Liga prvakov

Finale v Madridu bo 'največji trenutek' v Tottenhamovi zgodovini

London, 30. 05. 2019 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekdanji vezist Tottenhama in angleške reprezentance Jermaine Jenas vneto pričakuje sobotni spektakel v Ligi prvakov. Spursi bodo v svojem sploh prvem evropskem finalu poskušali presenetiti Liverpool, trenerja Mauricia Pochettina pa čaka kar nekaj vprašanj pri sestavi začetne postave. Prenos finala boste lahko v soboto, 1. junija, od 20. ure naprej spremljali na POP TV in VOYO.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako je v Madridu pred finalom Lige prvakov?
    04:08
    Iz SVETA: Kako je v Madridu pred finalom Lige prvakov?
  • Fernando Morientes z Robertom Solozabalom in podžupanjo Madrida Marto Higueras na Plazo Mayor prinesel pokal Lige prvakov
    01:53
    Fernando Morientes z Robertom Solozabalom in podžupanjo Madrida Marto Higueras na Plazo Mayor prinesel pokal Lige prvakov
  • Ekipa Tottenhama prispela v madridski hotel pred finalno tekmo Lige prvakov
    02:12
    Ekipa Tottenhama prispela v madridski hotel pred finalno tekmo Lige prvakov
  • Iz 24UR: V finalu Lige prvakov se bosta pomerila Liverpool in Tottenham
    03:32
    Iz 24UR: V finalu Lige prvakov se bosta pomerila Liverpool in Tottenham
  • Iz 24UR: Liverpoolčani se otepajo vloge favoritov
    02:29
    Iz 24UR: Liverpoolčani se otepajo vloge favoritov
  • Torkov trening nogometašev Liverpoola pred finalom Lige prvakov
    05:17
    Torkov trening nogometašev Liverpoola pred finalom Lige prvakov
  • Iz 24UR: Pochettino cilja na kolektivni duh
    02:07
    Iz 24UR: Pochettino cilja na kolektivni duh
  • Iz 24UR: Bišćan v finalu daje prednost Liverpoolu
    02:30
    Iz 24UR: Bišćan v finalu daje prednost Liverpoolu
  • Iz 24UR: Pochettino stavi na trdo delo
    02:09
    Iz 24UR: Pochettino stavi na trdo delo

Ko je za Tottenham še igral Jermaine Jenas, so se Spursi v Ligi prvakov šele "prebujali". Pisalo se je leto 2010 in s hat-trickom Garetha Balea bi Londončani kmalu uprizorili senzacionalen preobrat na tekmi skupinskega dela proti Interju. Na koncu so po zaostanku z 0:4 izgubili s 3:4, a se je ekipa Harryja Redknappa nato Milančanom oddolžila na domačem stadionu White Hart Lane (3:1), kjer je Bale v dvobojih z nemočnim brazilskim bočnim branilcem Maiconom potrdil, da vstopa v izbrano druščino najboljših nogometašev na svetu.

Izjemna večera Tottenhama v Milanu in Londonu iz sezone 2010/11 so na Otoku spremenili tudi v krajši risani film:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

White Hart Lane je zdaj že na smetišču zgodovine, Bale prav tako že skoraj šest let ni več član Spursov, ki pa so pod taktirko Mauricia Pochettina letos na novem stadionu nemudoma spisali največjo evropsko zgodbo v zgodovini kluba.

Gareth Bale (levo) ob Jenasu med nepozabno tekmo z Interjem v Milanu.
Gareth Bale (levo) ob Jenasu med nepozabno tekmo z Interjem v Milanu. FOTO: AP

Odločilna vez s trenerjem
"Mislim, da ko pogledate, kaj je Tottenhamu uspelo doseči in kaj je uspelo doseči Mauriciu ‒ brez nakupov v 18 mesecih ali nekaj takega ... Komaj so kupili kakšnega igralca, situacija s stadionom ... Klub je bil skorajda tarča posmeha, ker se ni uspel preseliti na nov stadion. Tranzicija na nov stadion ... Veliko je bilo težav, veliko poškodb," se je sezone za SNTV spominjal Jenas, ki je po koncu igralske kariere vedno bolj prepoznaven strokovni komentator v otoških medijih.

"Na nek čuden način je bila to najbrž zanj najtežja sezona kot trener Tottenhama in vem, da je bila za nekatere igralce to njihova najtežja sezona. Res je bilo naporno in mislim, da jim je v tej sezoni uspelo zaradi tega občutka pripadnosti, te vezi, ki so jo ustvarili s trenerjem v zadnjih treh, štirih ali petih letih. To jih je pripeljalo do najbrž največjega trenutka v zgodovini Tottenhama, do finala Lige prvakov," ocenjuje 36-letnik po rodu iz Nottinghama.

