Liga prvakov

Trener Mandžukića iz Slavonskega Broda razkril, zakaj se zvezdnik Juventusa tako dobro znajde v obrambi

Zagreb, Slavonski Brod, 12. 05. 2017 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški ljubitelji nogometa bodo imeli tudi v tej sezoni Lige prvakov v finalu svoje adute. Tokrat prvič v obeh ekipah, saj se bodo v Cardiffu pomerili Mario Mandžukić (Juventus), Luka Modrić in Mateo Kovačić (oba Real Madrid). O Mandžukiću ima njegov nekdanji trener iz Slavonskega Broda še vedno zgolj izbrane besede.

 

Mandžukić tudi zdaj, ko igra precej stran od nasprotnikovih vrat, še ni pozabil, kako se zadene. To mu je uspelo ob torkovi zmagi Juventusa na povratni tekmi polfinala Lige prvakov z Monacom (2:1).
Mandžukić tudi zdaj, ko igra precej stran od nasprotnikovih vrat, še ni pozabil, kako se zadene. To mu je uspelo ob torkovi zmagi Juventusa na povratni tekmi polfinala Lige prvakov z Monacom (2:1). FOTO: AP

Eden prvih trenerjev Maria Mandžukića v hrvaškem klubu Marsonia iz Slavonskega Broda, Damir Ruhek, je za 24sata z navdušenjem spregovoril o prihajajočem finalu Lige prvakov, ki ga bodo hrvaški ljubitelji nogometa spet lahko spremljali tudi skozi prizmo državne reprezentance. To bosta v Cardiffu namreč poleg Mandžukića zastopala tudi realovca Luka Modrić in Mateo Kovačić, četrto žezlo v ognju pa bi bilo tisto Marka Pjace, a se je še en nekdanji član zagrebškega Dinama pri Juventusu huje poškodoval in že pred časom sklenil z aktualno sezono. Ruhek je za 24sata povedal, kako je Mandžukić izstopal že kot nadobudni nogometaš z izjemnimi telesnimi predispozicijami, saj je v 12 minutah pretekel kar 3350 metrov še kot mlajši pionir, rezultati pa so bili takšni, da Ruhku stanovski kolegi sploh niso verjeli. Mandžukić je v tej sezoni pri Juventusu s požrtvovalno igro na boku navdušil marsikaterega poznavalca nogometa, vanj pa so se hitro zaljubili tudi navijači stare dame. Še toliko bolj, ko je nekdanji član Marsonie, zagrebškega Dinama, Wolfsburga, münchenskega Bayerna in Atletico Madrida zadel na zadnji tekmi Lige prvakov v polfinalu proti AS Monacu. Marsonia se je s talentirano zasedbo, v kateri je Mandžukić seveda izstopal, pod taktirko trenerja Ruheka, ki jih je vodil šest let, kosala z veliko bolj uveljavljenima nogometnima šolama Dinama, Varteksa in drugimi.

"Mandžo na nas ni pozabil, Marsonii pogosto podari drese, žoge, nogometne čevlje, v bistvu vso potrebno opremo. Meni je tako kot svojemu prvemu trenerju poslal trenirko Wolfsburga, nato trenirko Bayerna, drese Atletico Madrida ... Po tem, ko so se v Bayernu tako grdo obnašali do njega, sem se odločil, da njihove trenirke nikoli ne občelem. Tam je, stoji še zapakirana v omari," je za 24sata pripovedoval Ruhek. "Zdaj vam bom rekel: Mandžo nikoli ne bi bil to, kar je, če bi se šolal samo za 'špico'. V tem primeru bi imel radij gibanja od sredine igrišča do enajstmetrovke, nima pa 'killer instinkta' kot (Robert) Lewandowski ali (Gonzalo) Higuain. V Požegi sem ga enkrat postavil v napad, on pa je bil ves čas v prepovedanem položaju. Po tekmi mi je pristopil in rekel: 'Trener, nisem vam jaz za napadalca!' Ne boste mi verjeli, a jaz sem ga uporabljal kot zadnjega igralca obrambe. Libero je zbolel, ni bilo nikogar, ki bi lahko tam igral. Na avtobusu sem vprašal, kdo bo šel na položaj libera. Vsi so bili tiho, Mandžo pa je dvignil roko in rekel: 'Jaz bom!' V petih minutah sem mu pojasnil vse, kar ima za početi, on pa je to tekmo odigral kot Velimir Zajec v najboljših dneh."

Veliko razočaranje je Mandžukić doživel na lanskem Euru 2016 v Franciji, kjer je Hrvate v osmini finala izločila kasnejša prvakinja Portugalska.
Veliko razočaranje je Mandžukić doživel na lanskem Euru 2016 v Franciji, kjer je Hrvate v osmini finala izločila kasnejša prvakinja Portugalska. FOTO: AP

Mandžukićev soigralec iz pionirskih dni Branko Radičević je letos zaslovel, ko je namerno zapravil najstrožjo kazen in dobil nagrado za "fair play", Radičević pa se še danes spominja, kako hiter je lahko bil njegov stanovski kolega. "Mandžo je bil lahko tako hiter, kot si je želel, vedno je prevladoval na testih. Mi smo ga klicali srna, ker je bil hiter in lahkega koraka. Enkrat mu je nasprotnik zlomil prst na nogi, trener ga je hotel zamenjati, toda Mandžo je rekel: 'Ne! Dokler mu ne vrnem, ne bo nič z mojo menjavo!' Šele tedaj, ko je zabil gol, to je bilo namreč njegovo maščevanje, je šel iz igre. Takšen je. Če ga kdo na zelenici ujezi, potem je bolje, da ga ni," je razkril Radičević. Hrvaški ljubitelji nogometa se bodo morali 3. junija (prenos si boste lahko ogledali na Kanalu A in VOYO) v cardiffskem finalu odločiti, če bodo pesti bolj stiskali za Mandžukića pri Juventusu ali Modrića in Kovačića pri Real Madridu. V Slavonskem Brodu je odločitev jasna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donbon
15. 05. 2017 21.01
Toti Manđo me je res presenetil. Nisem pričakoval takega gibanja.Mislil sem, da je igralec 16 meterskega prostora. Navijal pa ne bom ne za juve ne za real. Briga me....
Definbahija
13. 05. 2017 12.52
+1
''Po tem, ko so se v Bayernu tako grdo obnašali do njega, sem se odločil, da njihove trenirke nikoli ne občelem..'' A lahko obrazložiš to majster. Prva špica, dokler ni začel uporabljat ustaške pozdrave na nemških igriščih. In kot vemo Nemci nimajo lih radi takih pozdravov.
Iniesta
12. 05. 2017 22.13
-2
Hrvati so res dominanten narod ....