Nogomet

Leteči Avstrijci v Celovcu presenetili tudi prvake Nemce, Löw okrcal varovance

Celovec, London, 03. 06. 2018 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
2

Branilka naslova svetovne nogometne prvakinje, reprezentanca Nemčije, je v pripravah na ruski mundial doživela precej hladen tuš s porazom na gostovanju pri sosednji Avstriji (1:2). Selektor Joachim Löw ni skrival nezadovoljstva pred mediji. Norveška, nasprotnica Slovenije v Ligi narodov, je slavila odmevno zmago na Islandiji (3:2).

Nemci (na fotografiji selektor Joachim Löw in Leon Goretzka) že dolgo niso nanizali toliko slabih rezultatov.
Nemci (na fotografiji selektor Joachim Löw in Leon Goretzka) že dolgo niso nanizali toliko slabih rezultatov. FOTO: AP

Joachim Löw se je po neuspehu v Celovcu, kjer je bila marca Avstrija boljša tudi od Slovenije, lotil "površnosti" svojih varovancev in opozoril, da jih "čaka še veliko dela" pred naskokom na drugi zaporedni naslov svetovnih prvakov. Nemci že dolgo niso bili v takšni rezultatski krizi, saj niso zmagali že na petih zaporednih tekmah, to pa se jim ni zgodilo vse od leta 1988. Avstrija jih je v soboto premagala prvič po letu 1986.

"Ta poraz me jezi. Nismo storili veliko reči, ki smo jih načrtovali. Prevečkrat smo izgubili žogo, ko bi lahko ustvarili priložnost za gol. Danes je bilo veliko reči slabih. Ne bomo se slepili: veliko dela nas čaka v naslednjih dveh tednih," je po obračunu na stadionu Wörthersee pošteno priznal Löw. Časa ni več veliko, Nemce čaka le še prijateljska tekma s Savdsko Arabijo in nato prva tekma mundiala v Moskvi z Mehičani.

Med zadnjimi porazi nemške izbrane vrste velja omeniti tudi poraz z Brazilijo v Berlinu (0:1).
Med zadnjimi porazi nemške izbrane vrste velja omeniti tudi poraz z Brazilijo v Berlinu (0:1). FOTO: AP

"Vznemirjen zaradi načina"
Gostje so sicer povedli, najbolj pa je odmevala vrnitev prvega vratarja Manuela Neuerja, ki je začel prvo tekmo po devetih mesecih. A gol Mesuta Özila, ki ga je zvezdnik Arsenala dosegel po slabem izbijanju vratarja Jörga Siebenhandla, je bil premalo, v drugem polčasu sta Martin Hinteregger in Alessandro Schöpf rezultat obrnila na glavo.

"Pred nekaj trenutki sem dejal, da sem vznemirjen. Nisem vznemirjen zaradi poraza, nisem vznemirjen zaradi tega, ker smo tekmo izgubili, vznemirjen sem zaradi načina, kako smo izgubili," je nadaljeval Löw. "Krivda je naša, ker smo po tem, ko smo povedli, nadzirali tekmo, a tik pred premorom in v prvih 15 ali 20 minutah po premoru niti slučajno nismo bili v tekmi," je še dodal nemški selektor.

"Neverjetno pogosto smo izgubljali žoge, tako veliko protinapadov je bilo. Tega od naše ekipe nismo vajeni. Avstrijcem smo dovolili, da so se vrnili v tekmo. Glede Manuela pa ... Da, mislim, da je bil to zelo zadovoljujoč povratek. Po tekmi ni imel nikakršnih težav z nogo, in to je pomembno. Izvrstno se je odzval v več situacijah, bil je hiter. Ne bi mogli reči, da dolgo ni igral, zato sem absolutno zadovoljen s tem, kar sem danes videl pri Manuelu."

