Nogomet

FOTO in VIDEO: Kdo vse je osumljen v Fifini aferi?

Washington/Zürich, 27. 05. 2015 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./M.J./STA
Komentarji
179

V Zürichu so zaradi suma korupcije aretirali več vodilnih članov Mednarodne nogometne zveze. Očitajo jim korupcijo, vse skupaj pa naj bi bilo povezano tudi z izbiro Katarja za gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva leta 2022. Očitajo jim, da so prejeli dobrih 90 milijonov evrov podkupnin.

Več videovsebin
  • Švicarska policija zaradi suma korupcije aretirala uradnike Fife
    01:34
    Švicarska policija zaradi suma korupcije aretirala uradnike Fife
  • Hotel v Zürichu, kjer so zjutraj aretirali več članov Fife
    01:10
    Hotel v Zürichu, kjer so zjutraj aretirali več članov Fife
  • Aretacije pred hotelom v vrhu Fife
    00:18
    Aretacije pred hotelom v vrhu Fife
  • Sepp Blatter brez odziva na obtožbe
    00:54
    Sepp Blatter brez odziva na obtožbe
  • Oster odziv predstavnikov Fife
    03:14
    Oster odziv predstavnikov Fife
  • Katar ostaja organizator svetovnega prvenstva
    05:39
    Katar ostaja organizator svetovnega prvenstva

V Zürichu so ponoči zaradi suma korupcije aretirali več vodilnih članov Mednarodne nogometne zveze (Fife). Ameriško pravosodje bo še danes zoper 14 vodilnih predstavnikov Fife vložilo obtožnico, poročajo ameriški mediji. Kot poroča CNN, je policija v Zürichu aretirala šest oseb.

Aretacije so se odvijale v hotelu v Zürichu, kjer se zbirajo vodilni člani Fife, saj bo v petek in soboto potekal kongres Fife, na katerem bodo izbirali novo vodstvo zveze. Aretacije bi lahko spodnesle kandidaturo sedanjega predsednika Fife Seppa Blatterja za nov mandat na čelu zveze, saj mu že dlje časa poskušajo očitati slabo vodenje zveze.

Hotel Baur au Lac v Zürichu, kjer so potekale aretacije.
Hotel Baur au Lac v Zürichu, kjer so potekale aretacije. FOTO: Reuters

A med aretiranimi naj ne bi bilo Blatterja, je pa tudi pri njem potekala kriminalistična preiskava, so sporočili pristojni. Aretacije in obtožnice so rezultat triletne kriminalistične preiskave, ki jo vodi ameriški FBI. Prav zato bodo aretirane izročili ZDA.

Švicarska policija je sporočila, da so aretirani sprejemali podkupnine, ki naj bi znašale kar 100 milijonov dolarjev oziroma dobrih 90 milijonov evrov vse od 90 let do danes. V zameno za podkupnine naj bi jim omogočili medijske, sponzorske in oglaševalske pravice za tekme v Južni Ameriki.

Aretacije so minile zelo mirno, saj so v hotel s petimi zvezdicami, kjer se pred kongresom zbirajo vodilni člani zveze, vstopili švicarski policisti v civilu in zahtevali ključe nekaterih sob. Dve osebi so policisti odpeljali skozi glavni vhod, medtem ko so Eduarda Lija iz Kostarike odpeljali skozi stranski izhod. Med imeni, zoper katere naj bi bila vložena obtožnica, se omenja ime Jeffreyja Webba s Kajmanskih otokov, Eugenia Figuereda iz Urugvaja, ki je bil do nedavnega predsednik Južnoafriške nogometne zveze. Prav tako naj bi korupcije obtožili Jacka Warnerja iz Trinidada in Tobaga.

Zveza, ki jo pretresajo škandali

Fifa je bila v središču preiskav že več let, a so ves ta čas vodilni zavračali očitke korupcije. Vse skupaj naj bi bilo povezano tudi z izbiro Rusije in Katarja, ki bosta gostila svetovni nogometni prvenstvi leta 2018 in 2022.

Katar bo gostil svetovno nogometno prvenstvo leta 2022.
Katar bo gostil svetovno nogometno prvenstvo leta 2022. FOTO: Reuters

Krovna svetovna nogometna organizacija Fifa je že dlje časa tarča očitkov o sistematičnem podkupovanju. Večina očitkov se sicer nanaša na sporne izbore gostiteljev mundialov. Zadnji tak očitek leti na izbor Katarja, ki bo gostil svetovno prvenstvo leta 2022.

Preiskovalci naj bi imeli dokaze proti nekdanjemu predsedniku Nogometne zveze Azije in bivšemu članu izvršnega odbora Fifa, Katarcu Mohamedu bin Hammamu. Ta naj bi kupoval glasove članov izvršnega odbora in jih plačeval iz črnega fonda. Skupaj naj bi za podkupovanje po navedbah Sunday Timesa plačal 3,7 milijona evrov.

