Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Lov na lisice še vedno odprt, Porto poglobil krizo Leicestra, Sevilla z napredovanjem predala krono v Ligi Evropa

Leverkusen, London, Madrid, Varšava, Porto, Brugge, Torino, Lyon, 07. 12. 2016 22.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V skupinskem delu Lige prvakov je bil na sporedu zadnji krog. Največ golov pa so gledalci videli na stadionu Dragao, kjer je domači Porto s kar 5:0 odpihnil angleške prvake Leicester City. Juventus z zmago nad Dinamom do prvega mesta, Sevilla po remiju v Lyonu (0:0), ostaja v Ligi prvakov in brez lovorike v Ligi Evropa. Legia senzacionalno premagala Sporting in po prezimila v Evorpi.

Več videovsebin
  • Vrhunci srečanja Tottenham Hotspur - CSKA Moskva
    03:30
    Vrhunci srečanja Tottenham Hotspur - CSKA Moskva
  • Vrhunci srečanja Bayer Leverkusen - Monaco
    02:57
    Vrhunci srečanja Bayer Leverkusen - Monaco
  • Vrhunci srečanja Juventus - Dinamo Zagreb
    02:27
    Vrhunci srečanja Juventus - Dinamo Zagreb
  • Vrhunci srečanja Lyon - Sevilla
    02:01
    Vrhunci srečanja Lyon - Sevilla
  • Vrhunci srečanja Club Brugge - Koebenhavn
    02:12
    Vrhunci srečanja Club Brugge - Koebenhavn
  • Vrhunci srečanja Porto - Leicester City
    03:35
    Vrhunci srečanja Porto - Leicester City
  • Vrhunci srečanja Legia Varšava - Sporting Lizbona
    03:09
    Vrhunci srečanja Legia Varšava - Sporting Lizbona

V derbiju skupine E sta se na BayAreni pomerila Bayer Leverkusen in Monaco. Obe ekipi sta si pred zadnjim krogom že zagotovili napredovanje in je bila to bolj tekma za prestiž, saj so Francozi že imeli zagotovljeno prvo mesto v skupini. Toda domačini, ki so tekmo igrali brez poškodovanega Kevina Kampla, so srečanje vzeli zelo resno in po pol ure igre tudi povedli.  Vladlen Jurčenko je slalomiral med gostujočimi branilci in nato neubranljivo sprožil z roba kazenskega prostora, ter matiral gostujočega čuvaja mreže Morgana de Sanctisa. Do konca polčasa se izid ni več spremenil in ostalo je pri minimalnem vodstvu Nemcev. Ti pa so svojo prednost ekspresno podvojili na začetku drugega polčasa. Že v tretji minuti nadaljevanja pa je Monacovo mrežo zatresel Julian Brandt, ki je zgolj pospravil odbitek po strelu Hakana Calhanogluja. Igra se je nato nekoliko umirila, v 81. minuti je Bayer povišal svojo prednost na 3:0. Sodniki so jim namreč dosodili enajstmetrovko, k žogi pa je pristopil Wendell. Ta je žogo poslal v prečko, ki pa se je nato srečno odbila v nesrečnega vratarja De Sanctisa in v gol, kar je seveda razveselilo domače navijače, ki so videvali najboljšo predstavo svojih varovancev v letošnji izvedbi Lige prvakov. Do konca srečanja se izid ni več spremenil in ostalo je pri zanesljivi zmagi lekarnarjev, ki so se v osminofinala uvrstili kot drugouvrščeno moštvo skupine E, Monaco pa je kljub porazu osvojil prvo.

Na drugi tekmi skupine sta se za vozovnico za šestnajstinofinala Lige Evropa pomerila Tottenham in CSKA Moskva. Na kultnem Wembleyju pa so povedli gostje, ki so bili po petih krogih Lige prvakov še vedno brez zmage. Alan Dzagoev je izkoristil nesebično podaja Zorana Tosića in premagal Huga Llorisa v vratih ostrog. To se je zgodilo v 33. minuti, a vodstvo gostov ni trajalo prav dolgo, saj je v 39. minuti Dele Alli izid poravnal na 1:1. Mladi Anglež, ki se je v lanski sezoni izstrelil med nogometne zvezde, je izkoristil podajo Christiana Eriksena in hladnokrvno zaključil in razveselil domače navijače. Ostrogam je še pred iztekom polčasa uspelo priti do popolnega preobrata. Danny Rose se je na levi strani kazenskega prostora gostov znašel povsem sam in poslal odličen predložek pred vrata, kjer pa Harry Kane ni imel težav s pospravljanjem žoge v mrežo. Spurs so tako na odmor odšli s prednostjo zadetka (2:1). V drugem polčasu smo dolgo časa spremljali zelo taktičen obračun, v 78. minuti pa dočakali še četrti zadetek na srečanju. Svojega drugega pa je dosegel Alli, ki je najprej streljal z glavo, a je Igor Akinfeejev njegov strel ubranil, toda žogo odbil nazaj pred Angleža, ki pa nato ni imel težav povišati vodstva Tottenhama na 3:1. Do konca srečanja se izid ni več spremenil in Tottenham se je z zmago uvrstil v izločilne boje Lige Evropa, za CSKA pa je s porazom tudi konec letošnje evropske sezone.

