Liga prvakov

FOTO in VIDEO: Torresova izključitev obrnila tekmo v prid Barcelone, Oblak z Atleticom domov še povsem 'živ'

Barcelona, 05. 04. 2016 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Jan Oblak ni uspel prekiniti serije porazov proti Barceloni, toda Atletico je s prve tekme četrtfinala Lige prvakov vseeno izvlekel minimalen poraz, potem ko je slabo uro igral brez strelca Fernanda Torresa (2:1). Desetim Madridčanom je dva gola v drugem polčasu zabil Luis Suarez.

Vedeli smo, da bo tekma zelo težka, vemo, kakšna je strategija Atletica. Morda bi lahko zabili še kakšen gol, toda pomembno je, da bodo zdaj oni morali zabiti na povratni tekmi. Izključitev (Fernanda Torresa, op. a.) je bila odločilna, ker vsi vemo, kako kakovosten nogometaš je Fernando. Storil je dva malce rigorozna prekrška. Škoda, ker bi bilo lepo, če bi nam preobrat uspel proti enajstim. Luis Suarez, napadalec Barcelone

Camp Nou je v soboto doživel enega redkih hladnih tušev v letošnji sezoni. Barcelona je izgubila večni derbi z Real Madridom, ki je grobo prekinil njen nepremagljivi niz 39 tekem v vseh tekmovanjih. Luis Enrique z izžetim moštvom ni imel časa za daljši počitek in proti Atleticu na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakov spet sestavil (na papirju) najmočnejšo možno "gala" postavo. Jan Oblak je pričakovano začel na golu rdeče-belih, ki jih je Diego Simeone na Camp Nouu postavili napadalno, z Yannickom Ferreiro Carrascojem in mladim evropskim debitantom Lucasom Hernandezom v prvi postavi, skladno z napovedjo gostujočega trenerja pa je mesto v prvi postavi dobil tudi Fernando Torres, ki je že večkrat v karieri užalostil navijače Barcelone, natančneje ji je na desetih tekmah zabil 14 golov. Ekipi sta na zelenico s skoraj petminutno zamudo pritekli v gostujočih dresih, ker si je tega zaradi boljšega razločevanja med modro-rdečim katalonskim in rdeče-belim madridskim dresom zaželela Evropska nogometna zveza (Uefa).

Do prvega razburjenja pred vrati gostov je prišlo ob koncu pete minute, ko je Lionel Messi v lovu na svoj jubilejni 500. zadetek v karieri močno sprožil z roba kazenskega prostora, a bil daleč od uspeha. Po desetih minutah na semaforju niti prva niti druga ekipa španske Primere ni prikazala veliko, poti do gola obeh so bile dobro zaprte. V 13. minuti je bil Messi spet nevaren, lepo je branilcem po preigravanju Neymarja ušel Jordi Alba in podal v sredino, kjer pa je argentinski zvezdnik slabo streljal "na prvo". Minuto kasneje so se navijači v katalonskem svetišču vnovič poklonili pokojnemu Johanu Cruyffu z dolgim aplavzom, potem ko njihovi ljubljenci na zelenici pred dnevi Nizozemca niso uspeli na večni počitek pospremiti z zmago nad Realom. V 19. minuti so si domači v zadržanem začetku obračuna pripravili najlepšo priložnost, ko je Messi malce srečno z roba kazenskega prostora zaposlil Daniela Alvesa, podaja Brazilca pa je v sredini našla rojaka Neymarja, ki je neoviran v matni situaciji z glavo meril čez prečko.

Spet utišal Camp Nou: Fernando Torres je ušel branilcem ter hladnokrvno zadel. Kot član Chelseaja je na katalonski zelenici že poskrbel za napredovanje v finale.
Spet utišal Camp Nou: Fernando Torres je ušel branilcem ter hladnokrvno zadel. Kot član Chelseaja je na katalonski zelenici že poskrbel za napredovanje v finale. FOTO: AP

