Nogomet

FOTO: Ronaldo streljal v prazno, a zadel takrat, ko je bilo potrebno: Portugalci po streljanju enajstmetrovk prvi polfinalisti

Marseille, 30. 06. 2016 23.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na prvi četrtfinalni tekmi letošnjega evropskega prvenstva v nogometu sta se pomerili Poljska in Portugalska. Med najboljše štiri ekipe na stari celini, pa se je z zmago po streljanju enajstmetrovk (5:3) uvrstila Portugalska. Redni del se je končal z izidom 1:1.

Poljski selektor Adam Nawalka se je za četrtfinalni obračun s Portugalci odločil za nespremenjeno začetno enajsterico, ki je začela tekmi s Švico, katero so Poljaki premagali po izvajanju enajstmetrovk. Njegov kolega na nasprotni strani Fernando Santos je tokrat od prve minute mesto v začetni enajsterici zaupal Renatu Sanchesu, ki je bil eden ključih mož pri zmagi njegove reprezentance nad Hrvati v osmini finala.

Srečanje na legendarnem stadionu Velodrome se je začelo z minutnim aplavzom, s katerim so se poklonili žrtvam nedavnega terorističnega napada v Turčiji. Srečanje so silovito otvorili Poljaki, ki so že v drugi minuti povedli. Po levi strani je silovito prodrl Kamil Grosicki in v sredini z odlično podajo našel Roberta Lewandowskega, napadalec Bayerna pa je hladnokrvno poslal žogo za hrbet Ruia Patricia. To je bil prvi zadetek na letošnjem Euru za poljskega ostrostrelca, ki je tudi dosegel drugi najhitrejši zadetek v zgodovini evropski prvenstev. Takoj po prejetem zadetku so Portugalci stopili na žogo in začeli plesti mrežo okoli poljskega gola, a poti mimo organizirane obrambe, ki je na letošnjem prvenstvu dobila zgolj en zadetek niso našli. Poljaki so na svoje priložnosti čakali s protinapadom. In iz enega takšnih je v 14. minuti do priložnosti prišel Arkadiusz Milik, a je sprožil mimo vrat Patricia. Tri minute kasneje je po lepem preigravanju sprožil še povsem prebujeni Lewandowski, a je tokrat njun dvoboj dobil Patricio. Kmalu za tem je bil znova na delu Grosicki, ki je znova pošteno 'premešal' portugalsko obrambo in prodrl v petmetrski prostor in nato namesto, da bi sam zaključil, poskušal podati pred gol, kjer pa je žogo uspel odbiti Pepe. Portugalci so svojo prvo pravo priložnost dočakali šele v 28. minuti, ko se je Cristiano Ronaldo na robu kazenskega prostora odlično otresel svojih čuvajev in hitro sprožil. Toda strel prvega zvezdnika madridskega Reala je bil prešibak in Lukasz Fabianski je žogo suvereno ubranil. Minuto za tem je Ronaldo padel v poljskem kazenskem prostoru, potem ko ga je malce odrinil Michal Pazdan, a glavni sodnik Felix Brych je zgolj zamahnil z roko in nič ni bilo z najstrožjo kaznijo.

Cristiano Ronaldo je v rednem delu zapravil dve veliki priložnosti, pri izvajanju enajstmetrovk pa je ostal zbran in je zadel kot prvi.
Cristiano Ronaldo je v rednem delu zapravil dve veliki priložnosti, pri izvajanju enajstmetrovk pa je ostal zbran in je zadel kot prvi. FOTO: AP
V 33. minuti pa so Portugalci prišli do izenačenja. Nani je preigraval v kazenskem prostoru, nato pa s peto odlično zaposlil Renata Sanchesa, ki je utekel na rob kazenskega prostora. Novi član Bayerna iz Münchna pa ni okleval in silovito sprožil proti golu in žogo ob levi vratnici poslal za hrbet nemočnega Fabianskega. Žoga je ob strelu mladega Portugalca nekoliko oplazila Grzegorza Krychowiaka in tako nekoliko zmedla Fabianskega. Sanches pa je z 18. leti in 317. dnevi poslal najmlajši strelec v izločilnih bojih na evropskih prvenstvih. Do konca polčasa nobena od ekip ni več resneje napadla na nasprotnikova vrata in sta na odmor odšli poravnani pri izidu 1:1.