Veselje nogometašev Porta ob vodilnem zadetku Andreja Silve.
Veselje nogometašev Porta ob vodilnem zadetku Andreja Silve. FOTO: AP

V derbiju vrha skupine G sta se na stadionu Dragao pomerila Porto in Leicester City. Aktualni angleški prvaki so si že pred zadnjim krogom zagotovili prvo mesto, Porto pa je potreboval zmago, oziroma ugoden rezultat s tekme Clube Brugge - Koebenhavn, da bi se mirno uvrstil v izločilne boje. In Portugalci so tekmo začeli zelo živahno in v šesti minuti tudi povedli. Po podaji s kota pa je uspešno akcijo zaključil letos izjemni Andre Silva. Gostujoči strateg Claudio Ranieri je sicer za povsem nepomemben obračun za njegove varovance opravil kar deset menjav v začetni enajsterici. Lisicam v letošnji sezoni Premier League ne gre prav nič po načrtih. Lanski presenetljivi prvaki se namreč nahajajo tik na cono izpada in njihovi navijači se že počasi bojijo, da se bo slavje po zgodovinskem naslovu, hitro spremenilo v živčen boj za obstanek. Porto bi lahko kmalu po vodilnem zadetku, zabil še drugič, a je Diogo Jota, po krasnem samostojen prodoru, nekoliko slabše streljal in žoga je zletela mimo desne vratnice Bena Hamerja v vratih Leicester Cityja. V 26. minuti pa so Portugalci vendarle podvojili svoje vodstvo. Pod pravo mojstrovino pa se je podpisal Jesus Manuel Corona. Ta je namreč izkoristil odlično podajo z leve, kjer je podajal Alex Nicolao Telles, Corona pa v kazenskem prostoru sploh ni okleval in po žogi udaril 's prve' in snel pajčevino z zgornjega kota gola Hamerja, ki je bil povsem nemočen pri tej nogometni poeziji. Ko se je že zdelo, da je Leicester nekako ustavil Portov hitri vlak, pa je ta znova udaril. In znova je to bil izjemno lep zadetek. V vlogi podajalca je bil tokrat Maximiliano Pereira, eksekutor pa Yacine Brahimi, ki je prejel žogo tik pred gostujočim vratarjem in brez oklevanja sprožil s peto in povišal prednost svojega moštva na 3:0. To je bil tudi izid prvega polčasa. Toda obramba lisic je v drugem polčasu kmalu znova klonila. Še drugič pa se je med strelce vpisal Andre Silva, ki je izkoristil enajstmetrovko, potem ko je prekršek v svojem kazenskem prostoru storil Danny Drinkawater. V 77. minuti pa je v mreži angleških prvakov odjeknila petarda. Tokrat je bil Silva v vlogi asistenta, med strelce pa se je vpisal še Jota. Porto se je ob koncu usmilil gostov in ostalo je pri zmagi s 5:0. Leicester je kljub visokemu porazu osvojil skupino, toda bomo morali popraviti formo do spomladi, če bodo želeli nadaljevati svojo sanjsko prvo sezono med evropsko elito. Porto pa si je z zanesljivo zmago zagotovil drugo mesto in napredovanje v osminofinala.

Na drugi tekmi skupine sta se pomerila že odpisani Club Brugge, ki v letošnji izvedbi ni osvojil niti točke in Koebenhavn, ki je tokrat v Belgijo odpotoval brez Benjamina Verbiča, ki še ni povsem okreval po poškodbi dimelj. Danci so seveda še upali o napredovanju v izločilne boje Lige prvakov, a za to so potrebovali zmago. In tekma se je za danske prvake začela sanjsko. Že v osmi minuti so povedli, ko je žogo v lastno mrežo pospravil Brandon Mechele. To je bilo v osmi minuti, v 15. pa je na semaforju pisalo že 2:0. Tokrat se je pod zadetek podpisal Mathias Jorgensen, ki je dobil skok po kotu v nasprotnikovem kazenskem prostoru in žogo dobesedno zabil v mrežo Bruggeja. V drugem polčasu zadetkov nismo videli in Koebenhavn se je veselil nove zmage, s katero pa vseeno ni napredoval v osminofinala in bo svojo sezono nadaljeval v Ligi Evropa.

