Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Bayernova nočna mora je Oblak, Ancelottijeva pa Simeone ‒ Atletico kot prvi ugnal Bavarce

Madrid, 28. 09. 2016 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Bayernovega zmagovitega niza pod taktirko Carla Ancelottija je konec. Nekdanji trener madridskega Reala je kot v časih na klopi belega baleta klonil na zelenici mestnega soseda Atletica, pri katerem je bil spet nepremagljiv Jan Oblak (1:0). Edini zadetek v prvem polčasu delo Yannicka Ferreire Carrascoja, Antoine Griezmann zapravil enajstmetrovko.

Zelo pomembno je bilo zmagati tukaj doma proti Bayernu. Ekipa je zelo trdo delala in zelo smo veseli teh treh točk. Delamo tekmo za tekmo in ekipi gre dobro. Že smo videli, kako dobra sezona nam je uspela lani, v tej pa delamo, da bi bili še boljši. Če zmagaš z 1:0 je nekaj običajnega, da trpiš v drugem polčasu, a pomembno je, da nam niso zabili zadetka. Pri strelu sem imel nekaj sreče, prejšnjo sezono je šla žoga vedno v vratnico in stran od gola, tokrat pa na srečo notri. Yannick Ferreira Carrasco, vezist Atletica za beIN SPORTS

Carlo Ancelotti je bil gotovo zelo vesel, ko je lahko pomahal v slovo madridskim mestnim derbijem z Atleticom. Nekdanji trener Reala v prvenstvu nikakor ni zmogel ugnati Diega Simeoneja in njegovih rdeče-belih, ki pa jih je uspel izločiti v lanskem četrtfinalu Lige prvakov. Ancelotti in Simeone sta se po dobrem letu spet srečala, le da je Italijan svojega argentinskega rivala pričakal na klopi Bayerna, ki je imel tudi sam neporavnane račune z atleti. Ti so bili za Bavarce usodni v zadnji sezoni najelitnejšega evropskega tekmovanja, ko je blestel tudi slovenski reprezentant Jan Oblak, Simeone pa je pred sredinim obračunom v skupini D držal obljubo z novinarske konference in od prve minute v ogenj poleg Antoina Griezmanna poslal ljubljenca navijačev Fernanda Torresa. Sredino igrišča je okrepil s kapetanom Gabijem Fernandezom, branilec Jose Maria Gimenez pa si po poškodbi na zadnji ligaški tekmi ni opomogel. Ancelotti se je odločil začeti s Javijem Martinezom na neobičajnem položaju srednjega branilca, Oblaku pa je od prve minute grozil trizobi napad s Franckom Riberyjem, Robertom Lewandowskim in Thomasom Müllerjem, ki mu je Škofjeločan v polfinalu pred nekaj meseci odmevno ubranil najstrožjo kazen. Stadion Vicenteja Calderona je bil nabito poln in vročekrvni Madridčani so pripravili spektakularen mozaik, izžvižgali pa so tudi himno Lige prvakov. "Prinesi veselje mojemu srcu," so na veliki tribuni skupaj z ogromnim rdečim srcem sporočili svojim ljubljencem.

Prvih pet minut je minilo v znamenju previdne igre, Bayern v novem igralnem slogu v primerjavi s tistim pod Josepom Guardiolo tudi ni tako zavzeto iskal pobude v posesti in sprva stežka prihajal do kazenskega prostora ob visokem "presingu" domačih. Bavarcem je srčni utrip poskočil v 12. minuti, ko je po napaki Martineza, nekdanjega člana bilbajskega Athletica, v priložnost pred Manuela Neuerja prišel Torres, a predolgo odlašal s strelom, njegov nekdanji reprezentančni kolega pa ga je ob poskusu preigravanja ustavil. S fantastično obrambo se je v 13. minuti nato izkazal Oblak, potem ko je Thiago Alcantara s prekrasno visoko žogo v sredini kazenskega prostora našel Müllerja, ki pa mu je Oblak obudil spomine iz zadnje sezone in mu volej z zelo ugodnega položaja ubranil. Prisebno je moral posredovati tudi Neuer, ki ga je v 19. minuti po prodoru do roba 16-metrskega prostora preizkusil Yannick Ferreira Carrasco. Tri minute kasneje je imel Atletico krasno priložnost: Filipe Luis je z izvrstnim prodorom iztržil kot, po katerem je Torres ostal sam na drugi vratnici in z nekaj metrov zadel vratnico pred praktično praznimi vrati. Že v naslednjem napadu je bilo spet nevarno v kazenskem prostoru Bayerna, kjer pa je bil prekratek po podaji Griezmanna spet Torres. Igra se je nato umirila in vsaj za hip je bil spet nevaren Bayern, a strel Lewandowskega z glavo pred iztekom prvih 30 minut ni povzročil prav nobenih težav zanesljivemu Oblaku. Priložnosti so se še naprej ponujale Torresu, Koke ga je v 34. minuti našel samega na levi strani kazenskega prostora, nekdanjemu članu Liverpoola in Chelseaja pa je zdrsnilo in zadel je le v zunanji del mreže.

