Prva liga Telekom Slovenije

VIDEO in FOTO: Šporar z dvema goloma na vročem derbiju Olimpiji zagotovil remi

Ljubljana, 21. 11. 2015 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./T.V./J.K.
Komentarji
652

Težko pričakovani večni derbi se je končal brez zmagovalca. Olimpija in Maribor sta se na prestavljeni tekmi 15. kroga v Stožicah razšla z 2:2. Gostje so povedli z goloma Gregorja Bajdeta in Petra Stojanovića, z dvema zadetkoma pa je za remi poskrbel Andraž Šporar. Od 65. minute so gostje igrali brez izključenega Stojanovića.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Olimpija - Maribor
    04:28
    Vrhunci tekme Olimpija - Maribor
  • Slačilnica Olimpije pred tekmo z Mariborom
    02:24
    Slačilnica Olimpije pred tekmo z Mariborom
  • Prihod nogometašev Maribora na stadion Stožice
    02:15
    Prihod nogometašev Maribora na stadion Stožice

Bojazen, da bi zaradi obilnega sneženja večni derbi odpadel, je bila odveč. Organizatorjem je namreč uspelo očistiti zelenico v Stožicah, zato obračun Olimpije in Maribora ni bil pod vprašajem. Tekma v Stožicah se je začela zelo živahno, prvi pa so udarili gosti. V sedmi minuti je po dolgi akciji Dare Vršič poslal natančno žogo v kazenski prostor, Gregor Bajde je lepo vtekel v kazenski prostor in presenetil nemočnega Aleksandra Šeligo. Zmaji so ogovorili štiri minute pozneje. Do strela je prišel prodorni Ezekiel Henty, ki je meril mimo desne vratnice. Že v naslednjem napadu so znova zapretili Štajerci. Po izbijanju ljubljanske obrambe je streljal Željko Filipović, Šeliga na mestu.

V 18. minuti spet vroče v mariborskem kazenskem prostoru. Po podaji Ricarda Alvesa je bil Henty povsem sam v kazenskem prostoru, a mu je spodrsnilo in priložnost je splavala po vodi. V naslednjem napadu prvič do strela kapetan zmajev Andraž Šporar, brez težav za Handanovića. Nato znova vroče pred vrati Olimpije. Po lepi podaji Filipovića je bil na levi strani Bajde povsem sam, na drugi strani je našel Petra Stojanovića, čigar strel je domača obramba blokirala.

Ljubljančani so se tako veselili izenačujočega gola Andraža Šporarja.
Ljubljančani so se tako veselili izenačujočega gola Andraža Šporarja. FOTO: Damjan Žibert
V naslednjem napadu je pa Ljubljančan v majici Maribora poskrbel za povišanje vodstva gostov. Stojanović se je odločil za strel s približno 20 metrov in s pravim evrogolom ugnal Šeligo.

Sledila je nova priložnost za varovance Marijana Pušnika. Hitri Henty je pritekel pred Handanovića, a vratar Maribora je bil znova zmagovalec. Nato pa znižanje izida. Po podaji iz kota je Nemanja Mitrović lepo podaljšal žogo do Šporarja, ljubljanski kapetan je mojstrsko zatresel mrežo Štajercev. V 35. minuti bi lahko aktualni prvaki znova povedli za dva gola. Vršić se je znašel sam pred Šeligo, po posredovanju Mitrovića pa streljal mimo gola. Piščalka glavnega sodnika Davorja Drečnika je ostala nema. V 40. minuti je svoj strel preizkusil Matic Fink, čez gol. To je bila tudi zadnja omembe vredna priložnost v prvem polčasu.

V 81. minuti je bil Handanović kar dvakrat na preizkušnji, a je uspešno ubranil poskusa Zajca in Martina Mimouna. Francoz je še enkrat poskusil štiri minute pozneje, tokrat je meril za las mimo desne vratnice. V drugi minuti sodnikovega nadomestila igralnega časa pa eksplozija veselja v Stožicah. Kapetan Šporar je iz voleja z mojstrskim strelom ugnal Handanovića in poskrbel za delitev točk. Razlika med večnima tekmecema tako še naprej ostaja sedem točk.

Takoj na začetku drugega dela lepa priložnost za gostitelje. Streljal je Miha Zajc, odlično posredovanje Handanovića. V 50. minuti so imeli Mariborčani veliko sreče. S prostega strela je poskusil Alves, vratarja gostov pa je rešila vratnica. V 66. minuti pa nove težave za Krunoslava Jurčića. Po prekršku Stojanovića nad Hentyjem je Drečnik po dolgem premisleku pokazal drugi rumeni karton strelcu drugega gola za Maribor in gostje so ostali z igralcem manj na igrišču.