Katarci so te obtožbe zavrnili, Bin Hammam pa se je že prej znašel v nemilosti, izključen iz vodstvenih struktur Fife s kaznijo dosmrtne prepovedi delovanja v športu, kar je sicer športno razsodišče v Lozani pozneje razveljavilo.


Kdo vse je osumljen?

Ameriške oblasti so zaradi preiskave o korupciji napovedale obtožbe devetim zdajšnjim ali nekdanjim članom Mednarodne nogometne zveze. Sedem so jih aretirali v Švici. Spodaj so kratke pojasnitve, kdo je kdo v tej aferi.

Jeffrey Webb (Kajmanski otoki, 50 let): Zdajšnji podpredsednik Fife in član izvršnega odbora, predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), član izvršnega odbora karibske zveze in predsednik nogometne zveze Kajmanskih otokov. Aretirali so ga danes v Zürichu. Po poklicu je bančnik.

Eduardo Li (Kostarika, 56): Član IO Fife, član IO Concacafa in predsednik kostariške nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

Julio Rocha (Nikaragva, 64): Zdajšnji član Fifinega razvojnega oddelka, nekdanji predsednik srednjeameriške nogometne zveze, predsednik nogometne zveze Nikaragve. Aretirali so ga danes v Zürichu.

Zgornja vrsta (z leve proti desni): Jose Maria Marin, Rafael Esquivel, Eduardo Li, Nicolas Leoz. Spodnja vrsta: Julio Rocha, Eugenio Figueredo, Jack Warner in Jeffery Webb.
Zgornja vrsta (z leve proti desni): Jose Maria Marin, Rafael Esquivel, Eduardo Li, Nicolas Leoz. Spodnja vrsta: Julio Rocha, Eugenio Figueredo, Jack Warner in Jeffery Webb. FOTO: Reuters

Costas Takkas (Velika Britanija, 58): Zdajšnji ataše predsednika Concacafa, nekdanji generalni sekretar nogometne zveze Kajmanskih otokov. Aretirali so ga v sredo v Zürichu.

Jack Warner (Trinidad in Tobago, 72): Nekdanji podpredsednik Fife in član izvršnega odbora, predsednik Concacafa, predsednik karibske nogometne zveze, posebni svetovalec nogometne zveze Trinidada in Tobaga.

Eugenio FigueredoO (ZDA, Urugvaj, 83): Podpredsednik Fife in član IO, nekdanji predsednik južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) in predsednik urugvajske nogometne zveze. Je nekdanji nogometaš in menedžer. Aretirali so ga danes v Zürichu.

Rafael Esquivel (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL in predsednik venezuelske nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

Jose Maria Marin (Brazilija, 83): Član Fifinega organizacijskega odbora za olimpijski turnir, nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

Nicolas Leoz (Paragvaj, 86): Nekdanji član Fifinega IO in predsednik CONMEBOL.

Alejandro Bruzaco (Argentina, 50): Šef podjetja, ki se ukvarja s športnim marketingom, Tornesos y Competencias S.A.

Aaron Davidson (ZDA, 44): Predsednik podjetja Traffic Sports USA Inc.

Hugo Jinkis (Argentina, 70) in MARIANO JINKIS (Argentina, 40): Šefa podjetja Full Play Group S.A., ki se ukvarja s športnim marketingom.

Jose Margulies (znan tudi kot Jose Lazaro; Brazilija, 75): Šef podjetij Valente Corp. in Somerton Ltd.

So se že pred tem izrekli za krive:

Daryyl Warner (ZDA, Trindad in Tobago, 40): Sin Jacka Warnerja in nekdanji član Fifinega razvojnega oddelka. Priznal je krivdo, povezano z goljufijo in strukturiranjem finančnih transakcij.

Daryan Warner (Trinidad in Tobago, Grenada, 46): Priznal krivdo, povezano z goljufijo, pranjem denarja in strukturiranjem finančnih transakcij.

Charles Blazer (ZDA, 70): Nekdanji generalni sekretar Concacafa in nekdanji član IO Fife, priznal krivdo, povezano s hudodelskim združevanjem, goljufijo, pranjem denarja, utajo davkov, ob tem pa ni oddal poročila na FBAR (Foreign Bank And Financial Accounts).