Šest minut kasneje je prišla kazen, Torres je svoji "stalni stranki" zabil še en zadetek v bogati karieri (in prvega za Atletico v Ligi prvakov), potem ko je podaja Kokeja razprla obrambo Kataloncev, nekdanji član Liverpoola in Chelseaja pa je natančno meril med nogama Marca-Andreja ter Stegna. Šok bi bil popoln, če bi v 32. minuti po dolgi žogi in fantastični reakciji v padcu zadel Griezmann, a mu je Ter Stegen z zadnjimi močmi strel z roba kazenskega prostora ubranil. Nemški sodnik Felix Brych je nato v velikem slogu stopil v ospredje in Torresu za neroden štart nad Sergiem Busquetsom na sredini igrišča pokazal drugi rumeni karton. Simeone je nejeverno mahal z rokami, toda protesti niso zalegli, tekma pa je še dodatno izgubila tekočnost. Edini vsaj približno nevaren poskus je proti Oblaku poslal Javier Mascherano, ki pa se ob zanesljivem posredovanju slovenskega reprezentanta ni preveč približal zgodovinskemu prvemu zadetku za Barcelono. Polčas se je končal s prodorom in strelom Neymarja  z roba kazenskega prostora, ki pa ga je Oblak zgolj pospremil na tribuno.

Grozno. Lahko bi bilo še huje, a tudi precej bolje. Rdeči karton, njegov (Torresov, op. a.) drugi prekršek in drugi rumeni karton so bili vsi povsem nepošteni. Vedeli smo, da se bo to zgodilo, Barcelona v Ligi prvakov ... Moramo igrati proti vsemu in vsem. Ob polčasu je trener dejal, da za zmago potrebujemo epsko tekmo. Zdaj bo težko, a še smo živi. Ni lahko igrati proti Barceloni v Ligi prvakov. Vemo, da je to res nevarno, če izpadejo v četrtfinalu ... Ne vem, kaj bi morali storiti oni, da bi bili izključeni tako kot mi. Calderon bo na povratni tekmi eksplodiral. Filipe Luis, branilec Atletica

Podobno kot na nedavni ligaški tekmi, Barcelona tudi z dvema igralcema več ni uspela nadigrati Madridčanov, je Atletico tudi z enim manj na zelenici ostal nevaren in Saul Niguez je v enem prvih napadov drugega polčasa lepo zaposlil Filipeja Luisa, njegov poskus z glavo pa je pred Ter Stegnom blokiral Mascherano in morda celo preprečil zadetek. Tekma se je povsem razživela in po predložku Neymarja v 49. minuti si je Messi s prsmi ustavil žogo znotraj kazenskega prostora, nato pa s "škarjicami" le za las zgrešil s poskusom na daljšo vratnico. Oblak bi bil verjetno nemočen, tako kot že v enem naslednjih napadov, ko si je strel v podobnem položaju kot prej podajo pripravil Neymar, žoga pa je zatresla okvir vrat. Simeone je začutil, da mora nekaj spremeniti, v igro pa je Argentinec poslal rojaka Augusta Fernandeza, ki je morda malce presenetljivo začel tekmo na klopi. Neymar je bil naslednji, ki je v na videz neustavljivih valovih napadov udaril proti Oblaku, toda njegov strel z glavo je po podaji s strani končal v zanesljivih Slovenčevih rokah. Oblak je ustavil tudi močen strel Messija s 17 metrov, odbito žogo pa je pred Neymarjem uspel počistiti Juanfran.

Vratar Atletica je lahko spet le pogledal proti žogi, ki jo je mimo daljše vratnice z izvrstnim strelom ob izteku 61. minute poslal Neymar. Tudi pogumna obramba Atletica je morala priznati premoč že v naslednjem napadu, ko je predložek Alvesa z volejem proti vratom poslal Alba, Suarez pa je z neposredne bližine zatresel prazno mrežo. Ozdraveli Rafinha, ki se je huje poškodoval na tekmi prvega kroga skupinskega dela, je za zaključek obračuna zamenjal Ivana Rakitića, toda gostje so po izenačenju vzpostavili ravnotežje. A ravno takrat, ko so se zdeli domači že malce izžeti, je še drugič v večeru udaril Suarez, ki je po akciji Messija in še eni podaji Alvesa ostal sam na sredini kazenskega prostora in Oblaka matiral še z glavo. Simeone je iz igre potegnil Griezmanna z očitno željo, da izid ostane 2:1, v igro je prišel Thomas Partey, kar nekaj sreče pa je imel v 78. minuti Lucas, ki je grdo štartal nad Neymarjem in ga zrušil, ko bi Brazilec stekel sam proti vratom. Dobil je rumeni karton, tako kot v 79. minuti Oblak, ki je dobil kazen iz žepa radodarnega Brycha zaradi zavlačevanja. V zaključku tekme je Enrique v igro poslal še Sergia Roberta in nekdanjega "Atleta" Ardo Turana, toda finalisti iz leta 2014 so pridno kradli sekunde in Kataloncem do konca tekme preprečili še kakšen nevaren poskus. Minimalen poraz je bil vseeno še en v nizu za Oblaka in Simeoneja, odkar je na klopi Barcelone Enrique, ki je tudi v torek zvečer ostal nepremagan proti Atleticu. Madridčani so bili zadnji, ki so v osmih letih preprečili napredovanje Kataloncev v polfinale, ta dosežek pa lahko ponovijo že naslednji teden na obračunu, ki že zdaj močno obeta.