TEKMA

'Storiti morajo vse, da bi ga zadržali'
Pochettino lahko s Tottenhamom osvoji prvo trofejo po prihodu na Otok, kjer so mu pomanjkanje srebrnine kljub sestavi navdušujoče in igrive ekipe znali pogosto očitati. A vprašanje je, kaj se bo zgodilo, če Spursi v madridskem finalu res uspejo dvigniti prvi pokal, saj je Argentinec že nekaj časa tarča najvplivnejših evropskih klubov, v zadnjih dneh predvsem Juventusa.

"Zdaj že nekaj let gradijo Tottenham in vsako leto storijo nov korak, nato naslednjega in on je tisti, ki je to zgradil. Zgradil je hišo s sestavljanjem opek," pravi Jenas. "Če ne bi bil več del tega, bi to po mojem mnenju res škodovalo procesu. Velik del zaslug za Tottenhamov uspeh gre njemu, razvili so se in prišli na drugo raven, ki jo predstavlja osvajanje lovorik, srebrnina, in želi si biti del tega. Tako pomembno je, da ga klub zadrži. Govorice se neprestano pojavljajo. Je ambiciozen mož in upam, da mu bodo Spursi uspeli zagotoviti vse, kar potrebuje, da bi ga zadržali," dodaja.

Finale 'nekaj povsem novega' za Spurse
V finalu Jenas vlogo favorita tako kot večina poznavalcem pripisuje Liverpoolčanom, ki so v lanskem finalu v Kijevu izgubili z madridskim Realom (1:3). A kljub temu se ne more izogniti občutku, da nad Tottenhamom bdi neka višja sila, potem ko so se dramatično prebili tako skozi četrtfinale proti Manchester Cityju kot skozi kasnejši polfinale proti Ajaxu, ko je Lucas Moura za napredovanje zadel v zadnjem napadu.

"Mislim, da je Liverpool favorit. Imajo izkušnje, ker so bili tam (v finalu, op. a.) lansko leto," je nadaljeval Jenas. "Šli so skozi bolečino tega, da so bili lani tam. Njihovi mladi igralci, kakršna sta (Andrew) Robertson in Trent (Alexander-Arnold), so šli skozi teden priprav na finale Lige prvakov in zdaj vedo, kako je. To je nekaj povsem novega za to ekipo Tottenhama. Kar pa po mojem mnenju imajo, je nekaj čudna nadnaravna moč v svojo korist. Ko pomisliš, da so bili v skupinskem delu deset minut oddaljeni od slovesa, v zadnji minuti pa je gol Raheema Sterlinga razveljavil VAR, nato pa še tista neverjetna noč v Amsterdamu ... Že v vlogi komentatorja sem tisto noč dejal, da se s to skupino igralcev dogaja nekaj čudnega," pravi.

"Imam nekakšen občutek, da jim bo uspelo. Sezona bo neverjetna, če jim uspe. Z Liverpoolovega vidika bo zelo nesrečno, ker so bili letos senzacionalni. Da bi končali sezono brez te zmage, bi zlomilo srca številnim ljudem, ki so videli, kakšen trud so vložili v to sezono." 

Kaj lahko se zgodi, da zaradi ozdravitve kapetana Kana (levo ob Davidu Beckhamu) Lucas Moura ne bo zaigral od prve minute.
Kaj lahko se zgodi, da zaradi ozdravitve kapetana Kana (levo ob Davidu Beckhamu) Lucas Moura ne bo zaigral od prve minute. FOTO: AP

'Žal mi je, Lucas ...'
Dotaknil se je tudi dejstva, da bi lahko ozdraveli kapetan Harry Kane, ki ni odigral nobene od treh zadnjih tekem v Ligi prvakov, iz ekipe izrinil nespornega junaka letošnje sezono, Brazilca Mouro. Po mnenju Jenasa bo Kane skorajda zagotovo začel, svoje mesto v postavi pa bi lahko našel tudi strelec hat-tricka v Amsterdamu.

"Ekipa, ki je igrala brez njega (Kana, op. a.), si res zasluži spoštovanje trenerja, ki lahko reče, da mu ni potrebno začeti. Ne razumite me narobe, mislim, da bo začel. A pojavlja se vprašanje situacije, s katerim se bo moral spopasti, denimo glede ravni njegove pripravljenosti, če bo le na 70, 80 odstotkih. Pametno moraš izbrati svoje trenutke v tekmi in morda najboljše iz Harryja Kana izvlečeš v zadnje pol ure, ko igra proti ekipi, ki nima več toliko energije in morda lovi rezultat," je še dodal Jenas.

"Predstavljajte si tudi, da imate tisti pogovor z Lucasom Mouro: 'Žal mi je, Lucas, rad te imam, hvala, da si nas pripeljal do sem, a ne boš v moji začetni enajsterici.' Lahko bi sestavil ekipo z obema, povsem enostavno bi bilo. Če bi igral s (Mousso) Sissokojem na zadnjem veznem, (Christianom) Eriksenom in Delejem (Allijem) na obeh straneh, Sonom (Heung-minom) za napadalcem ter Lucasom Mouro in Harryjem Kanom v konici. To je zelo napadalno, a lahko bi to storil. Mislim pa, da bo Harry Kane najverjetneje začel."

