Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Messi nazaj v slogu - dva gola, šestica v mreži Rome, Džeku pa le tolažilni zadetek

Barcelona, 24. 11. 2015 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po tem, ko jim proti Real Madridu na el clasicu ni uspelo do nepozabne "petarde", so nogometaši Barcelone z Lionelom Messijem v prvi postavi povozili AS Romo z ne le petimi, temveč šestimi zadetki na Camp Nouu (6:1). Neymar in Edin Džeko zapravila enajstmetrovki, reprezentant BiH zadel v zadnjem napadu.

Ko vidiš tvoje igralce, kako uživajo, potem je vse še lepše in pomembnejše. So reči, ki jih je potrebno izboljšati, jasno. Smo v zelo 'sladkem' trenutku in upajmo, da ga bomo maksimalno izkoristili. Vsako tekmo začnemo z zavedanjem, da moramo pritiskati in bolj kot to počnemo, bolje je. Smo v prvi tretjini sezone in zdi se, da najboljše šele prihaja. Moramo iti korak za korakom. Če ne bi dobili gola na koncu, bi bil (Marc-Andre) Ter Stegen bolj zadovoljen in ekipa tudi, toda noč je pozitivna. Odnos v našem napadu je zlata vreden za našo ekipo, kar najbolje je treba to izkoristiti. Bolje, kot se ti igralci razumejo, bolje je za ekipo. Luis Enrique, trener Barcelone

Barcelona ni še nikoli premagala Rome v Ligi prvakov, a tokrat je lahko tako kot na prvi medsebojni tekmi sezone računala na Lionela Messija, ki se je vrnil po poškodbi in iskal svoj prvi zadetek v letošnji evropski sezoni. Na dvoboj v katalonski prestolnici se je ogrel v slabe pol ure izjemnega el clasica (s stališča katalonskega velikana), ki je Real Madrid ugnal s kar 0:4. Obračun na Camp Nouu so domači, ki so se z remijem BATE Borisova in Bayerja Leverkusna že uvrstili v osmino finala, začeli brez poškodovanega Javierja Mascherana, zamenjal ga je Thomas Vermaelen, poleg Messija pa je priložnost tako kot na Santiagu Bernabeuu od prve minute dobil Sergi Roberto. Trener Rimljanov Rudi Garcia pričakovano ni tvegal z vezistom Danielejem De Rossijem, v malce bolj obrambni postavitvi pa sta bila glavni nevarnosti za gol Iago Falque in Edin Džeko, medtem ko je Kataloncem in njihovemu vratarju Marcu-Andreju ter Stegnu znova grozil strelec fenomenalnega zadetka s prve medsebojne tekme Alessandro Florenzi.

Dobro razpoloženi navijači branilke španskega in evropskega naslova so pozdravili heroje s tekme iz Madrida, obenem pa tudi (znova) izžvižgali himno Evropske nogometne zveze. Wojciech Szczesny je moral po izjemno nevarnem strelu z roba kazenskega prostora Messija posredovati že v četrti minuti, a je lepo poletel pod svojo prečko in rešil najhujše. Argentinec se je dve minuti kasneje z žogo sprehodil v gol po nesebični podaji Neymarja, ki je na meji prepovedanega položaja pobegnil rimski obrambi, zato zadetek po odločitvi nedavnih gostov Maribora Cüneyta Çakirja in sodelavcev ni obveljal. Zastavica stranskega sodnika je ostala spuščena v deveti minuti, ko je vtekajočega Messija lepo našel Sergio Busquets, toda Argentinec je v slogu letošnje evropske sezone sam pred Szczesnyjem streljal mimo vrat. Roma, ki je bila do tedaj povsem nenevarna, bi v 13. minuti po kotu skorajda izpeljala dobitno kombinacijo, toda Džeko je po podaji v sredino s Ter Stegnom vsaj nekaj metrov iz vrat z glavo streljal prek vrat.

Udarni napadalni trio Kataloncev je zablestel v prvem polčasu kljub več tednih Messijevega počitka.
Udarni napadalni trio Kataloncev je zablestel v prvem polčasu kljub več tednih Messijevega počitka. FOTO: Reuters

Luis Suarez je na drugi strani iskal najstrožjo kazen, njegov predložek je res zadel Lucasa Digneja v neiztegnjeno roko znotraj kazenskega prostora in Cakir verjetno upravičeno ni zapiskal. V svojo beležnico si je Turek lahko čez nekaj sekund vseeno zapisal nov podatek - zadetek domačih, ki je padel po globinski podaji Neymarja in pobegu Daniela Alvesa, kombinacijo Brazilcev pa je na drugi vratnici v gol pospravil povsem pozabljeni Suarez. Že čez tri minute so Katalonci spet slavili, "trizobi napad" je na prvi skupni tekmi po več tednih navdušil s kombinacijo (skupno 27 podaj), ki je v priložnost pred Szczesnyja poslala Messija, kapetan pa ni razočaral s prefinjenim strelom prek poljskega čuvaja mreže za svoj prvi gol v letošnji sezoni Lige prvakov. Rimljani so sicer neuspešno zahtevali prepovedan položaj, v katerem je na golovi črti enega izmed gostov oviral Alves.

