Nogomet

Mourinho zaljubljen v Ibrahimovića: 'Messi in Ronaldo streljata veliko 11-metrovk, Zlatan je imel le eno ...'

Manchester, 31. 12. 2016 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho priznava, da bi njegovemu klubu brez prvega strelca Zlatana Ibrahimovića trda predla. Šved je v izvrstni formi vse od začetka svoje prve sezone na Otoku, leto 2016 pa lahko zaključi tudi z novim rekordom, s katerim bi presegel celo nekdanjega soigralca Lionela Messija.

Natančen je bil Ibrahimović tudi na tekmah Lige Evropa, kjer bo United naslednje leto igral tekmi 1/16 finala s Saint-Etiennom Roberta Berića.
Natančen je bil Ibrahimović tudi na tekmah Lige Evropa, kjer bo United naslednje leto igral tekmi 1/16 finala s Saint-Etiennom Roberta Berića. FOTO: AP

Na 17 prvenstvenih tekmah je Zlatan Ibrahimović v dresu Manchester Uniteda prispeval kar 12 zadetkov in po prihodu iz Paris Saint-Germaina hitro utišal kritike, ki so ga označevali za odsluženega nogometaša. Še več: Ibrahimović v Angliji sploh ni imel visokega ugleda, glede na to, da je na večini evropskih tekem na Otoku s svojimi številnimi klubi razočaral. A Jose Mourinho, s katerim sta uspešno sodelovala že v Milanu, je kot njegov velik pristaš znal izvleči najboljše predstave iz izkušenega Šveda, ki še naprej zabija kot za stavo. 35-letni Ibrahimović je po mnenju Mourinha celo tako pomemben za trenutno ekipo Uniteda, da bi bila njegova poškodba enaka "katastrofi", kot se je izrazil Portugalec. "Seveda bi bila njegova morebitna poškodba katastrofa, a to se v nogometu dogaja. Njegovi zadetki pa me ne presenečajo," je pred zadnjo tekmo leta proti Middlesbroughu, vodi ga njegov dolgoletni pomočnik Aitor Karanka, dejal Mourinho in se lotil tudi največjih svetovnih zvezdnikov Lionela Messija ter Cristiana Ronalda: "V Španiji imata Messi in Cristiano Ronaldo na voljo veliko enajstmetrovk. Fenomenalna igralca sta, ki pa imata veliko enajstmetrovk, po zaslugi katerih lahko zabijeta veliko zadetkov. Tukaj pa je Zlatan na 18 tekmah streljal le eno enajstmetrovko. Ni lahko zabijati."

Mourinho medtem ne izključuje možnosti, da bi januarja United okrepil še kdo, a to verjetno ne bo napadalec, saj je v konici napada po ocenah Portugalca dovolj konkurence, na tržišču pa niti ni dovolj dobrih kandidatov. "Imamo Zlatana, (Wayna) Rooneyja, (Marcusa) Rashforda in (Anthonyja) Martiala, 24 igralcev, veliko konkurence, a kje je ta napadalec, za katerega lahko rečemo, da je kvaliteta za United? In kateri klub bi mu zdaj dovolil oditi? Tega ne počneš januarja, temveč poleti," dodaja Mourinho, ki bo z zanimanjem spremljal Ibrahimovićev učinek do konca leta, ko lahko podre celo rekord nekdanjega soigralca Lionela Messija. Ta je v dresu Barcelone v tem koledarskem letu prispeval 51 zadetkov, Ibrahimović (50) pa bi rekordni dosežek Argentinca uspel preseči z dvema goloma v mreži Middlesbrougha. Lepo je Šveda pohvalil tudi njegov nekdanji trener, izkušeni Nizozemec Leo Beenhakker, ki pravi, da je kljub letom Ibrahimović še vedno v svetovnem vrhu. "Ko sem ga šel gledat, je imel 19 let, takrat sva imela prve pogovore in jasno mi je bilo, da gre za absolutnega zmagovalca," je The Sun citiral Beenhakkerja. "Veseli me, da se pred toliko leti nisem uštel. Kapo dol mu in globok priklon vsemu, kar Zlatan še vedno počne iz tedna v teden kot napadalec Uniteda. Ogromno spoštovanje gojim do njega. Še naprej zabija in lahko podre rekord Messija za število zadetkov v letu 2016. In to pri 35 letih! V Premier League! Težko z besedami opišem to, kar je ta mož dosegel v karieri."

