Liga prvakov

VIDEO: Liga prvakov ostaja le privid za Salzburg, Dinamo s Stojanovićem po podaljšku v obljubljeno deželo

Salzburg, 24. 08. 2016 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Avstrijski prvak Salzburg ni uspel premagati uroka Lige prvakov in tudi enajst let po preimenovanju kluba ostaja brez uvrstitve v najelitnejše evropsko tekmovanje. Tokrat je bil za bike usoden zagrebški Dinamo, ki se je po zaslugi Juniorja Fernandesa rešil v podaljšek in nato slavil sladko zmago (2:1).

Slovenski reprezentant Petar Stojanović je ohranil svoje mesto v prvi postavi Dinama, ki je po dobri predstavi v Zagrebu v Salzburg prinesel "aktiven" rezultat 1:1. Zagrebčani so v zadnjih sezonah sloveli kot pravi specialisti za gostujoče tekme v kvalifikacijah za evropska tekmovanja, kjer niso izgubili skoraj šest let, modri pa so si po izvrstni zadnji sezoni želeli ponoviti preboj v skupinski del Lige prvakov. Tam je Stojanović z Mariborom nazadnje igral pred dvema letoma, tudi v sredo pa mu je trener Zlatko Kranjčar zaupal od prve minute, tako kot Marku Rogu, ki naj bi bil tik pred novim milijonskim prestopom v italijansko ligo. Od prve minute sta za razliko od maksimirskega obračuna začela tudi Angelo Henriquez in Josip Pivarić, medtem ko se je domači trener Oscar Garcia izognil spremembam v prvi enajsterici. Moštvo s Solnograškega je pred ne povsem polnimi tribunami prepustilo pobudo gostom in Rog je že v peti minuti odločno prodrl v kazenski prostor in padel po štartu Christiana Schweglerja, a glavni sodnik Craig Thomson se ni odzval. Tudi izkušeni zagrebški Eduardo naj bi v kratkem prestopil v Chelsea, Portugalec pa se je na najbrž poslovilnem obračunu hitro izkazal in v deveti minuti po podaji iz kota lepo ubranil poskus z glavo Jonathana Soriana, nato pa prisebno ulovil še odbitek. Valon Berisha je že v naslednjem napadu zapravil še lepšo priložnost in podajo po tleh s strani povsem osamljen v kazenskem prostoru poslal precej mimo vrat.

Salzburžani so nizali nevarne akcije, naslednji poskus je v režiji Wandersonovega polvoleja z roba kazenskega prostora v 15. minuti poletel nenevarno mimo Eduardovih vrat. Dinamovci so sicer lahko računali na precej bučno podporo svojih navijačev, ki pa vse od začetnega naleta niso imeli veliko razlogov za veselje in glasno petje. Še manj po 22. minuti, ko je bil zanje vnovič usoden fantastični Valentino Lazaro, ki je zadel že v Zagrebu, tokrat pa je 20-letni avstrijski reprezentant na sredini igrišča iz igre vrgel Stojanovića in stekel proti vratom, kjer je počakal še enega dinamovca in nato mojstrsko zadel v daljši kot tudi s pomočjo prečke. Dinamovi nogometaši so ob visokem pritisku domačih delali številne napake pri predaji žoge na sredini igrišča, od koder so biki vedno znova pretili s hitrimi protinapadi. Pred polčasom je bilo še dvakrat vroče pred Dinamovimi vrati, prvič je ob Eduardu na lastno pest padel Lazaro in zapravil zrelo situacijo za zadetek, blizu pa je bil tudi Soriano, ki pa se pred portugalskim čuvajem mreže s peto ni uspel dotakniti lepe podaje s strani. V 44. minuti je bil po dolgem času nevaren tudi Dinamo, po podaji Stojanovića je z glavo meril Junior Fernandes, a točno v vratarja Alexandra Walkeja, Eduardo pa je na drugi strani s hitrim izletom nekako uspel ustaviti še enega v vrsti naletov domačih rdeče-belih. Ti so drugi polčas, najbrž zgolj po sili razmer, začeli brez branilca Schweglerja, ki ga je trener Garcia nadomestil s Stefanom Lainerjem.

