Liga prvakov

Mariborčani čakajo na zadnjega nasprotnika v lovu na Ligo Evropa

Nyon, 05. 08. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K./Ž.L./T.Š.
Komentarji
50

Ljudski vrt ostaja evropski vsaj še za eno tekmo, morda pa še najmanj za tri dodatne. Maribor na žrebu kvalifikacij Lige Evropa (prenos ob 13. uri na 24ur.com) čaka na zadnjega nasprotnika v play-offu. Med kroglicami je tudi tista splitskega Hajduka z Marijanom Pušnikom. Ob 12. uri je na sporedu žreb play-offa Lige prvakov, kjer Petar Stojanović lovi skupinski del LP s hrvaškim Dinamom.

Vijoličasti bodo nadaljevali s svojim evropskim popotovanjem.
Vijoličasti bodo nadaljevali s svojim evropskim popotovanjem. FOTO: Aljoša Kravanja
Maščevanje bi lahko bilo sladko za nogometaše Maribora, če bodo na petkovem žrebu play-offa Lige Evropa v Nyonu spet zaigrali proti kazahstanski Astani. Moštvo Agima Ibraimija je med možnimi nasprotniki vijoličastih, ki so v četrtek proti Aberdeenu slavili minimalno zmago (1:0) in se približali povratku v skupinski del kakšnega evropskega tekmovanja. Prav kazahstanski klub je lani vijoličaste boleče izločil že na začetku evropske poti, tokrat pa bo Astana ponovno na drugi strani žreba kot nenosilec čakala na Štajerce in ostale nosilce.
Žreb Lige prvakov bo na sporedu ob 12. uri, uro kasneje še žreb Lige Evropa, oba dogodka boste v prenosu spremljali na 24ur.com.

Kljub vlogi nosilca 13-kratni državni prvaki še zdaleč nimajo zagotovljenega "enostavnega" nasprotnika, lahko bi se udarili tudi z romunsko Astro, pa s splitskim Hajdukom s svojim nekdanjim trenerjem Marijanom Pušnikom na čelu. Med nenosilci bo tudi beograjska Crvena zvezda in Trenčin, ki je na dveh tekmah letošnjih kvalifikacij za Ligo prvakov opravil z ljubljansko Olimpijo in nato izpadel proti Legii. Premagljivi nasprotniki so gotovo hrvaška Lokomotiva, azerbajdžanska Gabala, danski Sönderjysk, makedonska Shkëndija, albanski Partizani ...

"Želja je, da dobimo nasprotnika, ki je premagljiv," je bil po četrtkovi zmagi nad Aberdeenom jasen trener Maribora Darko Milanič. Slovenska udeležba na žrebu Lige Evropa bo močna. Hajduk je s Pušnikom, nekdanjim strategom Celja, Maribora, velenjskega Rudarja in Olimpije, včeraj potrdil uvrstitev v play-off z visoko zmago na domačem Poljudu nad ukrajinsko Oleksandrijo (3:1). Manj uspešen je bil na klopi Rijeke Matjaž Kek, za katerega je bil remi na domači zelenici z Istanbulom BB (2:2) premalo. Dva poslovilna zadetka je prispeval slovenski reprezentančni napadalec Roman Bezjak. Več sreče je imel še en reprezentant Robert Berić, ki je Saint-Etienne z edinim zadetkom para proti AEK v Atenah popeljal na zadnjo stopničko pred skupinskim delom (1:0).

Najelitnejše evropsko tekmovanje se letos konča v Cardiffu, kjer bo na sporedu finalna tekma.
Najelitnejše evropsko tekmovanje se letos konča v Cardiffu, kjer bo na sporedu finalna tekma. FOTO: Reuters

V skupinskem delu elitne Lige prvakov, v kateri lahko nastopi 32 moštev, je prostora zgolj še za deset moštev, v play-offu pa jih bo nastopilo 20. Današnji žreb v Nyonu bo tako določil deset parov, ki se bodo udarili za zadnja prosta mesta med evropsko klubsko elito. Na žrebu bo prisotnih kar nekaj zvenečih imen, kot so Celtic, Ajax, Manchester City, Porto, Roma, Villarreal in Steaua iz Bukarešte. Za preboj v skupinski del se bo z Dinamom iz Zagreba boril tudi slovenski reprezentant Petar Stojanović. Na žrebu pa bodo prisotna tudi manj znana moštva, kot so irski Dundalk in izraelski Hapoel Beer-Sheva, ki bosta poskušala presenetiti in si priigrati zgodovinski nastop med evropsko klubsko smetano. 

