Liga prvakov

KOMENTAR: Evropski napad na Pirenejski polotok

Ljubljana, 12. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
28

V zadnjih letih tako v Ligi prvakov, kot Ligi Evropa prevladujejo moštva iz španske Premiere, na katere je treba računati tudi letos. Vsaj za Real in Barcelono bi bilo zagotovo presenečenje, če ju ne bi videli (vsaj) v osmini finala najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu.

Tomaž Lukač, komentator tekem Lige prvakov na Kanalu A.
Tomaž Lukač, komentator tekem Lige prvakov na Kanalu A. FOTO: POP TV

Nogometni navdušenci širom sveta z nestrpnostjo pričakujemo začetek skupinskega dela najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu – Lige prvakov. Sledilo bo tekmovanje v Ligi Evropa. V obeh zadnja leta prevladujejo moštva iz španske Primere, ki osvajajo lovorike kot za stavo, vselej imajo svoje predstavnike v sklepnih izločilnih bojih. Tudi v tej sezoni bo falanga moštev z Iberskega polotoka predstavljala krog favoritov za končno zmago, ostali bodo skušali zamajati ugled španskega klubskega nogometa. Madridski Real, aktualni evropski prvak, Barcelona, ambiciozni ponos Katalonije in madridski Atletico, osmoljenec zadnjih sezon lige prvakov so najmočnejši aduti, ki prihajajo iz trenutno najmočnejše lige na svetu. Če jim dodamo še aktualnega prvaka Lige Evropa Sevillo, je jasno, da bodo Španci spet predstavljali visoke ovire za ostale izzivalce. Vsaj za Real in Barco lahko trdim, da ju že vidim vsaj med osmimi najboljšimi moštvi, torej v četrtfinalu najelitnejšega tekmovanja. V kolikor ju ne bo v tej fazi tekmovanja, bomo lahko govorili o presenečenju.

Jan Oblak bo letos edini Slovenec, ki bo igral v Ligi prvakov, kjer se je z moštvom lani prebil celo do finala.
Jan Oblak bo letos edini Slovenec, ki bo igral v Ligi prvakov, kjer se je z moštvom lani prebil celo do finala. FOTO: AP
V najožji krog favoritov za končno zmago gre uvrščati vsaj še muenchenski Bayern, ki bo tokrat vrh naskakoval z novim trenerjem, Italijanom Carlom Ancelottijem, prekaljenim strategom, ki bo nedvomno užival večjo podporo navijačev, kot njegov predhodnik Pep Guardiola. Katalonec na Bavarsko ni vrnil evropske lovorike, nov izziv in predvsem zajeten kup denarja je našel na Otoku, na klopi Manchester Cityja, ki je astronomske vložke v prejšnjih sezonah oplemenitil zgolj z naslovom angleškega prvaka, na mednarodnem prizorišču pa caplja za klubi z bogatejšo tradicijo. V novi sezoni se zna zgoditi, da se bo vmešal tudi v boj za evropsko lovoriko.
V torek startamo s prenosi dvobojev v elitni Ligi prvakov. Novo sezono odpiramo s tekmo Barcelona - Celtic, dan kasneje pa se bosta udarila še Real Madrid in Sporting Lizbona. Začenjamo ob 20.30 na Kanalu A in VOYO.

