Nogomet

Mourinho zbada nekdanje delodajalce in medije: 'Fenomenalna obramba in protinapad sta zdaj umetnost'

Manchester, 06. 02. 2017 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav se Joseja Mourinha drži sloves "obrambnega" trenerja, je portugalski strateg Manchester Uniteda v lovu na vodilni Chelsea v Premier League pretirano zanašanje na branjenje zdaj začel očitati svojim nekdanjim delodajalcem iz Londona.

Mourinho je na Old Trafford prihajal kot trener Porta, Chelseaja in Real Madrida, vedno pa se ga je držal sloves trenerja, ki ima od varovancev raje zadetek manj v lastni kot zadetek več v nasprotni mreži.
Mourinho je na Old Trafford prihajal kot trener Porta, Chelseaja in Real Madrida, vedno pa se ga je držal sloves trenerja, ki ima od varovancev raje zadetek manj v lastni kot zadetek več v nasprotni mreži. FOTO: AP

Jose Mourinho se je spet lotil otoških medijev, tokrat kljub prepričljivi zmagi nad branilcem naslova Leicester Cityjem v Premier League (3:0). Mourinho je bil pred sedmo silo tokrat vsaj malce bolje razpoložen, a jih vseeno okrcal zaradi poročanja izpred deset in več let, ko si je Portugalec pokoril Otok s svojim moštvom Chelseaja. Modre sta takrat odlikovala odlična igra v obrambi in hitri protinapadi, na Stamford Bridgeu pa letos "Mourinhovo izročilo" nekako nadaljuje italijanski strateg Antonio Conte. Londončani korakajo proti novemu državnemu naslovu, Mourinho, ki je dvakrat vodil Chelsea, pa kljub ljubezni do modre barve ni pozabil zbosti Conteja in varovancev iz zahodnega dela prestolnice, potem ko se je United z zmago v Leicestru drugouvrščenemu Tottenhamu približal na pet točk zaostanka. Chelsea pred rdečimi vragi sicer beži za kar 14 točk, Mourinho pa se ob zadovoljstvu nad predstavami na zelenici še kako dobro spomni medijskih zapisov z začetka tisočletja. "Moja ekipa igra zelo dobro. A veliko, veliko let v moji karieri, še posebej v tej državi, ko so bile moje ekipe neusmiljene in ko so bile moje ekipe fenomenalne v obrambi ter zelo dobre v protinapadih, sem poslušal, teden za tednom, kako to ni bilo dovolj dobro, čeprav smo trikrat osvojili naslov," je na novinarski konferenci po zmagi nad prvaki opozoril Mourinho.

"Zdi se, da je v tej sezoni to, da si fenomenalen v obrambi in protinapadih, postala umetnost, zato je to v Angliji velika sprememba. A jaz ne želim spremeniti načina, na katerega igra moja ekipa," dodaja nekdanji trener Porta, Interja in Real Madrida, ki sicer ne skriva naklonjenosti do Chelseaja in njegovih navijačev, a s tovrstnimi izjavami je v tej sezoni že nekajkrat uspel ujeziti svoje stare londonske znance, medtem ko tudi redno hvali napadalno filozofijo Manchester Uniteda, po kateri slovi klub z Old Trafforda. Ta se bo v tej sezoni, prvi Mourinhovi v Manchestru, težko vključil v boj za naslov, ki mu je Conte v svoji prvi sezoni na Otoku že zelo blizu. V vsakem primeru pa tudi izjave Mourinha že zdaj skrbijo za še kako visoko temperaturo pred naslednjim dvobojem dveh velikanov angleškega nogometa. Conte je glede uspešnega recepta na klopi Chelseaja v nedavnem intervjuju za Sky Sport Italia povedal, da skuša poudariti "značilnosti vsakega posameznika", to pa je po Italijanovem mnenju glavni razlog za uspešnost v zadnjih mesecih. Mediji sicer vztrajno omenjajo njegovo spremembo taktične postavitve po bolečem porazu na mestnem derbiju z Arsenalom, ki naj bi prinesla vse uspehe.