Petar Stojanović (na fotografiji) ni uspel ustaviti izjemnega prodora Lazara za vodstvo Avstrijcev.
Petar Stojanović (na fotografiji) ni uspel ustaviti izjemnega prodora Lazara za vodstvo Avstrijcev. FOTO: Damjan Žibert

Odločilni del obračuna je Stojanović začel odločen, da hitro popravi napako iz prvega polčasa in nekdanji član Arne Tabor, Slovana in Interblocka je kot prvi zapretil vratom domačih, na žalost mladega Ljubljančana večjega razburjenja ni povzročil. Salzburg ni bil tako prepričljiv kot v prvem polčasu, toda po desetih minutah nadaljevanja je po lepem protinapadu Bernardo prišel do strela, ki znotraj 16-metrskega prostora ni zadel cilja. Kot rabelj je na Lazara po uri igre štartal Jonas, ki je dobil rumeni karton, mladi Avstrijec angolsko-grških korenin pa je moral iz igre. Domačo klop je po prostem strelu, ki je sledil, še toliko bolj razjezila igra z roko Leonarda Sigalija, potem ko je branilec sicer nenamenoma pred svojimi vrati najbrž celo preprečil zadetek z roko, a se škotski sodniki niso odzvali. Kranjčar je v 63. minuti odgovoril z aktiviranjem vročega Anteja Ćorića, ki je zamenjal nevidnega Angela Henriqueza, medtem ko je moral Garcia zaradi poškodbe zamenjati še Wandersona: v igro je prišel Takumi Minamino. Walke je moral biti pozoren v 70. minuti, ko je imel Dinamo praktično največjo priložnost na tekmi, a je po strelu z glavo Fernandesa (spet je lepo podajal Stojanović) refleksno rešil svoje moštvo. Tako kot čez nekaj minut Eduardo, ki je ustavil dober strel Minamina z razdalje. Še bolje je izkušeni Portugalec posredoval v 80. minuti, ko je po napaki njegovih soigralcev na sredini sam proti njemu krenil Berisha, a ga je kandidat za mesto drugega vratarja Chelseaja pričakal daleč iz svojih vrat in ustavil še pred nevarnejšim strelom. Kranjčar se je v 83. minuti odločil za nenavadno potezo, Gordon Schildenfeld je zamenjal Domagoja Antolića in se postavil v napad, prav sveži branilec pa je v 87. minuti po podaji Stojanovića s strani "odložil" žogo Fernandesu za izenačujoči zadetek. Strel Čilenca je po odboju od nasprotnika srečno poletel preke Walkeja v mrežo za izenačenje in podaljšek.

Ta bi se težko začel slabše za domače: Fernandes si je z visoko dvignjeno nogo na sredini zaustavil žogo in jo poslal v prostor Soudaniju, ki mu je Walke prvi poskus ubranil, Alžirec pa je z glavo v mrežo nato le uspel pospraviti odbitek za veliko slavje na gostujoči klopi in med številnimi navijači Dinama na tribunah. Rezervist Lainer je imel v stoti minuti lepo priložnost za hiter odgovor, zadetek bi domače vsaj navidezno vrnil v igro, toda po kotu je z nekaj metrov grdo zgrešil prazna vrata. Rog bi se lahko v drugem delu podaljška sanjsko poslovil od modrega dresa, če bi po izjemni akciji nekdanjega člana Salzburga Ćorića uspel osamljen zadeti s strelom na drugo vratnico, a je žoga zadela enega od branilcev in končala v kotu. Soriano je bil skupaj z rezervistoma Minaminom in Diadiejem Samassekoujem v nekaj sekundah 112. minute blizu izenačenja, toda Eduardo je bil vedno znova na mestu. Nekaj sreče so imeli tudi domači, Walke je le obstal po preusmerjenem strelu Soudanija v 113. minuti, ki je zletel manj kot pol metra mimo vratnice. Biki do tako pomembnega izenačenja niso uspeli in dinamovci so lahko po zadnjem sodnikovem žvižgu začeli proslavljati nov evropski uspeh, Salzburžani pa so lahko začeli premlevati še enega v nizu razočaranj, ko gre za kvalifikacije za Ligo prvakov. Vse od preimenovanja solnograškega moštva, za katerega je pred leti igral tudi slovenski reprezentant Kevin Kampl, se Salzburgu namreč nikoli ni uspelo prebiti na ples najboljših moštev stare celine.

