Liga prvakov

KOMENTAR Tomaža Lukača: Osmina finala Lige prvakov kot preproga za favorite?

Ljubljana, 09. 02. 2017 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
19

Po dvomesečnem premoru se vrača najprestižnejše klubsko tekmovanje na svetu – evropska nogometna Liga prvakov. V izločilnih dvobojih bodo favoriti skušali ali celo morali upravičiti svojo vlogo, sicer bodo zabredli v težave, morda celo nemilost navijačev.

Barcelona Lionela Messija (v sredini) in Atletico Madrid slovenskega reprezentanta Jana Oblaka bi lahko spet prišla daleč. Zelo daleč.
Barcelona Lionela Messija (v sredini) in Atletico Madrid slovenskega reprezentanta Jana Oblaka bi lahko spet prišla daleč. Zelo daleč. FOTO: AP
S prenosi Lige prvakov na Kanalu A in VOYO začenjamo v torek (ob 20.30), ko je na sporedu eden izmed derbijev osmine finala v Parizu, kjer se bosta udarila PSG in Barcelona. V sredo sledi še en spektakel z madridskega stadiona Santiaga Bernabeu: Real Madrid ‒ Napoli.

Vsi izmed najresnejših kandidatov za preboj med osem najboljših so se namreč morali spoprijeti s takšnimi ali drugačnimi težavami, v primeru uspeha v osmini finala elitnega tekmovanja pa bi prav vse probleme pometli pod preprogo! Zelo burno je bilo v Španiji. Za obema velikanoma je obdobje takšnih in drugačnih zapletov, ugibanj o prihodnosti teh in onih posameznikov, nekaj je bilo vroče krvi zaradi sodniških odločitev, tudi "bombic", kot je bila tista o morebitnem prestopu Isca iz prestolnice v Katalonijo ... Pri Barci se vse vrti okrog bodočnosti prvega zvezdnika Lionela Messija in trenerja Luisa Enriqueja ter tudi Hrvata Ivana Rakitića, a se privrženci Blaugrane s tovrstni zapleti lažje sprijaznijo, če vidijo, da tudi največji rival ni v vrhunski formi, enako velja za njegovega prvega zvezdnika Cristiana Ronalda. Skratka: težav na obeh straneh je več kot dovolj, so pa "galaktiki" vsaj v prednosti, če govorimo o položaju v državnem prvenstvu. A na mednarodnem prizorišču jih ne čaka prav nič prijetnega. Napoli je namreč hit, ne zgolj italijanski, temveč evropski, kajti trener Maurizio Sarri z varovanci naravnost navdušuje. Zavoljo všečnih predstav je požel ogromno simpatij, sedaj potrebuje še rezultatsko potrditev dobrega dela. Neapelj je najbrž edino evropsko mesto z udeležencem med elito, kjer so se razveselili nasprotnika. Vročekrvni "tifozi" so namreč prepričani, da bo njihovim ljubljencem uspelo izločiti bogatejše, uglednejše, bolj vzvišene tekmece ... Realu ne bo lahko, nikomur, ki mora pod Vezuvom preživeti pekel stadiona San Paolo, ni. To bo eden redkih dvobojev, v katerem utegnejo eno ključnih vlog odigrati navijači.