Potrebovali smo čudež za zmago in ni ga bilo. So neuničljiva ekipa in nocojšnja zmaga je bila res nekaj nemogočega. To je 'vesoljska' ekipa in v tem trenutku morda najmočnejša na svetu. V tem trenutku je nemogoče igrati z njimi. Na srečo smo po zaslugi remija Bateja in Bayerja še v igri, prihodnost je v naših nogah. Razočaran pa sem zaradi prejetih šestih golov. Zdaj moramo razmišljati le o prvenstvu in o zmagi nad Batejem. Rudi Garcia, trener Rome

Sledilo je obdobje brez pravih priložnosti, ki bi jo lahko prekinila izvrstna poteza Messija na sredini igrišča, po kateri je poslal žogo v prostor za povsem osamljenega Neymarja, a je stranski sodnik napačno dvignil zastavico za prepovedan položaj. Pred polčasom je Roma zagrozila v 41. minuti, ko je po prostem strelu Ter Stegen na svoji prvi vratnici prisebno izbil ostro žogo s strani. Toda še pred polčasom so sinovi volkulje dobili še en zadetek, ki je bil delo izjemnega Suareza Urugvajec je blizu roba kazenskega prostora pričakal izbito žogo in jo z izvrstnim volejem poslal ob daljšo vratnico za 3:0 ob polčasu. Nadaljevanje so Katalonci začeli brez Busquetsa, ki ga je nadomestil njegov morebitni naslednik iz B-ekipe Sergi Samper. Razmerje moči se na začetku polčasa ni spremenilo in Messi je v 49. minuti prišel do strela znotraj kazenskega prostora, toda Szczesny ga je zlahka ujel, veliko bolj pa ga je v enem naslednjih napadov "raztegnil" Neymar, toda posojeni član Arsenala je poskus s 16 metrov lepo ubranil.

Najlepšo priložnost v dotedanjem poteku tekme so si gostje priigrali v 54. minuti, ko je kombinacija med Džekom in Juanom Iturbejem v priložnost pred Ter Stegna poslala Falqueja, a je nekdanjega mladinca Barcelone s fantastično obrambo ustavil Ter Stegen. Kazen je prišla hitro in v podobi četrtega gola Kaaloncev. Kar mu ni uspelo v zaključku el clasica, je Gerardu Piqueju uspelo tik pred menjavo proti Romi, ko je v mrežo z nekaj metrov pospravil velikodušno podajo Messija za 4:0, trener Luis Enrique pa ga je nemudoma nagradil z zamenjavo. Po skorajda točno uri igre se je rezulat na semaforju v korist domačih spet spremenil, potem ko je Neymar izvrstno sprejel žogo na krilu in jo poslal Suarezu, ta pa hitro Messiju, ki mu je instinktivni strel Szczesny najprej ubranil, a je Argentinec v mrežo neusmiljeno pospravil odbitek. Želja je bila na drugi tekmi po več tednih premora tolikšna, da je Messi slabih 20 minut pred koncem na robu kazenskega prostora za rumeni karton zrušil nekdanjega soigralca Falqueja, a je Pjanić z ugodnega položaja prosti strel poslal v živi zid. Za las je bil od prvega gola večera oddaljen Neymar, ki je v 71. minuti po podaji Suareza zaplesal mimo branilcev in meril mimo daljše vratnice.

Tri minute kasneje je Suarez padel v kazenskem prostoru ob štartu Maicona, toda Cakir ni zapiskal, je pa turški delivec pravice na belo točko kmalu za tem pokazal po padcu Neymarja. Brazilec je sam izvedel strel z enajstih metrov, toda zgrešil, a je odbitek v mrežo s pravo "bombo" pospravil rezervist Adriano. Messi je imel deset minut pred koncem pred Szczesnyjem priložnost tudi za neverjetno sedmico, a ni bil natančen. Džeko je svoji ekipi v 82. minuti po prekršku Vermaelna priigral najstrožjo kazen, toda podobno kot Neymar ni upošteval prastarega nogometnega pravila in izgubil dvoboj s Ter Stegnom z bele točke. Igra se je nato umirila, Neymar bi lahko v enem zadnjih napadov rednega dela tekme zabil za končnih 7:0, a ga je po pobegu obrambi ustavil Kostas Manolas. Barcelona si je po zagotovljenem napredovanju zagotovila še prvo mesto v skupini, Roma pa bo napredovanje lovila proti Kevinu Kamplu in Bayerju v zadnjem krogu.