Liga prvakov, prva tekma četrtfinala:

Barcelona ‒ Atletico Madrid 2:1 (0:1)
Suarez 62., 74.; Torres 25.
RK: Torres 35./Atletico

Postavi:

Barcelona: Ter Stegen; Alves, Pique, Mascherano, Alba; Busquets (od 80. Roberto), Rakitić (od 63. Rafinha), Iniesta (od 83. Arda); Messi, Suarez, Neymar.

Atletico: Oblak; Juanfran, Godin, Lucas, Luis; Gabi, Koke, Niguez (od 90. Correa); Griezmann (od 76. Partey), Ferreira Carrasco (od 53. Augusto), Torres.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jume79
06. 04. 2016 14.19
+9
Tako je ce parkiras bus pred gol... Spostujem Athletico in njihov sistem. Samo njihova igra in podlost je pa dalec od gledljivega. Mislim zadnja tri leta igrajo na meji prekrska in izkljucitve. In seveda je ta meja zelo tanka. Vcasih se jim izzide vcasih pac ne... Vcer se jim ni! Zasluzena zmaga Barce. Je treba povedat da je Barca mela tudi nekaj smole z vratnicami itd... tako da lahko bi se tudi slabse izslo za Athletico. Vsekakor bo slasten povraten dvoboje, kjer ni se nic odloceno.
kritika1
06. 04. 2016 13.57
+7
OK, sojenje, vsak lahko misli po svoje, dejstvo pa je, da Atletico igra zelo grobo vseskozi na robu kartona in to vsi po vrsti, sicer nebi kotirali tako visoko. Proti njim je zelo težko igrati in dejstvo je, da dva gola Ateletico ne prejme pogosto. Da 10 nogometašev stoji v kazenskem ali na robu kazenskega prostora je tudi dejstvo, da je hotel po zadetku na silo še nekaj narediti je jasno in pri tem je šel predaleč. Vendar vse to je samo šport in tokrat lahko sodniku samo čestitamo, Atletico je dobil ogledalo v obliki kartonov in še več sodnik je zaščitil nogometaše pred nepotrebnimi poškodbami. Že vrabci na strehi čivkajo, da se Barcelono lahko ustavi samo s totalno "vojno". To je uspelo Realu, kjer bi moral sodnik že v prvem polčasu dva njuna ključna razbijača poslati pod prho in dati jasno vedeti, da nogomet ni mesarsko klanje.
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.18
+8
Sem se pa nasmejal...barca drugi polčas void 2-1 atleti pa zavlačujejo...hahaha so se bali da bo petarda....jaooo komaj čakam povratno da jih sezujejo
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.06
+8
to je tisto...bunker igrajmo z vsemi...in torres ni obrambni igralec in prekršek na sredini je bil čisto brez potrebe...suarez je razbil bunker in to je to..sudija ni kriv...eni pravijo prehitro redečega ...je najboljše bi bilo do 80 min.se faulira brez posledic...hahahaha ...
olafur
06. 04. 2016 14.36
-5
Če bi bilo v skladu s pravili Suarez ne bi dal nobenega gola, ker bi moral sedeti ob Toressu, toliko o sojenju.
FC Chelsea2
06. 04. 2016 12.53
-6
ja včeraj je pop tv zelo hitro zaprlu komentiranje ker tud oni niso želelslišati tisto pravo resnico kr so vedeli da bi čez njihovo ubogo barcelono letele kritike. drgač pa ja včerajšnja misija v navezi barcelona sodniki iz nemčije je bila uspešna no skoraj kajti ne vem če bo še lahko ta sodnik sodil na tekmah ki jo bo igrala barca kajti včeraj sveda bi se moral usmiliti ubogega messija in mu dati penal kajti messi je res revež nima niti tolk denarja da bi očitno dostojno živel in zato mora očitno skrivati denar in utajevati davke v španiji in argentini. drugače pa takšne prekrške kot ga je naredil tores za drugi rumeni karton je v dresu barcelone včeri naredilo zlo veliko igralcev ampak glejga zlomka sodnik se je odločil da njim preporsto ne bo kazal kartonov med tem ko atletiku pa za skoraj vsak dotik kaj očitno pomeni da so nedotakljivi pri barceloni samo recimo busketc če bi za faul v prvem polčasu dobil rumeno kazen in bi jo tud moral kr je bil tisti faul veliko grši bi v drugem polčasu k ga je pa končn dobil ravno tako letel ven ampak ni