Koke in Juanfran ustavljata Riberyja na stadionu Vicenteja Calderona.
Koke in Juanfran ustavljata Riberyja na stadionu Vicenteja Calderona. FOTO: AP

Toda v 35. minuti so domači vseeno povedli, Griezmann je pod pritiskom uspel spraviti žogo do Ferreire Carrascoja, Belgijec pa je zdivjal do roba kazenskega prostora in z levico po tleh s pomočjo vratnice ugnal nemočnega Neuerja. Bayern bi lahko odgovoril že v svojem prvem napadu po prejetem zadetku, Ribery je po tem, ko si je žogo zagradil Lewandowski, prišel do strela znotraj kazenskega prostora, a meril v stranski del mreže. Oblak je moral biti za konec polčasa na mestu po akciji Bayerna v 43. minuti, ko je lahko Lewandowski v težkem položaju ob bližnji vratnici zgolj podaljšal žogo v naročje slovenske številke ena. V drugi polčas sta obe moštvi krenili nespremenjeni, Atletico je ostajal nevaren, Bayern pa je moral hitro poiskati pot do izenačenja. Müller je v 50. minuti ni uspel pokazati, potem ko je Juanfran slabo ocenil let predložka s strani in dovolil neoviran poskus z glavo nemškemu reprezentantu, ki vnovič ni navdušil. David Alaba je v 56. minuti sprejel podajo s strani v kazenskem prostoru in močno meril v bližnji Oblakov kot, 23-letni Slovenec pa je bil spet na mestu. Ancelottijev as iz rokava je bil Arjen Robben, tako kot njegov trener nekdanji član velikega mestnega tekmeca Atletica, Nizozemec je v 59. minuti zamenjal nerazpoloženega Müllerja. Mats Hummels je v malce neobičajni menjavi v osrčju obrambe zamenjal tudi Jeroma Boatenga. Atletico se je pomikal vedno globlje in tvegal kazen v obliki izenačenja. 

Mladi vezist Joshua Kimmich je brez dvoma Bayernovo ime uvoda v novo sezono in Ancelotti je hitro opravil še tretjo menjavo ter krenil na vse ali nič. A takoj po vstopu Kimmicha je moral Neuer prisebno odbiti neugoden poskus Ferreire Carrascoja z razdalje, ki se je odbil tik pred nemškim reprezentantom, a mu je bil slednji vseeno kos. Torres se je v nekaj minutah znašel v dveh zrelih situacijah za zadetek, a se najprej nezbrano odzval po podaji Griezmanna, nato pa ga je s hitrim izletom še pred strelom z glavo ustavil Neuer. Simeone je prvo menjavo opravil šele v 72. minuti, ko je edinega strelca Ferreiro Carrascoja nadomestil z novincem tega poletja Kevinom Gameirojem. Francoz je v 75. minuti s podajo v globino začel lepo akcijo domačih, Torres je dolgo časa držal žogo in nato s predložkom na drugo vratnico iskal Griezmanna, ki pa je s težkega položaja uspel meriti le na vrh mreže. Ribery je po kotu v 76. minuti prišel do strela z roba kazenskega prostora, Oblaka je rešil dobro postavljen blok soigralcev, najverjetneje pa bi bil Gorenjec tudi na žogi. Minuto kasneje je bil Oblak spet na hudih preizkušnjah, v praktično najlepši priložnosti na tekmi je Lewandowski po podaji Xabija Alonsa z glavo zgrešil s strelom mimo daljše vratnice. Simeone je nalete rdečih prekinil z menjavo, izmučenega Torresa je ob stoječih ovacijah zamenjal z Nicolasom Gaitanom. Robben je bil po nekaj nevidnih minutah na zelenici blizu uspeha s strelom z okoli 16 metrov, ki pa je v 81. minuti po tleh zletel mimo daljše vratnice Oblaka, ki je bil spet dobro postavljen.