Če so Real, Barcelona in Bayern glavni favoriti za uvrstitev vsaj v polfinale, potem lahko v drugo skupino pretendentov za najkasnejše izločilne boje uvrščamo ob že omenjenih 'meščanih' iz Manchestra vsaj še torinski Juventus in že omenjeni Atletico, na katerega velja v zadnjih letih vselej računati. Italijani kronično potrebujejo odmeven klubski dosežek, "colchonerosi" trpijo zaradi dveh porazov v velikih finalih. Tudi belo-črni iz Torina in rdeče-beli iz Madrida bodo pod hudim pritiskom. Če bi v polfinalu prihodnjo pomlad nastopil kateri izmed klubov, ki jih nisem omenil, bi bilo to – vsaj zame – veliko presenečenje. In kdo ga lahko pripravi? Sevilla, ki kraljuje v drugorazrednem evropskem tekmovanju? Napoli, ki je lačen evropske pozornosti? Kateri izmed angleških klubov, ki zadnje sezone veliko obetajo, pravih dosežkov pa ni? Paris St. Germain, čeprav je ostal brez prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića? Ostali Bundesligaši, ki so v senci Bayerna? Kdo drug, na katerega nihče niti ne pomisli? Za nekatere se bo našel prostor v četrtfinalu, polfinale bo najbrž za 'male' že prevelik zalogaj, finale je verjetno že rezerviran za dva izmed šestih klubov, ki sem jih izpostavil kot najmočnejše: Real, Barcelona, Bayern, Atletico, Juventus, Manchester City. Ampak, ljubitelji nogometa, ki jim za naštete favorite ni mar, si želij(m)o presenečenja, da bo vse skupaj še bolj pestro!

Zlatan Ibrahimovič bo v tej sezoni v barvah Manhester Uniteda nastopal v ligi Europa.
Zlatan Ibrahimovič bo v tej sezoni v barvah Manhester Uniteda nastopal v ligi Europa. FOTO: AP