Jose Hawilla (Brazilija, 71): lastnik in ustanovitelj Traffic Groupa, brazilskega športno-marketinškega konglomerata, priznal krivdo, povezano s hudodelskim združevanjem, goljufijo, pranjem denarja in oviranju preiskave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
29. 05. 2015 13.23
UH kako je vse to NAROBE SVET oni ki imajo veliko hočejo imeti še več in več,,,,,,,,,,,morda pa tokrat ne bo obveljala,. "da denar nima ušes pa dobro čuje -nima nog pa hitro teče"........... !
br.0001s
28. 05. 2015 10.51
+1
vedno sn trdil da so navijači sam ovce ki kričijo v prazno. namest da bi šli v parlament navijat našim kitajcem.
losser
28. 05. 2015 08.37
+4
Tako je sami staruni, kdo sploh dovoli to, da takšni vodijo tako veliko organizacijo.
El Diablo 2013
28. 05. 2015 06.33
+11
Sami stari prdci, ki se jim ze na dalec vidi, da se sam pasejo pr koritu in razmetavajo denar....nobenmu od teh ni za razvoj sporta in samega nogometa, ampak samo gledajo kje bodo na svojih meeting odisejadah nalival alkohol in kaksni revi zlezel pod kiklo
br.0001s
28. 05. 2015 10.48
-1
kaki razvoj športa. idi pogledat kak se dečki znajdejo po vaseh. vsaka im čast. ma kaki razvoj športa. biznisa in molzenja gledalcev ter navijačev.
pingosok
27. 05. 2015 22.36
-3
Vsaka tekma-razen svetovno prvenstvo(verjetno) je podkupljena in naprej dogovorjena.Pol se pa čudimo,kak so lahko eni tak dobri proti tak slabim zgubili tekmo.Vse ti je to "biznis",kot droga itd ! Rad gledam sumo-čista borba,posnetek se zavrti nazaj in se določi pravičen izid-misija nemogoče za nogomet,kjer lahko sodniki fušajo,kot zdravniki,pa jim noben nič ne more !
KiNgKoNg
28. 05. 2015 02.29
-3
Predlagam, da zapustiš ta svet da ti bo lažje.
pingosok
28. 05. 2015 10.29
+3
Ni potrebe-jaz gledam le svetovna prvenstva v nogometu-predlagam pa,da se ti daš zapret v kletko,kot prava gorila.Če te resnica boli-se zjoči,še banano ti podarim.
bundy crocodile
27. 05. 2015 22.11
+7
Mene fascinira bolj to, da ima organizacija dosti boljši nadzor kot naša država. Pa daleč od tega, da bi koga hvalil, Fifa je ena najbolj pokvarjenih, kapitalistično usmerjenih organizacij na svetu pa kljub temu čistijo svoje vrste. Škodo merijo v dobrih 3eh milijonih in bo padlo vsaj 10 glav, pri nas je naredil samo en škode za 50 milijonov in doma pije šampanjček, ker ga koleno boli i to na nogi ;)
R0ss0
27. 05. 2015 20.46
+8
najslabše prvenstvo bo v Katarju.... to bo polom od poloma
alien8potnik
27. 05. 2015 20.25
+12
podkupnine, utaje davkov .... umazan posel tale fuzbal.
DarthMalgus
27. 05. 2015 19.52
+15
Zakaj pa mislite, do so tile stari prdeci proti modernizaciji nogometa? Zato, ker se jim gre za ohranitev neke dediščine? Seveda ne, lažje je montirat tekem ko glavni sodnik ima zadnjo besedo, z enostavnim playback bi lahko sodnik bolj pravično sodil...ampak to njim ni v interesu.
rambek
27. 05. 2015 19.42
+7
Mafija vse zapret
medo90
27. 05. 2015 19.09
+11
Ko vidim te frise mi je vse jasno. Nikoli jim ni dovolj, požrešno, pokvarjeno do dna duše. Neki podobnega je tudi pri nas samo v drugi obliki in na drugem delovnem mestu.
LOPOVEpredZID
27. 05. 2015 18.18
+4
Smo poglej poštene obraze....to je politični konstruk in verjetno se veselijo, da bodo lahko na sodišču dokazali resnico. hahahahahahahahahahahahahahahaha
User513426
27. 05. 2015 18.12
+3
blater fajn pleše, saj ve da bo zdej lažje izvoljen
Rmadrid 1
27. 05. 2015 18.05
+3
V zapor z lopovi!! Kar ste pokradli vsaj imejte jajca pa priznajte in bodite fer!! ''Fer'' .. Hahahaha, kako se ta beseda danes slisi cudno. Malo je takih ljudi, ki so posteni v danasnjem casu (obstajajo izjeme, pa vendar..). Kam gre ta svet, pa ne moras verjet..
I_LOVE_FOOTBALL
27. 05. 2015 18.01
+1
Za te fifovce je škoda, da ne živijo v Sloveniji. Samo člani sds-abi bili, pa bi ustavno sodišče takoj razveljavilo vse in njih poslalao na prostost... Tako pa vse gre preko ZDA, torej bodo trpeli...
mmmmmmmnnnnnnmmm
27. 05. 2015 16.45
+4
kak ta blattler ki je jasnovidec --lani je naprej povedal kdo bo dobil zlato žogo..in da sedaj ni videl da se bo potopil z fifo..to je nogomet..
lulabula
27. 05. 2015 16.39
+5
FBI je razpisal nagrado za Blatterja in Pereza.dead or alive...Ronaldo je že izjavil da v celoti sodeluje z FBI ampak da zlatih žog ne misli vrniti
sportko47
27. 05. 2015 16.33
-2
Salamandros
27. 05. 2015 15.42
+2
Kot sem razumel članek je EU kolonija Amerike? Oz smo sužnji debeluhom čez ocean. Če jih ne bomo ubogali nam bodo znižali bonitetne ocene in bomo imeli nižje plače. hehehe
domentovornik
27. 05. 2015 14.43
-2