Nogomet

Dvojno slavje pri Man. Unitedu: zmaga in povratek Ibrahimovića, City ohranil prednost, Arsenalu derbi s Spursi

London, Leicester, Manchester, 18. 11. 2017 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Osrednja tekma kroga v Premier League se je odvila v Londonu. Mestni dvoboj med Arsenalom in Tottenhamom so nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo, dobili topničarji (2:0). Vodilni Manchester City z enakim izidom slavil v Leicestru, Manchester United (tudi z Zlatanom Ibrahimovićem) ugnal Newcastle United (4:1).

Alexis Sanchez je dosegel drugi gol na londonskem derbiju.
Alexis Sanchez je dosegel drugi gol na londonskem derbiju. FOTO: AP

Nogometaši Arsenala so oba zadetka na londonskemu derbiju zabili že v prvem polčasu. Najprej je bil v 36. minuti prvega dela z glavo natančen nemški reprezentant Shkodran Mustafi. Branilec Arsenala se je, kot je kasneje pokazal počasni posnetek, brez kančka dvoma nahajal v nedovoljenem položaju, a stranski sodnik ni dvignil zastavice in varovanci domačega trenerja Arsena Wengerja so se lahko veselili vodstva. Že pet minut kasneje, pisala se je 41. minuta prvega polčasa, pa je v polno zadel še Čilenec Alexis Sanchez. Zanimivo, da je tudi pri tem zadetku "dišalo" na offside. Arsenal je bil tako že po prvih 45 minutah na dobri poti, da si zagotovi skalp zagrizenega mestnega tekmeca iz severnega dela Londona. Topničarji so v nadaljevanju povsem prepustili pobudo nasprotniku, ki je ves čas (jalovo) napadal, a ni prišel niti do častnega zadetka, tokrat je bil v napadu strelsko povsem nerazpoložen v zadnjem obdobju izjemni Harry Kane, in Arsenal se je z zmago Tottenhamu na prvenstveni razpredelnici približal zgolj na točko. To je bila prva zmaga topničarjev v severnolondonskem derbiju po letu 2014.

"Odigrali smo zelo disciplinirano tekmo. Fantje so bili vseh 90 minut pri stvari in na koncu so bili nagrajeni za zavzeto in nepopustljivo igro z lepo in pomembno zmago. Nismo umirali v lepoti, a vse čestitke ekipi za trd boj in visoko moralo skozi tekmo," je bil po mestnem derbiju na novinarski konferenci zadovoljen Wenger, ki je moral odgovarjati tudi na vprašanje glede Alexisa Sancheza. Čilenec je že nekaj časa na izhodnih vratih. Vsaj tako trdijo otoški mediji. "To, da odhaja, govorite in pišete vi, novinarji. Če bi odigral slabo tekmo, bi gotovo pisali, da zato, ker odhaja. A bil je pravi, zelo koncentriran in tudi motiviran. Za nameček nas je razveselil z golom. Zadovoljen sem, kako se je odzval na igrišču."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Manchester City je vsaj za nekaj časa še dodatno pobegnil na vrhu lestvice s popoldansko zmago nad nekdanjim prvakom Leicester Cityjem (2:0). Devet točk prednosti pred najbližjimi zasledovalci in sobotna zmaga sta dovolj dobra dokaza izvrstnosti začetka aktualne sezone s strani varovancev Josepa Guardiole, ki so tokrat slavili po zaslugi gola Gabriela Jesusa tik pred koncem prvega polčasa. Obračun v Leicestru je bil sicer precej izenačen, a je Brazilec le uspel ukaniti vratarja lisjakov, potem ko ga je zaposlil Kevin De Bruyne. Belgijski zvezdnik je hitro podvojil naskok sinje modrih v drugem polčasu, ko je zaključil spektakularen protinapad za zadetek na že deseti zaporedni ligaški tekmi. Branilec naslova Chelsea je rutinsko oddelal gostovanje pri West Bromwich Albionu, kjer je v minuli sezoni potrdil zadnjo šampionsko zvezdico (4:0). Trener WBA Tony Pulis je zdaj pod še večjim pritiskom, potem ko je modre v 17. minuti v vodstvo popeljal Alvaro Morata. Španec je v mrežo potisnil odbitek vratarja Bena Fosterja, ki ni zadržal strela Edena Hazarda. Morata mu je uslugo vrnil šest minut kasneje, ko je Belgijca zaposlil za preigravanje mimo Fosterja za 2:0. Tretji gol je še pred polčasom prispeval Marcos Alonso, natančneje v 38. minuti, ko je z volejem v mrežo pospravil predložek še enega španskega reprezentanta Cesca Fabregasa s prostega strela. Po dobri uri igre je Hazard z drugim golom večera postavil končnih 4:0.