V ligi Europa je zvezdnik med evropskimi 'palčki' Manchester United. Ampak "rdeči vragi" bodo v tem tekmovanju uživali, kot ob suhem britju s skrhanim rezilom. Medtem, ko se bodo ostali potegovali za najprestižnejšo lovoriko, bodo varovanci Joseja Mourinha v mnogokrat rezervni zasedbi morali opraviti rutinsko nalogo v skupinskem delu drugorazrednega tekmovanja, nato upati, da se bo zmagovalcem skupin priključilo kakšno zveneče ime iz lige prvakov in šele potem bodo razmišljali o končni zmagi. Ki pa seveda ni samoumevna. Vemo, kdo dominira v Ligi Evropa … Mar se bo tokrat kaj spremenilo, ali bodo Španci v navezi s sosedi Portugalci spet zasenčili vse ostale? Vsaj še enega "velikega" imena evropskega nogometa ne gre prezreti v drugi evropski ligi. Gre za milanski Inter, ki pa je le še bleda senca zmagovalca lige prvakov iz leta 2009. Tudi za nerazzure nastopi v ligi Europa ne predstavljajo posebnega izziva. Bolj se bodo osredotočili na domače prvenstvo, kjer gledajo v hrbet Juventusu, Napoliju, Romi in še nekaterim. Če so velike senzacije v ligi prvakov skorajda izključene, pa je v Ligi Evropa drugače. In to daje temu tekmovanju prav poseben čar. Skupinski del bo morda resda bolj dolgočasen kot v najelitnejšem tekmovanju, a pomlad bo precej bolj zanimiva…
Nova evropska sezona je pred vrati, začenja se ples milijonov, ples največjih nogometnih zvezdnikov, ples nogometašev, ki prihajajo. Prejšnjo sezono je evropski klubski tekmovanjih osvežil Atleticov Antoine Griezmann, novo bo morda zaznamoval kateri izmed ostalih virtuozov, ki potrpežljivo čakajo v senci Ronalda in Messija. Na srečo bomo tudi Slovenci imeli svoje adute. A z izjemo Jana Oblaka pri Atleticu v Ligi prvakov nihče nima realnih možnosti za 'velike stvari'. Morda bo drugače v Ligi Evropa. Kakorkoli, ponosni smo lahko, da bomo imeli lepo zastopstvo, tudi z nekaterimi, ki bodo v svojih klubih odigrali dokaj vidne vloge.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
12. 09. 2016 12.35
+2
dolgočasne skupine! in pa ja spet bodo do onemoglosti prenašali real in barcelono!
komunjara 1
12. 09. 2016 12.23
+3
"" najelitnejše klubsko tekmovanje""""" ........torej ni najmočnejše pričakujem podatek na kateri celini obstajajo močnejši klubi in močnejše tekmovanje
Uporabnik 269
12. 09. 2016 11.59
+1
Še dobro, da obstaja Sportklub, ker ti prenašajo to Barco in Real do onemoglosti. Pa ne mi rečit, da je tekma Barca-Celtic bolj zanimiva od PSG-Arsenal in Man. City-Borussia Mon.
Chelsea1991
12. 09. 2016 12.00
-3
jasno da je saj bojo 13 letniki z obrezom na čelu lahko masturbirali na kjesija
ares1976
12. 09. 2016 12.05
+9
Se dobro da je vec progamov, tako da lahko vsak gleda svoje...
Chelsea1991
12. 09. 2016 11.32
-9
sicer pa to sploh niso španski klub ampak svetovne multinacionalke, saj vsi sponzorji so tujci, večina vodilnih ljudi je tujcev, trenerji so tujci, ključni igralci so tujci z messijem in ronaldom na čelu so tujci, velika večina navijačev je tujcev (v madridu nihče ne bo navijal za to multinacionalko ampak navijajo za atlete), tako da barca in real sta "franšizna kluba ki nastopata v španski ligi", ne pa "španska kluba"
ares1976
12. 09. 2016 11.45
+9
Rekel navijac chelsea... se dobro da v angliji igrajo in trenirajo samo anglezi... haha...
tralatra
12. 09. 2016 11.45
+6
hahah Chelsea1991 ti to resno? objaviš tak komentar a hkrati si navijač chelseja,enega izmed bolj umetnih klubov, kateri je v lasti milarderja? Barca in Real sta ljudska kluba, kupiš lahko neke vrste njihovih delnic in si manjšinski lastnik kluba...v Premier league to ni mogoče. kar se tiče tujcev. resno? poglej delež špancev v Španiji in Angležev v Premier ligi in se potem oglašaj. kar se pa tiče multinacionalk, tu ti dam prav, ampak kaj niso vsi večji nogometni klubi postali multinacionalke?
Chelsea1991
12. 09. 2016 11.48
-5
seveda sta ljudska kluba, posebej real kjer lahko perez preprosto vzame državni denar iz bank te že tako zapufane revne države in nakupi za 300mil igralcev hahaha če si tole mislil