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.02
+4
mimo si pisal...to ni debatni krožek za neprisebne.
anonimnež456
06. 04. 2016 12.36
-2
pa to je neverjetno, atletico igra proti vsaki ekipi zaprto in grobo (kakor stoke city nekaj časa nazaj), ravno nasprotno igra borussia dortmund napadalno in mehko tako da ne vidim pomena, da vključujete način igre za razlog v včerajšnji rezultat.... Torresu zasluženo oba kartona, lahko bi bilo pred 2. kartonom še opozorilo ampak pustimo...zakaj minuto kasneje busqets za podoben prekršek ni dobil niti opozorila za rumeni karton?!.. no saj ko je sodnik videl med polčasom, da je v tem primeru naredil napako, je busqetsu na začetku 2. polčasa takoj pokazal za negrob prekršek (zračni duel) pokazal rumenega brez opozorila.. PREPOZNO... menim tudi da je faul nad neymarejm bil tudi prekršek za rdeči karton, kakor ga je dobil šimunić proti srbiji... toda pokazal je samo rumenega, zakaj, ker ni želel več oškodovati Atletica... pred tem je za vsak prekršek Atletico dobil rumenega, barca pa pač ne.... težko je soditi proti barceloni, na eni strani imaš igralce, ki padajo in vpijejo kakor, da jim je zlomljena kost, zato sodnik takoj odreagira in nepremišljeno pokaže kartone brez opozoril... nato pa se zaveda da je nasprotno ekipo močno oškodoval in zaradi podlega okoliščinam (kot so vpitje navijačev, trenerjev, slaba vest sodnika) dela nepremišljene odločitve do konca tekme. Ni več avtoritativnosti pri sodnikih ( kako je bilo to pri Collini). Mogoče bi bilo bolje če bi postavili pravilo za grobe prekrške opozorilo - rumeni karton - opozorilo - rdeči karton
bala sena
06. 04. 2016 12.12
+5
7 tekem lucha proti diego 7 zmag!
bala sena
06. 04. 2016 11.51
+5
Današnja naslovnica Sporta: Kako dobro, da si prišel Suarez!
bala sena
06. 04. 2016 11.49
+5
milano prihajamo!
bala sena
06. 04. 2016 11.47
+5
suarez-kera legenda!
bala sena
06. 04. 2016 11.44
+4
ni daleč trenutek ko barca osvoji tretjo tripleto!
tekač
06. 04. 2016 11.41
+3
Torres ni navajen igrati v obrambi in je naredil tri neumne prekrške. Njegova naloga je samo, da zapira prvo linijo napada in eventuelno prestreže žogo, Drugače rečeno teči ob igralcu, ker je hitrejši se to v obrambi obrestuje. .tako pa je šel v noge in naredil prekršek...lahko sodnik tudi ne bi pokazal drugi karton...
bala sena
06. 04. 2016 11.41
+3
ponosem sem da sem navijač najboljše ekipe lige prvakov vseh časov! visca el barca
bala sena
06. 04. 2016 11.38
+3
barcelona je svetlobna leta pred atleticom stat pa brcat v noge znajo vsi!
bala sena
06. 04. 2016 11.37
+6
dominacija barcelone se nadaljuje je pa fajn brat realove jokice kako se pritožujejo,so najbrž pozabli kk so jih atleti zbrcali in kako so oni potem jokali kako groba ekipa ja atletico,dvojna merila hahahah!
šmajser1
06. 04. 2016 11.05
-9
Brezveze....vedno se sodi v prid barce.....in tudi reala, ko igra proti drugim!
grozjak
06. 04. 2016 11.18
+10
ne, boljši in hitrejši so ter tako prisilijo nasprotnike v favle in napake......prej boš dojel, manj boš zagrenjen :)
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.07
+5
dominacija se to reče ...vprašaj manđota...
grozjak
06. 04. 2016 10.51
+4
