Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Oblak leto kasneje spet sredi drame na Calderonu, 16. strel v 'loteriji' srečen za Atletico

Madrid, 15. 03. 2016 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Jan Oblak je skorajda točno eno leto po dramatični tekmi z Leverkusnom, s pomočjo katere se je prebil v prvo postavo Atletica, na isti stopnički tekmovanja v osmini finala Lige prvakov spet preživljal pravo dramo. PSV so Madridčani uspeli izločiti po vnovičnem izvajanju enajstmetrovk (8:7).

Več videovsebin
  • Enajstmetrovke na tekmi Atletico Madrid - PSV Eindhoven
    10:58
    Enajstmetrovke na tekmi Atletico Madrid - PSV Eindhoven
  • Vrhunci tekme Atletico Madrid - PSV Eindhoven
    06:31
    Vrhunci tekme Atletico Madrid - PSV Eindhoven
Zdaj sem že bolj miren. Slačilnica je zelo utrujena, a zelo zadovoljna. Vsi smo šli odločni v enajstmetrovke. Potrebno je čestitati PSV. Zelo dobro so 'prebrali' tekmo. Najboljši na teh dveh tekmah je bil njihov vratar. Podaljšanje pogodbe? Ta tema je na enaki ravni, kot je bila. Vse je enako. Fernando Torres, napadalec Atletico Madrida

Atletico Madrid je z Janom Oblakom v vratih postal rekorder po številu prejetih zadetkov oziroma pomanjkanju le-teh. Bodoči prvi vratar slovenske reprezentance je moral v novem koledarskem letu le enkrat po žogo v svojo mrežo na domačem stadionu Vicenteja Calderona, kjer je tokrat v prvi postavi Madridčanov pričakal PSV Eindhoven. Tudi Nizozemcem Škofjeločan ni dovolil zadeti na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov, trener rdeče-belih Diego Simeone pa je za povratni obračun pozdravil povratek zaceljenega Yannicka Ferreire-Carrascoja, ki ga je v napadu postavil ob prvega strelca Antoina Griezmanna. Nekdanji vezist Barcelone Phillp Cocu, ki je v nizozemskem prvenstvu še bolj kot Atletico v španskem v igri za nov državni naslov, je v primerjavi s prvo tekmo lahko računal na svojega prvega strelca Luuka de Jonga, ki je odslužil tekmo suspenza. "Nikoli ne prenehaj verjeti!" so poleg mozaika v klubskih barvah svojim ljubljencem ob prihodu na zelenico sporočili navijači, ki so v upanju na drugi pohod do finala v dveh letih napolnili sedeže stadiona ob reki Manzanares. Ta je bil na robu eksplozije že v enem prvih napadov, ko je Griezmann potegnil in poskušal zaposlini Ferreiro-Carrascoja, toda Jeroen Zoet je še pravočasno ujel žogo pred beneluškim kolegom.

Zoet se je z izvrstnim posredovanjem izkazal v 15. minuti, ko je po lepi akciji po desnem krilu do žoge po podaji Kokeja prišel Griezmann, Francozov strel z nekaj metrov razdalje pa je gostujoči vratar vrhunsko zaprl. PSV je bil takoj nevaren s protinapadom, a so De Jonga ustavili Atleticovi branilci. Prav eden izmed njih, Diego Godin, je na drugi strani nato nevarno meril z glavo po podaji iz kota, a je bil strel malce previsok. V 27. minuti se je moral Oblak prvič izkazati, Marco van Ginkel je po levem boku Atleticove obrambe ušel po podaji De Jonga, njegov oster predložek pa je pričakal Oblak in ga na svojo srečo izbil na nogo Filipeja Luisa, ki je razčistil. Na drugi vratnici bi v nasprotnem primeru najbrž uspelo zadeti osamljenemu Jetru Willemsu. Griezmann je v 37. minuti prišel do strela z glavo pred Zoetom, ki je spet izvrstno posredoval, a je zastavico dvignil tudi stranski sodnik. Z ogromne razdalje je pred polčasom meril še Ferreira-Carrasco, a je Zoet mirno pustil žogo poleteti čez prečko. Veliko bolj napeto je bilo v kazenskem prostoru v 43. minuti, ko je najprej prodrl Augusto Fernandez in je slabo z glavo streljal Saul Niguez, v bloku pa je končal tudi poskus Griezmanna.

