Liga prvakov

Kvalifikacije za LP: Verbič eden izmed junakov preobrata, Kek izločil favorizirani Salzburg, izpad gostitelja finala

Reka, Bern, København, Nikozija, Moskva, 02. 08. 2017 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaška prvakinja Rijeka, ki jo vodi Mariborčan Matjaž Kek, je spisala novo veliko poglavje v zgodovini kluba in z remijem brez golov proti avstrijskemu Salzburgu napredovala v playoff Lige prvakov. Veselil se je tudi Benjamin Verbič s Copenhagnom, ki je nadoknadil zaostanek iz Skopja proti Vardarju (4:1).

Reški junak - eden in edini Matjaž Kek.
Reški junak - eden in edini Matjaž Kek. FOTO: Damjan Žibert
V sredo sta bili na sporedu tudi dve povratni tekmi kvalifikacij Lige Evropa. Litovska Suduva je opravila delo v Sionu, kamor je prinesla zmago s 3:0, tokrat je bil dovolj remi z 1:1. Dunajska Austria je večji del povratnega obračuna na Cipru z AEL odigrala z igralcem več in tudi povedla z najstrožje kazni, ki jo je za prvi gol v paru izkoristil Raphael Holzhauser. Ko je po uri igre izenačil Aldair, je to napovedalo silovit juriš deseterice Ciprčanov, ki se je končal v 90. minuti, ko je Felipe Pires zadel za avstrijsko slavje in potrdil napredovanje.

Matjaž Kek se je pred rekordnim številom navijačev na (začasnem) stadionu Rujevica podpisal pod nov velik dosežek hrvaškega športa. Mariborski trener je z varovanci iz Salzburga prinesel lep izid 1:1, rdeči biki pa so v tropskih pogojih v Kvarnerju močno pritisnili. Matic Črnic je s klopi spremljal valove avstrijskih napadov, predvsem v drugem polčasu. Že v prvem so klubu, ki se kljub ogromnim vložkom nikakor ne uspe prebiti v skupinski del Lige prvakov, razveljavili en zadetek, v drugem pa še veliko bolj spornega: Reinhold Yabo je v 54. minuti čakal na oddaljenejši vratnici in zadel v prazno mrežo, turški sodniki na čelu s Hüseyinom Göcekom pa so gol nepričakovano razveljavili, čeprav je na črti golavta ležal nekdo v belem reškem dresu. Avstrijci so stihijsko napadali prav do zadnjih minut, a niso zmogli preprečiti zmagovitega ognjemeta nad Reko, kjer zdaj čakajo nasprotnika v zadnjem predkrogu pred morda zgodovinskim prebojem v skupinski del najelitnejšega evropskega tekmovanja. Na preostalih večernih tekmah je Nica izločila finalista minule sezone Lige Evropa Ajax z goloma Arnauda Souqueta in Vincenta Marcela (2:2), potem ko sta ekipi na prvi tekmi na Azurni obali remizirali z 1:1. Varšavska Legia ni uspela nadoknaditi zaostanka z gostovanja v Kazahstanu, Astana se je tako prebila v nadaljnje tekmovanje kljub minimalnemu porazu (0:1). Olympiakos ni imel težav z branjenjem beograjske prednosti proti Partizanu, čeprav so jim črno-beli zabili kar dva gola v Pireju. Edini gol v paru med Rosenborgom in Celticom je bil delo Škota Jamesa Forresta, ki je tako prinesel napredovanje zeleno-belim.