Drugi polčas, katerega sta oba selektorja začel z nespremenjenima enajstericama, so bolje otvorili Poljaki, ki so si takoj prek Lewandowskega priigrali priložnost. Najboljši strelec kvalifikacij za letošnji turnir je prišel do strela z glavo, a žoge ni najbolje zadel in ta je varno končala v naročju Patricia. Po tej priložnosti se je igra nekoliko umirila in do naslednje priložnosti smo morali čakati do 56. minute. Po hitrem protinapadu in dobri podaji v prostor je do žoge prišel Ronaldo. Prvi portugalski zvezdnik je nato sprožil z leve strani znotraj kazenskega prostora, a je uspel zadeti zgolj stransko mrežo. Tako je na semaforju še vedno pisalo 1:1. Portugalci pa so postajali vse bolj nevarni in v 60. minuti je bilo znova vroče pred golom Fabianskega. Najprej je Ronaldo po odlični podaji v petmetrskem prostoru povsem zgrešil žogo, čeprav je bil povsem sam, nato pa je z roba kazenskega prostora poskusil še Adrien Silva, a so Poljaki njegov strel blokirali. Kmalu za tem je z razdalje sprožil še branilec Alves Cedric, a je njegov strel za nekaj centimetrov švignil mimo desne vratnice Fabianskega. V 69. minuti pa so znova zapretili Poljaki, a je Milik z bližine uspel sprožiti zgolj naravnost v Patricia. Vse bolj se je bližal konec tekme, vse bolj sta ekipi igrali previdno in priložnosti je bilo malo. Eno takšno smo dočakali v 79. minuti, ko je do strela z glavo prišel Fonte, a  žoga je šla preveč po sredini in Fabianski ni imel težav. Dve minuti kasneje bi si žogo po odličnem prodoru Pepeja v lastno mrežo skoraj potisnil Artur Jedrzejczyk, a je na njegovo srečo žoga za las zletela mimo desne vratnice njegovega gola.

Jakub Blaszczykowski je kot edini zgrešil strel z enajstih metrov.
Jakub Blaszczykowski je kot edini zgrešil strel z enajstih metrov. FOTO: AP

Srečanje odločila loterija
V 86. minuti pa se je nekoliko osmešil Ronaldo. Prejel je odlično podajo v kazenski prostor, kjer se je znašel iz oči v oči s Fabianskim. A Cristiano je želel sprožiti 's prve' in pri tem povsem zgrešil žogo, ki je varno pristala v naročju poljskega čuvaja mreže. Do konca rednega dela so Portugalci na vse pretege poskušali doseči zmagoviti zadetek, a jim ni uspelo in ekipi sta za vstopnico za polfinale morale odigrati še dodatnih trideset minut. V uvodni minuti podaljška se je znova v odličnem položaju znašel Ronaldo, a tudi tokrat ni uspel dobro zaustaviti te žoge in nova priložnost mu je spolzela skozi prste. V 99. minuti je s strelom z glavo poskusil še Nani, a tudi on brez uspeha. Do konca prvih petnajstih minut podaljška nismo videli veliko priložnosti za spremembo izida in tako sta reprezentanci v drugi del podaljška vstopili še vedno poravnani pri izidu 1:1. Edina zanimiva stvar, ki se je zgodila na igrišču v drugem podaljšku, se je zgodila v 110. minuti, ko je eden iz med navijačev vdrl na zelenico, a so ga varnostniki hitro odstranili. Ker po 120-ih minutah torej ni bilo zmagovalca, so morale o polfinalistu odločati enajstmetrovke.

V prvi seriji najstrožjih kazni sta bila uspešna oba kapetana, tako Ronaldo kot Lewandowski sta uspešno zadela za svoji reprezentanci. V drugi seriji sta bila prav tako uspešna oba izvajalca, zadela sta Sanches in Milik. Tudi v tretji smo bili še vedno brez zgrešenega strela, potem ko sta zadela Moutinho in Glik. V četrti seriji je najprej zadel Nani, nato pa je Rui Patricio ubranil strel Blaszczykowskemu. Nato je k žogi pristopil Ricardo Quaresma in zanesljivo izvedel svoj strel in popeljal svoje moštvo v polfinale. Quaresma je bil junak že na tekmi proti Hrvaški, ko je v 117. minuti zadel zmagoviti zadetek za svoje moštvo. Poljaki pa tako niso uspeli še drugič zapored slaviti po enajstmetrovkah in so se tako poslovili od letošnjega evropskega prvenstva v Franciji. Porugalci pa so se v polfinale uvrstili brez zmage po rednem delu tekme. Vse tekme v skupinskem delu so remizirali, Hrvate so premagali šele po podaljških, Poljake pa kot rečeno po enajstmetrovkah.

