Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Strelski mrk Borussie na Stadionu luči, Mitroglou pokopal Nemce, ki jih je v obup spravljal vratar Ederson

Lizbona, 14. 02. 2017 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stadion luči v Lizboni je gostil prvo tekme osmine finala elitne Lige prvakov med domačo Benfico in Borussio iz Dortmunda. Zmage pa so se veselili domačini, ki so slavili z minimalnih 1:0. Edini zadetek je dosegel Kostas Mitroglou, domači vratar pa je zaustavil vse strele najbolj učinkovite ekipe rednega dela Lige prvakov.

Obračun na Stadionu luči se je začel zelo živahno, obe ekipi sta krenili v napad in iskalu uvodni zadetek. Prva prava priložnost se je sicer ponudila domačinom. V 5. minuti je Eduardo Salvio silovito potegnil po desni strani in osmešil Erika Durma. Domači napadalec je nato prišel tudi do zaključnega stela, a mu ni uspelo premagati gostujočega vratarja Romana Bürkija, ki je dobro zaprl kot. Žoga je tako zletela kar precej mimo vrat gostov v rumeno-črnih dresih. V 10. minuti pa je najlepšo priložnost Borussie zapravil Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonski napadalec se je namreč po odlični podaji znašel iz oči v oči z domačim vratarjem Edersonom, in storil praktično vse prav, le zadel ni. Žoga je namreč po njegovem strelu za malenkost zletela čez prečko in ostalo je pri začetnih 0:0. Dortmundčane je priložnost njihovega najboljšega strelca prebudila, saj so postajali vse bolj nevarni. Naslednjo lepo priložnost je v 23. minuti po krasni akciji Marca Reusa in Raphaela Guerreira zapravil Ousamane Dembele. Domača obramba je na mladega Francoza povsem pozabila, a je bil na njihovo srečo odlično postavljen vratar Ederson, ki se je izkazal z izjemno obrambo. Kmalu za tem je z roba kazenskega prostora sprožil še Marcel Schmelzer, a je žoga po njegovem strelu pošteno zgrešila cilj. Borussia je vso bolj trkala na vrata domačinov, a so Lizbončani zdržali vse nalete in tudi sami poskušali izpeljati nekaj nevarnih protinapadov, ki pa se niso končali s kakšnim nevarnim strelom. So pa na drugi strani znova zapretili Nemci. Po levi je znova odlično prodrl Guerreiro in osmešil tako domače branilce kot vratarja, saj je uspel podati pred prazna vrata, kjer pa akcije ni najbolje spremljal Aubameyang. Gabonec je namreč povsem zamudil, čeprav bi moral zgolj pospraviti žogo v prazno mrežo. Do konca polčasa se rezultat ni več spremenil in ekipi sta na odmor odšli poravnani pri začetnem izidu 0:0.

Izraz Marca Reusa pove vse, kako so se počutili gostujoči nogometaši, ko jim je Ederson ubranil vse, kar so sprožili proti njegovim vratom.
Izraz Marca Reusa pove vse, kako so se počutili gostujoči nogometaši, ko jim je Ederson ubranil vse, kar so sprožili proti njegovim vratom. FOTO: AP

Drugi polčas pa se je sanjsko začel za nogometaše Benfice, ki so bili večino časa v prvem polčasu v podrejenem položaju. Portugalci so imeli na voljo prosti strel in predložku je skok dobil Luisao, na poti do gola pa je žogi smer leta preusmeril Kostas Mitroglou. S prvim dotikom je najprej povsem iz igre vrgel vratarja Bürkija, nato pa le še hladnokrvno žogo poslal v prazno mrežo za delirij domačih navijačev, ki so znali proslaviti vodilni zadetek svojih varovancev. Borussia bi lahko v naslednjem napadu izenačil, a je bil v zaključku znova premalo zbran Dembele, ki je nastreljal Edersona in ostalo je pri minimalnem vodstvu domačinov. V 53. minuti pa je znova priložnost zapravil Aubameyang. Gabonec se je znova znašel sam pred domačim golom, a znova sprožil čez gol. Gostujoči strateg Thomas Tuchel kar ni moral verjeti, kaj vse je zapravljal najboljši strelec nemške Bundeslige. Takoj za tem je s strelom znotraj kazenskega prostora poskusil še Reus, a tudi temu udarcu je bil kos domači vratar. Ederson je postajal pravi junak, potem ko je ubranil še silovit poskus Lukasza Piszczeka iz velik razdalje. V 57. minuti pa je Ljubomir Fejsa v svojem kazenskem prostoru igral z roko in Borussia je za svoje silovite napade dobila za darilo enajstmetrovko. K žogi je pristopil sicer nerazpoloženi Aubameyang in tudi v tem slogu izvedel strel z bele točke. Gabonec je namreč sprožil povsem po sredini in Ederson je ubranil še najstrožjo kazen. Domači navijači so se mu že klanjali, gostujoči nogometaši pa niso več vedeli, kako bi ga sploh lahko premagali za tako želeni zadetek v gosteh. Tuchel je videl, da Aubameyang ni razpoložen in v 61. minuti je hitronogega napadalca zamenjal Andre Schürrle. Po vseh zapravljenih priložnostih Borussie je Benfica v nadaljevanju uspela povsem umiriti nemške napade. Tako nismo več spremljali tako atraktivne nogometne predstave, saj priložnosti praktično ni bilo več.  V 84. minuti je sicer znova zapretila Borussia. Christian Pulišić je s silovito 's prve' sprožil z roba kazenskega prostora, žoga se je med potjo do gola odbila še od enega iz med domačih branilcev in močno spremenila smer, a tudi to ni zmedlo Edersona, ki je z novo pantersko parado še naprej ohranjal svojo mrežo nedotaknjeno. V 89. minuti je znova z volejem poskusil Pulišić, a tudi to ni bilo dovolj natančno, saj je žoga za nekaj centimetrov zletela čez prečko domačega gola. Portugalci so do konca uspeli zadržati žogo in nalete rumeno-črnih in prišli do zmage na prvi tekmi osmine finala. Borussia je ostala brez tako želenega zadetka v gosteh in bo moral sedaj zabiti na svojem stadionu, če se bo želela uvrstiti v četrtfinale.

Izid:
Benfica - Borussia Dortmund 1:0 (0:0)
Mitroglou 49.
Aubameyang je v 58. minuti zapravil enajstmetrovko za Borussio
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.