Nogomet

'Nismo bili rojeni v bogastvo, ampak v nogomet'

Madrid, 26. 03. 2024 11.33 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leta 2006 rojeni brazilski nogometaš Endrick Felipe je bil pred dnevi edini strelec na prijateljskem obračunu med Anglijo in Brazilijo, zdaj pa se je za The Players' Tribune v pismu svojemu mlajšemu bratu razgovoril o svojem življenju.

Endrick
Endrick FOTO: AP

Endrick Felipe je kljub svoji mladosti doživel že marsikaj, pred poletno selitvijo v kraljevi klub iz Madrida pa je v pismu, naslovljenem na štiriletnega brata, javnosti ponudil drugačen vpogled v njegovo življenje. "Ko si se rodil, sem štel 13 let in igral zame zelo pomembno tekmo. Po besedah očeta si prijokal na svet v istem trenutku, ko sem jaz zabil gol. Ker nisem imel denarja za igračo, sem ti po prihodu v porodnišnico podaril zlato žogo, ki sem jo dobil na turnirju. Naša družina ni bila rojena v bogastvo, ampak v nogomet. Ne vem, kdaj boš prebral to pismo, dejstvo pa je, da se naša življenja hitro spreminjajo."

Endrick bo 21. julija uradno postal nogometaš madridskega Reala, ki je Palmeirasu zanj odštel 45 milijonov evrov. Zakaj je predsednik galaktikov za tako mladega igralca odštel takšno vsoto denarja, je 17-letnik dokazal na tekmi proti Angliji, ko je v 71. minuti zamenjal Rodryga, le devet minut pozneje pa po podaji Viniciusa Juniorja zabil za minimalno zmago Brazilije.

Anglija - Brazilija
Anglija - Brazilija FOTO: AP

"V naši družini se vse začne in konča z žogo. Žogo iz lepilnega traku, nogavic ali česar koli drugega. Ko mi je oče kupil žogo s svetovnega prvenstva v Braziliji, sem jo občudoval kot sliko v muzeju in z njo spal. Nogomet je preprosto v naši krvi. Lahko vprašaš mamo, kako sem se celo otroštvo predstavljal ljudem. Endrick Felipe Moreira de Sousa, napadalec. Ljudje so se mi smejali, jaz sem pa to mislil smrtno resno. Tudi mama je verjela vame in govorila, da imajo besede veliko moč."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Takrat nismo živeli v razkošnem stanovanju in imeli hladilnika, polnega jogurtov, ki jih ti obožuješ. Do tega smo prišli, ker sta se bila mama in oče za to pripravljena žrtvovati. Ljudje radi govorijo, da smo bili včasih revni in lačni, ampak to ni res. Mama je vedno poskrbela, da smo imeli, kar smo potrebovali, žal pa nismo mogli imeti tega, kar smo si želeli. To sem spoznal pri 10 letih, ko sem videl očeta jokati v dnevni sobi. Sam se tega ne spomnim, po njegovih besedah pa sem mu takrat rekel, naj ne skrbi, saj bom postal nogometaš in nas izvlekel iz te situacije."

Endrick
Endrick FOTO: AP

Endrick je kot 10-letni deček zapustil Taguatingo in se v želji po uresničitvi svojih sanj preselil v Sao Paulo, kjer je okrepil akademijo Palmeirasa. S člansko ekipo brazilskega velikana je dvakrat osvojil prvenstvo, lani pa v zbirko trofej dodal še brazilski superpokal. Mladi Brazilec je klubske prostore bodočega delodajalca prvič obiskal decembra lani, nekaj dni po tem, ko je s Palmeirasom osvojil brazilsko prvenstvo. Čeprav bo moral na debi v belem dresu počakati še nekaj mesecev, bo na zelenici stadiona Santiago Bernabeu zaigral že na prijateljskem obračunu med Španijo in Brazilijo.

"Tri generacije naše družine so v želji po spremembi življenja lovile nogometne sanje. Zdaj nam je to uspelo, stresa ni več, ti pa lahko počneš, kar si želiš. Za to pa se lahko zahvaliva Bogu, mami in očetu. Moje darilo tebi je, da lahko uživaš življenje na način, kot ga hočeš. Ampak zapomni si, da to ni prišlo od nikoder. V trenutku, ko bomo pozabili, od kod smo prišli, bomo izgubili vse."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
27. 03. 2024 11.40
nekaj mladih igralcev je strasnih ,vsi prihajajo iz relativno revnih druzin in so ze sedaj precej boljsi od razmaženih Evropejcev ,vključno s Šeškom
Kollerik
26. 03. 2024 15.43
-3
Real počasi in zanesljivo postaja prvi tim Zambije.... 😁
brezcasni
27. 03. 2024 11.38
koga pa naj pripeljejo....prepotentne Balkance,razmazene Slovence ali pijane Angleze......sicer pa je juzna Amerika polovicno temna v vseh odtenkih in otroci lacni sporta ......
zapiramvamustaaa
26. 03. 2024 15.31
+1
Strah in trepet pozabljenih Messifilov.Kaj ga bo mali delal z Mbappejom to bo že pošastno😊🤭👏👑💪
cripstoned
26. 03. 2024 12.47
+9
endrick in vini potopila angleze sredi wembleya....sploh endrick ki je edini igralec v zgodovini nogometa ki je pri 17letih potopil anglijo sredi londona...fant že rusi rekorde v dresu brazilije...kaj bo sele ko pride k realu kjer bo moči združil se z mbappejem...ter vini,belli,camavinga, rodrygo,valverde,tchouameni,diaz,guller...hahahahaah sladke skrbi vsekakor