Euro 2016, četrtfinale:
Poljska - Portugalska 1:1 (5:3)**
Lewandowski 2.; Renato Sanches 33.

**po enajstmetrovkah

Potek streljanja enajstmetrovk:
Ronaldo - zadel
Lewandowski - zadel
Renato Sanches - zadel
Milik - zadel
Moutinho - zadel
Glik - zadel
Nani - zadel
Blaszczykowski - brani Patricio
Quaresma - zadel

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 07. 2016 20.57
+4
Ronaldo spet povsem neučinkovit.... Mediji pa spet pišete, kot da je zadel odločilni gol, kot da je ključni igralec Portugalske.... Včeraj me je prepričal samo Sanches, vsi ostali na čelu z Ronaldom pa povsem neučinkoviti, a ga mediji kljub temu kujete v zvezde... Medtem pa je Messi prišel do finala, dosegel 5 golov in 4 asistence..... Kje pa je Ronaldo?... Zadel je na eni samcati tekmi in ima najslabšo statistiko (30 strelov na gol, 2 zadetka), finale EP pa je še daaaaaleč...
šumar
01. 07. 2016 16.21
+1
gdo pa je to ronaldo
KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 07. 2016 13.50
-2
Ronaldo povsem neučinkovit, spet je naredil več škode kot koristi.... Mediji pa spet pišete, kot da je zadel odločilni gol....
Trend01
01. 07. 2016 20.36
-2
A, JBG. moram. Tvoj ,in edini, Leo je streljal enako. Prvi za raprezantanco. In še danes žogo iščejo. Od Ronalda je končala tam kjer mora - v golu.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 07. 2016 13.28
+0
Quaresma je igralec tekme, ker je zadel zadnji penal?
grozjak
01. 07. 2016 09.31
+5
dva lepa gola, precej odprta tekma, nemoč portugalcev in čisti ter nedosojen penal nad ronaldom. če do sedaj portugalci niso prikazali ama čisto nič, se bodo v polfinalu tekmeci za zmago kot kaže precej namučili z njimi. Zmotilo me je samo to, da so portugalci napadali z največ dvema, tremi v kazenskem prostoru poljakov, kar daje vedeti, da so se jih bali kot hudiča.......
Xipsilon
01. 07. 2016 08.52
-9
Več kot zaslužena zmaga Portugalske. Kar se tiče Ronalda pa je včeraj odigral dobro. Imel je veliko dobrih podaj ampak seveda to pri njemu noben ne opazi. Aja pa, da ne govorimo o penalu, ki bi moral biti za Portugalsko...Z vso silo odrivanje CRja od zadaj...To je čista 11m.
Symbolic
01. 07. 2016 13.51
+0
Neodločeno po 120 minut igre je kazalec, da sta obe moštvi bili izenačeni! Streljanje 11-metrovk je, to je vsem znano, loterija! Po čemu je potem to "več kot zaslužena zmaga"?
MM?
01. 07. 2016 08.45
+6
Poljska je "prehitro" zadela in se prehitro pomaknila nazaj, tako da sploh ni bilo vprašanje, če bodo Portugalci izenačili. Portugalska sicer ni bila ne vem kaj, bilo je polno napačnih podaj, lukenj v obrambi, a so se trudili. Poljaki so dopadljivo kombinatoriko pokazali nekajkrat, predvsem v protinapadih, sicer pa ni bilo prave igre. Še dobro, da je šla Portugalska naprej, ker Poljake gledati v polfinalu, bi bilo res škoda. Saj ne da bi navijal za Portugalsko, ampak za Poljake lahko navijajo samo Poljaki in tisti, ki ne marajo Ronalda. Dobro, mogoče še nekateri feni Bayerna zaradi Lewandowskega, a v to kategorijo sam ne spadam. Evo Symbolic, 1-0 zame.
Symbolic
01. 07. 2016 14.14