"Imeli smo fleksibilnost in tudi inteligenco, da smo poiskali najboljše položaje in situacije, iz katerih v ospredje pridejo značilnosti vsakega posameznika, to pa nam je uspelo v (postavitvi, op. a.) 3-4-2-1 ali 3-4-3, ki ju igramo," je povedal energični Conte, ki pravi, da je pripravljen "ubiti kogarkoli", ko je v žaru borbe tekmami. Tako je ob zadnji zmagi nad Arsenalom (3:1) nadrl pomočnika Angela Alessia, kar seveda ni ušlo televizijskim kameram. Conte tudi dodaja, da boj za naslov še ni odločen, v to ga prepričujejo tudi lastne izkušnje. "Skrbi me zaradi vseh petih klubov, ki nas lovijo, tega ne pravim le zaradi vraževerja. Govorim iz izkušenj, še posebej kot nogometaš," je še povedal Conte. "Osvojili smo veliko, a tudi veliko izgubili. V moji karieri sem osvojil Ligo prvakov, a tudi izgubil tri finalne tekme, vključno s finalom svetovnega prvenstva, zato pa sem tudi lačen in zelo tekmovalen. Ko danes pravijo, da je Chelsea že osvojil naslov, jaz pravim: 'Ne še.' Še vedno nas čaka 14 tekem in veliko dela. V Premier League ni lahkih tekem, ker je to prvenstvo, v katerem je mogoče vse. Mi sami smo pri Chelseaju dokaz tega, bili smo osem točk za vodilnimi po šestih tekmah in zdaj imamo devet točk naskoka pred drugouvrščenimi. Zaradi tega moramo biti vedno pozorni in previdni."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yyyeb
21. 02. 2017 17.25
nogomet je z branjenjem nazadoval (atletico, mourinho, chelsea...) zato podpiram novosti in spremembo nekaterih pravil
Hachi
12. 02. 2017 11.50
+10
zdj ne vem, a eni res ne znate brati al ne znate razmisljate al pa kr oboje hkrati. poanta Mourinha je uperjena proti angleskim medijem in ne proti Chelseaju!kaj vam ni jasno?! pravi o tem, kako so angleski mediji lahko dvolicni. enkrateno zadevo kritizirajo, drugi pa isto zadevo hvalijo. Mou je pac eden tistih, ki jim ni in jim nikoli ne bo ostal nic dolzal.
dext32
13. 02. 2017 13.21
Tiko9
10. 02. 2017 19.03
+1
glavna razlika je v temu, da ko chelsea povede proti ekipam kot so crystal palace, burnley itd. še naprej napadajo medtem, ko so se pri mouju pri 1-0 ustavili...
mmmmmmmnnnnnnmmm
08. 02. 2017 09.22
+0
toti vozek je lahko srečn da ga butasti angleži tak drago plačajo..chelsiju je bil to najboljše kar se mu lahko zgodilo da je murči šel z kluba ..zato pa bo letos chelsie prvak
PP6
08. 02. 2017 10.06
+0
Res je,brez njega bi bli na 1 prvenstvenemu naslovu in brez ene izmed najbolsih ekip v Angliji v zadnjem desetletju
CURVANORD Zanetti
08. 02. 2017 13.14
+6
A torej vidva trdita da v casu sluzbovanja Jozeka pri Chelsea ni bilo lovorik?
Uporabnik1175947
07. 02. 2017 17.01
-2
Recept za osvojitev naslova prvaka je, čimprej se znebiti Murija. Zadnji dokaz: Chelsea ( no, še ni, bo pa).
Hachi
12. 02. 2017 11.57
mas prav. koliko naslovov po Mourinhu je osvojil Inter? ne se matrati. ima jih natanko NIČ! Pri Chelseaju je odsel in cakali smo 3 leta na nov naslov, nato pa je naslednjega spet po petih letih zagotovil Mou. koliko naslovov po Mourinhu ima Real? od sezone 2011/12 ima natanko 0 naslovov spanskega prvaka. tako da ne nekaj na pamet, ker govoris neumnosti!
TvojPrijatelj
06. 02. 2017 22.49
+1
"...medtem ko tudi redno hvali napadalno filozofijo Manchester Uniteda..." HA??? Kakšno filozofijo? Napadalno? Napadalno?????? A Man United zna napadati?
Trend01
07. 02. 2017 09.40
-1
Hehe. 7 "najbolj" učinkovita ekipa v ligi....
krnekilojz
07. 02. 2017 11.23
-1
JbmTiMt
10. 02. 2017 12.03
SAF1
06. 02. 2017 22.07
+6
Najbolj pa mi je smešno to, da vsi klubi igrajo bunker proti MUFC edino Joža ne :D .
janfilimon
06. 02. 2017 21.11
+12
Muri, a trpiš, a? Ti kar trpi, zavistnež? Težko sprejmeš ane, da je nekdo s popolnoma isto ekipo leto tako dominanten, s tabo bi pa skoraj izpadli. Vem, vem, težko je priznati in se sprijazniti, da te je povozil čas. Že vsaj pet, šest let nazaj. To vemo vsi, čas je, da spoznaš tudi ti. In ni lepšega načina, kot je sporočilo letošnjega Chelsea.
srbija777
06. 02. 2017 21.20
-10
dajno
06. 02. 2017 22.53
+7
krnekilojz
07. 02. 2017 11.25
+0
boljši od Pepa??? hahahahahah Pep je v eni sezoni osvojil več, kot muri v karieri. Aja pa Pep je tudi letos boljši glede na trenutno lestvico in kaj je vse dobil letos muri od igralcev, ga je lahko sram
PP6
08. 02. 2017 10.04
+4
Folk ma res kratek spomin.Vsi ste pozabil tud na to da je Mourinho s to isto ekipo(-Kante) osvojil ligo 3 tekme do konca,2 let nazaj.In kar naenkrat 3 mesce kasneje niso vec znal zoge podat.Ne verjamem da lahko taktika s katero si osvojil ligo par mescev nazaj,postane "outdated". Kaj je Mourinho dobil od igralcev...mmm no pa da vidmo: -Bailly-a,ki je ze zdaj eden bolsih stoperjev v ligi pri 22 letih, -Pogba-ja,vec kot ocitno najbolsi vezist v ligi(ne po formi) s potencialom da postane najbolsi na svetu, -Ibrahimovic-a,ki je pri 35-ih drugi najbolsi strelec lige -Mkhitaryan-a,ki lahko sam,z eno potezo,odloci tekmo/spremeni potek le te In ce to primerjamo z Guardiolo je razlika zelo,zelo opazna