Uefa le še pogojno dovoljuje evropske tekme pod Kalvarijo, Ljudski vrt potrebuje prenovo, če ne 'grozijo' tekme v Stožicah

Ljudski vrt. Dom aktualnih državnih prvakov, a z iztekajočim se rokom trajanja za organizacijo tekem najvišjega ranga. Po vseh letih klubskih posegov in obnovitvenih del, z veliko mero entuziazma in improvizacij, so predstavniki Uefe pogojno še dovoljevali, a v prihodnje že preti prepoved nadaljnjega igranja evropskih tekem v Mariboru. Če bo v četrtek sprejet predlog o izvedbi projekta v celoti, bi lahko začeli z rekonstrukcijo v prvi polovici leta 2018.

Maribor - Spartak Moskva - 1

V Ljudskem vrtu se tekme Lige prvakov igrajo le še pogojno. Bo vijoličastim uspelo obnoviti stadion? (Foto: Damjan Žibert)

"Zdaj pa so se zadeve o dolgo pričakovani, nujno potrebni obnovi Vašega in našega Ljudskega vrta začele premikati. Seznanjeni smo bili s predlogom rebalansa proračuna Mestne občine Maribor , v katerem je predvidena tudi postavka obnove oz. rekonstrukcije zahodne tribune, vendar samo v polovični vrednosti sredstev, ki bi bila sicer potrebna za celotno izvedbo projekta. Dobili smo informacijo, da bosta predlagana 2 milijona za prvo fazo obnove in da bo projekt izveden delno. NK Maribor poziva k spremembi takšnega predloga, saj stadion kljub tej investiciji ne bi omogočal igranja evropskih tekem, nogometna šola, v kateri imamo 200 otrok, pa v zdajšnji obliki ne bi več mogla funkcionirati," so zapisali na uradni spletni strani državnih prvakov iz Maribora. Vijoličasti letos že tretjič v klubski zgodovini nastopajo v elitni Ligi prvakov, a domače tekme igrajo le še zaradi pogojnega dovoljenja s strani krovne evropske organizacije. Če sprememb ne bo, 'grozijo' celo evropske tekme v Stožicah.

"Klub je vsa minula leta z dodatnim trudom in lastnimi vložki ohranjal stadion v tej podobi, da so še bili izpolnjeni minimalni kriteriji za organizacijo tekem v evropskih pokalih. Z novimi odloki evropske nogometne zveze (Uefe) pa ob obstoječem stanju Ljudskega vrta to več ne bi bilo izvedljivo in bi se morali preseliti na edini stadion, ki v Sloveniji to omogoča. V Stožice, kar je za NK Maribor nesprejemljivo, za mesto pa nedopustno", so nadaljevali v uradni izjavi Mariborčani. "Pri zgodbi o stadionu moramo izpostaviti, da je projekt, ki bi izpolnjeval vse zahtevane kriterije, v celoti izdelan že nekaj časa. Ko je nastal prvi predlog, je projekt v prvotni obliki stal 9 milijonov EUR, a ni ustrezal vsem kriterijem Uefe. NK Maribor je nato predstavil svoje zamisli in pripravil projekt, ki je znižal predvidene stroške investicije z 9 na 4 milijone EUR, kar zadostuje za igranje tekem na najvišji klubski in reprezentančni ravni, omogoča nogometni šoli nemoteno delovanje na višjih standardih z ureditvijo celotne spremljajoče infrastrukture. Objekt bi bil s tem zneskom v celoti dokončan, tako zahodna tribuna, kot prostori pod severno in južno tribuno," so o finančnem načrtu zapisali vijoličasti. 

Maribor - Spartak Moskva - 5

Pod Kalvarijo je v preteklosti že gostovalo veliko zvenečih nogometnih imen. (Foto: Damjan Žibert)

