Liga prvakov

Splahneli naboj Manchester Cityja na resni preizkušnji v Torinu

Manchester, 25. 11. 2015 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
0

Sobotni derbi 13.kroga angleške Premier lige je na stadionu Etihad v Manchestru prepričljivo dobil gostujoči Liverpool. Resda so bili igralci Liverpoola izjemni skozi ves potek dinamičnega srečanja, saj njihova prizadevanja priboriti si žogo že na nasprotnikovi polovici ni ustavilo niti prepričljivo vodstvo. Toda od Manchester Cityja je bilo vseeno pričakovati veliko več.

Belgijski zvezdnik De Bruyne (levo) je med številnimi "načetimi" po porazu z Liverpoolom.
Belgijski zvezdnik De Bruyne (levo) je med številnimi "načetimi" po porazu z Liverpoolom. FOTO: Reuters

Po do sedaj najbolj uspešnem nizu v evropski Ligi prvakov je Manchester City pristal na zanimivem razpotju. Trener Manuel Pellegrini najverjetneje zaradi utrujenosti po napornih dveh reprezentančnih nastopih in dolge poti nazaj na Otok v soboto v postavo ni uvrstil argentinskega osrednjega branilca Nicolasa Otamdendija, po splošnem prepričanju Cityjevega najboljšega posameznika v tej sezoni. Ker je kapetan in drugi steber obrambe sinje modrih Vincent Kompany še vedno poškodovan, sta bila kot zadnja pred vratarja Joeja Harta postavljena Eliaquim Mangala in veteran Martin Demichelis. Še posebej Mangala ni bil pripravljen na spopad z Liverpoolovim letečim napadalnim dvojcem Philippe Coutinho-Roberto Firmino. V resnici so cityjevci vse štiri gole prejeli iz položajev, ko je bilo v kazenskem prostoru občutno več domačih igralcev.

Takšne nepozornosti ali, bolj grobo rečeno, lenobe pri Manchester Cityju nismo vajeni. Pellegrini je v soboto zvečer pihal od jeze: "Opravičil za poraz ni, razlogov pa vam tudi ne bom našteval, saj smo bili zanič po prav vseh parametrih." Čilski trener je s kritiko na račun svojega moštva poleg zadnje obrambe linije očrnil tudi veziste. Yaya Toure in Jesus Navas sta bila ob polčasu zamenjana, kar se ne dogaja prav pogosto. Čeprav se zdi, da ima tako bogat klub kot je Manchester City na klopi dovolj kakovostno kritje za poškodovanega Davida Silvo, pa se vseeno vidi, da temu ni tako. Cityjeva smola je tudi dejstvo, da se je minuli teden na treningu poškodoval še en njihov "playmaker" Samir Nasri. Kevin De Bruyne, ki je bil v soboto edini soliden pri domačinih, ni mogel opraviti vsega dela. Prav tako ne gre zameriti Sergiu Agüeru, kajti Argentinec se je ravno vrnil po prisilnem počitku in sanaciji poškodovanega kolena. Agüero več kot enega lepega zadetka preprosto ni zmogel.

Mnogi v Angliji se še sprašujejo, ali uprava kluba med poletjem ni grešila s prenagljeno prodajo Edina Džeka. Zdaj na njegovem mestu igra 19-letni Nigerijec Kelechi Iheanacho. Z neodločenim izidom na nocojšnjem obračunu v Torinu, bi si Manchester City priboril idealno priložnost, da bi postal zmagovalec predtekmovalne skupine D. Padec s prvega na tretje mesto v domačem prvenstvu za (po Manchester Unitedu in Arsenalu) tretji najbolj vreden angleški nogometni klub ne bi smel predstavljati tudi usiha morale ali zmanjšano tekmovalnost. Nenazadnje so edino lekcijo v dosedanjem delu Lige prvakov cityjevci prejeli ravno od Juventusa, ki jih je doma premagal z 1:2. Njihov edini evropski poraz se je pripetil 15. septembra. Manchester City, zanimivo, v tej sezoni načeloma precej uspešno premaguje prav tiste nasprotnike, ki jih je v zadnjih letih bolj težavo.

Kasnejša prvakinja Barcelona je bila za sinje modre za razred previsoka ovira v sezoni 2014/15.
Kasnejša prvakinja Barcelona je bila za sinje modre za razred previsoka ovira v sezoni 2014/15. FOTO: Reuters
Lahko bi se reklo, da se Pellegrini in njegova igralska zasedba dobro odzivajo na napake iz preteklosti. Res pa je seveda tudi, da so jim vse tri njihove dosedanje ligaške poraze prizadejala moštva (West Ham, Tottenham in pred štirimi dnevi Liverpool), od katerih so bili v preteklosti praviloma boljši. Manchester City je bil lani februarja in marca v podobnem položaju. Po prvem porazu proti Barceloni - že v izločujočem delu Lige prvakov -, je sledil poraz na Anfieldu proti Liverpoolu, komaj dva tedna zatem pa so cityjevci v petih tekmah zabeležili kar štiri nove poraze. Tisti v Barceloni (18. marca) jih je dokončno izločil evropske elite, ostali pa so jih stali naslova angleškega prvaka.

Pragmatični Manuel Pellegrini nocoj računa na precej bolj stabilno predstavo svoje ekipe. Otamendi bo zagotovo zaigral namesto Mangalaja. Hkrati pa je pričakovati, da se bo čilski strateg odločil za sorazmerno konservativno taktično postavitev, s čimer bo še bolj poudarjeno stavil na hitrost obeh krilnih napadalcev Kevina De Bruyna in Raheema Sterlinga. S prvim mestom v skupini D, ki bi si ga Manchester City lahko v miru nato zagotovil z domačo zmago proti Borussii iz Mönchengladbacha decembra, bi si angleški podprvaki priborili boljši položaj ob žrebu svojega nasprotnika v boju za napredovanje med najboljših osem na celini. Do sedaj jim kaj takega še ni uspelo.Čeprav s šestimi poškodovanimi iz prvega moštva in zahtevnemu nasprotniku se zdi, da je časovnica in z njo optimizem za nov uspeh, kar bi bil že remi v Torinu, še vedno na strani Manchester Cityja.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.