Kljub številčnemu deficitu je naslednja velika priložnost pripadla Mariboru. Prosti strel je izvajal Agim Ibraimi, v skoku je bil najvišji Jean-Philippe Mendy, ki je z glavo stresel okvir vrat. V 77. minuti je do strela prišel rezervist Rok Kronaveter, a Mariborčan v majici Olimpije je z razdalje meril mimo vrat. V 90. minuti znova zelo vroče pred gostujočimi vrati. Z volejem je od daleč poskusil Zajc, a je Handanović njegov strel zlahka ujel. V zadnjih sekundah petminutnega dodatka je vratarja Šeligo očitno zadel predmet s tribune s štajerskimi navijači, a je Drečnik namesto nove prekinitve raje zapiskal za konec obračuna.

Jurčić odvihral: "To ne gre na čast slovenskemu nogometu!"
Gostujoči trener Jurčić je bil po tekmi povsem besen in za našo televizijo povedal le tri povedi: "Zelo sem ponosen na svojo ekipo. Mislim, da smo bili danes veliko boljši in mislim, da smo pokazali, da igramo veliko boljši nogomet od Olimpije. To, kar se je zgodilo, ne gre na čast slovenskemu nogometu."

Veliko bolj zgovoren je bil njegov kolega Pušnik, ki je pohvalil kuliso na stadionu in varovance, potem ko so se izvrstno vrnili v igro in na koncu izenačili. "Poglejte, moramo biti realni. V prvem polčasu je Maribor izkoristil dve naši napaki v obrambi, zadel in res veliko energije smo vložili v to izenačenje," je povedak Pušnik. "Čestitam mojim fantom za dobro igro, žal smo imeli še nekaj priložnosti ... Preveč smo si želeli te zmage, na koncu mislim, da je neodločen rezultat realen pokazatelj moči na igrišču." "Šporar? Na vsak način je izjemen igralec. Vzdušje? Poglejte, zaradi tega se igra in trenira nogomet. Vesel sem, čestitam gledalcem in hvala jim za navijanje."

Navijači Maribora so se v Lukovici spopadli s policisti.
Navijači Maribora so se v Lukovici spopadli s policisti. FOTO: Damjan Žibert

Pretep v Lukovici

Vročica pred nocojšnjim srečanjem je naraščala že pozno popoldne. Tudi med navijači in ne le v pozitivnem smislu. Na PU Ljubljana so za 24ur.com medtem potrdili, da je na avtocestnem počivališču Lukovica prišlo do pretepa med navijači in policisti, 2 osebi so pridržali, več podrobnosti pa bodo sporočili naknadno.

Izid:

Olimpija – Maribor 2:2 (1:2)
Šporar 26.,90.+2; Bajde 7., Stojanović 21.
RK: Stojanović 65./Maribor

Postavi:

Olimpija: Šeliga; Klinar, Mitrović, Kelhar, Fink (od 80. Čale); Matić, Alves (od 57. Kronaveter), Zajc; Ontivero (od 67. Mimoun), Henty, Šporar.

