Liga prvakov

Za zdaj brez nogometnega brexita, kdo bo presenetljiv polfinalist?

Ljubljana, 08. 04. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
10

Po skoraj enomesečnem premoru se nadaljujejo izločilni boji v Ligi prvakov. Čeprav avtsajderjev naj ne bi bilo več, sta bila pred žrebom četrtfinalnih parov v Nyonu želji ostalih Porto in Ajax. Toda tudi to sta kluba, ki verjameta, da še nista rekla zadnje besede v tej sezoni na mednarodnem prizorišču. Vsekakor so pred nami nove nogometne poslastice, ki nam jih bodo ponudili Tottenham in Manchester City, Ajax in Juventus, Manchester United in Barcelona ter Liverpool in Porto.

Tomaž Lukač
Tomaž Lukač FOTO: Kanal A

Če bi moral izbrati nekoga, ki je najbolj očitno in najodločneje krenil proti zmagi v LP, bi nedvomno s prstom pokazal na Juventus. V Torinu so si konec prejšnje sezone zagotovili prihod poroka za osvajanje mednarodnih lovorik, Cristiana Ronalda, zadržali so glavne protagoniste, si v nacionalnem prvenstvu priigrali odločilno prednost pred sklepnimi dejanji, prepričljivo opravili s tekmeci v skupinskem delu in si naposled dvignili samozavest s podvigom v osmini finala, ko so proti Atleticu nadoknadili precejšen zaostanek s prve tekme. Za nameček so izbrusili še Moiseja Keana in z njim dobili novega aduta, dodatno moč in upanje pred odločilnimi tekmami. Juvetov nasprotnik Ajax želi na pota stare slave, a so Nizozemci eni tistih četrtfinalistov, ki imajo ob sicer odlični zasedbi na čelu z izvrstnim Dušanom Tadićem težavo več od glavnih favoritov za uvrstitev v veliki finale: zaplet v domačem prvenstvu. Ajax mora biti osredotočen na prvenstveni dvoboj za končno zmago s PSV, hkrati pa bo vseeno želel presenetiti favorizirane Italijane, ki jih nedvomno lahko vsaj pošteno namuči.

Liga prvakov Liverpool - Porto, Man United - Barcelona
Liga prvakov Liverpool - Porto, Man United - Barcelona FOTO:

Prvenstvene naloge je opravila tudi Barcelona. Katalonci so v tej sezoni imeli slabša obdobja, a kar naj bi bilo najbolj zastrašujoče za tekmece, je dejstvo, da so znali zmagovati tudi z neprepričljivo igro ali pa so ob mizernih predstavah na različne načine ostali vsaj neporaženi. Spet stavijo na 'čarovnika' Lionela Messija, in prav Argentinec je trenutno bržkone edini nogometaš na svetu, ki lahko s svojim znanjem in pogruntavščinami res 'sam odloči tekmo'. Barcin tekmec je v zadnjih letih preživljal težke čase, že uvrstitev Manchester Uniteda med osem najboljših v LP je za marsikoga presenečenje, kar pa nikakor ne pomeni, da so se rdeči vragi s četrtfinalom zadovoljili. V osmini finala jih je poljubila sreča, na žrebu četrtfinalnih parov ne, norveški trener Ole Gunnar Solskjaer se je na tovrstne poljube začel privajati prav na katalonskem nogometnem svetišču pred dvema desetletjema, ko je Manchester United v velikem finalu čudežno ugnal Bayern. Tokrat bodo Norvežanovi varovanci za preboj med štiri najboljše potrebovali ogromno sreče. Ob vseh ostalih odlikah seveda ...

Porto naj ne bi bil tekmec po Liverpoolovi meri. Toda ... Mar gre verjeti tej oceni Jürgena Kloppa?
Porto naj ne bi bil tekmec po Liverpoolovi meri. Toda ... Mar gre verjeti tej oceni Jürgena Kloppa? FOTO: AP

Porto naj ne bi bil tekmec po Liverpoolovi meri. Toda ... Mar gre verjeti tej oceni Jürgena Kloppa? Ali bi bil res bolj zadovoljen, če bi se srečal s katerim koli od tekmecev? Že res, da so bili zmaji v skupini zelo suvereni, toda v osmini finala se jim je zatikalo s precej povprečno Romo, za nameček pa so tudi oni pod nenehnim pritiskom, saj portugalsko prvenstvo še zdaleč ni odločeno. Angleško prav tako ne, in podobne skrbi imajo tudi redsi. Ampak v vsakem pogledu bi bil izpad Liverpoola že sredi tega meseca precejšnje presenečenje, predvsem zaradi vsega, kar je drugouvrščeno moštvo premiershipa prikazalo v tej sezoni, ko se zdi, da so redka krizna obdobja že preteklost. A je treba tudi vedeti, da bodo Angleži proti Portugalcem pod neprimerno večjim pritiskom, saj njihovi navijači oziroma angleška nogometna javnost že vidi Liverpoolčane v polfinalu.