Sam žreb je sicer delegiran, saj so moštva razdeljena v dve skupini, in sicer v enem delu žreba so moštva, ki so si pravico nastopa v kvalifikacijah priigrala z osvojitvijo državnih naslovov. Na drugi strani žreba pa so ekipe, ki niso prvaki svojih nacionalnih prvenstev, a so vseeno osvojili dovolj visoka mesta, da so si priigrali kvalifikacije za Ligo prvakov. Tako v delu žreba, kjer so prvaki, in tam, kjer so neprvaki, so nosilci žreba in nenosilci žreba. Nosilci se ne morejo pomeriti med seboj, kot tudi nenosilci. Kdo je nosilec in kdo ni, je določeno glede na koeficient, ki so si ga ekipe priigrale z dobrimi in stalnimi nastopi v evropskih klubskih tekmovanjih.

Zagotovo se ne glede na žreb največ pričakuje od Manchester Cityja, ki je v lanski sezoni Lige prvakov prišel vse do polfinala. Novi trener sinje modrih Pep Guardiola si nikakor ne sme privoščiti spodrsljaja že pred skupinskim delom, saj je v modri del Manchestra prišel z jasnim ciljem - osvojiti Ligo prvakov. Najtežji možen nasprotnik za meščane je zagotovo italijanska Roma, toda tudi Monaco, Steaua, Young Boys in Rostov se v tekmo ne bodo podali z belo zastavico.

Napredovanje je tudi v mislih Porta, ki je stalnih udeleženec skupinskega dela in je bil nenazadnje leta 2004 pod taktirko Joseja Mourinha tudi najboljši klub na stari celini. Tukaj je še Borussia iz Mönchengladbacha, ki je že lani igrala v skupinskem delu, a bila v skupini s Sevillo, Juventusom in Manchester Cityjem daleč od možnosti za napredovanje. Tudi štirikratni prvak Ajax si bo želel lahke poti v skupinski del. Nizozemci so se v tretjem krogu pošteno namučili z grškim Paokom, katerega so izločili s skupnim izidom 3:2.

Žreb Lige prvakov bo na sporedu ob 12. uri, uro kasneje še žreb Lige Evropa, oba dogodka boste v prenosu spremljali na 24ur.com.

Žreb Lige prvakov:

- prvaki:
Nosilci: Viktoria Plzen, Salzburg, Celtic, APOEL, Legia Varšava;
Nenosilci: Dinamo Zagreb, Ludogorec Razgrad, FC Copenhagen, Hapoel Beer-Sheva, Dundalk;

- neprvaki:
Nosilci: Manchester City, Porto, Villarreal, Ajax, Borussia Mönchengladbach;
Nenosilci: Roma, Steaua Bukarešta, Monaco, Young Boys, Rostov;

Žreb Lige Evropa:

Nosilci: Maribor, Šahtar Doneck, Olympiakos, Anderlecht, AZ Alkmaar, Fenerbahče, Sparta Praga, PAOK Solun, Genk, BATE Borisov, Saint-Etienne, Gent, Kuban Krasnodar, Rapid Dunaj, Slovan Liberec, Maccabi Tel-Aviv, Austria Dunaj, West Ham United, Panathinaikos, Midtjylland, Sassuolo, Qarabag;

