Nogomet

Nogometno SP 2018 v Rusiji zaradi dopinga ni pod vprašajem: 'Fifa ni svetovna dopinška policija'

Berlin, 19. 12. 2016 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik Mednarodne zveze (Fifa) Gianni Infantino je zavrnil možnost, da bi Rusiji odvzeli svetovno prvenstvo 2018 zaradi nedavnih dopinških škandalov oziroma državnega sistematskega dopinga. Kot je dejal prvi mož Fife, "krovna nogometna organizacija ni svetovna policija, prav tako pa ne dopinška policija".

Gianni Infantino.
Gianni Infantino. FOTO: AP

"Naši disciplinski organi bodo preučili poročilo McLaren in preverili, če je kaj povezav z nogometom. Bojkoti in prepovedi nikoli niso rešili ničesar," je za nemško revijo Der Spiegel dejal Gianni Infantino. V poročilu McLaren, ki je razkrilo sistematični doping v Rusiji med letoma 2011 in 2015, so bili zajeti številni ruski športniki, med njimi naj bi bili tudi nogometaši.

Infantino je še dejal, da čaka na relevantne informacije iz poročila McLaren, ki med drugim omenja 31 prirejenih vzorcev nogometašev. Za SP v Rusiji 2018 je Infantino napovedal, da bo dopinške teste izvajala Fifa sama. Glede primerov v 'Football Leaks', ki so razkrili mnoge davčne utaje številnih vrhunskih nogometnih zvezdnikov, pa je Infantino dejal, da so v pristojnosti posameznih nacionalnih zvez.

"Naivno je verjeti, da bi Zürich vedel vse podrobnosti vseh pogodb po vsem svetu. Zato je smiselno, da bi te odgovornosti prevzele zveze," je še dejal Infantino in zaključil: "Če kdo ni plačal svojih davkov, je prehitro vozil ali bil vinjen za volanom, to ni odgovornost Fife."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

idiu3krasne
20. 12. 2016 12.53
Maša in Putin.
Bruhalnica24
19. 12. 2016 17.15
A niso na spletu objavili uradnih wada al kako je že ta agencija... Podatki o Ameriških športnikih, ki so bili vsi dopingirani v RIO hehe...Kaj se je zgodilo ???
Sisoje
19. 12. 2016 19.01
To bi mogli rusi narediti.. amerikenjosom angliji....pred zacetkom prvenstva ih izlociti zaradi dopinga :) ceprav gre za nogomet.