Chelsea1991
12. 09. 2016 11.54
-2
perez je prepovedal ultras navijače na tekmah ki edini delajo vzdušje samo zato da je na tistem delu stadiona lahko postavil gledališčnike ki so pripravljeni dati 4x več za vstopnico kot pa ultrasi to pove vse o tem cirkusantskem kapitalističnem klubu kjer je pomen obračanje in pranje denarja ne pa navijači
ares1976
12. 09. 2016 11.55
+5
Kdo pa rabi naciste oz. fasiste ki samo povzrocajo tezave...
Chelsea1991
12. 09. 2016 11.57
+0
jasno da so navijači bili fašisti, saj real je fašisičen klub, general franko pa to
Trend01
12. 09. 2016 11.57
+8
Se oglaša "navijač" Chelseaja. FC Chelsea : 19 od 24 igralcev je tujcev iz Belgije, BiH, Portugalske, Brazilije, Francije, Španije, Srbije, Nigerije. Trener je Italijan. Lastnik je Rus, predsednik Američan. Sponzorji so seveda čisti Angleži, oz. Britanci hehe: Gazprom, Delta Air Lines, Sauber, Audi, Singha, EA Sports, Dolce & Gabbana, Barbados Tourism Authority, Atlas, AZIMUT Hotels, BNI, Indosat, Vietinbank, Nitto Tire, Orico, Guangzhou R&F, Coca-Cola, Grand Royal, Digicel, Lucozade Sport, and Viagogo. Edini pravi britanski oglaševalec je Lucozade ter delno Viagogo. Ostalo iz ZDA ter Kitajske, Indonezije, Pakistana, Rusije....... In potem se fante znaša nad drugimi klubi!
ares1976
12. 09. 2016 12.01
+1
Mlad je se... sej bo spregledal... upam.. hehe..
Chelsea1991
12. 09. 2016 12.02
-2
neboš verjel vsi ti sponzorji imajo med drugim enega izmed sedežev v angliji medtem ko nihče od realovih spoznorjev ne posluje v španiji
Chelsea1991
12. 09. 2016 12.03
-2
pa guangzhou rf je nogometni klub ne pa sponzor cep*ec, a tole si skopiral od nekod kar tako ?
Trend01
12. 09. 2016 12.12
+3
Veš poba, to je eno največjih nepremičninskih podjetij na Kitajskem in tudi na svetu. Pa malo lepše se izražaj.
Chelsea1991
12. 09. 2016 12.14
-2
R&F firma ja, ne pa KLUB guangzhou RF ki je samo partnerski klub in v bistvu chelsea njih financira ne pa obratno
Trend01
12. 09. 2016 12.22
+1
Veš poba. R&F je skrajšano od "Guangzhou R&F Properties". Bom takole razjasnil. Chelsea - NK R&F in R&F d.o.o. skupaj sodelujejo. Ti je to tako težko razumeti, če jih sam klub navaja kot partnerje? Oz. drugače, Abramovič in lastnik/direktor sodelujeta v gradbenih mahinacijah. Klubi so pač link.... Pretežko? Naj bo dovolj komunikacije s tabo. Isti kot @ferrari.
Chelsea1991
12. 09. 2016 12.25
-4
in kaj ima chelsea s tem če abramovič privatno sodeluje s kitajci, RF ne nakaže niti centa v klub in to je edino bistveno
TomažNovak
12. 09. 2016 13.46
+3
Real in Barcelona sta v lasti navijačev, Čelski pa v lasti ruskega tajkuna, ki je obogatel s sumljvimi posli. To je to.
Symbolic
13. 09. 2016 09.30
+1
Ne mu zamerit... fant je še mlad in se še razvija.. No, če boste rekli "mentalno" - to je čisto vaša stvar...
valjhunsinkajtimara
12. 09. 2016 11.21
+0
A Pireneji so pa v Afriki?
Chelsea1991
12. 09. 2016 11.20
-2
"V obeh zadnja leta prevladujejo moštva iz španske Primere, ki osvajajo lovorike kot za stavo"---> oz. z drugimi besedami zapufana kluba z neomejenim budgetom, ne pa "moštva iz španske premiere" kot da je zmagalo 5 različnih ekip lol
Chelsea1991
12. 09. 2016 11.20
-5
če nebi liverpoola konkretno oropali v finalu bi letos super močna šanska ligica imela samo 3 ekipe v LP anglija pa 5
Jožica2611
12. 09. 2016 12.09
-1
Angleška liga je daleč bolj močna od španske. MUN, MCY, LIv, Ars, LEIC, .... V ŠPA pa samo Bar in Real, drubtine pa še Atletico kaj misliš s tem povedat???
Chelsea1991
12. 09. 2016 12.11
-1
da ima anglija pač več dobrih ekip to kdo pa je na koncu prvak pa je nerelevantno, če bi v 5 letih osvojilo LP 4 različnih španskih ekip potem bi lahko rekli da je boljša ne pa da eni in isti ekipi osvajata ostali pa niso vredni 5 evrov, villarealček se še v skupine nemore uvrstit, sevilja pa je lani pokazala kako je konkurenčna ko je izpadla v skupinskem delu proti cityu zelo gladko
Trend01
12. 09. 2016 10.55
+2
No, tudi to se lahko zgodi. Lukač, dober komentar!