Nenosilci: Rosenborg, Astana, Astra, Hajduk, Arouca, Grasshopper, Aek Larnaca, Vojvodina, Bašakšehir Istanbul, Brondby, Crvena Zvezda, Osmanlispor, Slavia Praga, IFK Göteborg, Dinamo Tbilisi, Lokomotiva Zagreb, Trenčin, Gabala, Beitar Jeruzalem, Sönderjyske, Škendija, Partizani Tirana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soba666
05. 08. 2016 15.37
Tu se nagnjajo mali klubi, švicajo, garajo, ko to dajo skozi pa jih čakajo elitneži, da jih popapajo-izločijo, zato pa je potreben pogum, da sploh stopiš na zelenico z njimi.
BayernGomez
05. 08. 2016 11.59
+1
Z veliko sreče ampk zmaga je zmaga tako da čestitke! Če smo realni tist prekršek ni bil za drugi rumeni karton ampk naj bo ker je glih slovenski klub zmagal. Sm pa prepričan da take neumnosti kot jo je naredil Aberdeena še vratar Domžal ne bi naredil. Kakorkoli čestitke Mariboru toda take sreče kot so jo imeli do sedaj ne bodo imeli. Ekipa je kvalitetna toda trener žal nesposoben.
kemuri
05. 08. 2016 12.17
+0
Res je da je vratar Domžal slab in morda samo zmeden, ampak " napaka " vratarja Aberdeena ? Če bi dobro pogledal posnetek mu je žoga odskočila, to se je zgodilo že vsakemu vratarju na tem Svetu in razen otrokom je vsem takšna prigoda, razumljiva. Nima nobene zveze z neznanjem, znanjem, kakor želiš.
BayernGomez
05. 08. 2016 14.01
-1
Tole je napaka vratarja in nič drugega. Vrarar je zgrešil žogo. Pa ne ti meni otrok.
kor22
05. 08. 2016 11.41
hajduk al palokomotiva, tudi zvezda bi bili vredu, jugo viči nimajo šans
kemuri
05. 08. 2016 12.18
Jugoviće bi mogli bolj ali manj gladko izločit, če...če ne bi imeli nepotrebnega pretiranega spoštovanja do njih..kot imajo oni komplekse glede nas v smislu gospodarstva in socialnega stanja, tako imamo mi komplekse manjvrednosti na pram njim v športu .
jack1992
05. 08. 2016 11.29
Srčno upam da prideta v Maribor ali Hajduk ali Zvezda, izključno samo zaradi tega da bo to navijaški praznik s strani navijačev. In pa viole so praznovale rojstni dan in zaslužijo si da jim v goste pride Torcida ali pa Delije
FC Chelsea2
05. 08. 2016 11.28
+2
trenčin bi bil super nasprotnik, pa da pokažemo žabicam, kako se premaga slovake.
dajno
05. 08. 2016 12.25
CriminalMind
05. 08. 2016 10.57
No ja, nič ne bo s posebno atraktivnimi nasprotniki, ampak glavno je, da naši dečki napredujejo. Ostalo je itak bolj postranskega pomena.
-MARIBOR-
05. 08. 2016 10.36
+6
To so možni nasprotniki: Qabala (Azerbejdžan) Slavija Praga (Češka) Brondby (Danska) Grasshoppers (Švica) Astra Giurgiu (Romunija) Partizani Tirana (Albanija)
Barca17 1
05. 08. 2016 10.01
+3
Paštašutar
05. 08. 2016 09.47
+13
Hocem Trencin,pa da vidmo!!!!!!
generaL666
05. 08. 2016 09.30
-3
Sami osladni komentarji
Barca17 1
05. 08. 2016 10.01
+2
ja ejga ... to morš pa sam bedet, zakaj take pišeš ...
CriminalMind
05. 08. 2016 08.57
+12
Zaradi atraktivnosti tekem bi blo super, da dobimo Hajduk ali Crveno Zvezdo, če ne dobimo nobenega od teh dveh, pa vsaj Trenčin. Kar se tiče zahtevnosti pa ne morem objektivno ocenjevat, ker za nekatere od teh klubov sploh še nisem slišala. Dobro bi se bilo izognit Astani (in Ibraimiju), pa tudi Grasshoper je v preteklih kolih dobro igral. Bomo videli, kaj bo. Srečno, Maribor.
generaL666
05. 08. 2016 09.17
-9
CriminalMind
05. 08. 2016 09.51
+11
Saj bi verjela, da imaš ti, ker si "moški", kaj več pojma o fuzbalu, ampak za kaj takega bi morala najprej dešifrirat tvoj spodnji komentar, ki mi ga še ni uspelo prevesti v slovenščino. Sploh pa, če nisi opazil, da je bila igra Maribora (vsaj v drugem polčasu) več kot dovolj dobra za napredovanje, dvomim, da si sam Pep Guardiola, Rafa Benitez in Jose Mourinho v eni osebi. Lp.
Masterofpupetz
05. 08. 2016 10.29
+8
generaL666
