Liga prvakov

KOMENTAR Tomaža Lukača pred izločilnimi boji Lige prvakov: Vsi želijo iz Calaisa v Dover!

Ljubljana, 14. 12. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
5

Calais je kraj na severu Francije, na južnem delu Rokavskega preliva, ki celinski del Evrope loči od Otoka. Na drugi strani je angleški Dover. V prenesenem pomenu: udeleženci osmine finala Lige prvakov so v Calaisu, četrtfinale je v Dovru, polfinale v Londonu, finale v valižanskem Cardiffu. Imajo pa nekatera moštva zavoljo kakovosti in upoštevajoč pokazano v skupinskem delu Lige prvakov na voljo več goriva …

Ne ozirajoč se na gorivo so angleški klubi v drugačnem položaju, a ne v boljšem. Tudi oni bodo najprej morali v Calais, da bi se vrnili na Otok. Tam se počutijo domače, a kaj, ko je pot do vrnitve 'domov' tako trnova. Če začnemo pri prvaku: Leicester se bo v osmini finala srečal s Sevillo. Debitant v Ligi prvakov se je med elito odlično znašel, čeprav v tem tekmovanju tudi njegov trener Claudio Ranieri nima kdo ve koliko izkušenj. Ampak sledi nova faza tekmovanja na izločanje, tu pa je že v prednosti španska zasedba. Serijski prvak Lige Evropa je velemojster v tovrstnih tekmah in Andaluzijci naj bi bili zato vsaj v rahli prednosti.

Kako se bo v izločilnih bojih znašel debitant Leicester?
Kako se bo v izločilnih bojih znašel debitant Leicester? FOTO: AP

V prednosti bi moral biti tudi Manchester City v primerjavi s svojim tekmecem, čeprav je Monaco daleč najučinkovitejša ekipa francoskega prvenstva, 'meščani' pa imajo težave tako v Premier League kot v Ligi prvakov, kjer kljub skromni konkurenci (z izjemo Barcelone) niso bili posebej prepričljivi. Obenem bodo Angleži pod večjim pritiskom, saj si privrženci Cityja ne znajo predstavljati izpada v tako zgodnji fazi tekmovanja v sezoni, v kateri so se okrepili s Pepom Guardiolo.

V skupinskem delu ni izpadel nihče izmed favoritov za končno zmago oziroma za preboj vsaj v polfinale. Po osmini finala bo bržkone že drugače! Tomaž Lukač

Izmed Angležev nam ostane še Arsenal. 'Topničarji' se bodo še enajstič in dvanajstič v zadnjih petnajstih letih srečali z Bayernom. Torej je pred nami prava klasika, a je treba dodati, da je prav Arsenal osmoljenec žreba, kajti nihče si ni želel Bayerna in Reala, edinih velikanov in favoritov, ki v svojih skupinah nista zmagala. Londončani zaman naskakujejo evropski vrh, tokrat mu bodo zelo blizu, v kolikor izločijo Bavarce. To pa bo vse prej kot enostavno.

Redna tekmeca v Ligi prvakov sta zadnja leta tudi PSG in Barcelona. Po enoletnem premoru se spet srečujeta, a tokrat brez Zlatana Ibrahimovića. Pri Parižanih ga je ustrezno nadomestil Edinson Cavani. Če kdo, potem je prav on sposoben dodobra namučiti katalonsko obrambo. A se zdi, da Barca s tekmeci, ki imajo le enega ali dva tako močna aduta, zlahka opravi. PSG pa drugega, kaj šele tretjega tako ubijalskega napadalca ali izvenserijskega vezista trenutno nima. Razen če do februarja najde nekdanjo formo Angel Di Maria, ali pa se 'dvigne' kateri izmed njegovih soigralcev.