Kaj pravijo vodilni možje mariborskega prvoligaša?
"Zaprosili smo za sestanek pri županu, da bi lahko predstavili naše stališče o tej pereči, izjemno pomembni temi. Župan se je strinjal s predlogom NK Maribor, da bi bilo bolje projekt rekonstrukcije zahodne tribune, ki vključuje tudi prostore pod severnim in južnim delom tribune, izvesti v celoti. Zato je povedal, da bo mestnemu sveta predlagal rekonstrukcijo zahodne tribune Ljudskega vrta v višini 4 milijona EUR s sklepom, da se plačilo izvede v dveh letih. Tako bi po potrditvi spremembe proračuna 2018 pristopili k izvedbi potrebnih postopkov za rekonstrukcijo zahodne tribune, da bi lahko začeli z rekonstrukcijo v prvi polovici leta 2018," je ob prelomnici o usodi stadiona Ljudski vrt poudaril direktor Bojan Ban. "Pri NK Maribor upamo, da bodo enakega mnenja tudi svetniki na četrtkovi seji mestnega sveta Mestne občine Maribor in bo rebalans proračuna potrjen, tako da bi lahko prišlo do izvedbe projekta v celoti in bi tudi vse prihodnje evropske tekme odigrali v Mariboru, na dokončanem stadionu, kar si mesto, navijači, vsi, ki so del vijol'čne zgodbe neprecenljivega pomena, zaslužijo. Predlog o 2-milijonski naložbi namreč ne omogoča uresničitve namena, fazna gradnja pa v tem primeru ne pomeni rešitve. Ne zanimajo nas nobene politične zadeve, takšne ali drugačne opcije. Naše edino in izključno vodilo je nogomet. In skrb za NK Maribor. Za večje udobje vseh gledalcev v Ljudskem vrtu, za boljše nogometne pogoje bodočim generacijam. To ni projekt za nas, ampak za prihodnost in pričakujemo, da bodo vsi mestni svetniki v četrtek podprli projekt in potrdili proračun z glasovanjem za naložbo v celotni vrednosti. S tem se celoten projekt ne bi delil na faze v sami izvedbi, ampak bi se ohranil in potrdil kot celota," zaključuje Ban. Mariborčane sicer naslednja domača evropska preizkušnja čaka naslednji torek (17. 10. 2017), ko v Ljudski vrt prihaja petkratni evropski prvak Liverpool. Tekmo si boste od 20.00 dalje lahko ogledali tudi v živo na POP TV in VOYO.

 • 1/8 1. tekme
 • 1/8 2. tekme
 • FEB
 • MAR
 • 13
 • 14
 • 20
 • 21
 • 6
 • 7
 • 13
 • 14
 • 1/4 1. tekme
 • 1/4 2. tekme
 • APR
 • 3
 • 4
 • 10
 • 11
 • 1/2 1. tekmi
 • 1/2 2. tekmi
 • APR
 • MAJ
 • 24
 • 25
 • 1
 • 2
Finale
26. MAJ
1/8 finala
06. marca 2018
Liverpool 20:45 Porto
Stadion: Anfield, Liverpool (ENG)
Paris Saint-Germain 20:45 Real Madrid
Stadion: Parc des Princes, Paris (FRA)
1/8 finala
07. marca 2018
Manchester City 20:45 Basel
Stadion: City of Manchester Stadium, Manchester (ENG)
Tottenham 20:45 Juventus
Stadion: Wembley Stadium, London (ENG)
1/8 finala
13. marca 2018
Manchester United 20:45 Sevilla
Stadion: Old Trafford, Manchester (ENG)
Roma 20:45 Šahtar Doneck
Stadion: Stadio Olimpico, Rome (ITA)
1/8 finala
14. marca 2018
Bešiktaš 18:00 Bayern
Stadion: Besiktas Park, Istanbul (TUR)
Barcelona 20:45 Chelsea
Stadion: Camp Nou, Barcelona (ESP)
1/8 finala
13. februarja 2018
Basel 20:45 Manchester City
Stadion: St. Jakob-Park, Basel (SUI)
Juventus 20:45 Tottenham
Stadion: Juventus Stadium, Turin (ITA)
1/8 finala
14. februarja 2018
Real Madrid 20:45 Paris Saint-Germain
Stadion: Estadio Santiago Bernabéu, Madrid (ESP)
Porto 20:45 Liverpool
Stadion: Estádio do Dragão, Porto (POR)
1/8 finala
20. februarja 2018
Bayern 20:45 Bešiktaš
Stadion: Fußball Arena München, Munich (GER)
Chelsea 20:45 Barcelona
Stadion: Stamford Bridge, London (ENG)
1/8 finala
21. februarja 2018
Šahtar Doneck 20:45 Roma
Stadion: OSK Metalist Stadion, Kharkiv (UKR)
Sevilla 20:45 Manchester United
Stadion: Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Seville (ESP)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 197
 
BETONSKI 11.10.2017 15:41:11
Če ni denarja za obnovo stadiona,pa lepo igrat v Ljubljano evropske tekme.
WAUKA 16.10.2017 13:59:04
Saj lahko igrajo v Dravogradu.
Več komentarjev