Nogomet

NZS v letu 2014 operira z dobrimi osmimi milijoni evrov

Brdo pri Kranju, 14. 04. 2014 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na skupščini na Brdu pri Kranju soglasno z glasovi 29 delegatov, tako kot praktično vse pomembne sklepe, sprejela finančni plan za leto 2014. Tako odhodke kot prihodke načrtujejo v višini 8,3 milijona evrov.

Od 8,3 milijona evrov prihodkov si na NZS največ obetajo od Uefe (2,6 milijona evrov) in televizijskih pravic (2,3 milijona). Največ odhodkov od 8,3 milijonske torte bo šlo članski reprezentanci (1,9 milijona), 1,8 milijona pa za mladinski nogomet oziroma mlajše selekcije. V letu 2013 je imela NZS prihodke v višini 9,5 milijona evrov (več je bilo tekem članske vrste), od tega največ, 32 odstotkov, od televizijskih pravic, 28 od Uefe, 18 od sponzoriranja in oglaševanja. Manjši delež prihodkov so predstavljali vstopnine (pet odstotkov), javna sredstva (4), sredstva Fife (3) in drugo (10).

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Miro Majcen

Odhodki so prav tako znašali 9,5 milijona evrov, največ, 28 odstotkov, je šlo za reprezentanco A, 21 odstotkov za klubski nogomet in licenciranje, 19 pa za mladinski nogomet in mlajše reprezentance, 15 odstotkov so znašali skupni stroški NZS, devet ženski nogomet in futsal, odstotek nogometna infrastruktura, sedem odstotkov pa drugo. V programu dela NZS v letu 2014 čakajo številne tekme članske in mlajših selekcij, izboljšanje mladinskega nogometa in nogometa za vse, s katerim si želijo povezati klube, šole ... V Prvi ligi Telekom Slovenije si želijo nadgraditi medijski in marketinški razvoj tekmovanja, komuniciranje z javnostmi, sodelovanje s klubi na različnih ravneh, spodbujanje interesa javnosti za obisk tekem ... Na klubski ravni se bo spremenila 3. SNL. Po novem jo bodo sestavljale štiri 3. lige.

Pri licenciranju so izpostavili, da je to eden ključnih temeljev za stabilnost nogometa in da bodo ti postopki še naprej pregledni, dosledni in enakopravni. V tem projektu bodo klubom pomagali tudi strokovno in finančno. Delo bodo skušali nadgraditi tudi med sodniki in trenerji.

Razdelili priznanja
NZS je podelila tudi kopico priznanj za zasluge, dosežke in prispevek pri razvoju nogometa. Med drugimi so medalje NZS dobili Marko Klinc, Tanja Lekič, Drago Kos, Janez Žilnik in Franc Čeke, plakete pa NZS Ivan Potokar, Rado Kreft, Drago Šafer in Peter Budin. Pri klubih so plakete NZS za 50-letnico delovanja dobili NK Graničar, NK Duplek, ŠD Rogoza in ŠD Leskovec, plaketo z vencem za 75 let delovanja NK Vransko, NK Bled, in NK Dekani, posebno priznanje za 100 let pa ND Slovan, ki ga je v imenu društva prevzel znani nogometni ljubitelj in glasbenik Pero Lovšin. Naziv častni član NZS so prejeli Vojislav Simeunović, Herman Arlič in Karlo Emeršič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nero56
14. 04. 2014 23.46
+4
Ne razumem kako lahko reprezentanca spije več denarja kot slovenski klubski nogomet ? Razumel bi če bi reprezentanca šla v brazilijo al pa kje omembe vredno igrala, tako pa naši reprezentanti sploh ne igrajo nekaj dosti tekem, predvsem pa se sprašujem ZAKAJ se reprezentanci daje več denarja ko istočasno naši klubi hirajo pa rabijo vsak cent za preživetje ampak ne zakaj pa bi če lahko nabijejo klubom kazen zaradi žaljenja naviječev. Če pa reprezentanti odnesejo največ denarja kot vsi klubi v slo nogometu pa so pošteno preplačani za moje pojme
Anniittaa
14. 04. 2014 23.25
+5
Symbolic
14. 04. 2014 23.03
-2
"Operira" z 8 mil našega-davkoplačevalskega denarja...
ECantona
14. 04. 2014 22.02
+5
7 za Čeferina ostalo pa za nagrade...