Liga prvakov

Stare verske rane še skelijo: Celticovi navijači ostali brez morebitnega gostovanja v Belfastu

Glasgow, Belfast, 24. 06. 2017 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škotski prvak Celtic je potrdil, da svojim navijačem ne bo odstopil vstopnic za morebitno kvalifikacijsko tekmo s severnoirskim Linfieldom. S klubom iz Belfasta bi se zeleno-beli lahko udarili v naslednjem predkrogu kvalifikacij za Ligo prvakov, že zdaj pa je jasno, da bi šlo za tekmo visokega tveganja.

Celtic Park je dom zeleno-belih iz Glasgowa.
Celtic Park je dom zeleno-belih iz Glasgowa. FOTO: AP

Linfield mora najprej sicer še izločiti sanmarinsko SP La Fiorita v drugem krogu kvalifikacij, nato pa jih čaka škotski prvak Celtic. Prva tekma med škotskim in severnoirskim prvakom bi bila tako na sporedu 12. julija, ko je na Severnem Irskem na vrhuncu tako imenovani "marching season", sezona parad, ki jih v veliki meri organizirajo protestantske oziroma unionistične skupine. Celtic je seveda simbol katolištva, medtem ko je Severna Irska protestantska, zato je Celtic zaradi varnostnih vprašanj že vnaprej sporočil, da navijači kluba ne bodo prišli na gostovanje v soseščino. "Za Celticove navijače vstopnice ne bodo na voljo. Varnost vseh Celticovih navijačev, ki potujejo in se udeležujejo tekem, je za klub ključnega pomena," so sporočili iz vrst serijskega škotskega prvaka. Evropska nogometna zveza (Uefa) je že potrdila, da bi bil dvoboj v Belfastu na sporedu v petek, 14. julija, povratna tekma pa sledi čez en teden. "Zaradi skrbi glede varnosti, ki jih je izpostavila Policijska služba Severne Irske (PSNI), je Celtic v zadnjih dneh sodeloval v pogovorih z Linfieldom in PSNI. Obstaja sicer možnost, da bi se ob strinjanju obeh klubov razpored obrnil, a je Linfield jasno povedal, da tega ne želi in da si želi prvo tekmo odigrati na domači zelenici," so pred tekmo na Windsor Parku, kjer je v kvalifikacijah že večkrat gostovala slovenska reprezentanca, še sporočili z zeleno-bele polovice Glasgowa. "Poleg tega je, kar je pogosto v nogometu, Celticova menedžerska ekipa želela odigrati prvo tekmo v gosteh, zato da bi lahko v tem ključnem evropskem paru računali na prednost igranja druge tekme doma pred našimi navijači na Celtic Parku," dodajajo Škoti, ki ne skrivajo močnega irskega (katoliškega) izročila.

Linfieldov predsednik Roy McGivern je že prej priznal, da gre za "težko situacijo", je pa bil zadovoljen, da se je vse rešilo brez pretiranih težav. "Rad bi se zahvalil vsem vpletenim za njihov trud pri reševanju težke situacije in zdaj se lahko popolnoma osredotočimo na naši prihajajoči tekmi z FC Fiorito iz San Marina," je dejal McGivern. Norman Haslett s PSNI je dodal: "Policija je bila v tesnem kontaktu s predstavniki Linfielda in Celtica zaradi možnosti julijske tekme med kluboma v Belfastu. Skrb za javno varnost okoli tekme in vpliv na širši okoliš Belfasta v 12. periodi sta imela velik vpliv na naše razmišljanje in pogovore. Lahko potrdim, da so vse strani dosegle dogovor za tekmo, če bo do nje prišlo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.