Liga prvakov

Stojanović napredovanje v play-off Lige prvakov posvetil pokojnima znancema: 'Igral sem zanje'

Beograd, Nikozija, Tbilisi, 02. 08. 2016 22.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko so v Beogradu navijači Crvene zvezde objokovali nov evropski polom, tokrat po podaljšku proti Ludogorcu, je na Irskem nefavoriziranemu Dundalku uspel največji podvig v klubski zgodovini. Z zmago nad BATE Borisovim so se Otočani prebili v play-off Lige prvakov. Petar Stojanović z Dinamom naprej brez prejetega zadetka.

Delček otvoritvene koreografije z nekdanjega osrednjega stadiona jugoslovanske reprezentance.
Delček otvoritvene koreografije z nekdanjega osrednjega stadiona jugoslovanske reprezentance. FOTO: Facebook

Marakana je "gorela" v pričakovanju ene največjih tekem zadnjih let. Evropska nogometna zveza (Uefa) je namreč lani Crveni zvezdi vzela možnost, da po osvojenem naslovu pod taktirko Slaviše Stojanovića zastopa Srbijo v kvalifikacijah za Ligo prvakov, katere skupinski del na rdeče-beli polovici Beograda čakajo vse od šampionskega leta 1991. Takrat je Zvezda osvojila evropski naslov, od preoblikovanja najelitnejšega evropskega tekmovanja pa v njem ni nastopila še niti enkrat. Remi na prvi tekmi tretjega predkroga proti Ludogorcu v Razgradu je razvnel domišljijo Evrope željnih navijačev, ki so razgrabili vse vstopnice in nogometašem pripravili spektakularno kuliso na stadionu Rajka Mitića. A sprva je igral le nekdanji klub slovenskega reprezentanta Romana Bezjaka, ki pa so ga Beograjčani po nekaj obetavnih akcijah "pičili" že v prvem poskusu. Nekdanji član Ajaxa, 27-letni nizozemski vezist Mitchell Donald, je dobrih 20 metrov od vrat sprejel slabo izbito žogo Bolgarov in jo silovito poslal proti golu, kjer je ni uspel ustaviti neprepričljivi vratar. A tehnično izvrstno podkovani so hitro vrnili udarec in Cafu je podobno kot na prvi tekmi, morda še bolj spektakularno, premešal beograjsko obrambo in po prodoru v kazenski prostor s strelom pod prečko poravnal izid. Ludogorec je za napredovanje potreboval le še en zadetek, do konca obračuna pa je bila še več kot ena ura.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razen lepe individualne akcije Aleksandra Kataija zvezdaši niso bili nevarni, medtem ko je Ludogorec prek svojih poletnih napadalcev pretil praktično iz vsake izdelane akcije. Prav nič nezasluženo je Wanderson v 40. minuti izkoristil še eno obetavno situacijo z natančnim strelom z roba kazenskega prostora, ob katerem pa bi spet moral bolje posredovati vratar. Šok v Beogradu se je še pred polčasom vsaj malce omilil, ko je italijanski sodnik Luca Banti upravičeno z drugim rumenim kartonom izključil nepremišljenega Ihorja Plastuna. A novi glavoboli za navijače Zvezde so sledili že ob odhajanju nogometašev z zelenice, ko se je Guelor Kanga zapletel v prerivanje z enim izmed nasprotnikov in dobil direkten rdeči karton. Tudi po začetku drugega polčasa je ob nepovezani igri domačih vse kazalo na novo beograjsko slavje Ludogorca, ki je dvakrat v kvalifikacijah slavil že "čez cesto" pri Partizanu. Po uri igre je za nov preobrat poskrbel rezervist Hugo Vieira, ki je po še enem povprečnem posredovanju vratarja Ludogorca skočil na slabo zaustavljeno žogo enega izmed branilcev in izsilil najstrožjo kazen. Po sredini vrat je z bele točke zadel Luis Ibanez in obetal se je podaljšek. Tega ni uspelo preprečiti nobeni od obeh ekip, čeprav je bila predvsem Zvezda po strelu Donalda še posebej blizu. Podaljšek se je nato začel po črnem scenariju za rdeče-bele, Wanderson je na robu prepovedanega položaja pobegnil Ibanezu in hladnokrvno zadel v daljši kot za svoj drugi gol večera, s pomočjo vratnice pa je v mrežo pospravil še en odbitek vratarja in s hat-trickom dokončno ugasnil Zvezdo.

