Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Pjaca in Alves v dveh minutah opravila z deseterico Porta, tudi Casillas ni bil dovolj

Porto, 22. 02. 2017 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Porto je brez izključenega Alexa Tellesa skoraj eno uro kljuboval Juventusu na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov, ki sta jo na koncu odločila torinska rezervista Hrvat Marko Pjaca in Brazilec Daniel Alves (2:0). Italijanski prvaki se s stadiona Dragao tako vračajo z izvrstno popotnico pred povratnim obračunom.

Več videovsebin
  • Goli s tekme FC Porto - Juventus
    03:36
    Goli s tekme FC Porto - Juventus
  • Vrhunci tekme FC Porto - Juventus
    05:00
    Vrhunci tekme FC Porto - Juventus

Prerekanje s trenerjem Massimilianom Allegrijem je preprečilo nastop Leonardu Bonucciju in po tem, ko je italijanski strateg v dvoboju z reprezentantom (vsaj začasno) uveljavil svojo avtoriteto, je moral enajsterico za tekmo v Portu sestaviti brez enega od idolov navijačev belo-črnih. Pred obračunom vprašljiva Giorgio Chiellini in Andrea Barzagli sta morala stisniti zobe, poleg napada z Gonzalom Higuainom, Mariom Mandžukićem in Paulom Dybalo pa je svoj trenutek dočakal tudi Juan Cuadrado, medtem ko se je Alex Sandro od prve minute udaril z nekdanjimi delodajalci. Pri teh je Nuno Espirito Santo začel podjetno, s prvim zvezdnikom Andrejem Silvo, Cedricom Soaresem in Yacinom Brahimijem. Veliko pogledov je bilo uprtih tudi med vratnici, kjer sta se na nasprotnih straneh igrišča spet merila legendarna Gianluigi Buffon in Iker Casillas. Privrženci nekdanjih večkratnih portugalskih in evropskih prvakov so pripravili osupljivo kuliso pred obračunom, ki se je začel v vročem vzdušju. Gostje so zmajem sprva prepustili pobudo in za to bi kmalu drago plačali, ko je v peti minuti ob Chielliniju hitro padel Silva, prosti strel z zelo ugodnega položaja pa je Brahimi poslal čez gol. Razen občasnega poskusa z razdalje se do 13. minute na zelenici ni zgodilo nič prelomnega. V 19. minuti je poskočil srčni utrip belo-modrim, podaji sta si na robu kazenskega prostora lepo izmenjala Juvetova Argentinca Dybala in Higuain, nato pa je slednjega tik pred strelom proti vratom dolgoletnega soigralca Casillasa ustavil Ivan Marcano.

Španski čuvaj mreže je moral hitro iz svojih vrat v eni naslednjih akcij, ko je zbrano preprečil najhujše in Juventus je vedno bolj stiskal obroč okoli Portugalcev. Higuain je v ogenj v 23. minuti poslal Dybalo, mu odložil žogo na robu 16-metrskega prostora, nekdanji član Palerma pa je v padcu meril visoko prek vrat. Štiri minute kasneje je naloga, ki je bila že tako težka, za Porto postala še težja: Alex Telles si je privoščil neverjetno neumnost in najprej grdo s hrbta pokosil Cuadrada za svoj prvi rumeni karton, nato pa za grob štart nad Stephanom Lichtsteinerjem "pordečel" že v naslednjem napadu. Protesti domačih niso zalegli, Telles pa je osramočen zapustil zelenico, kjer bi lahko Juve hitro proslavljal vodstvo. Cuadrado je dobro meril z razdalje po sledečem prostem strelu, a ni zadel na daljšo vratnico Casillasa, Higuain pa je bil nato za las prekratek po ostri žogi v sredino. Nuno je po izključitvi žrtvoval Silvo, ki ga je zamenjal Miguel Layun. Porto se je še naprej dobro branil, a domači so dobrih deset minut pred polčasom utrpeli nov udarec: po poskusu Samija Khedire z glavo si je stegensko mišico načel Casillas in zahteval menjavo. Nekdanji kapetan Real Madrida je kljub temu nadaljeval z igro in se tudi izkazal, po ponesrečenem strelu Higuaina in odboju od branilca je dolgoletni španski reprezetnant izvrstno posredoval ob svoji bližnji vratnici. Ob nasprotni kos aluminija pa je v prvi minuti sodnikovega podaljška z okoli 20 metrov meril Dybala, tudi Casillas je bil nemočen, a ga je rešila vratnica.