Večjih težav ni imel niti Liverpool, ki je z dvema goloma Mohameda Salaha premagal Southampton na Anfieldu (3:0). Egiptovski reprezentant je svoja gola prispeval v 31. in 41. minuti ter tako prevzel vodstvo na vrhu lestvice strelcev Premier League. Pred tekmo so sicer vsi govorili o povratku Sadia Maneja, a je Salah hitro zasenčil afriškega kolega z izjemnim strelom s 25 metrov, s katerim je poskrbel za vodstvo rdečih, po podaji Philippa Coutinha pa je elegantno povišal na 2:0. Tudi Coutinho je do konca dvoboja uspel zatresti mrežo svetnikov, potem ko je izkoristil odbitek vratarja po strelu Roberta Firmina. Na klopi Evertona je vzpodbudno svoje službovanje nadaljeval začasni trener David Unsworth, ki je v dvoboju začelja s Crystal Palacom proslavil veliko točko (2:2). Palace je vodil z golom Jamesa McArthurja že v prvem napadu, Leighton Baines pa je čez pet minut poravnal izid z bele točke. Londončani so spet povedli, ko je natančno v 35. minuti meril Wilfried Zaha, nato pa je Oumar Niasse, ki je karamelam tudi priboril najstrožjo kazen v peti minuti, še sam zadel za končnih 2:2.

Ibrahimović je ob navdušenju na tribunah odigral prve minute po operaciji kolenskih vezi v zaključku minule sezone.
Ibrahimović je ob navdušenju na tribunah odigral prve minute po operaciji kolenskih vezi v zaključku minule sezone. FOTO: AP

Manchester United je slabo začel domači obračun z Newcastle Unitedom, a je Jose Mourinho na dvoboju s starim rivalom Rafaelom Benitezom na koncu vseeno lahko proslavil izdatno zmago in povratek napadalca Zlatana Ibrahimovića (4:1). Ibrahimović je po operaciji kolenskih vezi, ki jo je prestal v minuli sezoni, prvič čakal na priložnost na klopi in jo tudi dobil, a je bilo takrat na Old Traffordu že vse odločeno. United se je s tremi točkami vrnil na drugo mesto, kjer pa še vedno izdatno zaostaja za mestnim tekmecem Man. Cityjem. Dwight Gayle je v zelo dobrem prvem polčasu zadel za vodstvo Newcastla že v 14. minuti, ko je v kazenskem prostoru zdrsnilo Victorju Lindelöfu in Otočan je neubranljivo meril v daljši kot vrat ter zadel s pomočjo vratnice. Rdeči vragi so se vrnili še pred polčasom, najprej je v 37. minuti z glavo izenačil vroči Anthony Martial, v enem zadnjih napadov polčasa pa je na oddaljenejši vratnici predložek s strani pričakal še Chris Smalling in poskrbel za popoln preobrat. Tekme je bilo praktično konec, ko je z neposredne bližine po lepi akciji celotnega moštva zadel povratnik po poškodbi Paul Pogba (z glavo je podajal Marcus Rashford), po golu Romeluja Lukakuja v 70. minuti, Belgijec je prekinil strelsko sušo sedmih tekem, pa so navijači še dodatno prišli na svoj račun. Mourinho je s klopi dvignil Ibrahimovića, ki je imel v 15 minutah igre tudi lepo priložnost za sanjski povratek s kakšnim golom ali vsaj podajo, a na to bo moral upokojeni švedski reprezentant še počakati.

