Liga prvakov

Ukrajina vneto pričakuje finale: Realovi navijači za 'slovenskim' golom

Kijev, 23. 05. 2018 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
12

Kijev po letu 2012, ko je Ukrajina skupaj s Poljsko gostila evropsko prvenstvo, spet trese nogometna mrzlica. Razlog je seveda sobotni finale Lige prvakov, v katerem se bosta udarila branilec zadnjih dveh naslovov Real Madrid in Liverpool. Naša ekipa je že v ukrajinski prestolnici in spremlja zadnje priprave na enega največjih športnih spektaklov.

Finalno tekmo med madridskim Realom in Liverpoolom si boste lahko v soboto ob 20. uri ogledali na POP TV in VOYO.

Stopiti na ukrajinska tla v Kijevu je za vsakega slovenskega športnega navdušenca nekaj posebnega. V prestolnici nekdanje sovjetske republike so se zlata poglavja našega nogometa začela pisati na prelomu tisočletja, ko je na zelenici olimpijskega stadiona najprej premierno slovensko zmago v skupinskem delu Lige prvakov slavil Maribor, nekaj mesecev kasneje pa je slovenska reprezentanca z nepozabnim (in tudi "nevidnim") golom Mirana Pavlina opravila z domačo Ukrajino in se prvič uvrstila na veliko tekmovanje.

Dela na stadionu so v polnem teku.
Dela na stadionu so v polnem teku. FOTO: 24ur.com

In ravno na tej zelenici nas ob koncu sezone Lige prvakov po zagotovilih organizatorjev čaka spektakel epskih razsežnosti. Olimpijski stadion je bleščeče nov, povsem so ga prenovili v pripravah na Euro 2012, ki ga je Ukrajina pripravila skupaj s sosednjo Poljsko. Tudi legendarni trener in selektor rumeno-modrih Valerij Lobanovski je že skoraj dve desetletji pokojen, a spomini na zasneženo ukrajinsko prestolnico ostajajo.

Poletne temperature, pogoji za igro blizu idealnih
Ta nas je v sredo sprejela že praktično povsem poletno obarvana. Temperature naj bi se do finala povzpele že do blizu 30 stopinj Celzija, tudi dežja bojda ne bo, tako da zvezdnike madridskega Reala in Liverpoola v soboto čakajo idealni pogoji za igro.

Že na kijevskem letališču ni nobenega dvoma, da gre za dogodek, ki ga čaka vsa Ukrajina.
Že na kijevskem letališču ni nobenega dvoma, da gre za dogodek, ki ga čaka vsa Ukrajina. FOTO: 24ur.com

Kijev so za gostitelja finala potrdili na tistem kongresu, na katerem je Aleksander Čeferin postal naslednik padlega Michela Platinija na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa). Čeprav je izbira Kijeva deležna precejšnjih kritik, Čeferin sam pa je že v enem prvih javnih nastopov napovedal, da se bodo gostitelje finalnih tekem od zdaj naprej izbirali bolj transparentno, je Ukrajina seveda še kako zadovoljna, da je v roke dobila enega največjih športnih dogodkov na svetu.

Pokal, ki si ga vsi želijo dobiti v roke
"Dve visokokakovostni ekipi, ki se ponašata z enimi od najboljših nogometašev na svetu, bosta pripravili nepozabno tekmo," je v nagovoru obiskovalcem ukrajinske prestolnice zapisal Čeferin in dodal, da je pokal Lige prvakov "pokal, ki ga vsi zvezdniki te igre želijo dobiti v roke". 

Na zelenici sicer ne bo slovenskih nogometašev, zato pa bo Čeferin skupaj s košarkarskim zvezdnikom Goranom Dragićem, ki v Kijev prihaja kot njegov povabljenec, poskrbel za močen slovenski pridih. Pridiha Lige prvakov razen številnih oglasnih panojev po mestu sicer še ni zaznati, glavnina navijačev skupaj z obema ekipama šele prihaja.

Liverpoolov grb krasi severno stran stadiona, Realovi navijači bodo nastanjeni na drugi strani prekrasnega objekta.
Liverpoolov grb krasi severno stran stadiona, Realovi navijači bodo nastanjeni na drugi strani prekrasnega objekta. FOTO: 24ur.com

Olimpijski stadion je dobre tri dni pred velikim dogodkom še pravo malo gradbišče, urejeno je bore malo reči, ki so bile denimo še lani v Cardiffu samoumevne. Je pa ob našem obisku zelenice jasno, da bodo navijači Reala nastanjeni za južnim golom. Tistim golom, ki ga je neke evropske noči zadel Ante Šimundža v dresu Maribora. In tistim golom, v katerega je Pavlin preusmeril strel z roba kazenskega prostora, ki je Slovenijo popeljal na prvo veliko tekmovanje. Bo srečen tudi za Real ali lahko Liverpool beli balet tako kot leta 1981 ustavi na poti do vrha?

Že jutri bomo preverili kijevski mestni utrip in poskušali ugotoviti, za koga bodo pesti stiskali Ukrajinci, za katere je nogomet nesporna številka ena. Ogrevanje na veliki finale z novicami iz Kijeva boste lahko vse do sobotne tekme spremljali na 24ur.com!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
25. 05. 2018 09.51
+1
HALA MADRID!!!
Kollerik
23. 05. 2018 22.41
-2
Naj zmaga boljši! In upajmo, da brez sodnikov!!
Kwaj
23. 05. 2018 22.13
-5
Prašičenko si bo ogledal tekmo ha ha!!
MKII
23. 05. 2018 21.03
-4
Sudija! Sudija! Sudija! Lopove. Vnaprej.
Haralmaan
23. 05. 2018 22.03
+0
KavčStrokovnjak
23. 05. 2018 21.02
+3
Bo v soboto vsaj nekaj dobrega na TV... ;) Blagor žogofilom!
dark horse
23. 05. 2018 20.53
+1
V prvi vrsti bo tazaprti s svojim alteregom krispijem plus ostali katere uporabljala. Že to je cca navijačev ups kot bi on rekel hejterjev barce
laycan
23. 05. 2018 19.41
+3
no pa da vidimo koliko vas je razumnih,civiliziranih tukaj na tem portalu.
Anticripstoned
23. 05. 2018 22.56
+0
laycan jutr imaš šolo tako da hitro spat. Da te ne bo spet mama zjutraj pol ure budila
laycan
23. 05. 2018 19.23
+15
tema tega članka je FINALE LIGE PRVAKOV MED REALOM IN LIVERPOOLOM,tako da prosim vse kateri ne navijajo za enega od omejena kluba,da se vzdržijo žaljivih komentarjev.hvala za razumevanje.
Anticripstoned
23. 05. 2018 19.26
-16
MKII
23. 05. 2018 21.04
+2