Play-off Lige prvakov, povratna tekma:

RB Salzburg ‒ Dinamo Zagreb 1:2* (1:0) /1:1/
Lazaro 22.; Fernandes 87., Soudani 95.
* - podaljšek

Postavi:

Salzburg: Walke; Schwegler (od 46. Lainer), Hinteregger, Ulmer, Ćaleta-Car, Lazaro (od 61. Samassekou), Laimer, Berisha, Bernardo, Wanderson (od 67. Minamino), Soriano. Na klopi: Stanković; Upamecano, Gubrandsen, Dabbur.

Dinamo: Eduardo; Benković, Pivarić, Sigali, Jonas (od 73. Pavičić), Stojanović, Rog, Antolić (od 83. Schildenfeld), Henriquez (od 63. Ćorić), Fernandes, Soudani. Na klopi: Šemper; Matel, Machado, Knežević.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
26. 08. 2016 12.17
dinamo po zaslugi sodnikov naprej
Modri?
25. 08. 2016 13.16
+1
Dinamo je pokazal da je kvalitetnejša in bolj telesno pripravljena ekipa od Salzburga in marsikatere ekipe, ki bo nastopala v LP. Sam tko naprej... DINAMO!!!!!
kemuri
25. 08. 2016 14.13
+0
Dinamo je zgolj fizično boljše pripravljena ekipa, kdor je gledal tekmo včeraj je videl da je Dinamo nula od nule, topovska hrana bo v LP.. Salzburg pa tudi ni resna ekipa, namesto da bi bilo 3-4 : 0, porušijo ves sistem igre in si zabijajo s tem avtogol . Danes je najslabše, če igraš bunker, to še uspeva samo SImeoneju.
grozjak
25. 08. 2016 14.34
grozjak
25. 08. 2016 12.22
-3
še ena sezona v ligi prvakov z dvomestnih minusom v golih in brez osvojene točke.....čemu veselje???
šmajser1
25. 08. 2016 11.20
+0
Kaj pa cista enajstmetrovka! Katastrofa sodnik!
Symbolic
25. 08. 2016 15.11
+2
U4
25. 08. 2016 10.05
+3
Cestitke Mamicu.
skrajnež
25. 08. 2016 09.20
+0
kdaj boste dojeli, da je to tekmovanje že od začetka liga prvakov. Kvalifikacije se igrajo za glavni, skupinski del lige prvakov. Se pravi Salzburg igra že vrsto let v ligi prvakov a nikakor se mu ne uspe uvrstiti v glavni, skupinski del tekmovanja.
tedoVV2HCmedo
25. 08. 2016 09.38
Ni res. V ligi prvakov si, ko prideš v glavno tekmovanje, ne pa ko končaš v kvalifikacijah. Kot da bi govoril, da si zaposlen v nekem podjetju, čeprav te ne sprejmejo po razgovoru za zaposlitev.
skrajnež
25. 08. 2016 09.53
kako zdaj glavno tekmovanje?če je nekaj glavno tekmovanje, sledi iz tega da je prej neko predtekmovanje ane? Ampak vse je isto tekmovanje. Ne moreš pa primerjati na tak način kot ti :)
User513426
25. 08. 2016 09.04
+4
Zaslužena uvrstitev dinama naprej sploh ko so začel od 60 minute igrat na polno. Kje so imeli avstrijci ta svoja krila od red bula. Jih ni bilo tako kot ne igralcev. Sodnik slab verjetno še slabši kot slovenski sodniki.
Trend01
25. 08. 2016 08.39
+9
"Majhna napakica" glavnega sodnika, oz. sodniške ekipe in Dinamo ZG gre v LP. Pa imajo spet vrečo za nabijanje gol razlike. Kakorkoli, Dinamu je spet uspelo. Sploh finančno. Že zdaj so s preprodajo na +32M. Pa še Rog menda za 13 al 14. Ter Eduardo. Plus denar iz LP. Ja, letos bodo na plus 60 M evrov. Uf.....!!!!! P.s. - vreča za nabijanje gor ali dol. Denar so dobili. Veliko!
