Liga prvakov

Dobre novice za Uefo s Čeferinom na čelu: Barcelona in Real (zaenkrat) opustila idejo o 'superligi'

Nyon, Madrid, 28. 09. 2016 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španska velikana Barcelona in Real Madrid sta vodstvu La Lige sporočila, da se, vsaj začasno, odpovedujeta ideji o novem evropskem tekmovanju, tako imenovani superligi, ki bi združila največje evropske klube in predstavljala protiutež Ligi prvakov.

Španska velikana sta pravi magnet za nogometne privržence, njuni medsebojni obračuni, imenovani "El Clasico", pa veljajo za prave poslastice.
Španska velikana sta pravi magnet za nogometne privržence, njuni medsebojni obračuni, imenovani "El Clasico", pa veljajo za prave poslastice. FOTO: AP

Na zasebnem srečanju klubov španske Primere Division v Manchestru so se predstavniki prvoligašev z Iberskega polotoka v zadnjih dneh dogovarjali o skupni strategiji, ki bi eno najmočnejših prvenstev stare celine popeljalo v boj z neulovljivo otoško Premier League. Generalni direktor za marketing in globalno strategijo pri La Ligi Adolfo Bara je za ESPN FC potrdil, da želijo Španci po desetletjih ne ravno prepoznavne strategije končno stopiti skupaj, to se je denimo pokazalo tudi nedavno, ko sta največja kluba Real Madrid in Barcelona pristala na pravičnejšo delitev zaslužka iz prodaje televizijskih pravic. "Zaenkrat sta nam Barcelona in Real Madrid podelila amnestijo kar se tiče evropske superlige. Za rast La Lige bomo morali rasti skupaj in oba kluba sta nam sporočila, da sta zdaj poravnana z nami v bolj združenem pristopu," je dejal Bara. Španska velikana sta bila skupaj s številnimi najmočnejšimi (neangleškimi) klubi med glavnimi pobudniki novega tekmovanja, o katerem sta že večkrat javno govorila prvi mož Reala Florentino Perez in izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge. Evropski velikani so želeli ustanovitev tekmovanja, v katerem bi se merili s sebi enakimi, tik pred prihodom Aleksandra Čeferina na oblast pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) pa so pri Uefi potrdili, da bodo v Ligo prvakov od sezone 2018/19 uvrščeni prvi štirje klubi iz najmočnejših evropskih lig. 

Čeferin se je ob izvolitvi obregnil ob spremembe, o katerih po mnenju novega predsednika Uefe odgovorni niso dovolj dobro (oziroma sploh niso) obvestili svojih kolegov. Vseeno so novice iz Manchestra dobre za Uefo, prihodnost Lige prvakov in najmočnejših evropskih lig. Španci so v Manchestru po poročanju ESPN FC dobili tudi voden ogled po stadionu Manchester Cityja, kjer so se udeležili predstavitev pozitivnih vidikov skupnega sodelovanja in delitve dobička, ki je na Otoku prinesel rekordne prihodke in rekordno visok dogovor za prodajo televizijskih pravic. Debata o novi evropski superligi ni nova, okrepila pa se je na začetku letošnjega leta, ko so svetovni mediji poročali o domnevnem srečanju klubov v Angliji, podpredsednica Barcelone Susana Monje pa je javno podprla idejo. Bara je opozoril, da podeljena amnestija ne pomeni, da je ideja o superligi povsem zamrla, saj sta španska velikana vedno težka pogajalca. "Z Barcelono in Real Madridom imamo toplo-hladno ljubezensko razmerje. Ključno je, da ohranimo moč našega državnega prvenstva, da bi se lahko tako finančno približali Premier League. Kluba je bilo težko prepričati glede tega, a vsaj zaenkrat sta z nami," je zadovoljen Bara. "Ko gre za omenjena velikana te igre,se je z Madridom veliko težje pogajati, ko gre za evropsko superligo. Čeprav so predani La Ligi, še vedno mislijo, da lahko delajo po svoje. Naš izziv je, da jih še naprej prepričujemo o tem, da moramo držati skupaj."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shyni
28. 09. 2016 19.45
+2
Edino pravilno saj bi v nasprotnem primeru liga prvakov izgubila svoj čar