Antoine Griezmann je imel največjo priložnost prvega polčasa.
Antoine Griezmann je imel največjo priložnost prvega polčasa. FOTO: AP

Za začetek nadaljevanja Simeone in Cocu, nekoč oba izvrstna vezista, nista pripravila sprememb. PSV je takoj izpeljal še enega v vrsti nevarnih (pol)protinapadov, na drugi strani pa po kotu ni uspelo nevarneje streljati Joseju Marii Gimenezu, potem ko se je žoga odbijala po 16-metrskem prostoru. Gimenez je bil še bliže uspehu po še enem kotu v 50. minuti, ko je na podajo Kokeja na drugi vratnici skočil povsem neovirano, a se je žoga od tal odbila na napačni strani vratnice, Zoet pa je okroglo usnje pospremil le s pogledom. Simeone je pohitel s prvo menjavo in po desetih minutah nadaljevanja je Augusta zamenjal idol domačih navijačev Fernando Torres, ki je dobil novo priložnost za prvi gol v Ligi prvakov v majici kluba svojega otroštva. A še pred prvo nevarnejšo akcijo "El Nina" bi lahko stadion umolknil, žoga je v kazenskem prostoru prišla do Jürgna Locadie, ki je meril na daljšo vratnico, žoga se je neugodno odbila tik pred Oblakom, Škofjeločan pa jo je izven vrat zadržal s pomočjo vratnice. Atletico je srečno preživel tudi "odpadek", ki bi ga lahko v mrežo pospravil Van Ginkel, a je grdo zgrešil. Atletico je odgovoril s prodorom Luisa, ki je meril s slabšo desno nogo, Zoet je žogo po njegovem strelu z roba kazenskega prostora odbil, a le do Ferreire-Carrascoja, ki je nato z volejem meril na tribuno.

Torres je nanizal nekaj nevarnih prodorov, toda njegov stari znanec iz Premier League Mark Clattenburg mu je ob padcih (tudi v kazenskem prostoru) vedno znova pokazal, da naj vstane, ko pa se je otresel branilcev, je nekdanji član Liverpoola in Chelseaja predolgo odlašal s strelom, ki mu ga je v 71. minuti preprečil eden izmed branilcev v sinje modrem dresu. Torres je bil najnevarnejši "Atlet" in dve minuti kasneje je spet dobro meril po kotu kapetana Gabija Fernandeza, a je let žoge proti vratom prekinil njegov soigralec Gimenez. Simeone je storil novo igralsko rošado in iz igre potegnil Ferreiro-Carrascoja, zamenjal ga je z Matiasom Kranevitterjem, Cocu pa je v prvi menjavi Willemsa nadomestil z Joshuo Brenetom. Ob izteku 84. minute je celoten stadion skupaj z nogometaši Atletica zahteval najstrožjo kazen, potem ko je ob Ariasu prodiral Luis, a je Clattenburg ocenil, da je Brazilec preveč preračunljivo padel. Veliko bolj nevarno je bilo že v naslednjem napadu, Torres je po levi prodrl skorajda do gola in močno udaril z levico, Zoet pa je tudi s pomočjo okvirja vrat uspel rešiti PSV. Še pred začetkom podaljška je Simeone vsaj malce presenetljivo v igro namesto Godina poslal Lucasa Hernandeza. Toda Atletico se je zbral še za zadnjo ofenzivo in Zoet si je po predložku s prostega stral privoščil precejšnjo napako in izpustil žogo, ki je nato v visokem loku zletela prek vrat. Slabo je Zoet posredoval tudi po kotu, a je PSV spet preživel brez nevarnega strela Atletica in izsilil podaljšek.