kemuri
25. 08. 2016 08.27
-1
Salzburgove menjave so bile obupne..Japonec in oni z Malij- a, kot da sta prišla s tretje slovenske lige direkt na tekmo za LP . Salzburgu zelo manjkata Allan in Kampl in še kdo .
kemuri
25. 08. 2016 08.22
-1
Toliko sreče kot jo imajo Hrvati v nogometu, nima nihče v nobenem športu . Salzburg je bil včeraj za razred boljši v prvem polčasu, tudi v drugem so imeli priložnosti in " 100 " protinapadov, ki so jih obupno zaključevali, zaradi tega si ne zaslužijo LP..Dinamo si je pa sploh zaradi ničesar ne zasluži in bo topovska hrana, kot ponavadi, pa kakega igralca, dva bo Mamić proda, da se " opere " nekaj milijonov . Pa da ne omenjam sodnika na včerajšni tekmi, takšnega očitnega penala ne moreš tako očitno spregledat . Hrvati zlobno poškodovali najboljšega igralca Salzburga . Edino v čem je bil Dinamo boljši, je fizična pripravljenost, tu si Avstrijci padli in sklepam da je to tudi razlog bil da so popustili tako očitno .
povanpireni
25. 08. 2016 08.34
+7
kenguri- nogomet to je žoga v mreži, drugač se lahko na trepavice postaviš.
kemuri
25. 08. 2016 08.37
-2
Ne, nogomet je način življenja..tega velika večina komentatorjev tega portala ne razume, vključno s teboj ;) .
ledr
25. 08. 2016 11.08
+1
Poznam še en klub ki ima toliko sreče kot Hrvati ali pa še malo več... Real Madrid!
Shyni
25. 08. 2016 08.20
Lepo je videti da bo kar šest Slovencev igralo v LP
Trend01
25. 08. 2016 08.36
+2
Še bolje bi bilo, če bi slovenska ekipa igrala v LP. Ajd, zadovoljiti se pač moramo le z igralci. "Takle mamo." Takšna je realnost.
ledr
25. 08. 2016 08.17
+1
Dinamo se je uvrstil v LP po hudi napaki sodnika ki ni piskal penala po čisti igri z roko pri rezultatu 1:0. Sicer pa je bila to tekma dveh zelo slabih ekip od katerih si v tem trenutku nobena ne zasluži igranja v LP.
povanpireni
25. 08. 2016 08.30
+3
Če bi nevoščljivost gorela, v Sloveniji ne rabimo drv...
kemuri
25. 08. 2016 08.35
+0
Ne razumem zakaj bi naj vsi navijali za Dinamo..po kakšni logiki ? Kaj me veže na to ? Da si ne boš jezika od nervoze pregriznil in od neumnih izjav..zakaj ? Včeraj so igrali dvoji sosedi, jaz sem navijal za Avstrijce..da se ne boš požrl od nevoščljivosti . Pa držal bi pesti za Salzburg tudi če bi z Ludogorcem igrali ali s Moldejem..samo to ti pa ni prav , kaj ne ? Edino za Hrvate..me zanima koliko Hrvati privoščite sosedom Srbom..recimor Olimpijski naslov v vaterpolu ? ;) ..nevoščljivci ;) .
ledr
25. 08. 2016 10.37
+1
Jani Prešern
25. 08. 2016 11.01
+0
kemuri Kaj ma veze hrvaska s srbijo? Zakaj se mesas tam kjer ni pametno se mesat?
kemuri
25. 08. 2016 14.15
+0