Tomaž Lukač je komentator tekem Lige prvakov na Kanalu A.
Tomaž Lukač je komentator tekem Lige prvakov na Kanalu A. FOTO: POP TV
Na dvig forme in še kaj stavijo pri Benfici. 'Orli' so bili dokaj zaskrbljeni po žrebu, saj so izvlekli dortmundsko Borussio. Nemci so se v tej sezoni očitno osredotočili na evropske podvige. Med drugim so postavili rekord v doseženih zadetkih v skupinskem delu elitnega tekmovanja. Če k temu dodamo neprepričljivo lizbonsko obrambo, ki je klonila kar desetkrat, potem potnika v četrtfinale iz tega para ne bomo iskali dolgo.

Prav veliko možnosti ne gre pripisati še enemu portugalskemu predstavniku – Portu. 'Zmaji' bodo zagotovo bruhali ogenj, vendar moramo vedeti, da ga bodo pri Juventusu znali pogasiti. Torinčani so skupinski del končali brez poraza, zanje bi izpad v osmini finala pomenil veliko razočaranje! Italijani želijo bistveno dlje, sploh sedaj, ko imajo razpoloženega Gonzala Higuaina, čigar prejšnji klub je bil po žrebu vnovič edinstven.

Torinčani so skupinski del končali brez poraza.
Torinčani so skupinski del končali brez poraza. FOTO: AP

Čeprav so Neapeljčani dobili najtežjega ali pa enega najtežjih možnih nasprotnikov, so se dvoboja že razveselili. Ne zato, ker bodo imeli privilegij gostiti aktualnega evropskega prvaka, temveč zato, ker ga bodo premagali! Tako vsaj obljubljajo, ker se pač zanašajo na svoje vročekrvne navijače na kultnem San Paolu. Kdo ve, morda pa jo lahko res zagodejo madridskemu Realu …

Tako kot jo lahko leverkusenski Bayer madridskemu Atleticu, a ob sila slabih dnevih Špancev. Finalisti iz prejšnje sezone so v tem dvoboju absolutni favoriti. Slovenci smo se tega obračuna zelo veselili, a zdi se, da bomo tokrat ostali prikrajšani. Jan Oblak bo skoraj zagotovo zaradi hude poškodbe rame izpustil oba obračuna z Bayerjem, medtem ko je aktualno tudi vprašanje, kakšna bo vloga Kevina Kampla. Ne samo, da je poškodovan, namesto mirovanja si je privoščil nočno veseljačenje. Kazen, ki jo je dobil, ne bo omembe vredna, v kolikor se bo vrnil v začetno enajsterico!

Do drugega torka prihodnjega februarja bodo evropska nogometna razburjenja postavljena na stranski tir. Potem pa se bo iskrilo! Šestnajsterica najboljših moštev na Stari celini se bo potegovala za preboj v četrtfinale. V skupinskem delu ni izpadel nihče izmed favoritov za končno zmago oziroma za preboj vsaj v polfinale. Po osmini finala bo bržkone že drugače!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
06. 02. 2017 14.25
Komentar TL (kr neki) pred izločilnih bojih v LP? WAUUU, da dol padeš od navdušenja! Kje pa so vam PARI IZLOČILNIH BOJEV? Čemu pa objava končnega stanja skupinskega dela tekmovanja? Kaj to NAM koristi? A nam mogoče nudi kakšno NOVO informacijo? Zgleda, da so pri vas zaposleni sami "kitajci" : LI JEN ČI NE!
sodelujem
14. 12. 2016 17.50
-2
Spoštovani,spoštovane, --mislim.........
Paštašutar
15. 12. 2016 11.25
+3
tedoVV2HCmedo
14. 12. 2016 10.39
+4
Oštir, po brisanju vseh včerajšnjih v glavnem negativnih komentarjev si pozabil še zakleniti komentiranje tukaj.
LAC
14. 12. 2016 08.12
+13
TA KOMENTATOR LUKAČ PREVEČ GOVORI MED PRENOSI, DA JE KAR MOTEČE! NAJBOLJ ME MOTI, KO KOMENTATORJI GOVORIJO O NEČEM ZA KAR NISO PODKOVANI! V TEM SEGMENTU STA BRATA OBREZ ZMAGOVALCA! ONADVA MED TEKMO SODITA, SESTAVLJATA EKIPE, VRŠITA MENJAVE,... A TEGA HVALA BOGU NE BOSTA NIKOLI POČELA!