Madridčani niso našli poti v mrežo razpoloženega Jeroena Zoeta.
Madridčani niso našli poti v mrežo razpoloženega Jeroena Zoeta. FOTO: AP
Serija enajstmetrovk na Calderonu je bila najdaljša v zgodovini Evropskega pokala/Lige prvakov, če ne upoštevamo kvalifikacij. Tam rekord drži ljubljanska Olimpija, ki je proti Skontu iz Rige leta 1993 po enajstmetrovkah izgubila z 10:11.

Ta bi se po slabih štirih minutah začel sanjsko za rdeče-bele, toda po kotu je rezervist Lucas praktično neoviran po skoku na prvi vratnici meril prek vrat. PSV je bil povsem nenevaren, tik pred koncem prvega dela podaljška pa je Zoetu zapretil še Griezmann, čigar strel pa je bil znotraj kazenskega prostora spet prešibek. Lepo priložnost je imel s prostega strela z roba kazenskega prostora še Gabi, ki pa je zelo slabo udaril med gledalce na tribuni z najzvestejšimi navijači. Tik pred koncem podaljška je bil zelo nevaren tudi PSV, toda Andres Guardado je po dolgi akciji v visokem loku meril mimo gola, potem ko so njegovi soigralci preveč odlašali s streli z bolj ugodnih položajev in rešitve pred izvajanjem najstrožjih kazni ni bilo več.

Oblak, ki je bil 17. marca lani junak rdeče-belih, potem ko je proti Leverkusnu prav tako na povratni tekmi osmine finala na domačem stadionu vstopil s klopi in nato do torkove tekme ni več predal mesta številke ena, se je najprej pomeril z Van Ginklom, se žoge po strelu v svojo levo dotaknil, a mu je pod roko ušla v mrežo. Nemočen je bil Škofjeločan tudi po močnem strelu Guardada, po katerem se je Atleticova št. 13 pognala v napačno smer, Pröpper pa je silovito zadel s pomočjo vratnice. Zanesljivi so bili do četrte serije tudi Atleticovi izvajalci, čeprav je imel Gabi podobno kot Van Ginkel veliko sreče. A nihče kot Niguez, ki mu je Zoet strel ubranil, toda žogo odbil v lastno mrežo. Zadnji v seriji petih izvajalcev je za PSV streljal Hector Moreno, ki pa je hladnokrvno meril po sredini. Izbor pri Atleticu je padel na Torresa, a tudi Španec je bil hladnokrven. Sledila sta Maxime Lestienne in Gimenez, tudi omenjena nogometaša pa nista grešila. Oblak ni niti trenil po strelu Ariasa, Luis je zadel ob vratnico in nadaljeval neverjetno serijo. Luciano Narsingh, ki je v igro vstopil tik pred koncem podaljška, je nato meril v prečko, izkušeni Juanfran pa je zatresel mrežo z natančnim strelom za epsko napredovanje, medtem ko se je slovenski vratar Atletica kot prvi v zgodovini tekmovanja dvakrat zapored uspel veseliti napredovanja po zaslugi enajstmetrovk.

Liga prvakov, povratna tekma osmine finala:

Atletico Madrid – PSV Eindhoven 8:7* (0:0) /0:0/
* - po izvajanju enajstmetrovk

Postavi:

Atletico: Oblak; Juanfran, Gimenez, Godin (od 89. Lucas), Luis; Augusto (od 56. Torres), Gabi, Saul, Koke; Ferreira-Carrasco (od 75. Kranevitter), Griezmann.