Liga prvakov, izid tekme 5. kroga:

Barcelona AS Roma 6:1 (3:0)
Suarez 15., 44., Messi 18., 60., Pique 56., Adriano 77.; Džeko 90.
Neymar (Barcelona) in Džeko (Roma) sta v 77. oziroma 82. minuti zapravila 11-metrovki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

7strel
28. 11. 2015 09.39
+2
Dame in gospodje najboljši nogometaš vseh časov LIONEL MESSI THE MAGICIAN
StarDeluxe
26. 11. 2015 11.55
+3
Čestitke Barca! Odličen nogomet, odlična predstava...to je tisto kar smo čakali! Užitek jih je gledati, ko se med tekmo zabavajo, kot da so na treningu. Messi se šele ogreva, ostalo še pa pride... :)
tekač
25. 11. 2015 21.24
+6
Če ni bilo Realu v Madridu nič jasno, je bilo Romi v Barceloni že po prvem polčasu vse jasno. Prvine malega nogmeta so prenesli v veliki nogomet. Seveda pa natančnost , odkrivanje in hitrost spremeni prvino malega nogometa na velikem prostoru v tako realizacijo. Popolnoma druga filozofija nogometa in seveda prihodnost.
KardinalFrancRodeVKristusu
25. 11. 2015 21.22
+4
MASSI IS BACK!!!!!!!.......... Dva gola in asistenca za petardo v Romini mreži.....
Iniesta
25. 11. 2015 20.23
+10
Barca je trenutno dalec pred vsemi ... Prava poezija nogometa!
BayernGomez
25. 11. 2015 20.44
+2
Kako če si pa reku da bo real zmagal? Aja če bi bla van fail al pa muri trenerja bi real zihr zmagal haha
Felipao
25. 11. 2015 19.50
+2
Neymar je bil pa včeraj prav zafrustriran, še Adrianu, ki že sto let ni dal gola za Barco je uspel pravi evrogol takoj po vstopu, da ne omenjam Piqueja :)
tekač
25. 11. 2015 21.07
+5
Neymar je včeraj bil vsaj za mene najboljši. Pas igra,dribling v levo in desno,ustavljanje žoge odkrivanj,hitrost. Neverjetno....ni vse v golu...
Symbolic
25. 11. 2015 16.59
+3
Ačlooo... 24Urniki: zakaj imate te tabele skupin na 3 strani, pod vsakim člankom o LP? Da se vidi koliko ste dobri v copy-paste-u?
VECCHIASIGNORA
25. 11. 2015 16.00
+23
Za Barco je ta nogometni planet premalo...z lahkoto se sprehajajo po gole, in to proti ekipam kot so Real, Roma..dečki se pri vsaki akciji "zabavajo" in uživajo ..neverjetno...
MeaCulpa
25. 11. 2015 12.43
+15
Barca je neverjetna ! Vsa čast ! Sem navijač Bayerna ampak kljub dobri formi Bayerna vidim Barcelono še vedno malo spredaj. Lani nas je Barca pošteno premagala tako, da so oni zasluženi branilec naslova mi pa se moramo izkazati. Upam na to tekmo in sicer morda že v kakem polfinalu zato da lahko gledam 180 minut namesto 90. Pa naj potem zmaga boljši. Mia san Mia
geoid
26. 11. 2015 14.38
bilo je pošteno, ampak tudi precej srečno. Predvsem zato, ker je Bayern imel bolnico. Bayern vpopolni zasedbi, vprašanje? Ampak ok, Barca si je malce sreče tudi zaslužila, glede na žreb zadnji dve leti. Že v 1/8 finala City, PSG ... tudi lani same državne prvake v izločilnih tekmah ...
babylon5
25. 11. 2015 11.27
+11
pa še nakupi visoki nakupi barce, zaenkrat opravičujejo svojo ceno neymar, suarez, rakitič. res hvale vredno. Sam da nebo pomote nisem za BARCO =)
Symbolic
25. 11. 2015 12.00
+15
Nič hudega, če nisi za Barco... Prav zaradi tega dobi tvoje mnenje večjo težo!
elbonito
25. 11. 2015 11.23
-23
chelsi bo zmagal ligo prvakov, zapomnite si te besede!
babylon5
25. 11. 2015 11.28
-3
možno majo, the special one =), inter, porto vse pove =)
BayernGomez
25. 11. 2015 14.35
+12
Iniesta
25. 11. 2015 20.21
-1
Iniesta
25. 11. 2015 20.24
-1
Muri je verjetno res edini, ki lahko parira barci s svojo prepoznavno bunker igro ...
BayernGomez
25. 11. 2015 20.43
babylon5
25. 11. 2015 11.23
+17
