Nogomet

Etična komisija za Platinija zahteva doživljenjsko prepoved

Lozana, 24. 11. 2015 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
6

Etična komisija FIFA je začela z zaključnim delom postopka proti vodilnima možema svetovnega in evropskega nogometa Seppu Blatterju in Michelu Platiniju zaradi korupcije. Platinijev odvetnik je sporočil, da za predsednika UEFA zahtevajo doživljenjsko prepoved delovanja.

Predsednik odbora za razsodbe etične komisije pri Mednarodni nogometni zvezi Hans-Joachim Eckert je v ponedeljek sprožil zaključni del postopka proti vodilnima možema svetovnega in evropskega nogometa Seppu Blatterju in Michelu Platiniju zaradi spornega milijonskega nakazila. Končna odločitev naj bi bila znana še letos in naj bi jo predstavili v času okrog božiča.

Če bosta spoznana, da sta kriva korupcije, torej dajanja oziroma sprejemanja podkupnine, trenutno suspendiranima prvima možema Fife in Uefe po podatkih BBC grozi sedemletna prepoved delovanja v nogometu. Po besedah Platinijevega odvetnika pa je etična komisija zahtevala precej hujšo kazen, doživljenjsko prepoved delovanja.

Thibaud d'Ales, ki je sporočil novico o domnevni zahtevi po dosmrtni prepovedi za Platinija, je tako kazen označil kot "škandalozno" in "ekscesno". "Ta kazen ne temelji na kakšnih dokazih, kazen je absolutno ekscesna," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal d'Ales in dodal, da znotraj Fife že dolgo potekajo prizadevanja, da bi Platiniju onemogočili delovanje v nogometu.

Fifina etična komisija je že končala svoje delo ter predlagala ukrepe in kazni zaradi spornega nakazila, za kakšne kazni naj bi šlo pa uradno ni razkrila. Končna faza postopka je tako v rokah odbora za razsodbe.

Sepp Blatter
Sepp Blatter FOTO: Reuters
BBC svoje trditve o sedemletni izključitvi Platinija in Blatterja iz športa utemeljuje na podlagi primera Čilenca Harolda Mayne-Nichollsa, člana Fifine inšpekcije ter avtorja poročila o ustreznosti Rusije in Katarja za gostitelja svetovnih prvenstev v nogometu v letih 2018 in 2022, ki je bil zaradi kršitev načel o nasprotju interesov kaznovan s sedemletnim suspenzom delovanja v nogometu. Za kršitev istega načela sta osumljena tudi Platini in Blatter.

Obema, Platiniju in Blatterju, je bil zaradi suma nepravilnosti izrečen 90 dnevni suspenz, njuni pritožbi pa je Fifa zavrnila. Šestdesetletnemu Platiniju sicer očitajo, da je leta 2011 sprejel nelegalno plačilo v višini dveh milijonov dolarjev od 79-letnega predsednika Fife Blatterja. Oba sta se prepričana, da so obtožbe nesmiselne in neutemeljene, kajti šlo naj bi za povsem legalno plačilo, čeprav zanj nista predložila nobene pisne pogodbe ali zagotovila. Za plačilo sta se dogovorila ustno, na podlagi gentlemanskega dogovora med obema, za delo opravljeno leta 2002, ko je bil Platini Blatterjev svetovalec.

Platini je prepričan, da gre za neupravičeno gonjo proti njemu ter se je pritožil na najvišjo sodno instanco v športu, Športno razsodišče (CAS) v Lozani, ki ga prosi, naj razveljavi neupravičeni začasni suspenz. O pritožbi naj bi razmišljal tudi njegov kolega Blatter, ki je imel v zadnjem času zdravstvene težave in naj bi bil, kot je izjavil v ponedeljek, "na robu smrti".

Sepp Blatter in Michel Platini
Sepp Blatter in Michel Platini FOTO: Reuters

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sbštajerec
24. 11. 2015 15.29
+2
Naj ga plača iz svojega žepa Blater, če mu je popmagal! No Slovensko sodstvo, se boste kaj naučili iz tega? ali ste obiskovali pravni faks ker je tam toplo in udobno. Znanje je na 3 mestu!
Montekristo
24. 11. 2015 13.58
+3
Pa sem mislil, da bo Platini bolj pošten (kot pravi športnik), zdaj pa izgleda, da je še slabši od Blater-ja!
Trend01
24. 11. 2015 15.33
-2
Športnik, ki se tako zapusti in postane nek "debeluh" v športni politiki, ne more biti pravi karakter. Navkljub fantastični karieri.
klokcar
24. 11. 2015 12.44
+1
blater nebo docaku 7 let hH
me987
24. 11. 2015 12.12
+1
ne bodite skromni.. dajte jim doživljensko.. si zaslužita, da sta bogato poplačana.
mackon08
24. 11. 2015 12.04
+3
Gentlemenski dogovor, evo ti dva milijona tolk dai maš za kavico. lopovi.