Mourinho in Ibrahimović sta velika prijatelja.
Mourinho in Ibrahimović sta velika prijatelja. FOTO: AP

Beenhakker je vodilne pri Ajaxu na prelomu tisočletja prepričal, da so vložili okoli osem milijonov evrov v takratnega člana švedskega Malmöja. "Desetkrat so me vprašali, če sem prepričan, da si želim zapraviti osem milijonov evrov za mladega igralca iz težke soseske v Malmöju. Rekel sem: 'Da, da, da!'" se je še spominjal Nizozemec: "Vedel sem, da ima težek karakter, ko smo ga našli na Švedskem. Toda dajte mi enajst igralcev s težkimi karakterji in postanem prvak v katerem koli prvenstvu. Takoj, ko sem ga spoznal, sem videl zmagovalno miselnost v očeh tistega fanta. Pogledal mi je točno v oči in ni ga bilo strah česarkoli. Ni ga bilo strah preseliti se v državo, v kateri ni znal jezika, ni ga bilo strah vsak teden igrati pred 50.000 navijači in ni ga bilo strah avanture. Ko ga vidim igrati za United, še vedno vidim enakega igralca, ki sem ga videl leta 2001, ko je prišel k Ajaxu." Ibrahimović je z rekordom na horizontu angleškim medijem povedal nekaj stavkov v svojem slogu. "V vsaki sezoni želim biti boljši kot v prejšnji. Vem, da je bila moja zadnja sezona perfektna, zato bom poskušal biti tokrat več kot perfekten, to počnem že zadnjih 15 let," je povedal švedski superzvezdnik. "To, kar počnem sedaj, ni nič novega, to je le še ena sezona v moji zgodbi. Očitno pa je za veliko ljudi to novica. A ljudje, ki me poznajo, igralci, ki so igrali z mano, vedo, da je to le še en dan v službi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
01. 01. 2017 13.07
-2
dva odslužena in povsem passe se seveda medsebojno hvalita...to obema pomaga pri klubu s preveč denarja....to je tudi edini razlog zakaj sta tam. ta dva (ibro muri) ne moreta več narediti rezultata. Sicer pa je za 11metrovke treba imeti jajca.
natolcevanjenapolno
01. 01. 2017 10.38
-2
ibra je star. dejstvo. gradit igro okoli penzionista je neumno. raje 2 mlada zeljna dokazovanja. v 3 letih bi se obrestovalo. a kaj ko je vse le marketing...
zanti
01. 01. 2017 09.17
-2
Za razliko od Ronalda je Ibra naravni talent,nobeden pa ni primerljiv z velikim Messijem.
290ktober
01. 01. 2017 09.33
-5
Porocilo
01. 01. 2017 10.42
-5
zanti
01. 01. 2017 09.13
+3
Spet novinarska primerjava,ki z Messijem nima nobene povezave.
Iniesta
31. 12. 2016 18.02
+13
Ibrakadabra, zelim ti zdravo in srecno 2017! Zabijaj se naprej v tem tempu in bomo tudi ostali srecni ...
apodgraj
31. 12. 2016 18.36
-9
Igra Ibrahimoviča je kopija igre Ronalda . Oba sta kempoirana v kazenskem prostoru in samo čakata na priložnosti . Ibrahimovič v glavnem koristi svojo fizično moč in igra tudi zelo umazano Ibrahimonič je bog in Maurinho se ga prosto boji. .
bema1201
01. 01. 2017 10.54
+6
Za razliko od Ronalda Ibro veliko več žog poda soogralcem.
zbuks
31. 12. 2016 17.43
+6
Pa ne pisat takih clankov, ker bo Ronaldo sel sklece delat....buahahahaha
motorist_mb
31. 12. 2016 16.24
+9
Nič ni zaljubljen ampak se ga boji...ibra dela kaj če!