Jani, ne sprašuje bedarij, vse je napisano v kontekstu , vprašaj ženo, ti bo razložila napisano, ker sam očitno nisi sposoben dojet .
Shyni
25. 08. 2016 08.11
+5
graf
25. 08. 2016 08.07
+1
Ko so avstrijci dosegli gol ... so nehal igrat , se postavili obrambno in mislili ; saj bo en gol dovolj , igra pa traja do sodnikovega žvižga ! Tut igra Dinama je daleč od blesteče , ampak pokazali so več želje in to je odločilo tekmo ...
Iniesta
25. 08. 2016 08.06
-1
Hrvaska dominacija se nadaljuje ...
Iniesta
25. 08. 2016 08.07
+1
Dinamo je najboljsi klub iz prostorov bivse Juge ...
Iniesta
25. 08. 2016 08.07
+0
TellingTheTruth
25. 08. 2016 08.08
-2
Dominacija lol. Vec krompirja skoraj ne bi mogli met. A bo Dinamo letos podrl svoj rekord najvec fasanih golov v LP? Kanonfotr hahaha
kemuri
25. 08. 2016 08.22
-2
Haha, dominacija..v podiranju negativnih rekordov po prejetih zadetkih v LP ?
SFRJJNA
24. 08. 2016 22.49
+11
KOMENTIRANJE KOMENTATORJA KOT DA JE PODKUPLJE S STRANI MOZARTOVIH KUGLIC. OGABNO IN NEPROFESIONALNO, SRAMOTA, TA ČLOVEK NIMA POJMA IN JE ENO VELIKO B....O ŽAL NE MOREMO GLEDATI DRUGJE KER SO BLOKIRANI PROGRAMI A1 IN HRT 1 - SRAMOTA!
kemuri
25. 08. 2016 08.24
-1
Da en boš skup padel, po nicku sodeč si več kot očitno subjektiven..Dinamo bi mogel včeraj petardo dobit, penala ni sodil avstrijcem za 2 :20, Hrvati so iz treh strelov dali dva posrečena gola..kaj je narobe komentiral človek , ne razumem ? Aja, ni za DInamo navijal, če bi, potem bi pa ti lepo molčal .
kemuri
25. 08. 2016 08.38
-2
Symbolic
25. 08. 2016 11.46
Kemuri, kar zadeva "treh strelov", statistika tekme Salzburg - Dinamo kaže drugače: posest 46:54%, koti 6:5, streli v okvir 8:13, streli izven 14:4, offsajdi 4:1 ter prekrški 14:15... Strinjam se pa, da sta oba gola Dinama bila posrečena, kar je značilno za nešteto golov na različnih tekmah... Gol je gol!
kemuri
25. 08. 2016 14.17
Pardon, Dinamo je imel tri priložnosti in dvakrat zabil, to sem imel v mislih..
WilDeKin
24. 08. 2016 22.09
+9
Ne vem kaj se vsi slepite vred s komentatorjem. Bodite objektivni pa boste videli njegovo današnjo statistiko: 5 izgubljenih žog (do 60. min), 1/4 uspešni predložki, dokaj uspešno , čeprav neuporabno je podajal glede na to da je večino žog podal štoperju, naredil tri prekrške (zaenkrat brez kartona), zakuhal je edini gol (naredil še eno zelo podobno napako, ni bilo gola), Lazaro in Berisha pa sta mu pokazala kaj pomeni pravi vrtiljak. Očitno res ne gledamo enake tekme...
Luka Radeka
24. 08. 2016 21.46
+1
Stojanovič bi lahko bolje posredoval.
ceviplastika
24. 08. 2016 21.35
-1
Stojanovič skoraj edina svetla točka Dinama.
revolution17
24. 08. 2016 21.13
+0
Salzburg se poigrava s temi amaterji...
povanpireni
24. 08. 2016 21.44
+3
Kot Aluminij z toti Štajerci, kaj se napihuješ, je še en polčas...