Moskovski CSKA je na dobri poti, da tako kot v minuli sezoni zaigra v skupinskem delu najelitnejšega evropskega tekmovanja.
Moskovski CSKA je na dobri poti, da tako kot v minuli sezoni zaigra v skupinskem delu najelitnejšega evropskega tekmovanja. FOTO: AP

Praška Slavia, pri kateri so pred sezono s pomočjo velikih finančnih vložkov izdatno okrepili igralski kader, se je v sredo kot prva prebila v playoff Lige prvakov. Slavia si je napredovanje po minimalni zmagi na prvi tekmi z beloruskim BATE priigrala po zaslugi že drugega gola napadalca Milana Škode v tem paru. Škoda je v 44. minuti izničil vodilni gol Nikolaja Singeviča, BATE je nato takoj po začetku nadaljevanja zakuhal drugi polčas s hitrim zadetkom Iharja Staseviča, a mu še enega zadetka, ki bi pomenil njihovo napredovanje, ni uspelo zabiti. Napredovanje si je brez večji težav priigral tudi moskovski CSKA, Rusi so s skupnih 3:0 izločili atenski AEK. Edini gol na povratnem obračunu je prispeval Bibras Natcho. Viitrolul, ki ga kot menedžer vodi legendarni romunski nogometaš Gheorghe Hagi, je tudi v drugi sezoni v Evropi izpadel po visokem porazu. po "petardi" Genta iz minulega leta je tokrat Romune visoko odpravil nikozijski APOEL, a šele po hudi borbi. Viitrolul je namreč na Ciper prinesel prednost z 1:0, Carlao pa jo je izničil kmalu po začetku drugega polčasa. Gostje so zdržali do podaljška, nato pa povsem razpadli in v vsega 15 minutah prejeli tri gole za prepričljiv izpad (4:0). Ena najlepših tekem minulega tedna je bila tista v Bruggeju, kjer sta se Club Brugge in istanbulski Basaksehir razšla z izidom 3:3, v drugo pa je bil turški prvoligaš premočen za nekdanjega nasprotnika Maribora v skupinskem delu Lige Evropa (2:0). Prekaljeni strelec Emmanuel Adebayor še naprej pridno zabija v novem klubu, tokrat je poskrbel za prednost v sedmi minuti, v 34. minuti pa je končni izid postavil bosansko-hercegovski krilni nogometaš Edin Višća.

Verbič (desno) na reprezentančnem treningu s Kevinom Kamplom.
Verbič (desno) na reprezentančnem treningu s Kevinom Kamplom. FOTO: Damjan Žibert

Copenhagen je kljub izključitvi Jana Greguša v drugem polčasu povratnega obračuna s skopskim Vardarjem uspel izločiti makedonskega prvaka, k temu je v vseh 90 in nekaj minutah igre pripomogel tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič (4:1). Prav kasneje izključeni Greguš je že v enem prvih napadov izničil prednost Makedoncev s prvega obračuna, nato pa je dragoceni gol v gosteh v 19. minuti uspel zabiti Boban Nikolov. A Danci so hitro odgovorili, Tigran Barseghjan je v 26. minuti v lastno mrežo nesrečno preusmeril podajo iz kota Verbiča in severnjaki so bili v naletu. Tega ni uspel prekiniti niti Greguš, ki si je za grd prekršek, s katerim je preprečil protinapad, prislužil rdeči karton v 71. minuti. Slabih pet minut kasneje je visoko žogo z leve v mrežo z nebeškim skokom pospravil Federico Santander, par pa je dokončno z bele točke nekaj minut pred iztekom rednega dela odločil Pieros Sotiriou. FCSB, naslednica evropske prvakinje Steaue, je s kar štirimi goli odpravila Viktorio Plzen (4:1). Čehi so se v Romuniji razveselili zelo ugodnega rezultata 2:2, pred domačimi navijači pa je nekdanja krvnica Maribora povsem razpadla. Michael Krmenčik je po dobri uri igre sicer izenačil po golu Mihaija Balase in takrat je imela Viktoria v rokah zmago, ki jo je peljala v nadaljnje tekmovanje, a so nato Romuni z goli Filipeja Teixeire, Florina Tanaseja in kapetana Denisa Alibeca z enajstih metrov visoko slavili. Za nameček je Krmenčik v izdihljajih tekme dobil direkten rdeči karton zaradi udarca s komolcem. Gostitelja finala letošnje sezone Lige prvakov ne bo v skupinskem delu: kijevski Dinamo je namreč kljub visoki zmagi na prvi tekmi drago plačal pozno prejeti zadetek v gosteh Young Boys, ki so se iz Kijeva vrnili z aktivnim rezultatom, slednjega pa v Bernu nadgradili s potrebno zmago 2:0. Guillaume Hoarau je v 13. minuti z enajstih metrov začel preobrat, ki ga je v enem zadnjih napadov rednega dela po podaji Miralema Sulejmanija dokončal Jordan Mvula Lotomba.

