Nogomet

FOTO: Francoski junak Griezmann tako kot v polfinalu Lige prvakov presodil Nemcem v polfinalu Eura

Marseille, 07. 07. 2016 22.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Francije so v drugem polfinalu letošnjega Eura v domačem Marseillu z 2:0 premagali Nemčijo in se uvrstili v veliki finale, kjer se bodo v nedeljo v predmestju Pariza pomerili s Portugalci. Strelec obeh zadetkov za galske peteline je bil Antoine Griezmann. Ta je z dosedanjimi šestimi zadetki že zabil dvakrat več golov kot njegovi najbližji zasledovalci s tremi zadetki.

Griezmann je blestel tudi v polfinalu pretekle sezone Lige prvakov, ko je v polfinalu na povratni tekmi zabil edini zadetek za Atletico v Münchnu in bil eden glavnih krivcev za izpad Bayerna. Tudi tokrat jo je prav on zagodel Nemcem.

Samuel Umtiti, ki je debi v dresu Francije dočakal šele na četrtfinalni tekmi Eura 2016, je tokrat dobil prednost pred Adilom Ramijem v obrambi Francije, na drugi strani pa je selektor Nemčije Joachim Löw zaradi poškodb in kartonov (manjkali so Mats Hummels, Sami Khedira in Mario Gomez) v udarno enajsterico postavil Emreja Cana, Juliana Draxlerja in Bastiana Schweinsteigerja.

Do prve prave priložnosti so prišli Francozi, ko je v sedmi minuti v kazenskem prostoru Nemčije do neoviranega strela prišel prvi strelec prvenstva Antoine Griezmann in iz ugodnega položaja meril proti oddaljeni vratnici, a je nemški čuvaj mreže Manuel Neuer s skrajnimi močmi žogo uspel odbiti. S tem je preprečil hitro vodstvo domačinov v Marseilu. Nemci, aktualni svetovni prvaki, so prvič resno ogrozili vrata Francije, ko je Emre Can podajal do Thomasa Müllerja, ta pa je s strelom v kazenskem prostoru meril mimo vrat Huga Llorisa. V 14. minuti so bili znova zelo nevarni Nemci, ko je Lloris s skrajnimi močmi odbil žogo po strelu Cana, ki je poskusil z roba kazenskega prostora. V 25. minuti je s prostega strela poskusil odkritje tega prvenstva Dimitri Payet, a meril preveč po sredini vrat in Neuer ni imel večjih težav pri lovljenju žoge. Na drugi strani je le slabi dve minuti kasneje z razdalje poskusil Schweinsteiger, a se je z obrambo izkazal Lloris. V kazenskem prostoru Francije je bilo znova nevarno v 32. minuti, ko se je po fliperju do strela skorajda dokopal Müller, a je Umtiti še pravi čas žogo odbil iz kazenskega prostora. V 39. minuti je s strelom z razdalje iz protinapada poskusil Müller, a je Lloris bil na mestu. Na drugi strani je Griezman čez dobro minuto poskusil z bližine in z leve strani zadel zunanji del mreže nemških vrat. V 42. minuti je v protinapad stekel še Olivier Giroud, njegov strel z levico pa je zadnji hip blokiral branilec Benedikt Höwedes. V sodnikovem podaljšku pa je sledil šok za Nemce: po podaji s kota je v kazenskem prostoru ob strelu Patrica Evraja z glavo z roko igral Schweinsteiger, glavni sodnik Nicola Rizzoli pa je pokazal na belo točko. Griezmann je rutinirano izvedel enajstmetrovko in s petim zadetkom na prvenstvu tik pred koncem prvega polčasa Francijo popeljal v vodstvo z 1:0, s tem pa poskrbel za navdušenje na stadionu Velodrom v Marseillu.

Griezmann je s šestimi zadetki daleč najboljši strelec letošnjega Eura.
Griezmann je s šestimi zadetki daleč najboljši strelec letošnjega Eura. FOTO: AP
To je ekipna zmaga. Delo, ki smo ga realizirali vsi. Vključno s fizioterapevti, ki na prvenstvu niso igrali niti minute, toda delajo kot nori, da so lahko tisti, ki igrajo, še boljši. Hvala celotni ekipi, da smo v finalu. Antoine Griezmann