Maribor: Handanović; Viler, Šuler, Gigli, Stojanović; Kabha, Filipović, Vršić (od 69. Mejač); Ibraimi (od 90. Sallalich), Bajde, Mendy (od 78. Tavares).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (652)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan09
22. 11. 2015 19.52
+2
Srečko si videl kaj je tekma ? Glej in se uči ! In ti govoriš , da v Slo ligi ni igralcev ala Birsa, Novakovič , Brečko, Cesar,....... SKRIJ SE KATANEC , da te sram ni, PLAČANEC ! In Maribor in Olimpija imata dost boljše igralce kot pa reprezentanca Katanec! Sram ga je lahko.
xyxyxx
22. 11. 2015 18.57
+2
Kaj jočete čez sodnika?? Še dobro da je dopuščal malo bolj ostro igro, je bilo bolj zanimivo za gledat.
FlatyEric
22. 11. 2015 16.52
-4
Sodnik je bil dober igralec Olimpije. Čestitke izredno slabemu sodniku.
ghee
22. 11. 2015 12.39
+3
najbol je biu kensl stajercem na njihov domoljubni transparent :D haha kaksn fail
MaunelNeuer
22. 11. 2015 20.25
-3
sram vas je lahko da niste zmagali s špilerjem več
rezervni
22. 11. 2015 12.26
+3
NAjbolš je biu pa transparent: NAJBOLJ DRAGOCENA STVAR, KI NAM JO LAHKO VZAMEJO JE LASTEN NAROD. ČE SE ZANJ NE BOMO BORILI, GA BOMO ZA VEDNO IZGUBILI. STOP MIGRANTOM! Vsaka čast navijačem da vsaj upajo javno ssporočit kar si misli večina Slovencev!
maribooor
22. 11. 2015 11.22
+0
Komentator, sodnik(se vidi zakaj ni nikoli sodil večjih tekmovanj od slovenske lige),...vsi na strani olimpije. Odcepitev štajerske od Slovenije!
drrmrr
22. 11. 2015 12.26
-1
v MB bi potrebovali BURGMAISTRA ne pa...........
RdecaZvezda
22. 11. 2015 16.22
+0
odcepitev,je res skrajni čas,če ne bomo pocrkali
RdecaZvezda
22. 11. 2015 16.23
-1
ŠTAJERSKA,mati moja,kdaj minil bo najin jok
kemuri
22. 11. 2015 11.21
+6
Drugače pa..Stojanović, Mitrović, Šporar, Filipović , Zajc in še kdo od teh z derbija, bi že lahko mirno igrali za člansko reprezentanco, igrali, ne sedeli na klopi naslednji dve leti.
kemuri
22. 11. 2015 11.10
+6
Zelo dobra tekma, odigrana v težkih pogojih . Lepi zadetki, po krivici izključen Stojanović, razveljavljen zadetek Olimpije, navijači , sploh organizirani, odlično, po nepotrebnem pa so znova letele baklje na teren in na igralce, škoda, ker pirotehnika na tribunah lahko izpade odlično, ampak zmeraj se najde ena skupina ljudi med ultrsi, ki morejo nekaj po svoje dokazovat, čeprav se da to lepo tudi denimo s transparenti, kot so Viole prenesle sporočilo glede migrantskega vprašanje . Vse skupaj zelo pozitivno. dober nogomet, veliko gledalcev, napeto vzdušje..nogomet je še enkrat več dokazal da je tudi v Sloveniji že dolgo klubski šport številka 1.
expert100
22. 11. 2015 11.08
+2
Še dobro, da držijo pregovori, sto ljudi, sto čudi, vsake oči imajo svojega malarja. Zakaj kriviti sodnika, štart od zadaj je bil zmeraj kaznovan z kartonom.Kriviti je potrebno Stojanoviča za štart od zadaj, na delu igrišča ob out liniji, ki ni predstavljal nobene nevarnosti za gol, razmislite ali je bil tak nalet potreben razbistrite glave in boste ugotovili, da je bil karton opravičen, krivec za to pa je Stojanovič.
kemuri
22. 11. 2015 11.11
+0
Ne drži, start od zadaj ob tem ko zadaneš nasprotnika ali izbiješ žogo, ni enako .
Smeljo
22. 11. 2015 11.18
+2
abastein
22. 11. 2015 11.24
+2
Bil sem dovolj blizu dogodka,da lahko trdim, da je Stojanovič dobil karton predvsem zaradi dolgega jezika in niti ne zaradi samega prkekrška.
kemuri
22. 11. 2015 12.05
+0
zadel je žogo, nato igralca, to se na tekmi zgodi 150 - krat .
macek_garfield
22. 11. 2015 10.50
-5
kako so veseli remija, ki jim ga je podelil sodnik, ziher so mu lepo placali, oz. je bilo sodniku naroceno naj sodi v korist tretjerazrednega kluba iz zojijevega mesta, saj bo v nasprotnem primeru 5 let sodil v 4 regionalni ligi vzhod
Smeljo
22. 11. 2015 11.19
+5
Kok vm je krivo k ste fasal gol u 91ti haha
ghee
22. 11. 2015 12.41
+3