Prezgodnji zadetek in branjenje do konca se toliko krat maščevalo... tudi zdaj! Drugi polčas Poljakov sploh ni bilo videti... Prvenstvo še ni končano pa kljub temu lahko ugotovimo 2 stvari: NOVA zvezda se je rodila, stara pa (normalno) zapada! Ta mal je proti Hrvaški bil "strah in trepet", včeraj je podobno, v drugem polčasu pa ga je zmanjkalo... preveč se je "iztrošil"... Mah, pustimo to, ker tekem še ni konec (lahko se stara spet "dvigne") ... Praviš, 1:0 zate, naj ti bo, samo ne upoštevaš, da sem jaz reko: "navijal bom za Poljsko", ne pa, da bo Poljska zmagala ! Je v tem neka razlika, a ne? Pa še vprašanje zate: a tisto moštvo za katero se ti opredeliš, da boš navijal, vedno zmaga? No, pa da te "razveselim": v 1/2 finalu bom navijal za Belgijo... A smem?
Trend01
01. 07. 2016 08.39
-6
Eden izmed najbolj dolgočasnih polčasov v zgodovini velikih turnirjev. 2 polčas namreč. Bivši sistem Italije. Portugalska nekako do polfinala BREZ ZMAGE v rednem delu. Jih je obiskala Fortuna? Vsa čast "malemu" Sanchesu. Najbolj se pa Bayernu smeji.... Ronalda pa verjetno že nart boli od vsega udarjanja po žogi.... A roko na srce - zanimivo ga je gledati kako se za spremembo ekipi podreja.
buenos1
01. 07. 2016 08.43
+1
no ja, potem verjetno nisi gledal tekme hrvaška - portugalska
kemuri
01. 07. 2016 08.44
-3
Sanches ni prav nič posebnega..na vseh prejšnih tekmah je izgubljal žoge, napačne, pozne podaje, izguba duelov..včeraj je prvič na prvenstvu odigral solidno tekmo, tudi zadetek je dosegel srečno..daleč od kakega velikega talenta, ima pa še čas..amopak pri njegovih letih so denimo Messi, Ronaldo brazilski, portugalski ali denimo Ronaldinho, že izstopali..oni ni približek..dos edaj je največ Portugalski doprinesel Quarresma..
fafajonka
01. 07. 2016 08.45
+1
Očitno je bilo, da je Portugalca zanimal samo veliki ekran, ker je grdo zgrešil žogo, sicer pa že vse tekme pogleduje nanj, če bi bil na igrišču kakšen kamen bi se sigurno spotaknil obenj.......:D
Trend01
01. 07. 2016 08.48
+1
Hrvaška - Portugalska je bila nezanimiva le gledalcem, ki gledajo nogomet zaradi golov. Sicer je bila to izjemna taktična igra. Če ne verjameš meni, vprašaj kakšnega hrvaškega komentatorja. Portugalci so jim pojedli sredino. @kemuri - Sanches je še zelo mlad. Odlična igra proti Hrvaški. Odlična včeraj. Včeraj je celo nekoliko manj favliral kot proti našim južnim sosedom. A je vseeno nevaren - za nasprotnika ali za svojo ekipo. @fantom - saj ni potrebe po škodoželjnosti
MM?
01. 07. 2016 08.53
+1
Tako se igra turnirje. Redko so prvaki ekipe, ki v prvih dveh tekmah zmagajo 3-0. Ronaldo se pa res že počasi smeši z zgrešenimi žogami. Mu je pa treba priznati, da ga je 3-4 krat obrambni očitno odrival v kazenskem brez žoge in če to dopušča sodnik, potem je težko igrati. Če bi bil včeraj Collina, bi bil poljski branilec kot "buba". Je pa seveda takšnih sodnikov malo, ampak vsaj opozorilo bi pa lahko dobil.
Trend01
01. 07. 2016 08.59
-2
Ja, Ronalda obravnavajo kot Neymarja. Več penalov je tako "zamočil" kot pa pridobil. Dokaz, da se simuliranje ne splača. JBG - sam si je kriv. P.s. - upam, da res Hazarda pripeljejo v Real. To bo pomenilo, da se CR dejansko od belih poslavlja.
buenos1
01. 07. 2016 09.14
+1
trend 01....izjemna taktična tekma brez strelov na gol ...hrvaški komentator ne more bit merilo...ti si pisal o dolgočasnosti tekme iz vidika gledalca, ker smatram, da nisi strokovnjak, zato sem ti dal to tekmo za primerjavo
MM?
01. 07. 2016 09.19
+0
