Nogomet

Po povratku v domovino Del Bosque kritizira obnašanje Casillasa, odgovora legendarnega vratarja (še) ni

Madrid, 01. 07. 2016 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmalu že bivši selektor španske nogometne reprezentance Vicente del Bosque je priznal, da se njegov dolgoletni varovanec Iker Casillas na evropskem prvenstvu ni najbolj izkazal. Njegov odnos do strokovnega vodstva je po odločitvi, da bo prvi vratar David de Gea, pustil grenak priokus, je izjavil Del Bosque.

Del Bosque (levo) in Casillas sta skupaj osvojila veliko klubskih naslovov, s Španijo sta skupaj stopila tudi na evropski in svetovni prestol.
Del Bosque (levo) in Casillas sta skupaj osvojila veliko klubskih naslovov, s Španijo sta skupaj stopila tudi na evropski in svetovni prestol. FOTO: AP

Iker Casillas je najbrž že odigral zadnjo tekmo za špansko reprezentanco. Njena vrata je nepretrgoma branil vse od Eura 2000 na Nizozemskem in v Belgiji naprej, zbral pa je rekordnih 167 nastopov in bil dvakrat evropski (2008 in 2012) ter enkrat svetovni (2010) prvak. Njegova kalvarija iz Real Madrida, kjer se mu je najprej odrekel Jose Mourinho, nato pa ga je veliko manj pogosto kot je bilo to v navadi uporabljal tudi Carlo Ancelotti, prenesla tudi v vrste reprezentance, kjer je bil skupaj s soigralci na udaru kritik po hitrem slovesu s svetovnega prvenstva leta 2014 v Braziliji. Del Bosque je za letošnji Euro 2016 pričakovano od prve minute računal na Davida de Geo, ki je bil tudi v zadnji sezoni prvi posameznik Manchester Uniteda, medtem ko Casillas tudi po prestopu v Porto ni prepričal. Španija se je kljub solidnim predstavam De Gee poslovila v osmini finala letošnjega EP s porazom proti Italiji (0:2), 65-letni Del Bosque pa je že potrdil, da se poslavlja od nogometa in reprezentance. V oddaji El Larguero je nekdanji trener Real Madrida tudi presenetil z razkritjem o svojem nekdanjem klubskem varovancu, rekoč, da se je do strokovnega vodstva obnašal neprimerno. 

"Gotovo je Casillas jezen name, to razumem. S soigralci in kolegi se je obnašal perfektno. S strokovnim vodstvom pa bolj 'tako-tako'.  Edini, ki mu po koncu nisem poslal sporočila, je Casillas. Ni se dobro obnašal do trenerjev," je brez dlake na jeziku dejal Del Bosque. "Tudi z menoj ni govoril. To pušča grenek priokus pri nas, Toniju (pomočniku Grandeju, op. a.), (trenerju za fizično pripravo Javierjem, op. a.) Minanu, pri meni ... Ni se obnašal tako kot do soigralcev," je razočarano nadaljeval eden najizkušenejših trenerjev na stari celini, ki pa je napovedal, da se bo kmalu pobotal z bivšim varovancem, ki mu je v vrstah Reala tudi ponudil priložnost v članskemu moštvu, pozna pa ga že od devetega leta starosti. "Casillas je bil jezen le na nas trenerje. Odnos s soigralci je bil perfekten, na klopi je podpiral moštvo. Gotovo bova to rešila v prihodnje. Poznam ga od devetega leta, poznam njegova starša, zelo ga cenim," je situacijo skušal umiriti Del Bosque. Casillas se je brez odgovora po poročanju španskih medijev sicer že podal na počitnice.

Del Bosque je dejal, da v zadnjem času ni govoril s predsednikom Španske nogometne zveze (RFEF) in vršilcem dolžnosti predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Angelom Mario Villarjem. Vseeno načrtuje, da se bo 31. julija, ko se mu pogodba izteče, poslovil od reprezentance. "Že osem let je minilo. Predsednik ve, o čem razmišljam. Že dolgo časa nazaj sem mu povedal, da bo ta Euro moj zadnji. To je dobro za igralce, za zvezo, zame ... To ni skrivnost," še pravi Del Bosque. "Čakamo, da bo Villar opravil svoje delo na EP, v službi pa bomo ostali do zadnjega dne. Videl sem naslove 'Del Bosque odstopa' ali naslove o sestankih na letu proti domovini, a so to zgolj neumnosti. Res pa je, da ne bomo nadaljevali. Nikoli ne bom rekel zbogom nogometu, a novi trener reprezentance ne sme imeti nikogar nad sabo." Prvi favorit za nasledstvo Del Bosqueja je nekdanji trener Seville in Athletic Bilbaa Joaquin Caparros, ki pa nazadnje pri Neuchatel Xamaxu, Mallorci, Levanteju in Granadi ni navduševal. Trener, med čigar nekdanjimi varovanci je tudi pomemben član trenutnega moštva Sergio Ramos, še ne želi preveč odkrito govoriti o prihodu na klop reprezentance, dokler je Del Bosque še na položaju. Je pa priznal, da je prikladno zavrnil ponudbi Malage in Espanyola ter tako ostal prost za morebiten prevzem furije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
02. 07. 2016 13.37
Iker Carbonero je navadni zdrahar ...