Nogomet

Za vse je 'kriv' Wayne Rooney: 'Nič več prostih večerov za angleške reprezentante'

London, 17. 11. 2016 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Angleška nogometna zveza je članom domače izbrane vrste prepovedala proste večere v času reprezentančnih akcij. Povod za to potezo je bil škandal, v katerega se je s popivanjem prejšnji konec tedna zapletel kapetan Wayne Rooney. V bran kritiziranemu napadalcu je vseeno stopil trener Liverpoola Jürgen Klopp.

Wayne Rooney je po tekmi s Škotsko storil napako. Proti Španiji pa nekaj dni po popivanju ni igral zaradi manjše poškodbe kolena, je zatrdil selektor Gareth Southgate.
Wayne Rooney je po tekmi s Škotsko storil napako. Proti Španiji pa nekaj dni po popivanju ni igral zaradi manjše poškodbe kolena, je zatrdil selektor Gareth Southgate. FOTO: Twitter

Wayne Rooney se je v sredo zvečer opravičil za pijani večer, zaradi katerega se je v angleškem nogometu začel nov potres. Angleži, ki so po slabem evropskem prvenstvu želeli začeti znova pod taktirko selektorja Sama Allardyca, so novega trenerja odstavili po vsega dveh mesecih, potem ko je nasedel novinarjem pod krinko, ki so ga ujeli pri sklepanju nečednih poslov. Reprezentanco v kvalifikacijski skupini za SP 2018, kjer igra tudi Slovenija, zdaj vodi začasni selektor Gareth Southgate, a s tem se nemirna plovba angleške barke še ni zaključila. Vzpodbudnim predstavam proti Škotski in Španiji so sledile novice o Rooneyjevem popivanju po zmagi nad sosedi Škoti v Londonu. Rooney je močno okajen v reprezentančni opravi "zmotil" svate med proslavljanjem poroke in se za dejanje že opravičil. Kljub temu je Angleška nogometna zveza (FA) manj kot 24 ur kasneje potrdila, da ukinja proste večere reprezentantom, bojda pa preiskuje še nekatere Rooneyjeve soigralce, ki naj bi se v soboto prav tako zabavali do zgodnjih jutranjih ur. Tabloid The Sun je poročal, da je ponočevalo do deset nogometašev, v vsakem primeru pa so se pri FA odločili zaščititi pred podobnimi dogodki s prepovedjo prostih večerov.

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp FOTO: AP

Prost večer so imeli Angleži tudi v soboto, a so ga nekateri grdo zlorabili. Pri FA poudarjajo, da s tem ne ukinjajo prostega časa nogometašem: gre zgolj za prepoved prostih večerov, to je bil eden izmed členov pravilnika, ki so ga želeli pregledati že v preteklosti. Zadeva z Rooneyjem pa je vse skupaj privedla do ekspresne rešitve. Na njegov prestopek se pred naslednjimi tekmami v Premier League zdaj odzivajo številni trenerji najmočnejših klubov. Barviti strateg vodilnega Liverpoola, Nemec Jürgen Klopp, je kljub temu, da vodi najhujše rivale Rooneyjevega Manchester Uniteda, povsem jasno stopil na stran nogometaša. "Žal mi je za igralce. Živimo na sončni strani življenja, toda na koncu te morda preseneti, da je človek v bistvu otrok," je na najnovejši novinarski konferenci dejal Klopp. "Ta generacija je najbolj profesionalna generacija nogometašev, ki smo jih kdajkoli imeli. Ne le v Angliji. Vse legende, ki jih občudujete ... Pili so kot hudiči in kadili kot nori, pa so bili še vedno dobri igralci. Nihče tega več ne počne. Nimam pojma, kje je bil Wayne, a sem precej gotov, da ni bilo tako resno."

Darren Fletcher
Darren Fletcher FOTO: AP

Na pretirano napihovanje dogodka je opozoril tudi dolgoletni Rooneyjev klubski soigralec, Škot Darren Fletcher, ki je za BBC Radio 5 live menil, da je to nov dokaz kulture družbenih omrežij, v kateri živimo. "Celotna situacija je precej nesrečna. Slišim, da so profesionalni nogometaši povsem odrezani od javnosti, da se nič več ne družijo z navijači. A ta primer lepo pokaže, zakaj je profesionalce to strah početi," je za program državnega radia povedal Fletcher. "Trpi za posledicami sveta družbenih medijev, v katerem živimo. Igralci bodo zdaj še bolj previdni. Ti si prijazen in se fotografiraš z navijači, ljudje pa te nato 'nalepijo' na vsa družbena omrežja. Priznal je napako. A vse je prenapihnjeno. Ne gre za to, da branim mojega prijatelja, Wayna Rooneyja, gre za to, da branim večino nogometašev, ki se radi povsem odprejo. Storil je napako, a predvsem zato, ker je namenil nekaj časa navijačev, ko ni bil ravno videti najbolje. On je tip, ki je bolj na tleh kot kdorkoli, ki ga poznate. Če dobi priložnost za druženje z normalnimi ljudmi in če je nepozoren, potem je šel verjetno predaleč. Morda je bil celo preveč ljubezniv in z nogami na tleh."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darko.j
18. 11. 2016 14.17
+1
pa kdo se od žalosti nebi napil v tej slabi ligi
Rde?i Vrag
18. 11. 2016 12.54
Pa saj ni bil samo Rooney na zabavi so bili tudi nekateri ostali reprezentanti.
mmmmmmmnnnnnnmmm
17. 11. 2016 19.25
-4
saj lahko pije če je najbolj plačan pri rdečih ima največ denarja..hahaha
sandi101
17. 11. 2016 18.49
-8
Zaradi enga človeka, zdej pa vse kaznovati! Bolano... Odpustiti ga kot v službi, če špalir delaš... Pa tud, če je Trump, predsednik sveta!
enuntm13
17. 11. 2016 18.40
se jim pripada tudi juhuhu......
nejcvrecko
17. 11. 2016 18.33
+6
Ne serte RDEČELASCI lahko ste veseli ,da imate Wajna
Brcavrit
17. 11. 2016 15.44
+42
Tudi športniki so samo ljudje in ne vem zakaj taka gonja proti Waynu!?
KiNgKoNg
18. 11. 2016 14.48
Unitedovi navijači so povsem zafrustrirani zaradi predstav svojih ljubljencev, pa so morali najti grešnega kozla.