PSV: Zoet; Isimat-Mirin, Moreno, Arias, Bruma, Pröpper, Willems (od 75. Brenet), Guardado, Locadia (od 87. Lestienne), Van Ginkel, De Jong (od 118. Narsingh).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu
16. 03. 2016 13.28
+4
Oblak me je v penalih malo razočaral.... Ni branil niti enega....
Campeones36
16. 03. 2016 13.42
+2
Penali so bli praktično vsi fenomenalno izvedeni. Realnih možnosti, razen pri prvem, ni imel.
bema1201
16. 03. 2016 14.57
apodgraj
16. 03. 2016 15.28
+2
Največja napaka vratarjev je , da se že pre strelom odločijo , v katero stranm bodo poleteli.
Seljako1899
16. 03. 2016 15.28
+1
kvaternik
16. 03. 2016 11.47
+7
Neverjetno psihološko nogometna drama. Ne glede ali sta nam imeni nasprotnikov všeč ali ne. Imponiralo je vzdušje na Vicente Calderon, čudoviti trud kamermanov, vrhunsko sojenje, obnašanje igralcev, nenazadnje, vodenje tekme. Priznajmo. Imeti osebnost ranga El Colo na klopi, pa ne na klopi, on nima časa za sedenje, je "terna" vsakega kluba. Res je to biser vodenja. Hipotetično te prešine misel. kako bi Maribor povozil Olimpijo in obratno Olimpija Maribor, če bi premogli kaj podobnega pri nas.
Symbolic
16. 03. 2016 12.41
+4
Taprava definicija za včerašnlo tekmo : "psihološko nogometna drama": + + + Glede Cholota: ne spomnim se, da je kljub vrhuncu napetosti, bil tako miren pri izvajanju penalov... Njegov kolega pa je ravno tako, brez neke pretirane atraktivnosti, pozdravil vsak zadetek PSV-ja...
Symbolic
16. 03. 2016 10.29
+6
Pa je res ispadla "šahovska partija" kot je El Cholo napovedal... PSV se je predstavil v zelo lepi luči (zlasti vratar Zoet)! Zelo dobra, trda, dinamična, pa tudi fer tekma (kljub visokemu ratingu, ko človek pričakuje raztrgano, nervozno igro)... Sodniku kapo dol, imel je tekmo skoz pod kontrolo, dopuščal je malo ostrejšo - nikakor pa ne grobe igre. Pri tem so mu igralci tudi sami pomagali s svojim korektnim obnašanjem... Počasni posnetki par kritičnih situacij so vedno pokazali, da se je Clattenburg pravilno odločil... No, pa še vrhunec napetosti tekme: loterija, oz. 11-metrovke! Pri tem so se pa izkazali igralci: od 16 penalov, le 1 zgrešen (učinkovitost: 93,75%)... Žal, propozicije so takšne, da se en klub mora poslovit od nadaljnega tekmovanja...
Dravska strmina
16. 03. 2016 11.24
Se strinjam, tekma je bila kar dobra, manjkal je mogoče le kakšen gol v rednem delu...
apodgraj
16. 03. 2016 15.37
+2
Atletico ima trdno obrambo z Godinom na čelu . . To pa ne moremo trditi za njegov napad, neučinkovit, kar kažejo doseženi goli v španki la ligi . Precej raztrgana igra , ne točne podaje , počasni prehodi v napad , praktično brez resnega strela na gol , so slabe strani ekipe Atletica . Veliko razočaranje .
KOPITES
16. 03. 2016 09.03
-7
Oblak se je mal osramotiu
Symbolic
16. 03. 2016 11.17
+3
Oba vratarja sta bila med najboljšimi... Kako je možno, da se vratar pri penalu osramoti? Res, ni mi jasno...
Dravska strmina
16. 03. 2016 11.17
+3
MM?
16. 03. 2016 09.02
+4
Torresov penal, neprecenljivo, lahko bi ga cel dan gledal.
Symbolic
16. 03. 2016 11.20
Meni pa: od Lestiena in od Ariesa... pa še par obojestranskih :D
Definbahija
16. 03. 2016 08.56
+0