CR bo po mojem še nekaj let pri Realu, potem se bo pa upokojil. Zakaj? Zelo preprosto je, za boljši klub praktično ne more igrati. Pa ne da je Real absolutno najboljši, samo tistih nekaj klubov, ki pašejo v to kategorijo, niso zainteresirani zanj, ali pa nočejo dati toliko denarja. PSG se ne šteje, ker francoska liga res ne more biti več izziv, razen, ko bo postal precej slabši, ampak mislim, da bo raje nehal in se ne bo preganjal kot ostali po kakšnih Arabskih emiratih, Japonski ali ZDA.
Trend01
01. 07. 2016 20.41
-1
@buenos - zadnjič sem pisal o tekmi CRO - POR. Ena najboljših taktičnih predstav Portugalske v zadnjih 30 letih. Včeraj - daleč od vrhunske predstave. (za moje pojme). Če nisi prebral tega mojega zapisa (CRO-POR), ga pač nisi. Ko boš ta zapis našel, se bova spet pogovarjala. In, da, nisem strokovnjak. Nikoli bil in nikoli ne bom. Se "slišiva".
Trend01
01. 07. 2016 20.42
kemuri
01. 07. 2016 08.36
-7
Vem da se ponavljam kot papagaj, ampak že od prvega dne prvenstva si nabiram minuse z izjavo, da bo Portugalska prvak ..pa bojda nimam pojma o nogometu, sem pristranski, pa navijač Ronalda..heheh..imam pojma o nogometu, očitno ;) . Ne navijam za POrtugalsko, briga me za vaše Ronalde in mnessije, ker ne spremljem ne Barcelone ne Reala..ampak Ronaldu je to zadnja priložnost da kaj osvoji, za seboj ima ekpio ki mu koliko toliko sledi in tudi ti se zavedajo, da je za njih zadnja priložnost da kaj dosežejo z reprezentanco dokler imajo Ronalda v ekipi..posledično se premikajo proti finalu ;) .
MM?
01. 07. 2016 08.48
+0
Portugalci so prvenstvo začeli točno tako, da postaneš prvak. Najprej komaj prideš iz skupine, nato komaj dobiš težko tekmo, nato še eno po penalih. V polfinalu bi morala slediti "eksplozija" in nato tesno finale. No, to so seveda računi brez krčmarja, ampak to se pogosto dogaja.
Trend01
01. 07. 2016 08.51
+0
Način ex- Italije. Pred leti in leti seveda.
MM?
01. 07. 2016 08.57
+1
Sicer Italijani so se vse tekme do konca "pregurali".
kemuri
01. 07. 2016 09.22
ficfiric 1
01. 07. 2016 08.29
+1
Mi je pa smesno to da so ravno portugalci z ronaldon na celu najvec mel za povedat o ostalih in njihivi igri...sami pa niso sposobni ene zmagat...sami remiji pa zmage po penalih...sej ce bi bil kdaj tiho mu tudi ne bi skodovalo...;-)
motorist_mb
01. 07. 2016 08.16
+10
Brez zmage do polfinala...katastrofa za nogomet...res treba spremenit pravila za bunkeraše!
Campeones34
01. 07. 2016 08.27
-2
Portugalska igrala bunker samo proti hrvaški, vse ostalo je bila za razred boljša od nasprotnikov
propain
01. 07. 2016 08.43
+2
Trend01
01. 07. 2016 08.45
+0
Med bunkerjem in presingom je razlika. A treba jo je seveda poznati.
mrbig
01. 07. 2016 08.11
+10
Nujno bi bilo potrebno spremeniti nogometna pravila in sicer da bi uvedli pravilo isto kot pri košarki, da ni vračanja žoge čez sredino bi danes gledali nogomet. Ker to prvenstvo je reklama za anti nogomet.
kombajn66
01. 07. 2016 08.33
+0
Ja se popolnoma strinjam....brez vracanja zoge nazaj na polovico...
HouseBeatz
01. 07. 2016 08.01
+12
Nogomet je edini šport v katerem lahko slabši zmaga... popolnoma nezasluženo že to, da so iz skupine prišli...
Campeones34
01. 07. 2016 08.11
-8
Včeraj so bili portugalci kar precej boljši od poljakov. na srečo poljakov je bil CR v katastrofalni dnevni formi, prav že komičen.