torres: v liverpulu je raztural, zadeval in igral, potem pa pride v čelsi in to za časa morinja, vsaj mislim, da.....pob potone in ga prodajo v klub, ki igra povsem identično kot čelsi, samo še bolj grobo. škoda ga je, lahko bi uspel, v vsakem drugem klubu.............
cripstoned
06. 04. 2016 10.49
-7
No no ....vsi tisti ki govorite da je upraviceno dobil rdecega mi povejte zakaj potem ni bil suarez izkljucen? Namerno brcnil godina v prvem polčasu in nato še komolec v drugem polčasu tam je vsaj dobil rumenega....vec kot milijarda ljudi je videla krajo v razmaku treh dni samo navijači barce je niso......ni torres kriv ....malokdo bi na tako pomembni tekmi podaril dva rumena brez opozorila....sodnik je odločil včeraj tekmo in barca je zmagala zaradi tega.....upam da na drugi tekmi atletico napreduje
grozjak
06. 04. 2016 10.56
+2
komolca ni bilo, namerna pa je samo tvoja neprivoščljivost....jaz realu privoščim da nadigra volfsburg, zato ker mi je všeč fuzbal in nivo njihove igre. atletico tega nima. samo besno favlanje in ubijanje igre
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.09
+3
atletico so mesarji in brez igre ...ko jim ne gre totalni bunker in groba igra...če se vserje pa kontra...
mmmmmmmnnnnnnmmm
06. 04. 2016 10.35
+0
Ja tehnicno preslabi za kako normalno igro..upam da danes wolsburg igra enako trdo z veliko prekrski mogoce uspejo poskodovat kakega nasprotnika..ce pa dobi izkljucitev pa imajo izgovor..sodnik..
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.09
-1
pravilno ...grobo igrat ...polamat kaj se da.
Trend01
06. 04. 2016 10.04
-3
Veliko komentarjev leti na drugi rimeni karton Torresa. Dosojen je bil (vsaj za moje pojme) čisto pošteno. A nekje drugje visi senca nad to zmago. Prekršek Suáreza nad Juanfranom minuto prej. Prekršek je bil vreden rdeče barve. Minimalno rumene. A ga g. Felix pač ni videl. V kolikor bi dosodil ta prekršek, posledično Torres ne bi naredil takšne neumnosti v naslednji minuti. Kar je bilo, je pač bilo.
vectron
06. 04. 2016 10.24
+1
Torres bi že dosti prej moral dobiti drugi rumeni karton, a ga g.Feliks pač ni hotel dosodit, in posledično tudi Suarez ga nebi
Paštašutar
06. 04. 2016 10.29
+1
Kompenziral je na veliko,sam vprasam,je bil penal nad messijem,po moje ja,je bil prekrsek nad Neymarjem za ZAPOR,po moje JA!!! Tuki se po moje vidi,da je sodniku Toress mesal strene se celo tekmo do konca!!!!!! In se to poglejte posnetek,Buskets se mu je zavestno tako nastavi,pa tudi reakcijo sodnika,ze zelo zelo dolgo nisem vidu,da bi sodnik tako zasprintal in v sekundi dvajset pokazal DVA KARTONA!!!!!
265004
06. 04. 2016 10.41
+2
paštašutar,za mene penal nad Messijem ni bil,prekršek nad Neymarjem mogoče za rdeči ampak nisem čist prepričan.Ampak za Toressa je pa čisto pravilno da je dobil dva rumena.Predvsem on kot ful izkušen igralec si tega ne bi smel privoščit.Štartal je od zadaj s kolenom v stegno.Žoge sploh gledal ni,Busquets ga je pa pametno počakal,ker je videl da je ful jezen že zaradi prvega kartona.Sicer je pa sam priznal po tekmi da tega ne bi smel narediti.
idiu3krasne
06. 04. 2016 13.13
+1
ja trend ...prav si napisal ...ampak se spomni da je torres tudi fauliral vmes ...ampak sudija ni videl ali pač ni hotel kaznovat ko je pa porabil kredit pa konec...torrres bi moral igrati pametnje in prekršek na sredini igrišča ...otročje...sudija je pač sudija ko dosodi si nebo premislil oziroma si ne sme...čudna so pota sodnikova...