Münchenčani bi brez vseh možnosti za povratek v tekmo ostali v 82. minuti, ko je Luisa z nepremišljenim štartom zrušil Arturo Vidal in zakrivil najstrožjo kazen. Griezmann jo je tako kot v finalu Lige prvakov poslal v prečko, podivjani Vidal pa je sicer res malce nesrečno zrušil Saula Nigueza v nadaljevanju akcije. Bayern je pred iztekom rednega dela tekme zapretil še enkrat, toda Robben z glavo, ki ni njegova močna plat, po podaji z leve ni bil blizu vratom Atletica. Tekmo bi lahko odločil nepričakovan junak, branilec Diego Godin je po nedosojenem prekršku nad Kimmichom ostal povsem sam po podaji s prostega strela, a na drugi vratnici ni uspel zadeti, mimo vrat pa je po kotu, ki je sledil, z ugodnega položaja sredi kazenskega prostora meril še Gameiro. Oblak je v že šesti minuti sodnikovega dodatka zanesljivo zadržal še en poskus z glavo Robbna in Atletico je potrdil veliko zmago.

Liga prvakov, 2. krog skupinskega dela, skupina D:

Atletico Madrid ‒ Bayern München 1:0 (1:0)
Ferreira Carrasco 35.
Antoine Griezmann (Atletico) je v 84. minuti zapravil enajstmetrovko.
Jan Oblak (Atletico) je odigral celo tekmo.

Postavi:

Atletico: Oblak; Juanfran, Godin, Savić, Luis; Gabi, Saul, Koke, Ferreira Carrasco (od 72. Gameiro); Griezmann (od 90. Partey), Torres (od 79. Gaitan). Na klopi: Moreira; Vrsaljko, Lucas, Correa.