05. 08. 2016 10.46
-6
Criminal klobasanje....pejt me pridt masirat bos vidl kok sm fuuul lep
generaL666
05. 08. 2016 10.47
-6
CriminalMind
05. 08. 2016 10.58
+1
Hvala za povabilo, lepo od tebe, ampak res ni treba. To, da sem ti očitno stopla na žulj ali dva, mi več kot zadostuje. Je pa masaža odličen način da se znebiš svojih očitno z Mariborom povezanih frustracij, tako da ti lahko za idejo samo čestitam. Stres ni zdrav zate. Želim ti čimprejšnje okrevanje.
kor22
05. 08. 2016 11.53
+1
CURVANORD Zanetti
05. 08. 2016 12.03
+1
generaL666
05. 08. 2016 12.20
Criminal popolnoma nc mi nisi stopla na zulj hahahaa...stres??? Kva je ze to
kemuri
05. 08. 2016 12.20
+1
general..baba se očitno razume na fuzbal bolj, kot 3/4 tukajšnih komentatorjev, ki živijo za derbije Barcelone in reala, fuzbal pa so špilali samo v lunaparku kdaj, miznega.
generaL666
05. 08. 2016 12.22
-1
....jzt vem.da hocs da te masiram.....pac moja lepota gre tud prek tel pac tko.je drugim pa brez fovsije...
generaL666
05. 08. 2016 12.25
-1
generaL666
05. 08. 2016 08.51
-25
Ce smo posteni uni k so se pac razbil so si sami krivi ker so divjal
japlov
05. 08. 2016 08.54
+20
In zakaj je to potrebno omenjat? Ne vem, zakaj konstanto provociranje. Nisem iz MB, ampak nekaterih stvari pač ne objavljaš, že zaradi spoštovanja do sorodnikov preminulih.
generaL666
05. 08. 2016 09.15
-12
Za divjake na cesti mi ni.nkol zal ker ogrozajo tud druge ki vozijo normalno pa nastradajo od divjakov
generaL666
05. 08. 2016 09.18
-8
Bolnik ker ne zagovarjam divjakov na cesti hm hm cudni ste vi
isse
05. 08. 2016 09.21
+7
alpheca 1
05. 08. 2016 09.21
+9
Vsako komentiranje na to temo je nepotrebno, kar je bilo je bilo. Komentiraj rajši nogomet.
generaL666
05. 08. 2016 09.29
-4
Ignoranca na polno take stvari treba obsodit....
badi 27
05. 08. 2016 10.35
+6
Obsodit je treba tebe zaradi tezenja. Tu je sportni clanek ne crna kronika zato idi ta tezit
generaL666
05. 08. 2016 10.47
-4
badi 27
05. 08. 2016 12.41
Tebe se bo razgnalo od fustracije? Probaj it na zrak malo ti bo koristlo.
Brcavrit
05. 08. 2016 08.50
-1
Upam, da dobimo premagljivega nasprotnika!?!? Da sem jaz direktor ekipe, takega trenerja naženem v tistem trenutku! Nobenega spoštovanja do ekipe ni v tej izjavi!
generaL666
05. 08. 2016 08.48
-13
Kako ze gre....mb.je umru nkol vec ne bo prvak......
BožidarMacur
05. 08. 2016 09.32
+8
In utrujene ste frogice ker igrate tekme ob ponedeljkih zaradi gledanja Maribora v ligi Europa
generaL666
05. 08. 2016 10.48
-6
Mungos2
05. 08. 2016 08.44
+12
Čestitke Mariboru !!!! Ali Domžale za novinarje 24ur res niso vredne, da objavite njihov izpad iz Evrope ???? Ali res, za novinarje 24ur obstajata samo Maribor in Bežigrad05????
RayManzarek
05. 08. 2016 09.03
+11
Mungos2
05. 08. 2016 09.10
+3
croasan
05. 08. 2016 08.42
-6
Upam da dobite Hajduk, to bo festa kot se je ni bilo v MB in seveda na zmago splitskih bilih.HZV
skrajnež
05. 08. 2016 08.17
+4
neverjetno kako se poznajo izkušnje v evropi...komaj čakam na olimpijo čez leto, dve, tri...verjetno bosta v prihodnosti dva slo kluba v skupinskem delu CL in EL. drugače pa ja...to niso kvalifikacije za CL pa EL, to so kvalifikacije za skupinski del CL in EL, tekmovanje je že od začetka CL in EL
CURVANORD Zanetti
05. 08. 2016 08.02
+23
Upam da dobimo Trencin,da mascujemo nase zabare,kaj se to pravi bodo oni zabone tepli
japlov
05. 08. 2016 08.16
+6
Trenčin je še enkrat dokazal proti Legii, da so zelo neugoden nasprotnik. Mariboru želim ugoden žreb in preboj v skupinski del LE.
CURVANORD Zanetti
05. 08. 2016 08.58
+11
Vsi morebitni nasprotniki so tezki,a izlocili so olimpijo to pa je dovoljeno samo Mariboru da jih premaga,tak da upam da nam jih zreb nameni.