Nemški sodnik Felix Brych je še pred iztekom prve pol ure z dvema hitrima rumenima kartonoma izključil podivjanega brazilskega branilca Porta Tellesa.
Nemški sodnik Felix Brych je še pred iztekom prve pol ure z dvema hitrima rumenima kartonoma izključil podivjanega brazilskega branilca Porta Tellesa. FOTO: AP

Njegova mreža se je v drugih 45 minutah nemudoma zatresla, ko sta po visoki žogi prek portugalske obrambe ušla Mandžukić in Dybala, strel slednjega pa je poletel pod prečko nemočnega Španca. A nemški sodniki so zadetek sporno razveljavili, Argentinec je bil, morda, v prepovedanem položaju zgolj za kakšen centimeter. Blizu zadetku je bil z največjo priložnostjo v prvih 50 minutah tekme tudi Porto, a je Hector Herrera po visoki žogi na drugo vratnico grdo zapravil strel z glavo. Torinski napadi so se še naprej nizali, Porto pa je z dobrimi posredovanji svojih nogometašev belo-črne omejil zgolj na strele izven kazenskega prostora. Takšen je bil tudi poskus Khedire, poskus še enega nekdanjega realovca je Casillas zgolj pospremil v golavt, Nuno pa je nato ob izteku 60. minute opravil prvo neprisiljeno menjavo večera: Rubena Nevesa je zamenjal s Jesusom Corono. Portugalci so še naprej kljubovali vsem italijanskim poskusom, Higuain si je v 66. minuti sicer lepo pripravil še en strel izven kazenskega prostora, ki je zavil mimo daljše vratnice Casillasa. Allegrijev odgovor je bil aktiviranje Marka Pjace, velikega hrvaškega upa, ki je zamenjal nerazpoloženega Cuadrada. In Pjaca je po vsega petih minutah zablestel s sploh prvim golom za svoj novi klub, ko je Dybala s pomočjo Layuna z nekdanjim članom zagrebškega Dinama odigral "dvojno podajo", 21-letni Hrvat pa je natančno po tleh meril v daljši kot. V igro je pri Juventusu vstopil tudi Daniel Alves, ki se je med polčasom toplo objel s starim znancem Casillasom, a ga neusmiljeno tudi sam po vsega nekaj sekundah na zelenici matiral za 0:2, ko je v padcu po visoki podaji rojaka Sandra elegantno zadel ob isto vratnico kot Pjaca in morda že odločil par. 

Allegri je za sam finiš tekme iz igre potegnil Dybalo in na zelenico poslal dodatnega vezista v Claudiu Marchisiu, njegovo moštvo pa je mirno nadziralo obračun in iskalo poti do tretjega zadetka. Tega bi lahko prispeval Khedira, ki je po akciji Higuaina in Pjace prišel pred Casillasa, ki ga je dovolj dobro zaprl, da je Nemca tunizijskih korenin prisilil v strel mimo oddaljenejše vratnice. Večjih priložnosti do konca 92. minute ni bilo in izžvižgani nemški sodnik Felix Brych je dal znak za konec dvoboja, ki je močno užalostil sever Portugalske, medtem ko sever Italije proslavlja morda že odločilni korak proti naslednjemu krogu.

Liga prvakov, osmina finala, prva tekma:

FC Porto ‒ Juventus 0:2 (0:0)
Pjaca 72., Alves 74.
RK: Telles 27./Porto

Postavi:

Porto: Casillas; Pereira, Felipe, Marcano, Telles; Danilo, Herrera, Neves (od 61. Corona), Brahimi (od 73. Jota); Soares, Silva (od 30. Layun). Na klopi: Sa; Boly, Andre, Torres.

