Liga prvakov

VIDEO: Po eni strani provokator, po drugi pa radodaren kot le redkokdo ‒ Neymar izenačil rekord v podajah

Barcelona, Glasgow, 24. 11. 2016 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neymar je z izjemno podajo za zadetek Lionela Messija izenačil rekord Lige prvakov. Podjetje Opta podatke za posamezne sezone najelitnejšega evropskega tekmovanja beleži od leta 2003 naprej, Brazilec pa ima že tekmo pred koncem skupinskega dela navdušujočo statistiko. A to je le ena plat medalje ...

Druga je seveda njegovo obnašanje, s katerim je uspel v sredo na povsem mirni tekmi skupinskega dela Lige prvakov s Celticom zelenico spremeniti v bojno polje. Navijači zeleno-belih so ga zasuli s psovkami, ko se je Brazilec ob vodstvu svojega moštva z 2:0 (obakrat je zadel Lionel Messi) pomeril z branilcem Mikaelom Lustigom. Dobil je tudi rumeni karton, nato pa je ob menjavi počasi odhajal z zelenice, si snel ščitnika in hodil tako počasi, da ne bi bilo presenečenje, če bi mu italijanski sodnik Daniele Orsato pokazal drugi rumeni karton in ga izključil. Morda so ga dodatno razvnele novice iz Španije, kjer ga še naprej "vlačijo po sodiščih" zaradi kontroverznega prestopa iz Santosa leta 2013, ko naj bi skupaj z očetom utajil več milijonov evrov in prelisičil številne vlagatelje. Brazilec se je sicer že večkrat znašel na udaru zaradi domnevno provokativnega načina igre, a po drugi strani so njegove številke navdušujoče. Opta, ki od leta 2003/04 beleži podatke tekem Lige prvakov, je potrdila, da je bila Neymarjeva milimetrsko natančna podaja za zadetek Messiju v 24. minuti že njegova sedma v evropski sezoni. S tem je Brazilec že tekmo pred koncem skupinskega dela (Barcelona bo odigrala še najmanj tri tekme, Brazilec je sicer za naslednjo z Borussio Mönchengladbach suspendiran) izenačil rekord tekmovanja in izpostavil drugo, lepšo plat svojega repertoarja.

Neymar se je izkazal tudi v Glasgowu, a vnovič poskrbel tudi za precej dvignjenega prahu.
Neymar se je izkazal tudi v Glasgowu, a vnovič poskrbel tudi za precej dvignjenega prahu. FOTO: AP

Neymar je kar štiri podaje prispeval na prvi medsebojni tekmi s Celticom septembra (7:0), ni pa presenečenje, da rekord skupaj z Neymarjem drži njegov nekdanji soigralec Xavi Hernandez, ki je v tem pogledu blestel v šampionski sezoni 2008/09. Pri sedmih podajah v eni sezoni Lige prvakov sta se po podatkih Opte ustavila tudi Mesut Özil (Real Madrid/sezona 2010/11) in Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain/sezona 2012/13). Neymarju v trenutni sezoni najtesneje sledita Ousmane Dembele (Borussia Dortmund/5 podaj) in Cristiano Ronaldo (Real Madrid/4). Kljub žvižgom svojemu zvezdniku je trener Barce Luis Enrique po zmagi in napredovanju v osmino finala pohvalil občinstvo na Celtic Parku, ki Brazilcu tudi ni oprostilo njegove vloge pri izključitvi kapetana Scotta Browna na medsebojnem obračunu pred tremi leti. "Mislim, da se je nekaj zgodilo v zadnjih desetih minutah tekme, prej pa so bili navijači izjemni," je o zmerljivkah v smeri Brazilca dejal Enrique. "Žal sem zamudil pesem You'll Never Walk Alone pred tekmo, a nič ne de, ker sem bil tukaj že kot navijač. Mislim, da gre za enega najboljših vzdušij, ki jih lahko doživiš v evropskem nogometu. Mislim, da ni vredno omenjati petih ali desetih minut, ko je prišlo do prerekanja med igralcem Barce in navijači. Iz igre smo ga potegnili (Neymarja, op. a.), da bi ga odpočili, nič drugega," je povedal nekdanji španski reprezentant, preveč pa se pri dvoboju Lustiga in Neymarja ni mudil niti domači strateg Brendan Rodgers: "To je bila naporna noč za oba igralca. 'Mika' je izkušen in mislim, da je bil izvrsten. Ne moreš čakati na Neymarja, šel bo navznoter in mimo tebe, po tvoji zunanji strani in tudi za tvoj hrbet. Veliko kakovosti ima, zato je 'Mika' moral biti agresiven, se tepsti, odrivati in to je storil v žaru borbe. Mislim, da mu je šlo zelo dobro."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pogan
24. 11. 2016 16.52
-4
Celtic so tudi mariborčani premagali, tako da nekaj se hvaliti s tem pa se res ni...
prava resni.ca
25. 11. 2016 08.27
+2
ja nekoc... nekoc je tud Celtic osvojil naslov evropskih prvakov, Maribor pa ne.
idiu3krasne
25. 11. 2016 15.32
+1
Točno Kranjčan očitno pogan z možgani na off.