Tottenham je vendarle dočakal prvo zmago na Wembleyju, s katero si je zagotovil igranje v Ligi Evropa.
Tottenham je vendarle dočakal prvo zmago na Wembleyju, s katero si je zagotovil igranje v Ligi Evropa. FOTO: AP

V skupini H je bilo pred zadnjim krogom še prosto eno mesto za napredovanje, prav tako še ni bilo odločeno, kdo bo jesenski del končal kot zmagovalec skupine. Najlažje delo je imel Juventus, ki bi si zmago nad skromnim zagrebškim Dinamom ne glede na ostale rezultate zagotovil prvo mesto v skupini. Po prvem polčasu, v katerem sta obe mreži mirovali, pa je v drugem staro damo ekspresno v vodstvo popeljal Gonzalo Higuain, ki je izkoristil zmedenost gostujoče obrambe in srečno prišel do odbite žoge in jo poslal za hrbet nemočnega Dominika Livakovića. V 73. minuti je vodstvo italijanskih prvakom podvojil Daniele Rugani, ki je izkoristil podaji Miralema Pijanića. Do konca nismo videli več zadetkov in Juventus je z zmago zanesljivo osvojil prvo mesto v skupini, iz katere napreduje še Sevilla, ki je igrala neodločeno v gosteh pri Lyonu (0:0). S tem so Španci po treh sezonah predali krono v Ligi Evropa, saj bodo spomladi še naprej igrali v Ligi prvakov.

V skupini F je prvovrstno presenečenje pripravila varšavska Legia, ki je z golom Guilhermeja premagala lizbonski Sporting in ga s tem tudi prehitela na lestvici. Poljaki so se tako s štirimi točkami uvrstili v Ligo Evropo, Sporting pa je končal svojo evropsko zgodbo za letošnjo sezono.

Skupine E:
Bayer Levekusen - Monaco 3:0 (1:0)
Jurčenko 30., Brandt 48., De Sanctis 81./ag.

Tottenham Hotspur - CSKA Moskva 3:1 (2:1)
Alli 39., 78., Kane 45; Dzagoev 33.

Skupina F:
Real Madrid - Borussia Dortmund 2:2(1:0)
Benzema 28., 54.; Aubameyang 60., Reus 88.

Legia Varšava - Sporting Lizbona 1:0 (1:0)
Guilherme 30.
RK: Carvalho/85.

Skupina G:
Porto - Leicester City 5:0 (3:0)
Andre Silva 6., 64./11-m., Corona 26., Brahimi 44., Jota 77.

Club Brugge - Koebenhavn 0:2 (0:2)
Mechele 8./ag., Jorgensen 15.

Skupina H:
Juventus - Dinamo Zagreb 2:0 (0:0)
Higuain 52., Rugani 73.

Lyon - Sevilla 0:0 (0:0)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu2
08. 12. 2016 12.10
+0
V osmini finala Real spet dobi najlažjega nasprotnika (Leicester ali Monako), Barcelona pa najbrž Bayern ali MCity..... Bo Ronaldo pred žrebom pogrel kroglice... Je v igri povsem neučinkovit, naj naredi vsaj nekaj koristnega.....
ddolores
08. 12. 2016 12.49
+1
Citya ne more Barca dobit - so bli skup v skupini!
ddolores
08. 12. 2016 11.21
Hahaha - me že trebuh boli, tolk se smejem! Porto poglobil krizo Leicesterja! hahaha - Mimogrede Leicester je prvi v skupini, in so igrali v Portu z kombinirano postavo! Vsi so govorili, da bo Leicester v CL kanta za nabijanje, zdej, ko so pa 1. v skupini, so pa v krizi! Jao, jao!
PartyTime
08. 12. 2016 08.56
+2
Osmina finala; Barcelona vs Bayern in Real vs Monaco ali Leicester.
ledr
08. 12. 2016 11.20
+1
Če bi bila še Olimpija ali še kaj slabšega v bobnu verjami, da bi Real dobil to ekipo za nasprotnika...