Izid:

Manchester United ‒ Newcastle United 4:1 (2:1)
Martial 37., Smalling 45., Pogba 54., Lukaku 70.; Gayle 14.

Leicester City ‒  Manchester City 0:2 (0:1)
Jesus 45., De Bruyne 49.

Liverpool ‒ Southampton 3:0 (2:0)
Salah 31., 41., Coutinho 68.

West Bromwich Albion ‒ Chelsea 0:4 (0:3)
Morata 17., Hazard 23., 62., Alonso 38.

Arsenal ‒ Tottenham 2:0 (2:0)
Mustafi 36., Sanchez 41.

AFC Bournemouth ‒ Huddersfield Town 4:0
Burnley ‒ Swansea City 2:0
Crystal Palace ‒ Everton 2:2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maximus
19. 11. 2017 15.33
-2
No zdej smo pa pripravljeni. Pa da vidim junake, ki nam bodo vzeli mero. Sicer pa se lepo vidi, da je Pogba igralec z dodano vrednostjo. Mata, Miktarjan, Fellaini vse so to odlični igralci. Ampak ko gledaš Labila ki na tekmo proizvede 3-4 izvenserijske poteze ugotoviš...ja to je manjkalo in zaradi tega smop izgubljalči. Recimo tista diagonala z zunanjim felšem na Mrtiala v kazenski prostor...mislim, da iz te akcije gol ni padel, ampak mati božja kakšnaa ideja in kakšna izvedba. Pa kako zadrži žogo, ko ga po vsrsti napadejo en, dva trije nasprotnikovi igralci, se jih otrese in pod vsem tem pritiskom potem še fantastično odda žogo. Skratka, poslušam še vedno jamranje 105 miljonov buhu. Glejte, če je Neymar vreden 222 miljonov, ja pa ne mi govort da Pogba ni vreden 105. Glede na trend...še pocen smo ga dobili.
Iniesta
19. 11. 2017 10.38
+1
Imenitni okrepitvi za junajted! Pol in Ibra sta svetovni klasi ... letos si bodo mnogi polomili zobe na junajtedu ... naslednje leto pricakujem naslov, ker muri po navadi potrebuje 3 leta da z ekipo v katero pride zacne osvajati lovorike ...
SAF1
19. 11. 2017 11.12
Jaz to sezono pričakujem TOP 4. Upam na 2 ali 3 mesto.
SAF1
18. 11. 2017 22.52
+4
Tkoj ko je Pogba prišel in se že pozna na rezultatu. Izgleda da tehle 105 mil. je še vedno preveč ampak nekaj je na Pogbaju.
šumar
19. 11. 2017 09.24
-3
CevNorc
19. 11. 2017 10.22
+1
Pogba je zelo dober igralec, ampak ne paše v igro taspecijalnega. Bi pa pasal v City, Liverpool, Barco, PSG, skratka nekam kjer igrajo odprt, napadalen nogomet.
SAF1
19. 11. 2017 11.10
+2
@šumar, po tvojem komentarju sodeč, IQ ni preveč visok, a ne?
Anticripstoned
19. 11. 2017 21.11
+0
mackon08
18. 11. 2017 16.13
+7
Skrajni čas za uvedbo gledanje počasnega posnetka. Sodniki so na igrišču za vzorec, ti stranski so itak posebna zgodba.
pikachujekul
18. 11. 2017 15.45
-13
Tega sploh ne morem razumet. Kako lahko premagaš Real in izgubiš proti Arsenalu, ki ima ekipo polno luzerjev. Sem pa vesel za Troopza in Dtja.
FCBarcaa
18. 11. 2017 15.59
+4
idiu3krasne
18. 11. 2017 17.04
+3
JanezBos.
18. 11. 2017 17.17
+3
Bravo7
18. 11. 2017 20.28
+4
Se ti vid da nikol nis igral fuzbala.. usaka tekma je zgodba zase