Belgijce (na fotografiji desno branilec Jan Verthongen) pred potjo v Rusijo skrbi zdravstveno stanje kapetana Vincenta Kompanyja.
Belgijce (na fotografiji desno branilec Jan Verthongen) pred potjo v Rusijo skrbi zdravstveno stanje kapetana Vincenta Kompanyja. FOTO: AP

Remi Belgije in Portugalske, zmaga Anglije
Sobota je bila tudi v znamenju obračuna tihih favoritinj mundiala, evropske prvakinje Portugalske in Belgije, ki pa se je v Bruslju končal brez zadetkov. Kapetan rdečih vragov in Manchester Cityja Vincent Kompany je v boju za žogo očitno utrpel novo poškodbo prepone, belgijska izbrana vrsta zdaj čaka, ali bo lahko na izkušenega branilca na mundialu sploh računala. Tekma sicer ni navdušila, sta si pa obe moštvi pripravili nekaj priložnosti, medtem ko je odsotnega Cristiana Ronalda kot najnevarnejši Portugalec (še posebej ob koncu prvega polčasa) vzorno nadomestil Bernardo Silva.

Angleži so na domačem Wembleyju ugnali Nigerijo (2:1) z goloma v prvem polčasu, pod katera sta se podpisala branilec Gary Cahill in novopečeni kapetan Harry Kane. Cahill, ki je bil v pravkar končani sezoni pri Chelseaju tarča kritik, se je v reprezentančnem dresu izkazal z golom z glavo po podaji iz kota že v sedmi minuti, v 39. minuti pa je najboljši angleški strelec Premier League in član Tottenhama s strelom z roba kazenskega prostora ukanil neprepričljivega Francisa Uzohoja. Razen gola za končnih 1:2, zadel je še en "Londončan" Alex Iwobi, si Afričani niso pripravili veliko priložnosti za morebitno presenečenje.

Norvežani pokvarili zabavo pod vulkanom
Lars
Lagerbäck se je zmagovito vrnil na Islandijo, s katero je na preteklem evropskem prvenstvu spisal eno najlepših zgodb z uvrstitvijo v četrtfinale. Tokrat je na vulkanski otok pripeljal izbrano vrsto Norveške in v Reykjaviku slavil z goloma v zaključku tekme, ki sta ju dosegla Joshua King in Alexander Soerloth (3:2). Norvežani, nasprotniki Slovenije v letošnji Ligi narodov, so povedli v 15. minuti (Bjoern Maars Johnsen), po pol ure igre pa je Alfred Finnbogason z enajstih metrov izenačil.

Gylfi Sigurdsson je s prekrasnim lobom Islandce popeljal v prvo vodstvo, zdelo pa se je, da so domačini pred premiernim nastopom na svetovnem prvenstvu na poti k prepričljivi zmagi. A najprej je z neposredne bližine izid izenačil King, nato pa je še zaposlil Soerlotha za zmagoviti gol nekaj minut pred iztekom rednega dela. Mehičani so nadigrali Škote, vseeno pa slavili z minimalnih 1:0 po zaslugi zapravljivega Giovanija dos Santosa. V strelih je bilo neverjetnih 31:4 v korist Mehike.

Zadetkov ni bilo na sosedskem dvoboju Švedske in Danske v Solni, najlepšo priložnost je v zaključku obračuna z nekaj metrov zapravil član domače izbrane vrste Isaac Kiese-Thelin. Irci so po tem, ko so Združene države Amerike v Dublinu povedle tik pred polčasom prek Bobbyja Wooda, uprizorili preobrat in po izenačenju Grahama Burkeja je Alan Judge v sodnikovem podaljšku poskrbel za eksplozijo navdušenja na tribunah (2:1). 

Izidi prijateljskih tekem:

Islandija ‒ Norveška 2:3
Irska ‒ Združene države Amerike 2:1
Belgija ‒ Portugalska 0:0
Švedska ‒ Danska 0:0
Avstrija
 ‒ Nemčija 2:1
Anglija
 ‒ Nigerija 2:1
Latvija ‒ Estonija 1:0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dodo222
03. 06. 2018 13.49
+8
Narod se pa penil pa pljuval, ker je Slovenija prvo prijateljsko izgubila z njimi. Lepo vas prosim...razbili so svetovne prvake!!! Slovenci se moramo malo spustit na realna tla. Avstrija ima takšne posamezniki, da se mi žal lahko samo skrijemo pred njimi.
Uporabnik113089
03. 06. 2018 12.38
+4
Avstrijska peta liga je na ravni prve slovenske... Sosedje so 25 let delali načrtno, naši pa so le tekmovali kdo bo predsedoval totalno neučinkoviti NZS.....