Juventus: Buffon; Lichtsteiner (od 73. Alves), Barzagli, Chiellini, Sandro; Khedira, Pjanić; Cuadrado (od 67. Pjaca), Dybala (od 86. Marchisio), Mandzukić; Higuain. Na klopi: Neto; Benatia, Asamoah, Rugani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peggi
23. 02. 2017 10.58
-1
Privoščila sem Portu zmago ali vsaj remi,ampak glede na to ,da so ostali z igralcem manj in niso niti imeli kakih konkretnih strelov na gol sem upala saj na 0:0 še posebno zato,ker sta oba gola padla po napakah ,golman ni imel moči.Sta bila pa definitivn dva prisrčna prizora vredna spoštovanja ,,prisrčni objem velikih legend Ikerja in Gigija ter ,Danija Alvesa z Ikerejem Casilliasom,take zadeve ti pa narišejo nasmešek na ustnice.Respect :) Juve pa tudi ni ravno nevem kako blestel,ampak s potrpežljivo igro so prišli do željene zmage in prednosti pred ppovratno tekmo v Torinu.
širimresnico
23. 02. 2017 21.33
+1
jih maš vse rada a ne? pa maš rada barco pa real, pa messija pa ronalda....pegi ti si tako polna ljubezni....škoda, da nismo vsi taki....
Felipao
23. 02. 2017 08.56
+1
Če bi bil jaz pri Fifi bi si pod nujno takoj šel ogledati stavne vzorce na tekmi Porto - Juve, še posebej za rdeči karton v prve pol ure. Ni normalno, da profesionalni nogometaš stori dva tako neumna prekrška v manj kot dveh minutah na tako pomembni tekmi. Še posebej pri drugem prekršku, ko je Lichtsteiner bil obrnjen proti avt liniji, Telles ga pa direkt zruši s hrbta, čeprav bi bilo še amaterju jasno, da nima najmanjših možnosti izbiti čisto žogo. Kot da je iskal izključitev, brez heca.
blackwizard
22. 02. 2017 22.47
+1
juve ni pokazal veliko,bi mogli z večjo razliko zmagat ob tem,da so imeli igralca več.glavna je zmaga in bolša igra v četrtfinalu
BayernGomez
22. 02. 2017 22.58
-2
Chelsea1991
22. 02. 2017 22.37
-5
17 uvrščena ekipa epl ki je pred tem nazadnje zabila gol 31. decembra (!) in je izpadla od angleškega 3ligaša med vikendom popolnoma enakovredna 3. ekipi španije v 2 polčasu, toliko o najmočnejši ligi haha
Chelsea1991
22. 02. 2017 22.46
-2
če bi bila situacija obratna, da bi man city (3) igral proti leganesu (17), bi bilo 6:0
BayernGomez
22. 02. 2017 22.27
+1
Upam da Leicester zadene še en gol čeprav je to malo verjetno. No naj Sevilla ne zabije še enega da bo na povratni bolj zanimivo.
BayernGomez
22. 02. 2017 22.23
Očitno so se Juventusu obetale menjave.
mariomandzukic
22. 02. 2017 22.20
+0
Marko Pjaca.keri talent.prihodnost vatrenih in juventusa
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.29
+5
Nonstop govoris o prihodnosti kero leto imas v mislih "nikolovo":-D
mariomandzukic
22. 02. 2017 22.31
+0
sp rusija 2018 bo vrhunec nase generacije.potem je cas za nove talente,ki jih pr nas ne manjka.pjaca pa ima neverjetn potencial,pred njim je svetla prihodnost
BayernGomez
22. 02. 2017 22.33
+5
Tako kot je bil vrhunec evropsko prvenstvo 2016.
Z.I.Z.U.
22. 02. 2017 22.34
+0
Hah.. po sreči se mu žoga odbije do nog in je zdaj že neverjetni talent.. kaj je šele potem Alves.. haha.. spet v temo brcaš hrček..
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.45
+2
Ti hrvati si nemorjo pomagat oni imajo v glavi vedno "avto put" do finala na koncu pa dolge nosove
BayernGomez
22. 02. 2017 22.46
+2
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.52
+2
Je zivijo na pobrezju v Mariboru,starsi priseljenci,stari je bil kljucavnicar v metalni mama pa je "kucna pomocnica" dela dobro pecivo in razocarana nad sinom da ima kolenadar od Murkota
BayernGomez
22. 02. 2017 22.56
+4
Važno da mama dela dobro pecivo. Ti k si Štajerc bi šel lahko k njej na pecivo. Pa še mandžotu kupi en dres od dominatorja.
BayernGomez
22. 02. 2017 22.18
+2
Prešaltam na sportklub in Leicester zadene.
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.18
+1
BayernGomez
22. 02. 2017 22.23
piuski
22. 02. 2017 21.02
+9