Bayern: Neuer; Lahm, Boateng (od 62. Hummels), Martinez, Alaba; Vidal, Alonso, Alcantara (od 66. Kimmich); Müller (od 59. Robben), Lewandowski, Ribery. Na klopi: Ulreich; Rafinha, Coman, Sanches.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
29. 09. 2016 18.27
+1
Ta Atletico bodo še vsi trenerji sanjali, imam občutek... Meni osebno njihova igra sploh ni všeč, ampak takšna volja in moč, seveda pa tudi nogometno znanje, da ne bo pomote, kot jo kažejo Atleti, je že skoraj nadnaravna. Po moje so najresnejši kandidati za letošnji naslov v LP.
Kollerik
29. 09. 2016 12.41
+0
Atleti so definitivno najboljši klub takoj za barco... in imajo na trenutke celo večje srce. Res več kot zaslužena zmaga srčne ekipe nad ekipo, polno zvenečih zvezdniških imen.
Petarda10
29. 09. 2016 08.35
-2
bayernova nocna mora je obramba atletica ne pa oblak.
FesterAdams
28. 09. 2016 22.57
-2
Aja-tutaja....
mmickica
28. 09. 2016 22.59
+2
telebajsek093156
28. 09. 2016 22.46
-12
Edin kar bom reku je to da se tok lohk slovenc u Atleticu sam zame to ni igra in pika
BayernGomez
28. 09. 2016 22.50
+28
telebajsek093156
28. 09. 2016 22.51
+4
Kar se pa bayerna in njihove začetne XI tiče sm pa ze na tacetku ko je prišel Anchelotti reku da v Bayernu enostavno mors igrt sistem 4-2-3-1 in ne 4-3-3, ker Muller na desni stani nima kej delat. Bol ga dt u pol spico pa Alonsa na klop, Robben pa na desno pa je...
BayernGomez
28. 09. 2016 22.58
+1
kameltrajbar
28. 09. 2016 22.45
+3
..hude tekme..:)
laskopivo
28. 09. 2016 22.45
+2
Razocaran nad igro bayerna .. bo moral angelotti mal spremenit zadeve tut zacetno postavo. Dobro mamo se povratno tekmo in kupljeno karto za 6. december .. Vamosss bayern
Petarda10
29. 09. 2016 08.39
+3
AlternativeFacts
28. 09. 2016 22.43
+0
če bodo španski klubi igrali tako igro, potem bo tudi letos finale špansko obarvan...me gusta mucho mas..... :))
Campeones34
28. 09. 2016 22.42
+32
Atleti dokazujejo da bodo letos znova v ozjem krogu favoritov, res neverjetno kako lahko vsakogar razmontirajo
CURVANORD Zanetti
28. 09. 2016 22.44
+14
Naj dobijo letos to kanto ze zaradi nasega Jana
tedoVV2HCmedo
28. 09. 2016 22.42
-5
Kaj si mislite o sojenju na tej tekmi? Sem vesel, da je Atletico zmagal, navijam zanj. Se mi pa zdi, da sodniki enako delajo z obema kluboma iz Madrida. Vsakič, ko se je kdo vrgel iz Atletica, je bil prekršek, (skoraj) vsi rumeni kartoni so šli samo v Bayern.
Campeones34
28. 09. 2016 22.43
+4
Campeones34
28. 09. 2016 22.44
+8
Pa Bayern je imel edini grde favle, kaj bi ti hotel? Da se kartoni enga tebi enga meni delijo? Atleti enega grdega prekrska niso naredili danes
AlternativeFacts
28. 09. 2016 22.46
+9
Sojenje je bilo pa res OK. Nevem kje je problem....
BayernGomez
28. 09. 2016 22.41
+5
očitno bo tudi Ancelotti deležen kritik s strani Beckenbauerja
Demination
28. 09. 2016 22.45
-4
tedoVV2HCmedo
28. 09. 2016 22.48
+4
Ne bi smeli biti škrti pri Bayernu, morali bi ponuditi Guardioli toliko kot Manchester. Zdaj je, kar je, Ancelotti samo stoji, nič ne govori ekipi, ne da roke igralcu, ki ga zamenja.
BayernGomez
28. 09. 2016 22.55
+2
res je ni dolgo trener ampk mislim na kritike zaradi menjav in ne zaradi tega ker bi bil Ancelotti slab trener
mmickica
28. 09. 2016 22.41
+2
Čestitke Atleticu! Očitno je bila tudo dobra tekma nasploh, bo treba posnetek pogledat.
CURVANORD Zanetti
28. 09. 2016 22.39
+7
Bravo Jan brez prejetega gola.
MeaCulpa
28. 09. 2016 22.35
+12
trenutek ko resnicno ugotovis, da mourinho nima za burek in se šofer avtobusa ne parkira kot Simeone... samo svaka jim čast glede protinapadov...11 vzadi v obrambi pa naenkrat 9 v napadu
mmickica
28. 09. 2016 22.32
+5
Suarez katastrofalna igra danes! Deluje mi, kot da ga je nekdo pravkar zbudil, leno, počasno, okorno...
rolica
28. 09. 2016 22.33
+5
mmickica
28. 09. 2016 22.40
+4
Tudi jaz sploh nisem zadovoljna kljub zmagi.
CURVANORD Zanetti
28. 09. 2016 22.43
+3
Bolje zmaga in slaba igra kot pa lepa in poraz.Pa naj se nekdo trdi da je Raketic boljsi od Arde.Imate sreco da ga je dal v igro so se takoj bolje igrali
Matej Ogorevc 1
28. 09. 2016 22.05
-7
pove da atletico ni premagan a za bayern pa nč a TUT BAYERN JEŠE NEPREMAGAN!!!
BayernGomez
28. 09. 2016 22.40
+4
Campeones34
28. 09. 2016 22.40
+2
AlternativeFacts
28. 09. 2016 21.42
Bavarci imajo vzdevek "die roten" in rotten so bili v tem prvem polčasu....
mmickica
28. 09. 2016 21.40
+7
Tekma Borusija vs Barca brezvezna. Čisto prav Barci,da so dobili gol, tako slabe igre, kot to danes, pa źe dolgo ne! Suarez spi, Alba spi, Ney in Buskets preigravata v prazno, ... tako ne bo šlo. Upam da prideta v igro Arda in Digne, Albo in Alcaserja naj pa čimprej vzame ven!
Matej Ogorevc 1
28. 09. 2016 21.39
-6
komentator danes je bolj za atletico kot pa tak ki nebi smel biti za nikogar
BayernGomez
28. 09. 2016 21.40
+16
logično da je bolj za Atletico če pa Oblak brani
Matej Ogorevc 1
28. 09. 2016 21.51
-24
oblak je naredil nič in ga hvali v boga daj no to ni fer
AlternativeFacts
28. 09. 2016 21.59
+22
Ma ja nič od Oblaka, samo branil je 100% zadetek.....
boy36
28. 09. 2016 22.00
+16
Matej :) a mi gledamo različne tekme mogoče ti gledaš Barco? samo vprašam
BayernGomez
28. 09. 2016 21.38
+5
Atletico zasluženo vodi! Ne morem verjet kako slabo igra Bayern. Sploh obramba. In Hummels na klopi? Alonso dobil prednost pred Kimmichom ki je v formi? S tako igro Bayern lahko le naslov. Že proti Schalkeju in BVB so imeli srečo a Neuer vsega ne more sam. Počakat na drugi polčas toda tole ni na nivoju.