IZLOČILNI BOJI

O kakšnem brexitu na nogometni sceni še vedno ni ne duha ne sluha. Liverpool so tamkajšnji navijači že 'obkljukali' kot polfinalista, Angleži pa bodo imeli med štirimi najboljšimi vsaj (še) enega. Če sem tolikokrat omenjal, da utegnejo biti v tej fazi tekmovanja v prednosti klubi, ki so nacionalna prvenstva potisnili v drugi plan, gre v povezavi s tem povsem drugače gledati na obračun med Manchester Cityjem in Tottenhamom. Kluba sta postala v zadnjem obdobju tradicionalna tekmeca na zelo pomembnih obračunih. V Premier League oboji potrebujejo točke, v LP pa naj bi bili bolj potrebni uspeha ’meščani’. Toliko denarja so zmetali v moštvo, da bodo vlagatelji morda začeli izgubljati kompas, verjetno še potrpljenje. Zgodba spursov je drugačna, manj umetna, večini ljubiteljev nogometa bolj domača in simpatična, a za zdaj še išče pot proti srečnemu koncu v obliki kakšne dragocene lovoriko. V primerjavi z ostalimi tekmeci pa naj bi imeli Londončani motiv več: mednarodno premiero na prekrasnem novem stadionu.

Favoriti Juventus, Barcelona, Liverpool in Manchester City bodo morali za preboj v nadaljnje tekmovanje odigrati tako kot znajo, morda ne stoodstotno, a pretirana samozavest ali lahkomiselnost jih lahko drago stane. Med izzivalci sicer ni nikogar, ki bi ga lahko kar tako odpisali, a je težko izbrati najverjetnejše presenečenje. Nedvomno bodo morali predvsem nogometaši Ajaxa, Porta in Manchester Uniteda, v stanju, kakršnem so trenutno, preseči sami sebe, odigrati kot moštvo celo življenjsko partijo za uvrstitev v polfinale. Malce drugače je s Tottenhamom, ki se zdi najbližje svojemu nasprotniku. Zgodovina nas uči, da so zadnja leta sila redki polfinali brez enega samega presenetljivega udeleženca ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
08. 04. 2019 15.46
+5
(Pre)Moč angleškega nogometa proti španskemu bomo videli že v sredo. United bo moral že doma pokazati, ali teorije strokovnjakov res držijo.
tedoVV2HCmedo
08. 04. 2019 11.17
+2
Klub, v katerem je Kristina, vedno dobi najlažji klub. Real in Barcelona se nikoli nista srečala npr. v osmini finala ali četrtfinalu, sedaj je enako.
tedoVV2HCmedo
08. 04. 2019 11.19
-4
To žrebanje je velik skorumpiran drek. Moralo bi biti tako kot na svetovnem nogometnem prvenstvu, v osmini finala prvi iz A skupine proti drugemu iz B in tako naprej.
Wookie55
08. 04. 2019 19.11
+2
alien8potnik
08. 04. 2019 08.02
+39
izjemno zanimivo bo do konca, sami super dvoboji. pa še sproščeno bom gledal te tekme, zdaj, ko ni več rm v igri. vsi so zares dobri. morda bi si pa res kdo od angležev končno zaslužil ta naslov. očitno je angleška liga letos najmočnejša. manchester city ali liverpool. tudi juve bi si nekako vendarle zaslužil (pa ne zaradi cr7, da ne bo kdo mislil). pa ajax je izjemno simpatičen. tudi porto, konec koncev. pa tudi messiju privoščim. človek je izven vseh dimenzij. ha, zanimivo bo.
Maxx365
08. 04. 2019 08.48
+5
Tebi je pa res fajn, sproščeno boš gledal LP, LaLigo pa še finale španskega pokala.
Srecko84
08. 04. 2019 10.19
+25
Maxx365 a je res tega treba? Zakaj je treba vedno vletet s takimi komentarji?!? Navijač RM poda korekten komentar, ti pa vletiš s tako neumestno provokacijo...
resnicaosvobaja
08. 04. 2019 10.35
+5
Maxx , ko odgovarjamo na komentarje, ki so brez vsakršne podlage, se pogosto nevede spustimo na "njihov" nivo, dobro pa je , da nas na to drugi opozorijo. In Srečko ima še kako prav...ne samo zate, ampak tudi zame in ostale...
Maxx365
08. 04. 2019 11.00
+5
Hotel sem samo povedat, da mu zavidam, da bo brez stresa spremljal zaključek letošnje sezone, mi bomo pa še morali trpeti.
Infraping
08. 04. 2019 19.39
+0