nacionalistične težnje ali skupine bodo tovrstni izgredi na dnevnem redu , na vseh množičnih prireditvah ! Hrvaška pa tako temelji na osnovi in nadaljevanju NDH !
adidasler
05. 09. 2017 08.44
+18
če reče "ubij srba", to ni rasistični vzklik, ampak nacionalistični. Ne vem zakaj mediji vedno mešate rasno in nacionalno pripadnost. Obsojam take vzklike tako kot obsojam nepismenost medijev.
Rade 74
05. 09. 2017 08.28
+10
Občutno premalo,Partizan je dobil dve tekmi igranja pred praznimi tribunami,za podobne zdrahe,Hajduk in Dinamo pa samo denarne kazni.Vs bi morali izključiti iz Evropskih tekmovanj za 5 let,tako kot so Angleže in bi se hitro sttreznili.Mafija,huligani in narkodilerji vladajo v klubih,predvsem v Partizanu in Zvezdi.