Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Tavares prebil ladjo Vikingov, ki pa pred povratno tekmo na Islandiji ni potonila, Zahović nad sodnike

Maribor, 26. 07. 2017 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z golom prednosti, ki je bil delo kapetana Marcosa Tavaresa, se Maribor podaja na povratno tekmo na Islandijo (1:0). Hafnarfjörđur ni pogorel v vročem Ljudskem vrtu in ostaja v igri za presenečenje. Štajerci so bili po razpletu dvoboja izjemno nezadovoljni nad predstavo glavnega sodnika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Mariboru vročica pred nogometno tekmo
    02:14
    Iz 24UR: V Mariboru vročica pred nogometno tekmo
  • Iz 24UR: Pogovor z Darkom Milaničem pred tekmo z Islandci
    01:47
    Iz 24UR: Pogovor z Darkom Milaničem pred tekmo z Islandci
  • Zadetek Tavaresa za vodstvo Maribora v Ljudskem vrtu
    01:28
    Zadetek Tavaresa za vodstvo Maribora v Ljudskem vrtu
  • Izjava Darka Milaniča po tekmi Maribor - Hafnarfjörđur
    00:55
    Izjava Darka Milaniča po tekmi Maribor - Hafnarfjörđur
  • Izjava Marcosa Tavaresa po tekmi Maribor - Hafnarfjörđur
    00:18
    Izjava Marcosa Tavaresa po tekmi Maribor - Hafnarfjörđur
  • Prekršek nad Jasminom Mešanovićem na tekmi Maribor - Hafnarfjörđur
    00:51
    Prekršek nad Jasminom Mešanovićem na tekmi Maribor - Hafnarfjörđur
Danes bi morali zabiti še kakšnega. V uvodnih 20 ali 25 minutah so se oni res hitro povlekli za žogo in nam niso pustili, da bi izvedli nek hiter napad, tu smo bili malce preveč pasivni, malce preveč smo tudi igrali počasi. Potem pa totalna dominacija in mislim, da smo igrali dobro in imeli kot prvo situacijo, pri kateri smo vsi videli prekršek nad (Jasminom) Mešanovićem, in pa kar nekaj situacij, ko smo bili nevarni. Priložnost Vrhovca ... Škoda, da nismo zabili še kakšnega. Darko Milanič, trener Maribora za Kanal A

Tako želeni povratek v skupinski del katerega od dveh najmočnejših evropskih tekmovanj je bil po skupni zmagi nad Zrinjskim že na dosegu mariborskih rok. Islandski Hafnarfjörđur naj bi predstavljal nasprotnika po meri, a so se otočanov v taboru vijoličastih lotili z vsem dolžnim spoštovanjem. Trener Darko Milanič je po dveh zaporednih zmagah v domačem prvenstvu in remiju z Zrinjskim na povratni tekmi 2. predkroga začetno enajsterico morda malce presenetljivo sestavil brez prvega strelca minule sezone Luke Zahovića. Prednost so v očitnem povratku k "stari" postavitvi 4-4-2 dobili mariborski strelski rekorder in kapetan Marcos Tavares, Gregor Bajde, Valon Ahmedi in poletna okrepitev Jasmin Mešanović. Od prve minute sta začela tudi Marwan Kabha in Aleksander Rajčević, ki sta se šele dobro vrnila na treninge. Mariborčani so tekmo začeli previdno in Hafnarfjörđur je kljub peklenskemu vzdušju na tribunah trmasto kljuboval poskusom vijoličastih. Prvi pravi poskus je bil v deveti minuti delo povratnika Kabhe, čigar volej pa je zletel točno v dobro postavljenega Gunnarja Nielsna. Vroče je bilo pred islandskimi vrati tudi nekaj minut kasneje, ko je kapetan Tavares lepo pobegnil po metu iz avta in nato poskušal zaposliti Mešanovića, ki pa se ni uspel dotakniti žoge v težkem položaju. Islandski odgovor je bil poskus v 18. minuti, sprožil je Atli Gudnason, a je strel z razdalje lahko zgolj opazoval Jasmin Handanović. Ta ni najbolje posredoval ob akciji gostov v 20. minuti, ko je zapustil svoja vrata, toda še pravočasno je zadevo razčistil Marko Šuler. Vzdušje na stadionu se je v naslednjih minutah malce umirilo, v igro državnih prvakov pa se je prikradlo nekaj napak, ki niso naletele na odobravanje. Takšen je bil denimo strel Ahmedija, ki je po samostojni akciji v 24. minuti v padcu poskušal zadeti daljši kot vrat Nielsna, a zadel soigralca Mešanovića. Makedonec albanskih korenin je bolje meril šest minut kasneje, ko pa je njegov poskus z razdalje zgrešil cilj za dober meter, na žogi pa je bil tudi Nielsen.