Petar Stojanović je na žalosten dan za vse, povezane z NK Maribor, zaključil s pozitivno noto.
Petar Stojanović je na žalosten dan za vse, povezane z NK Maribor, zaključil s pozitivno noto. FOTO: Damjan Žibert
To je bila moja najtežja tekma do sedaj. Želel sem se osredotočiti le na tekmo, a bilo mi je težko. Igral sem zanje, ne vem, kaj bi rekel. Petar Stojanović, vezist zagrebškega Dinama po zmagi v Tbilisiju

Že pred gostovanjem zagrebškega Dinama pri soimenjaku iz gruzijskega Tbilisija je bilo bolj ali manj jasno, da so si modri po zmagi z 2:0 na domačem Maksimirju praktično že zagotovili play-off in s tem vsaj nastopanje v Ligi Evropa. Če je še bilo kaj dvomov, jih je v deveti minuti s prostega strela pogasil Marko Rog, ki si je z evropskim zadetkom še dvignil ceno in se pomaknil še bližje vedno odprtim, a zelo dragim izhodnim vratom zagrebškega kluba. Po zadetku se je Dinamo zaprl, slovenski reprezentant Petar Stojanović (odigral je celo tekmo) pa bi v 45. minuti s prodorom v kazenski prostor lahko prednost še povišal, a se je njegov poskus odbil od gruzijskega bloka. Legendarni Zlatko Kranjčar je tako po povratku v klub svojega življenja tudi s pomočjo nekdanjega člana Maribora uspel zagotoviti evropsko jesen Zagrebčanom, če pa bo elitna pa bo pokazal play-off.Tam se je po pravi drami na tekmi z Rosenborgom, gostiteljem evropskega superpokala (tekmo med Real Madridom in Sevillo bomo v torek prenašali na naši televiziji), znašel tudi APOEL iz Nikozije. Ciprčani so po porazu z 1:2 na Norveškem potrebovali zadetek na domačem otoku, zabili so ga v eni zadnjih akcij, junak pa je postal Giannis Gianniotas (3:0). Globoko v zares dolgem sodnikovem podaljšku sta zadela še Vander in Tomas De Vincenti. Pet pred dvanajsto so se uspeli v zaključni krog prebiti tudi stari slovenski znanci iz Plzna. Viktoria je doma s Qarabagom remizirala brez zadetkov, zato so Čehi vedeli, da bo tresenje domače mreže na povratnem obračunu še kako ključno. Tako je tudi bilo, azerbajdžanski prvak je vodil z zadetkom Muarema Muarema iz 28. minute, Michal Krmenčik pa je pet minut pred iztekom rednega dela poskrbel za napredovanje ekipe iz mesta pivovarn. Na zadnji torkovi tekmi je irskemu Dundalku uspel veliki met z zmago nad BATE Borisovim (2:0), oba zadetka za enega največjih podvigov v klubski zgodovini je prispeval David McMillan.

Izidi:

Qarabag FK – Viktoria Plzen 1:1 (1:0) /0:0/
Muarem 28.; Krmenčik 85.

APOEL Nikozija – Rosenborg 3:0 (0:0) /1:2/
Gianniotas 90., Vander 90., De Vincenti 90.

Dinamo Tbilisi – Dinamo Zagreb 0:1 (0:1) /0:2/
Rog 9.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) je igral celo tekmo.

Crvena Zvezda – Ludogorec Razgrad 2:4* (1:1) /2:2/
Donald 17., Ibanez 62./11-m; Cafu 23., Wanderson 40., 92., 97.
RK: Kanga 45./Zvezda; Plastun 44./Ludogorec
* – podaljšek

Dundalk – BATE Borisov 3:0 (1:0) /0:1/
McMillan 44., 59., Benson 90.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
03. 08. 2016 15.57
+1
Čeprav sem v mladosti navijal za C. zvezdo sem sedaj vesel, da je izpadla. Sicer ta zvezda ni senca od tiste takratne. Vesel sem pa zaradi divjaških navijačev zvezde saj njihovo početje nima nobene veze s športom. Celo igralce gostujoče ekipe so ponoči budili v hotelu.