Z navijači pa so imeli nekaj težav v Barceloni, kjer najzvestejši bentijo zaradi prevelikega števila "gledaliških" obiskovalcev njihovega "svetišča", turistov iz bližnje in daljne okolice, ki "ubijajo" vzdušje. Kakšnega pekla se zato ne bojijo pri tekmecu Paris Saint-Germainu, kjer že pridno kujejo taktiko presenečenja, čeprav so sredi hudega boja za osvojitev domačega naslova. Parižani se doslej niso znali ustrezno zoperstaviti Barci, a jih je v zadnjih letih na igrišču vselej vodil Zlatan Ibrahimović, s klopi pa Laurent Blanc. V odsotnosti obeh je pričakovano postal prvi zvezdnik Edinson Cavani. Bodo mar na Urugvajčevih krilih Francozi poleteli v smer Cardiffa? Če zaključim s Španci, ostaneta še dva: madridski Atletico je v zadnjih letih dvakrat v velikem finalu ostal praznih rok, tekoča sezona je bržčas zadnja, ko bodo "Colchonerosi" skušali na sam vrh s trenerjem Diegom Simeonejem. In prav Liga prvakov je edino tekmovanje, v katerem rdeče-beli lahko pridejo do lovorike, saj so v prvenstvu precej zadaj, v pokalu pa so že izpadli. Na njihovo srečo je neprepričljiv tudi nasprotnik, leverkusenski Bayer. Oboji so se v tej sezoni nemalokrat znašli v zagatah. Slovenci upamo na "naš" dvoboj. Kevin Kampl je po poškodbi spet standardni član udarne enajsterice Bayerja, Jan Oblak po poškodbi rame že vadi, a še vedno ni nared za največje napore. Morda bo prav do tekme proti Nemcem ...

Tomaž Lukač je prvi nogometni glas naše televizije.
Tomaž Lukač je prvi nogometni glas naše televizije. FOTO: POP TV

Sevilla je v prejšnjih sezonah kraljevala v Ligi Evropa, tokrat pa se ji ponuja priložnost za uvrstitev v četrtfinale Lige prvakov. Andaluzijci imajo bistveno več mednarodnih izkušenj kot Liecester City. Senzacionalni angleški prvak je namreč pravi 'mlečnozobec' med starimi evropskimi mački, a kot takšen morda celo najbolj nepredvidljiv. In – če se vrnem k naslovu oziroma uvodnim stavkom – varovanci Caludia Ranierija utegnejo z zmago pod preprogo pospraviti nakopičene težave, ki se odražajo v mizernih rezultatih in celo boju za obstanek v Premiershipu. Bolj kot Leicester sta se v Evropi uveljavila Manchester City in Arsenal. Ne eni ne drugi pa niso na kakšni zavidljivi ravni. "Meščani" se mučijo, Pepu Guardioli ne gre kot si je zamislil, pod še hujšim pritiskom je Arsene Wenger, katerega spodletele poizkuse po osvojitvi "česarkoli" navijači le še mukoma prenašajo. Zdi se, da ima tekmec v osmini finala lige prvakov manj problemov, ampak Bavarce je vsaj nekoliko šokirala napovedana upokojitev dolgoletnega kapetana Philippa Lahma. Pri 33-ih bi morda še lahko odigral kakšno sezono ... Mar mu je zmanjkalo motivov? Ali je trenutna generacija izžeta? Postavlja se še nekaj vprašanj, jasno pa je le, da ima ta zasedba zadnjo priložnost, da osvoji evropsko krono, kajti pri Bayernu bodo v prihodnjem letu ali dveh pošteno prevetrili moštvo.