tišina. vi ste zmer imel preveč sreče + sodniško pomoč , čeprav ste bli močnejsi v prejsnjih sezonah ...zdej pa iščete izgovore ...
MaunelNeuer
23. 11. 2015 14.47
-1
Principat
22. 11. 2015 10.14
-2
zelo težko delo za sodnika , saj je moral po nepričakovanjih tekmo sam kreirat po naročilu
Uporabnik458403
22. 11. 2015 10.29
-3
deltex
22. 11. 2015 09.59
+9
Pri tistih, ki zmagajo, je vedno vse OK, pri poražencih pa pač krivijo vse po vrsti, sodnike, zelenico, vreme...kakorkoli, tekma je bila res dobra, škoda da nimamo 10 takih ekip. Izgovarjanje na sodnike pa res nima nobenega smisla in je že malo dolgočasno.
Uporabnik458403
22. 11. 2015 10.12
-2
Sam sem bolj navijal za olimpijo kot maribor pa sem preprican, da sojenje ni bilo posteno
nuklearna
22. 11. 2015 09.10
+3
Kadar imajo novinarji pri komentiranju zraven Oblaka, ki je tko pameten mi sploh ni za gledad analize med in po tekmi. Res da je bil "dober" igralec to je pa tudi vse. O komentiranju nima pojma saj ne zna povedati niti 1 stavka.
Robi68
22. 11. 2015 09.05
-4
Res je Šporar je odigral zelo dobro tekmo vendar remi pa je zagotovil sodnik. Roko na srce oglejte si sojenje in recite da to ni res. Zdaj pa vsi olimipijini fanatiki užgite z minusi.Pa lep dan želim vsem.
Mariborrrrrrrrr
22. 11. 2015 09.03
+5
Dobra tekma skoda da maribor ni zmagal jurcic spakiraj ker te gleddat nemorem antipaticnjak na kvadrat skoda pa tud za iskljucitev bi tekma bila se bol zanimiva in verjetno bi maribor zadrzal prednost na koncu bomo prvi drugac pa olimpija zdlo dobra
antiidiotik
22. 11. 2015 08.42
+7
Obmetavanje z raznimi predmeti, kepami in baklami je sramota za nogomet. O kakšni super kulisi govorimo razen da je stadion poln. Na tako zadevo naj peljem svoja majhna sinova? Dokler ne boste snemali tribun in razdelili nekaj doživljenskih prepovedi tekem, bo tako. Tudi na tekmah reprezentance, kjer kažemo svoj obraz v svet. Dajte se že zmigat. Če so Angleži lahko naredili red, ga lahko tudi mi.
probeg
22. 11. 2015 09.33
+4
Ogromno je blo otrok in prov fajn so se mel, tko da z lahkoto pripeljes sinova
kemuri
22. 11. 2015 11.16
-1
Idi ti s svojima sinovoma raje na kotalkanje, noben te ni do zdaj pogrešal na fuzbalu, niti te ne bo. Mali si poglej kako so razvnete strasti drugje po Evropi, pa če želiš od tekem Celtic - Rangers, do Dinamo - Hajduk..če nisi za to , pač nisi za to, kdo te sili?
kemuri
22. 11. 2015 11.24
-2
Pa pojma nimaš kaj se v Angliji dogaja, na ulicah, pred, po tekmi, pa konec koncev v nižjih ligah tudi na stadionih, Angleži niso nič dosegli, razen tega da se je nasilje preselilo na ulice, kjer ga ne morejo brzdati. Pojma nimaš o navijačih, niti ne o nogometu, idi na hokej, ja, tja, kjer vsi ploskate, ko se hokejisti stepejo na igrišču..kako primerno za tvoja otroka, kaj, ali pa recimor boks Dejana Zavca. Hinavci .
1907955
22. 11. 2015 08.31
+9
Sodnik je dolgo razmišljal, preden je izključil Mariborčana: ni se mogel spomniti, od koga je dobil debelejšo kuverto...
MaunelNeuer
22. 11. 2015 18.28
-2
1907955
22. 11. 2015 08.29
+7
Koliko od tehle na sliki jih je kupilo karto?Spoštovanje zakonov in plačilo vstopnic je v deželici edino za rajo...
Uporabnik458403
22. 11. 2015 08.26
-10
Maribor bo drzavni prvak. Olimpija bo skozi zimo izgubila sporarja in v spomladanskem delu, bodo ljubljancani izgubili vso prednost
dugi159
22. 11. 2015 08.47
+1
Uporabnik458403
22. 11. 2015 08.57
-4
alanford69
22. 11. 2015 09.37
+2
Kaj niso ponavadi "pravljice za lahko noč" ob 19 uri zvečer? :)
mmickica
22. 11. 2015 08.24
+14
Remi se mi zdi popolnoma zaslužen in pravičen glede na prikazano. Zame je bila tekma odlična, res pravi derbi, s tem da se mi je Maribor zdel nekoliko bolj nevaren, Olimpija pa mi je igrala tako na oko lepše. Kakorkoli, ne glede na to, da sem Štajerka, me veseli, da se je letos Olimpija vrnila med žive, torej v vrh, kamor skupaj z Mariborom tudi spada!
probeg
22. 11. 2015 09.34
+4