Kapetan Maribora Tavares (desno) v dvoboju z Doumbiajem.
Kapetan Maribora Tavares (desno) v dvoboju z Doumbiajem. FOTO: Damjan Žibert

Ahmedi je bil najpodjetnejša "vijolica" in v 35. minuti so po njegovem prodoru in preigravanju Islandci z zadnjimi močmi izbili žogo v kot, iz katerega pa se tudi ni izcimilo nič nevarnejšega. Kot tudi ne po podaji v prostor Mitje Vilerja, ki je iskal Tavaresa, slednjemu pa je v padcu prisebno strel preprečil Kassim Doumbia. Na mariborskem nebu so se kljub nekaj uvodnim sončnim žarkom "utrgali" tudi oblaki, polčas se je zaključil v deževnem vremenu in v še naprej zelo organizirani predstavi gostov. To bi lahko z izjemnim strelom v 44. minuti vseeno spremenil Kabha, ki je mojstrsko meril z okoli 30 metrov in zadel točno v stičišče vratnice in prečke nemočnega Nielsna. Ta bi moral biti na veliko večji preizkušnji tudi v zadnji akciji prvega polčasa, Viler je s povratno žogo lepo našel Ahmedija, ki pa je z roba kazenskega prostora meril visoko na tribuno. Drugi polčas se je začel brez kadrovskih sprememb, a z neprepričljivim posredovanjem domače obrambe, ki je dovolila strel z roba kazenskega prostora. Slednji je bil lahek plen za Handanovića in težišče akcij se je kmalu preselilo pred južno tribuno. Kabha je ponovil vajo iz prvega polčasa in spet zelo dobro udaril z razdalje v 49. minuti, a malce manj natančno ob daljšo vratnico. Domači navijači so hitro izgubili potrpljenje z napakami predvsem Šulerja, ki je slišal marsikateri žvižg negodovanja ob iskanju tako želenega zadetka v islandski mreži. Mariborčanom je lepa akcija uspela v 53. minuti, ko pa je predložek proti Bajdetu izbil nezgrešljivi Doumbia. A rešitve že v naslednjem napadu ni bilo več, Rajčević je bil nepričakovani podajalec za gol "gospoda Evrope" Tavaresa, ki se je po visoki žogi odlepil od branilca in kirurško natančno zadel ob oddaljenejšo vratnico za svoj 23. gol na evropskih preizkušnjah. Latvijski sodnik Andris Treimanis je bil na veliki preizkušnji v 56. minuti, ko je prodiral in padel Mešanović, a ob precej očitnem prekršku Doumbiaja ni pomagalo niti glasno protestiranje Zlatka Zahovića ob robu igrišča.

Mariborski napadi niso ugasnili in v 66. minuti se je največja priložnost ponudila osamljenemu vezistu Blažu Vrhovcu, ki pa predložka s prostega strela z zelo ugodnega položaja ni uspel spremeniti v zaslužen drugi zadetek. Tavaresa sta v 71. minuti s skupnimi močmi ustavila Bergsveinn Olafsson in vratar Nielsen, zdelo se je, da drugi štajerski gol visi v zraku in da bodo gostje težko zdržali. Milanič je podobno kot pred dnevi v Kranju, ko se je zdelo že vse izgubljeno, aktiviral Damjana Boharja, ki je nadomestil razpoloženega, a neučinkovitega Ahmedija. Za vstop se je aktivno pripravljal tudi Luka Zahović, medtem pa je Bohar nemudoma pripravil prvo priložnost, a je Mešanović po skoku Bajdeta v neugodnem položaju za strel s "škarjicami" ni uspel izkoristiti. V 78. minuti je Milanič v boj poslal še Zahovića ml., ki je zamenjal Mešanovića. Grd udarec v obraz je v 84. minuti dobil Palčič in tudi zakrvavel, a je Treimanis spregledal tudi to, čeprav je potrebno priznati, da islandski nogometaš najverjetneje ni želel poškodovati nekdanjega člana Kopra. Zadnja Milaničeva poteza je bila aktivacija v minuli sezoni standardnega Aleksa Pihlerja, ki je dobil priložnost na mestu Vrhovca. Maribor si do zadnje minute sodnikovega dodatka ni pripravil še kakšne zrele situacije. Navijači so z aplavzom nagradili predstavo svojih ljubljencev, po kateri pa je pred povratnim dvobojem na Islandiji še vse povsem odprto. Kako nezadovoljen je bil s predstavo latvijskih sodnikov športni direktor Maribora Zlatko Zahović je bilo po zadnjem žvižgu še kako vidno, po naših informacijah si je Zahović privoščil precej "bližnji" pogovor z delivci pravice, ki bi ga lahko stal tudi kazni Evropske nogometne zveze.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 3. krog, prva tekma:

Maribor ‒ Hafnarfjörđur 1:0 (0:0)
Tavares 54.

Postavi:

Maribor: Handanović; Palčič, Rajčević, Šuler, Viler; Vrhovec (od 89. Pihler), Kabha, Ahmedi (od 75. Bohar), Bajde, Tavares, Mešanović (od 79. Zahović). Na klopi: Obradović; Hodžić, Billong, Hotić.

Hafnarfjörđur: Nielsen; Vidarsson, Olafsson, Lennon (od 90. A. Björnsson), Palsson, Valdimarsson (od 79. Crawford), Vidarsson, Gudnason, Finnbogason, Doumbia, Bödvarsson. Na klopi: Johannesson; Vidarsson, Jonsson, H. Björnsson, Gudmundsson.

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 07. 2017 20.24
+5
Bravo Viole!!! Videli pa smo tipično realovsko sojenje.... goljufanje po domače.... in zaho ima še kako prav.
TistoPravo
27. 07. 2017 16.26
-2
MaunelNeuer
27. 07. 2017 16.34
+3
motorist_mb
27. 07. 2017 13.49
-1
Tretja tekma z zanič igro...Milanič spokaj pa tud nekaj igralcev z njim...špilajo neke zvezde!
veliki svizec
27. 07. 2017 13.53
+1
degenos
27. 07. 2017 18.31
-3
Maximus
27. 07. 2017 12.24
+3
Težko je igrati proti bunkerju. Tudi največjim klubom. S tega vidika, kapo dol za gol. Ampak sicer s tako igro Maribor ne bo videl lige prvakov, po drugi strani pa bolje, da tja niti ne pride, saj ni v nikogaršnjem interesu, da se naš najboljši klub blamira v Evropi. Hočem reči, uipam, da imajo vijoličasti še kakih 1000% rezerve, ker bi se drugače znal zgoditi kašen zelo boleč poraz.
TistoPravo
27. 07. 2017 10.07
-1
lupito
27. 07. 2017 14.51
+1
lupito
27. 07. 2017 14.51
+1
degenos
27. 07. 2017 10.01
+0
kje so napadalci ...mešanović ....svečka bajde....nevidni
degenos
27. 07. 2017 12.01
-5
sam en gol so spackal skp ..hehehe evropski
degenos
27. 07. 2017 12.28
-4
degenos
27. 07. 2017 12.29
-2
MaunelNeuer
27. 07. 2017 16.35
+1
obremenjenost z MB je neverjetna pri interju, pa Štajercem kvaka pol
degenos
27. 07. 2017 18.32
-2
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.47
+3
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.47
+1
kaj čem komentirat špil, zmagali so....ane
User792410
27. 07. 2017 09.29
+7
Glavni sodnik je bil povsem na ravni mariborskih nogometašev, se pravi povsem za en klinc! Še sreča, da so bili na nasprotni strani še slabši in brezambiciozni Islandci, ker drugače ne vem kako bi se končalo. Na veliko v naprej hvaljeni okrepitvi Ahmedi in Mešanović pa sta za to ekipo prej zavora kot dodana vrednost! Še posebno igra Albanca v vezni liniji povsem ohromlja potencialno mariborsko nevarnost za nasprotnikov gol, saj leta ko muha brez glave sem ter tja, v ključnih momentih pa žogo izgubi ali pa napačno poda! Glede na to, da sta bili včeraj, poleg gola Tavaresa, najnevarnejši akciji dva strela z razdalje Kabhe, je verjetno razumljivo na kaj mislim.
šmajser1
27. 07. 2017 11.49
-1
Hehe pojma nimas ocitno! Ahmedi je eden najbolj talentiranih in perspektivnih ima izreden talent in obcutek za podaje, tudi tehnika...vceraj je resda naredil dosti napak, a kdor se spozna na fuzbal je videl pri njemu za kakega igralca gre.manjka mu pa se da se decko izpili...pocakaj leto dve! Mesanovic je pa dobra pkrepitev za Mb ..eden boljsih napadalcev v slo ligi...bos videl...
