Nogomet

VIDEO: Manchester United obeležil 60. obletnico tragedije v Münchnu, poklon Busbyjevim tudi na Bavarskem

Manchester, 06. 02. 2018 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V torek je minilo 60 let od letalske nesreče, v kateri je 6. februarja 1958 na letališču v Münchnu življenja med drugimi izgubilo osem igralcev Manchester Uniteda, trener in dva funkcionarja. Letalo z nogometaši tedaj ene najboljših ekip v Evropi se je vračalo iz Beograda, kjer je bila na sporedu tekma evropskega pokala. Umrlo je 23 od 44 potnikov.

Nesreča je končala obdobje mitske zasedbe 'Busby Boys', kot so tedaj imenovali izbrance trenerja Matta Busbyja, ki je preživel ognjene zublje in kasneje oblikoval novo zasedbo Uniteda, ki je 1968 postala evropski prvak. Nesrečo je kot 20-letni fant preživel tudi Sir Bobby Charlton, ki je nato postal eden najboljših angleških nogometašev vseh časov.

Predsednik Bayerna Uli Hoeness in izvršni direktor nemških prvakov Karl-Heinz Rummenigge sta se slovesnosti na münchenskem letališču udeležila v družbi nekdanjega politika Hermanna Memmla.
Predsednik Bayerna Uli Hoeness in izvršni direktor nemških prvakov Karl-Heinz Rummenigge sta se slovesnosti na münchenskem letališču udeležila v družbi nekdanjega politika Hermanna Memmla. FOTO: AP

United je v četrtfinalu evropskega pokala premagal Crveno zvezdo v Beogradu in letalo je ob povratku v Manchester moralo zaradi točenja dodatnega goriva pristati v mrzlem in zasneženem Münchnu. Dvakrat je potem posadki spodletelo prižgati motorje, odločili so se še za tretji poskus. Letalo je pospeševalo prepočasi, pilot je na neočiščeni vzletni stezi izgubil nadzor. Letalo je prebilo varnostno ograjo in se zaletelo v eno od stavb.

Poleg omenjenih članov ekipe so v nesreči umrli še športni novinarji, kopilot, navijač in predstavnik potovalne agencije. V njihov spomin zdaj na Old Traffordu sveti večna luč. Med 21 preživelimi so bili poleg trenerja Busbyja tudi trije novinarji in fotograf, poročevalec časnika News Chronicle Frank Taylor, je kasneje postal peti predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS). Mesto Manchester se vsako leto 6. februarja spomni omenjene tragedije s komemoracijo, tako je bilo tudi letos ob 60. obletnici nesreče. Tudi v Münchnu na tragedijo spominja posebno obeležje na Manchesterplatzu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izkazali so se tudi v vrstah mestnega tekmeca Manchester Cityja, kjer so s sosedi združeno preživljali tudi trenutke po lanskih terorističnih napadih, ko je svet obkrožil slogan "A City United" ‒ v prevodu mesto, ki drži skupaj:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GeorgeBest1968
06. 02. 2018 22.56
+6
Charlton je prava legenda.Čist vse je osvoju.Charlton pa Best sta bla prave legende.10 let po tragediji sta osvojila ligo prvakov.
PIERREBRICE
06. 02. 2018 15.27
+13