Liga prvakov

Balotelli zadel za delirij v Skopju, Olympiakos utišal Beograd, zvezdniška Slavia začela zmagovito

Beograd, Skopje, Praga, Atene, 25. 07. 2017 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Pragi in Bakuju se je začel tretji krog kvalifikacij za Ligo prvakov, kjer se bo Maribor v sredo (prenos ob 20. uri na Kanalu A in VOYO) v domačem Ljudskem vrtu pomeril z islandskim Hafnarfjörđurjem. Zmage se je v uvodnih obračunih poleg praške Slavie in moskovskega CSKA veselil tudi skopski Vardar, ki je minimalno ugnal Copenhagen Benjamina Verbiča.

Vse poti v Ligi prvakov v tej sezoni vodijo v Kijev, kjer bo na sporedu finalni dvoboj.
Vse poti v Ligi prvakov v tej sezoni vodijo v Kijev, kjer bo na sporedu finalni dvoboj. FOTO: AP
Vardar, ki ga vodi nekdanji član zagrebškega Dinama in makedonski reprezentant Goce Sedloski, je bil že v minuli sezoni blizu podviga, a po zelo dobrih predstavah v kvalifikacijah nato izpadel ravno proti Zagrebčanom, ki jih je rešil trenutni član Juventusa Marko Pjaca. Okostje ekipe je v tej sezoni ostalo nespremenjeno in zdaj lahko v vrstah nekdanjega jugoslovanskega prvaka upajo na veliko presenečenje proti udeležencu skupinskega dela minule sezone Lige prvakov.

Baku je lani oznanil začetek evropskega konca za nogometaše Maribora, od katerih je bila močnejša Gabala. Azerbajdžanski nogomet v tej sezoni zastopa Qarabag, ki ni uspel ponoviti zmage rojakov nad Mariborom (3:1) na obračunu s Šerifom. Dvoboj se je končal brez golov, le nekaj dni prej jih je gruzijska prvakinja Samtredia sicer dobila pet. Vsaj en gol pa so videli navijači v Pragi, kjer je močno okrepljena Slavia z enajstmetrovko izkušenega Milana Škode (20.) ugnala evropsko izkušenejši beloruski BATE Borisov. Kljub temu bodo Čehi morda še žalovali za zapravljenimi priložnostmi, glede na to, da so od 19. minute igrali z enim več na zelenici po izključitvi Evgenija Jablonskega, ki je tudi zakrivil najstrožjo kazen. Spomnimo: Slavio so za naskok na Ligo prvakov okrepili številni znani obrazi evropskega nogometa, denimo Halil Altintop, Danny in Ruslan Rotan, član rdeče-belih pa je tudi nekdanji napadalec Domžal Marko Alvir, ki pa ga ni bilo v ekipi za tekmo. Alan Dzagoev tik pred koncem prvega in Pontus Wernbloom na začetku drugega polčasa sta bila junaka moskovskega CSKA na tekmi z atenskim AEK (0:2), proti kateremu je stalni udeleženec skupinskega dela Lige prvakov kljub izgubljenemu boju za državno krono storil odločen korak proti "playoffu". Tekma je bila nekaj posebnega tudi za Igorja Akinfejeva, dolgoletnega vratarja CSKA in ruske reprezentance, ki je po kar 43 tekmah le uspel ohraniti mrežo nedotaknjeno na kakšni tekmi pod okriljem Lige prvakov. Stara mariborska znanka Viktoria Plzen je dober večer za češki nogomet nadgradila z remijem proti FC FCSB, nekdanji Steaui, za katerega sta poskrbela Michal Krmenčik z vodilnim golom v 23. minuti in Jan Kopic z golom za 2:1 v 53. minuti. Steaua je obakrat odgovorila, najprej v prvem polčasu prek Constantina Budescuja in nato še po uri igre prek Filipeja Teixeire, z golom katerega so Romuni še povsem v igri za napredovanje.

Makedonska prestolnica Skopje je le nekaj tednov po rokometni evforiji "preklopila" na nogometno. V nekdanji jugoslovanski republiki so veliki vložki v šport prinesli hiter napredek na vseh področjih, po rokometnem Vardarju pa je zablestel še njegov nogometni brat FK Vardar, ki je na domačem stadionu opravil s favoriziranim danskim Copenhagnom (1:0). Benjamin Verbič je v vrstah gostov odigral celotno srečanje, a ni zmogel izničiti vodilnega zadetka Brazilca Jonathana Balotellija iz drugega polčasa, ki je v makedonski metropoli poskrbel za pravi delirij. Balotelli s slovitim Italijanom Mariem Balotellijem sicer ni v sorodu, očitno pa imata oba dober nos za gol, saj je Južnoameričan v 65. minuti prekrasno zadel z volejem. Zadnja tekma večera je bila na sporedu v Beogradu, kjer sta se spopadla nekdanja kluba Zlatka Zahovića, Partizan in Olympiakos, uspešnejši pa so bili grški rdeče beli (3:1). Tekma je, razumljivo, minila ob strogih varnostnih ukrepih, na obračun naj bi se s pomočjo "bratskih" navijačev pirejskega kluba poskušali pretihotapiti tudi številni privrženci Partizanove mestne tekmice Crvene zvezde. Srbski prvaki so imeli terensko premoč, a jih je stari znanec Lige prvakov uspel kaznovati ob vsaki napaki. Že v šesti minut je za vodstvo zadel El Fardou Ben Nabouhane, gol Leandra Tawambe pa je vrnil nekaj življenja v sicer peklensko razpoložene tribune nekdanjega stadiona JLA. Ekipa Miroslava Đukića je na polčas uspela oditi z izidom 1:1, ob odhajanju z zelenice pa je "počilo": enega od nogometašev Olympiakosa so navijači Partizana uspeli zadeti med metanjem številnih predmetov s tribun, ker pa jim je odvrženi predmet vrgel nazaj, se je začelo vsesplošno prerivanje, v katerega se je vmešal tudi Đukićev pomočnik Andrija Delibašić. Reči so se uspele umiriti, a je nastala situacija očitno veliko bolj motivirala močno oslabljene in še precej neuigrane goste, ki so po novem golu Nabouhaneja po zadetku Emmanuela Emenikeja v enem zadnjih napadov prišli že do res lepe prednosti pred povratnim dvobojem ter obenem razveselili privržence "bratske" Crvene zvezde. 

Izidi prvih tekem 3. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov:

Qarabag FK ‒ FC Šerif 0:0

Slavia Praga ‒ BATE Borisov 1:0 (1:0)
Škoda 20./11-m
RK: Jablonski 19./BATE

AEK Atene ‒ CSKA Moskva 0:2 (0:1) 
Dzagoev 45., Wernbloom 56.

FC FCSB ‒ Viktoria Plzen 2:2 (1:1)
Budescu 37., Teixeira 61.; Krmenčik 23., Kopic 53.

FK Vardar ‒ FC Copenhagen 1:0 (0:0)
Balotelli 65.
Benjamin Verbič (Copenhagen) je igral vso tekmo

FK Partizan ‒ Olympiakos 1:3 (1:1)
Tawamba 10.; Nabouhane 6., 56., Emenike 90.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.