degenos
27. 07. 2017 12.02
+0
aja se je vidlo že proti Bosancem in včeraj!!
degenos
27. 07. 2017 12.03
-1
Karantanija
27. 07. 2017 09.20
+9
Ni važno, kljub slabemu sojenju sodnikov je Maribor zmagal. Nobeno kreganje tega ne more spremeniti. Čestitke! Bolj hudo bi bilo, če bi zaradi tega izgubili.
290ktober
27. 07. 2017 09.48
+3
degenos
27. 07. 2017 09.51
-4
slaba tolažba ..minimalna prednost trotki
MaunelNeuer
27. 07. 2017 16.36
+2
degenos
27. 07. 2017 18.32
-2
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.46
+1
ja sej še sam ne veš za koga si, domžale ali olimpijo
TistoPravo
27. 07. 2017 09.06
-9
macro
27. 07. 2017 09.23
+5
TistoPravo
27. 07. 2017 09.35
-3
lupito
27. 07. 2017 14.52
+4
bandit1
27. 07. 2017 09.05
+9
Nisem navijač Maribora, si pa želim da se kot SLO klub uvrsti dalje.
degenos
27. 07. 2017 09.03
+2
največji problem pa je da se vse odvija zelo ..zelo počasi !!!
degenos
27. 07. 2017 08.50
-7
kje so bli napadalci Maribora ??? đastin and company
MaunelNeuer
27. 07. 2017 16.37
+1
degenos
27. 07. 2017 18.32
-1
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.46
če bi pa vi tolko zmagali bi drugače govoro a
degenos
27. 07. 2017 08.48
+0
zmeri govorim da je Maribor brez handanovića šulerja in tovaresa močno ranljiv ........ in če b bil mal boljši nasprotnik včeraj bi mb pušnu včeri ..ane
290ktober
27. 07. 2017 09.49
+0
lupito
27. 07. 2017 14.54
+1
CE ce ce ce ce........ Ce bi dumzale bli prvaki bi se vceraj lahko dokazovaliiiiiiiii..... Ce ce ce......
degenos
27. 07. 2017 08.47
-5
trotki v Skandinaviji bo pa težka tm so pa drugi pogoji za igrat ...samo en gol prednosti ....malo golov pred polno ljudsko njivo ...hehehehe
GhostBuster
27. 07. 2017 09.16
+2
ja en gol prednost, kar pomeni, da morajo skandinavci dati dva za napredovanje. in to ni zanemarljiva prednost. ob še enem golu mariborčanov v gosteh pa tri. številke ti ne gredo najbolje. ;)
degenos
27. 07. 2017 09.52
-1
pa kaje dat Islandcem dva gola in to doma .na umetni travi
aki10
27. 07. 2017 12.24
+1
Kva pa, če dajo Islandci 1 pa vas na penale nabrišejo vn?
MaunelNeuer
27. 07. 2017 16.38
-1
degenos
27. 07. 2017 18.33
-1
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.45
dajno
27. 07. 2017 08.44
-2
Se bojim da proti letošnji Olimpiji nimamo veliko možnosti
degenos
27. 07. 2017 09.04
+1
dajno
27. 07. 2017 09.25
+1
aki10
27. 07. 2017 12.26
+0
dajno, vsaj en realen navijač Maaribora, ostalim pa ribič Milanič s svojimi izjavami po tekmi o "fantastični igri" meče pesek v oči. Pa so res lahko večina vijolčnih navijačev take ovce, da verjamejo v to kar slišijo in ne to kar vidijo??
degenos
27. 07. 2017 14.10
+0
sej oni tk sam na semafor gledijo ......čakajo ševilke da se pokažejo
MaunelNeuer
27. 07. 2017 16.38
-1
degenos
27. 07. 2017 18.33
-1
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.45
macro
27. 07. 2017 08.31