madridski diktatorji kljub pomoči sodnikov zgubili!!!hahahaha
Ka pa mislis
22. 02. 2017 22.00
-4
PIERREBRICE
22. 02. 2017 20.57
+4
Naj nekdo prosim pove Zidanu, da ga 7.marca v Neaplju čaka ''pekel''. Kako je že rekel Vujović našim rokometašem na tekmi s Hrvati? ''Igrajte tako, kot da je to vaša zadnja tekma v življenju''! SSC NAPOLI se bo tega držal. V to sem 100% prepričan!
Ka pa mislis
22. 02. 2017 22.00
-4
Zidane je takih peklov dozivel vsaj 50 v karieri. Al se samo bojis da bote spet kanta za nabijanje za rwal?
BayernGomez
22. 02. 2017 22.19
+0
HordeZla da ne bo nasprotno sicer pa dvomim da bo Napoli izločil Real.
lordG
22. 02. 2017 20.51
+4
real je spet popusil
PIERREBRICE
22. 02. 2017 20.46
+3
Najprej čestitke pogumni Valencii iz Münchna! Pa tudi pozdrav v Neapelj, na stadion San Paolo, ki bo 7.marca ''gorel''. Mia san mia
Die einemaister
22. 02. 2017 20.49
+3
to to, Napoli bo presenetu na San Paolo, u zraku lebdi "La mano de D10S"
Ka pa mislis
22. 02. 2017 22.02
-2
Proti herthi ne gre v 95 min vsaj enga zabit?
BayernGomez
22. 02. 2017 22.24
+6
HordeZla ne pametuj vemo kolikokrat se je Real rešil v zadnjih minutah!
Die einemaister
22. 02. 2017 20.39
+8
GAyal Madrid je zgubu, pa tolko ste čez barco govorili, kako je u slabi formi haha
Die einemaister
22. 02. 2017 20.43
+3
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 20.32
-2
Jaz bom gledal drugo tekmo sedaj gledam Valencia vs Madrid pa se tak koljejo po nogah kot da bi gledal Atlete vs Atleti v najbolj agresivni izvedbi.Sodnik dopusca zelo grobo igro
Die einemaister
22. 02. 2017 20.39
+4
aja že jokaš ker ste zgubili?? A je Perez pozabil kovček sodniku dat??
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 21.50
+0
ce bi gledal tekmo bi vedel da je Valencia bila bolj oskodovana in vseeno zmagala
BayernGomez
22. 02. 2017 22.21
Zanetti a sedaj imate pri Interju že Pereza?
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.33
-1
Ne on razume to tako ce napises kritiko cez Barco si takoj pri ta belih ave Jansa:-)
BayernGomez
22. 02. 2017 22.35
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.40
-1
BayernGomez
22. 02. 2017 22.44
-1
CURVANORD Zanetti
22. 02. 2017 22.46
Bayern pa lahko poslje mladince v London so ze resili doma zadevo
BayernGomez
22. 02. 2017 22.50
Pa ne še. A vseeno dvomim da bo Arsenal izločil Bayern. Je pa imel Bayern zadnja leta kar nekaj težav z Arsenalom.
BayernGomez
22. 02. 2017 22.52
Ne pravim da bo imel Bayern težave z uvrstitvijo v četrtfinale a ni še konec.
Die einemaister
22. 02. 2017 20.28
+5
opppaaaaaaaaaaa za Gayal Madrid če uspe izenačit bo sigutno penal al pa kej podobnega
Ka pa mislis
22. 02. 2017 22.02
-5
laskopivo
22. 02. 2017 18.05
Ne se slepit tabolše ekipe so že odigrale svoje .Real Atletico Psg Bayern Borusia City. Juve nima šans proti navedenim ekipam . Vseeno jim želim vso srečo. Cuardado je pa legenda saj za moje pojme seveda z živim spomenikom v golu Buffonom.
Bigbadjohn
22. 02. 2017 12.43
+2
Zakaj je potem Bonucci naveden v verjetni postavi? Ali avtor misli, da je "tribuna" rob kazenskega prostora na zelenici?
gasilec78
22. 02. 2017 11.25
+1
Juventus je ena izmed najbolj konstantnih ekip trenutno v Evropi, enostavno imajo poštimano celotno ekipo od golmana obrambe sredine in napada. Mogoče bo danes malo hendikep Bonucci, ampak ne trdim zaman, da je za mene letos Juve eden izmed glavnih favoritov za naslov v ligi prvakov. Že današnja tekma bo dala odgovor na marsikatero vprašanje.
Praškovarit
22. 02. 2017 11.40
+0
BayernGomez
22. 02. 2017 14.37
-1
Awesomedude
22. 02. 2017 10.11
Porto je težek nasprotnik. Upam na neodločen rezultat v Portu, zmagati tam bi bil super podvig.
CestniKolesar370Wattov
22. 02. 2017 09.30
-15
Vsak, k ma 5dag možganov ve, da Juve ni favorit.
BayernGomez
22. 02. 2017 14.36
+11
Torej tisti, ki jih imamo več vemo, da je Juve favorit.