Ludogorec je z goloma Wandersona in zadetkom Marcelinha v 56. minuti držal vozovnico za playoff, potem ko je prvo tekmo s Hapoelom Beer Shevo v Izraelu izgubil z 0:2, gostje pa so v dramatičnem zaključku dvoboja vseeno slavili napredovanje (3:1). Zanj je v 61. minuti poskrbel Mohammada Ghadirja, Izraelci pa so preživeli tudi zapravljeno najstrožjo kazen nekdanjega člana Drave Johna Oguja ter izključitev Michaela Ohanaja. tudi Bolgari pa so dvoboj na koncu sklenili brez "pordečelega" strelca Marcelinha. 

Izidi povratnih tekem 3. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov:

BATE Borisov ‒ *Slavia Praga 2:1 (1:1) /0:1/
Singevič 5., Stasevič 46.; Škoda 44.

CSKA Moskva* ‒ AEK Atene 1:0 /2:0/
Natcho 74.

APOEL Nikozija* ‒ FC Viitorul 4:0** (0:0) /0:1/
Carlao 54., Merkis 93., De Camargo 94., Efrem 105.
** - po podaljšku

Basaksehir* ‒ Club Brugge 2:0 (2:0) /3:3/
Adebayor 7., Višća 34.

FC Copenhagen* ‒ Vardar 4:1 (2:1) /0:1/
Greguš 2., Barseghjan 26./ag., Santander 75., Sotiriou 88./11-m; Nikolov 19.
RK: Greguš 71./Copenhagen
Benjamin Verbič (Copenhagen) je igral vso tekmo.

Viktoria Plzen ‒ *FCSB 1:4 (0:1) /2:2/
Krmenčik 64.; Balasa 27., Teixeira 71., Tanase 76., Alibec 79.
RK: Krmenčik 89./Viktoria

Young Boys* ‒ Dinamo Kijev 2:0 (1:0) /1:3/
Hoarau 13./11-m, Mvula Lotomba 89.

Ludogorec ‒ *Hapoel Beer Sheva 3:1 (2:0) /0:2/
Wanderson 9., 33., Marcelinho 56.; Ghadir 61.
RK: Marcelinho 90./Ludogorec; Ohana 88./Hapoel
John Ogu (Hapoel) je v 86. minuti zapravil enajstmetrovko.

Ajax ‒ *Nice 2:2 (1:1) /1:1/
Van de Beek 26., Sanchez 57.; Souquet 3., Marcel 79.

Legia ‒ *FC Astana 1:0 (0:0) /1:3/
Czerwinski 76.

Olympiakos* ‒ Partizan 2:2 (1:1) /3:1/
Carcela-Gonzalez 22., Fortounis 51.; Soumah 33., Djurdjević 85.

Rijeka* ‒ Salzburg 0:0 /1:1/
Matic Črnic (Rijeka) je bil na klopi.

Rosenborg ‒ *Celtic 0:1 /0:0/
Forrest 69.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Kavčič
03. 08. 2017 17.06
so vsaj prenos mel na nacionalki
FootballMaster
03. 08. 2017 08.01
+1
Ja res je bilo težko videti. Saj je bil samo meter in pol v prepovedanem položaju...
mackon08
02. 08. 2017 22.46
-3
Rijeka z polno sreče, no ta sreča je bila nepriznani regularen gol Salzburgu.