Kaj mi lahko kdo razjasni kaj dela una 9 pr Atleticu? VakaDjolo v toliko velikanih kot je igral, pa bi lahko pokazal kaj znanja. Mario je bil za njega profesor.
Symbolic
16. 03. 2016 11.44
+2
To je bolj vprašanje za Cholota... verjetno mu še vedno zaupa! Sicer, Torres je skoz v "špici", dokaj močan, visok, dober skakalec.. lahko "izsili" kakšen prekršek v, ali ob robu kazenskega prostora in: eto ti šanse! To so faktorji, ki jih je treba tudi upoštevat...
apodgraj
16. 03. 2016 15.43
+1
Ampak Choloto ima nekoliko drugačen pogled na igro Torresa . Ko je v igro stopil Torrea , se je igra bistveno spremenila . Napadalne akcije so bile bolj pogoste in obetajoče in kazalo je ,da bo Atletico le zabil gol . Grissman je bil popolnoma izgubljen in ni kazal nobene volje do igre .
nogometjemrtev
16. 03. 2016 08.49
+7
BožidarMacur
16. 03. 2016 08.03
+0
Gremo Ath naprej!
nogometjemrtev
16. 03. 2016 15.17
Felipao
15. 03. 2016 22.59
+35
Tipično za Atletico odkar ga vodi Cholo, ko se brani in igra na kontre je najbolj učinkovit, ko pa mora zabiti gol potem pa jih ni nikjer.
Dravska strmina
16. 03. 2016 11.18
-1
loncl
15. 03. 2016 22.21
+11
mandžo bi reku dominacija oblaka haha
BayernGomez
15. 03. 2016 22.41
+17
Ne mandžo ne bi nikoli priznal da Oblak dominira ker je Slovenc.
tedo9GWTSmedo
15. 03. 2016 21.56
-1
So se zmenili za prve 11metrovke v tem playoffu?
BožidarMacur
16. 03. 2016 08.04
idiu3krasne
15. 03. 2016 21.56
+10
Hvala admin...semafor je ok....čas jn rezultat na svojem mestu...pa brez zamere
ozzo
15. 03. 2016 21.55
+2
juupi ... megastična tekma
sportko47
15. 03. 2016 21.49
+1
Oblak gor al dol, imam občutek po prikazanem v 1 polčasu da bo PSV dal gol dons..in to bi znal poment slovo Atletica...
vectron
15. 03. 2016 22.04
-5
Takoj po prvi tekmi sm reku da gre PSV dalje, in verjetno bo tudi šel
CURVANORD Zanetti
16. 03. 2016 08.43
+2
Vedezaevalca in vseznalca,morda bosta imela vec srece pri napovedi vremena
vectron
16. 03. 2016 09.15
+0
CURVANORD Zanetti...bi bilo bolje da komentiraš z sebi primernimi. ti pa še par podobnih tebi ste na tem portalu ena velika žalost
CURVANORD Zanetti
16. 03. 2016 10.56
-1
CURVANORD Zanetti
15. 03. 2016 21.44
+6
Drzim pesti da Oblak ne prejme gola in da dajo njegovi soigralci gol
vectron
15. 03. 2016 21.35
+3
Z vsem spoštovanjem do Oblaka, ampak jst sm za PSV. Zaenkrat dober nogomet, PSV odlično stoji na igrišču, ogromno se gibljejo, igrajo precej odprto in hitro prenašajo žogo, Atletico pa na momente kr malo zmeden.
šmajser1
15. 03. 2016 21.32
+8
Fenomenalna tekma!
vectron
15. 03. 2016 21.35
+5
mike1968
15. 03. 2016 21.10
+11
A bi lahko dali semafor s podatki o rezultatu on uri? ??
RokoG
15. 03. 2016 21.26
+12
Dejmo ta rezultat ze gor pa uro...banda nesposobna
vectron
15. 03. 2016 21.45
+2
Če bi jo že dali, bi se osveževala na 15min
rambek
15. 03. 2016 21.02
+1
atletico manjka top spica. skoda, za spodletel poskus z jaksonom martinezom, ki je oplel.
apodgraj
16. 03. 2016 15.49
+1
Atletico nima pravega kreatorja in realizatorja v napadu .. Vse se igra stihijsko in prepočasi . Pri tako zgoščenem obrambnem zidu , so napadalni igralci poskušali s solo akcijami prebiti obrambno črto in zadeti gol . Tako se proti taki obrambi ne igra .
Symbolic
15. 03. 2016 20.45
+7
Srečno Oblak!