Eden tistih, na katerega pred sezono nismo prav resno računali, je pa sposoben presenetiti, pa je Monaco, nasprotnik Manchester Cityja. V kneževini navijači uživajo ob lepih predstavah in odličnih rezultatih. Toda vprašanje ali je ekipa, ki jo vodi izjemni napadalec Radamel Falcao, sposobna dolgo krmariti po idealni poti na kar štirih frontah (LP, Ligue 1, francoski pokal in ligaški pokal). Uvodni obračuni osmine finala Lige prvakov se bodo začeli in končali na skrajnem zahodu celine, na Portugalskem v Lizboni in v Portu. Ob tekmi v Madridu bo prihodnji torek še dvoboj v Lizboni, kjer bo 35-kratni portugalski prvak Benfica, pričakal osemkratnega nemškega Borussio. Benfica se bori za naslov državnega prvaka, Borussia do takšne lovorike ne more, torej je razumljivo, da bo vse moči usmerila na mednarodno prizorišče. Res, da se tudi lizbonski "orli" želijo odmevnega evropskega dosežka, a so z veseljem sprejeli vlogo avtsajderja. Podobno velja tudi za njenega tekmeca, kajti Porto je marsikdo odpisal že kar po žrebu, ko je izvlekel Juventus. In če se vrnem k uvodnim mislim: tudi pri Juventusu ni vse v najlepšem redu… Nov klubski grb je izzval številne polemike in na nek način vrgel senco na odlične rezultate. Zdi se, da je za tekmece na Apeninskem polotoku Juve trenutno pač premočen. Drugače je v Evropi, ampak v kolikor "Bianconeri" ne morejo prek Porta, potem si tudi česa več (finala?) ne zaslužijo. Izkušnje zadnjih let nas učijo, da so španski klubi trenutno daleč pred konkurenco. Prav nič čudnega ne bi bilo, če bi se tokrat v četrtfinale LP uvrstila kar štiri moštva iz Primere Division. Strokovnjaki dajejo prednost tudi Borussii pred Benfico in Juventusu pred Portom. Favorita sta še Bayern proti Arsenalu in Manchester City proti Monacu, ampak ... Vsekakor zanimivosti ne bo zmanjkalo. Tudi ali pa zlasti zaradi zapletov pri "velikih" prihaja nogometna pomlad v vsem sijaju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laskopivo
11. 02. 2017 19.58
Presenecenja bodo tak da tale clanek je sam za zbrisat. Niso vse ekipe trenutno v top formi, en slab vecer lahko prinese slabo voljo miljonom navijacev ..
laskopivo
11. 02. 2017 20.10
Drugace pa se mi zdi da ke boorusia izjemno dobra letos vsaka njena tekma pa prvovrstni spektakel.
Symbolic
10. 02. 2017 08.35
+6
Čemu še vedno skupinske tabele... mogoče zato, da vadimo "scrolanje"? Kje so pari izločilnih tekem?
Houdor
09. 02. 2017 17.39
+1
Lajčester pa prvi v skupini in skoraj zadnji v angleški premier ligi. Kaj sledi?
Rossi 46
09. 02. 2017 15.53
+1
Pozabil si da ko je liga prvakov nekateri operaterji zahtevajo zatemnitev vseh kanalov ki prenašajo tekme LP. Na tvojo žalost je veliko krat to ravno HRT 2
zima2022
09. 02. 2017 12.40
+7
Hvala lepa pro plus, da ste nam izključili kanal a, da ne bomo mogli spremljat lige prvakov. Še dobro da Hrt 2 prenaša ligo prvakov, tako da bom tam lahko gledal.
Brcavrit
09. 02. 2017 16.30
-1
Plačaj, pa boš lahko gledal! Kaj si pa ti in tebi podobni, boljši od drugih, ki plačujejo!? Hehe.....HRT2 je zatemnjen med tekmo :)
zima2022
09. 02. 2017 16.43
+0
Prek strešne antene ni zatemnjeno. Ma kdo bi plačal dodatnih 20€ za tv, da bi med drugim lahko spremljal kanal a. Sploh, ker še obstajajo kanali, ki se jih da gledati prek antene.
Freemason
09. 02. 2017 12.27
+1
Raje bi brata Obreza tale Tomaž blage...
bogdajmir
09. 02. 2017 12.13
+13
bayern, barcelona, juventus in real - vse druga bi bilo presenečenje
dajno
09. 02. 2017 13.05
+5
blackwizard
09. 02. 2017 12.08
-14
tale lukač je navijač barce in reala in sploh ni objektiven,je isti kot 24ur. finale bo juve-monaco
bogdajmir
09. 02. 2017 12.11
+20
kako si lahko navijač barce in reala hkrati? tvoja lastna trditev izniči tvoj komentar
dajno
09. 02. 2017 12.18
+12
Houdor
09. 02. 2017 15.05
+6
Lukač + navijač = Luknjač, Tomaž Luknjač
Brcavrit
09. 02. 2017 16.31
+2
Juve : Monaco!? Ti se pa spoznaš na žogobrc!
mojcd
09. 02. 2017 11.18
+21
in vi še vedno z lestvico????? a je tako težko tabelo izločilnih bojev narediti???
dajno
09. 02. 2017 12.18
+10
Andrejc1
09. 02. 2017 13.23
+12
Lukač je navijač Rome, nevem ali ni to celo enkrat priznal.