Tottenham vs Liverpool
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
31. 05. 2019 08.28
+2
Ko bodo osvojili največjo trofejo v zgodovini nogometa , potem lahko mirne duše končajo igrati nogomet, ker so se jim izpolnile vse sanje . Svojo športno kariero običajno končaš takrat ,ko si dosegel vse in nimaš več kaj za pričakovati. Ampak, to se ne bo zgodilo , še naprej bodo mučili nogometno usnje in se borili za osvojitev najboljšega položaja v državnem prvenstvu. Še bolj bodo grizli in se borili, da opravičijo "svetovni" primat v nogometni igri.
Lessihinav?ek
30. 05. 2019 13.49
-5
Čaki kje pa je messi pa barca,ampak obljubil je!!
cripstoned
30. 05. 2019 14.14
-10
v spaniji...se spanskega naslova se niso veselili....toliko o tem...hahahaha
elrocco77
30. 05. 2019 15.45
+3
Basen o Realu...Real je mučil naslov prvaka Španije, zato so se odpravili v bližnjo sodniško organizacijo. Bila je že pozna jesen in cedile so se jim sline ob pogledu na vrh lestvice, ki se je šibila pod njihovim težkim zaostankom. Niso bili prav veseli, kajti bili so prenizko in tekmecev niso mogli nikakor doseči..... Nekajkrat so se sicer poskušali vzpeti na lestvici, toda naposled so morali priznati poraz. Zapustili so sodniške prostore in si govorili: "Naj zmaguje, kdor hoče. Za nas so vsi preslabi. Tudi, če nam naslov prinesejo sodniki na pladnju, se ga ne dotaknemo." In nauk te zgodbe je, da je lahko zaničevati česar ni mogoče doseči.
Kollerik
30. 05. 2019 20.21
-1
Še kapetan ramos bi zdaj rad zbežal iz potapljajoče se bele ladje. ..
apodgra
31. 05. 2019 08.33
+2
Crreal Drug leto ,se ta letošnja zgodba ne bo ponovila , tudi, če bi v obeh ekipah ostali isti igralci in ista trenerja. Da se to zgodi , moraš zadeti na športni loteriji in dvakrat zaporedno, ne moreš imeti te sreče. Drugo leto , bosta v finalu igrali povsem drugi dve ekipi , v to sem stoodstotno prepričan.
okuhsfjkafa
30. 05. 2019 13.39
-7
tottenham nima zgodovine 😂
elrocco77
30. 05. 2019 15.32
+5
Tottenham fc je bil ustanovljen leta 1882 in nima zgodovine ?? Ok če ti tako praviš.......
mpk2
30. 05. 2019 16.57
Oba imata prav. Res pa je tudi, da je ima v vitrinah samo prah!
Kollerik
30. 05. 2019 13.38
+0
Naj zmaga boljši. Kloppu po vseh dizastrih v polfinalih nekoliko bolj privoščim zmago.
laycan
30. 05. 2019 15.02
+3
Kollerik
30. 05. 2019 15.03
-3
liček..., 13/-19 in poraz tvojega firerja kljub "zmagi" lansko leto na volitvah.... čudno da še ne visiš kje....
cripstoned
30. 05. 2019 12.53
-6
tottenham ne bo dal vec kot 2 gola....liverpool jih bo dal najmanj 3...moja napoved 4:2 za liverpool....ceprav mislim da finale ne bo bolj epsko kot sta bila oba polfinala....seveda upam da se motim...naj zmaga boljsi...privoscim pa seveda liverpoolu...
lilihip
30. 05. 2019 12.44
+8
kje ste našli to staro sliko od Bale-a, štrlečih ušes nima že godinama
NisteResni
30. 05. 2019 13.41
+3
mogoce se pa ta slika na clank navezuje....
delbond
30. 05. 2019 11.55
+2
če bi imeli Garetha bi zmagali finale, tako pa bo težka...haha
elrocco77
30. 05. 2019 11.54
+5
Jaz bom vsekakor navijal za Tottenham, ampak naj zmaga boljši...
cripstoned
30. 05. 2019 12.51
-10
jasno da bos...po taksnem debaklu barcelone proti liverpoolu bos navijal vedno za nasprotnika liverpoola....
Kollerik
30. 05. 2019 13.29
+4
Jasno, da boš po rednih, dolgoletnih batinah in dizastrih Reala z Barco VEDNO navijal za proti-Barcine.... ubožček brez svojega lajfa :)
elrocco77
30. 05. 2019 15.29
+2
Krips... Jaz navijam za Bayern in za Triglav. Do skrajnosti ne maram zgolj Real Madridaker so goljufi. Skrajno nesimpatični so mi pa še Liverpool, Man.United in Juventus. Vsi ostali so mi nekateri bolj, nekateri manj simpatični.