barca pod luisom enriquem, mi deluje še bolj smrtonostno kot je bila z Pepom, če se odpreš te pojejo z presingom in kratikimi pasi, če se zapreš ala včeraj roma, te ubijejo z preskok igro, katera nekako ni zlaufala pod pepom, ko se je nasprotnik zapru, zdej se bodo še nasprotniki bali bunker igrt.
BHF 1
25. 11. 2015 11.22
-3
Čestitke barci...pri romi pa čestitke dzekotu edini se je boril I dal zadetek ostali obramba k švicarski sir italijanska liga nula...vsaka čast tistim sto navijačem dzeka in pjanica na neu campu v kotu z zastavam videl vas cel svet bravo
Seljako1899
25. 11. 2015 19.55
+0
Svaka čast Džeku za penal to si pa pozabu ane?
265004
25. 11. 2015 10.12
+7
grozjak
25. 11. 2015 09.30
+6
Rakitič je ipolnil obljubo, res smo si ogledali nogometni spektakel, a je obenem grozljivo, kako je italijanski fuzbal ubog. In ponos, da je tam najboljši golman ravno HANDANOVIČ, kar malo zbledi...............
profesore
25. 11. 2015 09.23
+17
V španijo teroristi ne rabjo hodit, ker ima že barca strelski pohod.
fihner
25. 11. 2015 10.29
+5
Tokrat pornič malo kasneje, pa vendarle, sem prišel na svoj račun...............Bravo Barca!!!!
LESNIKB
25. 11. 2015 09.21
+1
Tudi mi lahko recemo Ronaldo in Bale...ko ne ves keri je bol zanic.... Slabi slabi casi so pred nami ocitno.... Se dobro da mamo Beniteza, pocasi bomo igrali z 10 v obrambi ronaldo, bale, benz vec nebojo potrebni
grozjak
25. 11. 2015 09.33
+7
meni se realovi igralci zdijo isti kot prej, saj premagujejo ostale ekipe v španski in ligi prvakov. Samo z Barco se trenutno ne morejo meriti, tako kot ostali ne...........
Symbolic
25. 11. 2015 12.29
+10
In kdo je zato kriv? Benitez, igralci ali "vismajor"? Po moje: nobeden od teh, kriv je le nasprotnik! Koliko boš ti dober ti bo dovolil le nasprotnik! Pogledat mal širše; a je uprava Reala (na čelu s Perezom) toliko "neumna", da je angažirala "zanič" trenerja? Ne bi reko! A so vrstni igralci, ki jih Real ima, pozabili kako se nogomet igra? Tudi tega ne bi reko... "Vismajor" se pa lahko zgodi 1x, ne pa "serijsko" (slaba igra se vleče že par tekem)... Torej ostane samo nasprotnik..."Manjši" klubi vedno "grizejo" ne bi li izvlekli dober rezultat z renomiranim klubom (ta davek je plačal tako Real, Atletico Md, kot tudi Barca)... Če pa je nasprotnik bolj renomiran klub, takrat so pa karte odprte! Igra se s polno paro (tega ni videti pri Realu), pa kar bo, pa bo! Konkretno za zadnji EC: Barca ni pustila Realu niti trohice od igre... Moj zaključek (verjetno se nekaateri ne bodo s tem strinjali) je: "KRIVA" je Barca... Pa še to: včerajšnja prevlada nad Romo kaže, da je Barca v občutnem vzponu in da tstih 4:0 ni slučajnost!
mmickica
25. 11. 2015 13.41
+7
Symbolic, ta jaz že ves čas pravim tu gor! In nagnali so Ancelotija, ker drugo leto ni nič osvojil!? Eno leto prej, ko je osvojil LP, je Barca imela najslabšega možnega trenerja Tata Martinota in to pove vse - takrat je bila Barca slabša in Realu je šlo kot namazano..., drugače pa je zadnjih 10 let Barca pač tista, ki ji nihče ne more resno konkurirati in zato ni potrebno menjavati trenerja, niti igralcev vsako leto!
Petarda10
25. 11. 2015 09.19
+3
visca el barca!
rambek
25. 11. 2015 09.12
-2
Bayern je edini ki lahko unici Barcelono. Res pa da je, da Guardiola iz njegovega casa so samo messi iniesta tudi alba pique alves in busqeuts...
SigourneyWeaver
25. 11. 2015 12.09
+7
ledr
25. 11. 2015 09.08
+7
Daleč najboljši, najlepši skratka "atomski" nogomet v Evropi trenutno igrata dve ekipi. Eno je ustvaril Pep Guardiola, drugo pa trenira Pep Guardiola!!!