+9
Ahmedija bi moral dat že prej ven. Drugače pa vsaka čast pubecom.
degenos
27. 07. 2017 08.50
-3
aki10
27. 07. 2017 08.23
+2
Nekaj komentarjev navijačev Maribora s forumov: "Od samega začetka opozarjam, da smo gnili še od pomladi.. ojoj kako smo slabi", "Pa kaka je to igra Milanic? Samo sreča nas rešuje.. najprej pri žrebu potem pa tudi v igri", "To je obup, Olimpija nas bo povozila v prvenstvu. Dobro da derbi ni ta vikend.." nekateri toteki pa tle še naprej sanjajo, da so Bayern.. to so realni komentarji realnih navijačev Maribora
vutraš
27. 07. 2017 08.48
+0
Ste se pa zbudl.realnost je pač boleča.olipija......
degenos
27. 07. 2017 09.01
+2
badi 27
27. 07. 2017 09.03
-2
badi 27
27. 07. 2017 09.03
-2
degenos
27. 07. 2017 09.07
+0
kdo pa drug tovaris ... sej brez njega ne morte nikamor
MaunelNeuer
27. 07. 2017 19.48
+1
Vinogradnik67
27. 07. 2017 08.21
+6
A je Ssladoledar v teh tekmah ko je igral naredil kaj drugega kot vsako žogo zgubil !!!!
aki10
27. 07. 2017 08.28
+0
Drgač se je pokazal na začetku tega poletja kot zanimiv igralec, sam preveč ima zgubljenih žog. Misllim, da se sedaj vidi njegov realn domet in da je tekma v Mostarju kjer je bil po mojem mnenju najboljši bla le preblisk..
aki10
27. 07. 2017 08.19
-3
Kok je pa Maribor gnil oooohohoho... niti najmanj me ne skrbi za prvenstvo. Vsako tekmo do zdaj so odigrali katastrofalno..
aki10
27. 07. 2017 08.24
-4
zgleda, da za razliko od tebe vsaj mam službo ;)
macro
27. 07. 2017 08.28
+0
aki10
27. 07. 2017 08.30
+2
macro
27. 07. 2017 08.32
+0
aki10
27. 07. 2017 09.01
+2
GhostBuster
27. 07. 2017 09.05
-1
Aki10 domače prvenstvo se je šele začelo ti si pa že določil prvaka. Bravo majstor. ;)
degenos
27. 07. 2017 09.07
+0
badi 27
27. 07. 2017 10.08
-1
Ja saj zabari vsako leto visoko letajo, pol pa majo trde pristanke
snorki123
27. 07. 2017 10.22
+2
Aki se strinjam mb res ni odigral dobro tudi ostale tekme odigral slabo mislim da ima olimpija trenutno res boljšo igro ampak ne strinjam se da bo lahko tudi nam se lahko zgodi da bomo začeli slabše igrati in se bo obrnilo seveda upam da ne bo tako ampak možno je vse jaz sem zelo previden pri napovedi mislim da bo prvenstvo zelo izenačeno in napeto kar je super ampak aki verjemi da ne bo lahko jaz sem sicer včeraj navijal za mb delali so napake ampak islandci res niso imeli nobenih priložnosti tako da so zasluženo zmagali
aki10
27. 07. 2017 12.20
+2
Sej ne pravm, da bo lahko. Še vedno sem mnenja, da bo trd dvoboj med Olimpijo in MB za naslov, ampak če bo Maribor nadaljeval z igro, ki jo kaže zadnje leto dni (če ne še več), zadnje pol leta pa samo in zgolj s srečo prihajajo do točk, potem me kaj veliko niti ne skrbi. Ker tud sreča, ki jo imajo in potem prikrije njihovo obupno igro bo enkrat izginila. Kot pravijo južni bratje: "Kako došlo, tako ošlo" :))
Martin Riggs
27. 07. 2017 08.12
+9
Totalna dominacija, dobra igra...pa kje živiš Milanič? Pač govori kar mora, če ne bo letel...
degenos
27. 07. 2017 09.02
+1