Že v drugi minuti nadaljevanja je z leve strani znova meril strelec prvega zadetka na tekmi Griezmann, a je eden od Nemcev še pravi čas podstavil nogo, tako da se je žoga odbila za kakšnega pol metra prek vrat Neuerja. Nov šok za že tako oslabljene Nemce je sledil po slabi uri igre, ko se je poškodoval še Jerome Boateng, ki se je prijel za stegensko mišico. Löwu ni preostalo drugega, kot da v 61. minuti v igro pošlje Shkodrana Mustafija. Francoski junak polfinala pa je bil Antoine Griezmann – ta je v 72. minuti po podaji Paula Pogbaja, ki je s preigravanjem osmešil Mustafija, in slabem izbijanju Neuerja s kakšnih petih metrov z levico poslal žogo med nogama Neuerja v mrežo Nemcev za visoko vodstvo Francozov z 2:0. Joshua Kimmich bi Nemčijo slabi dve minuti kasneje hitro lahko vrnil v igro, ko je s plasiranim strelom z levico meril v desno Llorisovo vratnico. Za kakšen meter pa je bil v 76. minuti nenatančen Draxler pri poskusu s prostega strela s kakšnih 26 metrov. Tudi v 79. minuti je bilo pred francoskimi vrati izjemno nevarno, ko je poskusil rezervist Leroy Sane, a meril za kakšnega pol metra mimo francoskih vrat. Le tri minute kasneje je z glavo poskusil še Höwedes, a tako kot njegovi kolegi pred tem meril za las preko Llorisovih vrat. Po daljšem času je v 86. minuti sledil odgovor Francozov: iz protinapada je poskusil kdo drug kot Griezmann, ki pa je meril preveč po sredini vrat, tako da je Neuer žogo lahko ujel. Kimmich je v tretji minuti sodnikovega podaljška znova skorajda premagal Llorisa, ki pa se je izkazal z lepo parado in ohranil nedotaknjeno mrežo. Francija, ki je prvič po letu 1958 premagala Nemčijo na velikih tekmovanjih, se je tako šele kot prva gostiteljica prvenstva v finale prebila že drugič (po letu 1984). V velikem nedeljskem finalu v predmestju Pariza jo zdaj čakajo Portugalci. To bo novi obračun Cristiana Ronalda in Griezmanna po milanskem finalu Lige prvakov. Tedaj je bil bolj uspešen Ronaldo z Real Madridom. Kako pa bo tokrat?

Griezmann se je s šestimi zadetki na tem prvenstvu utrdil v vodstvu najboljših strelcev, potem ko imajo njegovi najbližji zasledovalci na svojem kontu po tri zadetke. Griezmann je postal tako drugi najboljši strelec na enem evropskem prvenstvu. Pred njim je zgolj rojak Michel Platini, ki je na enem prvenstvu zabil kar devet zadetkov. Francija je nazadnje v finalu Eura zaigrala leta 2000, ko je postala tudi evropski prvak, Portugalci pa so v finalu Eura nazadnje igrali leta 2004 na domačih tleh, ko so izgubili proti Grčiji (0:1). Portugalci bodo v finalu igrali tudi proti statistiki, saj so izgubili kar zadnjih deset obračunov s Francozi. V prid galskih petelinov govori tudi ta podatek, da so se vselej, ko so gostili evropsko ali svetovno prvenstvo prebili v finale. V obeh dosedanjih poskusih pa so bili uspešni tudi v finalu (1984 in 1998).

Euro 2016, polfinale:

Nemčija – Francija 0:2 (0:1)
Griezmann 45+2./11-m, 72.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vertex
08. 07. 2016 09.57
+0
nemci so pozabili da se nogomet ne igra z rokami,z drugim golom so jih pa francozi osmešili
MM?
08. 07. 2016 09.15
+0
Nemcem je šlo prav vse narobe, že tekma z Italijo jih je precej zaznamovala. Roka. Ja, bila je in kot je rekel sokolovo oko "šta radi ruka tamo", ampak vseeno se človek ne more znebiti občutka, da je nekdo hotel biti zvezda in to ne glavni, ampak sodnik za golom, kateri po pravilu molčijo za veliko hujše stvari. Se mi zdi, da nikomur, ne Nemcem, ne Francozom ni bilo jasno, kaj piska Italijan. Razložite mi še to logiko. Kako je možno, da sodi Italijan Nemcem, glede na to, da so slednji izločili prav Italijane. Pa ne mi govorit o poštenosti, ker podzavest dela čudeže. Nočem se zgovarjat na sodnika, ampak kako z lahkoto je kazal "nemške" kartone proti pregovorno grobim Francozom. Spomnim samo na situacijo, ko je Pogba držal Schweinija pri nemškem kotu, da se on sploh ni mogel premaknit. Na koncu se je nemški igralec že kar smejal, ko ga je francoski dobesedno "pospravil" z igrišča v kot. Zdaj mi je tudi jasno, zakaj so Francozi na domačem terenu popolnoma drugačni kot običajno. OK, k tekmi. Francozi so me nekoliko presenetili s pritiskom v prvih 6-ih 7-ih minutah in rekel sem si, to bo tekma. Nato so jih Nemci popolnoma prevzeli in narekovali tempo, a so bili preveč norodni. Ne morem pa se odločiti, če je bila to francoska taktika zaradi strahu pred odprto igro ali pa preprosto niso zmogli drugače. Sicer pa brez Griezmanna ne bi bilo itak nič. On je bil edini nevaren. Sicer se mi ne zdi nek hud napadalec, a je hiter in iznajdljiv, predvsem pa mu tak slog igre ustreza. Moram se spet dotakniti komentatorja. Slabše mu ne more it, res ne, ampak sem se šele v 88. minuti spomnil, da niso zatemnili HRT in sem preklopil.
Symbolic
08. 07. 2016 14.23
Pa ne, da sem še enega prepričal, da so na HRT2 boljši nogometni strokovnjaki... Glede tekme: skupno le 18 prekrškov, posest pa 68/32 v korist Nemčije, št. kotov ~ eneko (5/6)... itd... Jasno, to je gola statistika, ki ne pove veliko, pa vseeno, čudi me, da je bilo ob tako malo prekrškov pa toliko rumenih kartonov (sk.6)... Prav to so v rubriki "Oko sokolovo" očitali Rizzoliju: neenak kriterij pri prekrških in tudi pri rumenih kartonih! Pa kljub temu so mu dali pozitivno oceno... Pod drugim člankom si ti napisal "šta je, tu je"... no, to pa tudi jaz pravim zdaj...
MeaCulpa
08. 07. 2016 08.59
+1
Nemčija premagala sama sebe z dvema napakama....bla je pa bolša z izjemo prvih 10-15 min
Paštašutar
08. 07. 2016 08.50
+6
Dve pionirski napaki Nemcev so odločile tekmo,srece pa tudi niso imeli prav nič!! Finale povsem ODPRT !!!
tadex121
08. 07. 2016 08.41
+0
Portugalska bo prvak!
Optimisty
08. 07. 2016 08.43
+2
ja se ne bi cudil,glede na to da jim gre vse rt😂😂
MM?
08. 07. 2016 09.20
-2
Se strinjam, Portugal bo prvak in Ronaldo bo najbrž zadel.
Felipao
08. 07. 2016 08.33
+0
Sodnik je s penalom popolnoma pokvaril tekmo. Škoda, lahko bi bila še precej bolj zanimiva, tako pa je praktično podaril gol Francozom. Očitno bo pomoč domačinom edina stalnica vseh prvenstev, tako kot pred dvema letoma v Braziliji.
Optimisty
08. 07. 2016 08.38
+2
dj ne govori bedarije..penal je cist ko solza...zamudil je skok pa se roke v zraku , tako se pac v kazenskem prostoru ne skace....ne navijam za nobenga ampak nemci letos niso pravi stroj ki melje vse pred sabo bodimo fer..francozi so pokazali lepo igro tekom celega prvenstva in upam da nabutajo portugalce ki so se z eno zmago v rednem delu presvercali v finale.....
MM?
08. 07. 2016 09.20
+0
Se strinjam penal je bil, ampak od sedaj naprej upam, da bo vsaka nastreljana roka penal. Nemci na tem prvenstvu niso prejeli gola iz igre do drugega gola Francozov, tako da so bili na dobri poti do finala, jim je pa zmanjkalo nekaj znanja, sreče in Müllerja.
Sundial
08. 07. 2016 09.32
+0
Ne gre zamerit sodniku za piskani penal, ki je bil upraviceno dosojen, kot to, da je sploh pustil izvedbo kota, ki je potekal v sodnikovem "podaljsku", ceprav podaljska sploh ni bilo. Ali pa sem ga jaz slucajno spregledal. Tukaj se je tekma prelomila, ceprav so si pa Nemci sami krivi za neizkoriscene priloznosti.
mackon08
08. 07. 2016 11.38
+1
MMČ Kupi si očala, nastreljana roka ja samo jo je imel kot da bi hruške z drevesa pobiral.
MM?
08. 07. 2016 13.35
+1
Mačkon, zmotil sem se, pa sem dal sončna gor, ko sem tekmo gledal. Sedaj pa pozorno preberi kaj sem napisal, si poglej počasni posnetek in boš videl, da se strinjava. "Naglavljena" roka je bila, imaš prav.