Nogomet

Ferguson za darilo dobil zmago v svojem slogu, Chelsea že 13. zapored, slab derbi na Anfieldu dobili redsi

Burnley, London, Leicester, Manchester, Southampton, Swansea, Liverpool, 31. 12. 2016 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ž.L./J.K.
Komentarji
23

Angleški nogometni ples tudi na Silvestrovo ne pozna počitka. Tokrat je bil na sporedu še zadnji, 19. krog, v letu 2016. Manchester United je po preobratu strl žilavi Middlesbrough. Chelsea prejel kar dva gola, a dosegel že rekordno 13. zaporedno zmago v Premier League, tokrat je padel Stoke (4:2). Do pomembne zmage tudi prvaki iz Leicestra, ki so premagali West Ham (1:0). Derbi kroga pripadel Liverpoolu, ki je ugnal Manchester City (1:0)

Paul Pogba je bil mož odločitve na Old Traffordu.
Paul Pogba je bil mož odločitve na Old Traffordu. FOTO: AP
Na Old Traffordu je bil zadnji dan leta 2016 rezerviran za veliki trenerski obračun med dvema prijateljema. Jose Mourinho je  pričakal svojega dolgoletnega pomočnika Aitorja Karanko, ki sedaj uspešno vodi Middlesbrough. Manchester United je v zadnjem času našel prav formo pod portugalski strategom in je goste pričakal na krilih petih zaporednih zmag v vseh tekmovanjih in štirih zaporednih v Premier League. Domačini so takoj prevzeli pobudo na igrišču in nemudoma krenili proti vratom Victorja Valdesa, ki se je tudi vrnil v svoj stari klub, kjer sicer ni imel ravno bleščeče kariere, ko je bil trener še Louis van Gaal. Domačini so dominirali v posesti gostje pa so bili zelo nevarni iz protinapadov, a Davida de Gee niso uspele resneje ogroziti. Prvo lepo priložnost so navijači v Teatru sanj videli v 14. minuti, ko je Paul Pogba sprožil s krasnimi škarjicami, a mu je veselje preprečil okvir vrat, ki je priskočil na pomoč nemočnemu Valdesu. Štiri minute kasneje pa so gostje znova nevarno zapretili iz enega iz med mnogih protinapadov. Po zmedi v domačem kazenskem prostoru je do žoge prišel George Friend in nemudoma sprožil, saj je bil De Gea slabo postavljen, a se je pravočasno v blok vrnil Marouanne Fellaini in žogo odbil v kot. V nadaljevanju smo spremljali enosmerni promet proti vratom Middlesbroughja, a priložnosti za dosego zadetkov si domačini niso pripravili na pretek. Anthony Martial je podal pred gol, kjer je z akrobatskim strelom gol dosegel Zlatan Ibrahimović, a so ga sodniki po nekaj sekundnem razmisleku razveljavili, saj naj bi švedski napadalec pri svojem 'kung-fu' udarcu previsoko dvignil nogo in s tem storil prekršek nad Valdesom, ki je za nekaj trenutkov tudi obležal na zelenici Old Trafforda. Še pred tem je Martial s silovitim udarcem z razdalje zadel desno vratnico Valdesa, ki je postajala vse boljša prijateljica nekdanjega vratarja Barcelone.
Legendarni trener Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson je prav danes praznoval svoj 75. rojstni dan. In njegova nekdanja ekipa, ki si jo tudi dan pred začetkom novega leta ogledal v živo, je zmagala v njegovem slogu. V izdihljajih tekme.

V drugi polčas so rdeči vragi krenili še siloviteje. Najprej je Ibrahimović po podaji Pogbaja prisili Valdesa v novo obrambo. Kmalu za tem je Francoz znova poskusil s škarjicami, a tudi tokrat je bil nenatančen. Na drugi strani pa je Middlesbrough znova zapretil po protinapadu, a je bil Adam Forshaw nenatančen iz ugodnega položaja. United pa je še naprej iskal vodilni zadetek. Mourinho se je odločil tudi za prvo menjavo in v igro namesto Fellainija poslal Juana Mato. Kmalu za tem je Martial z zavitim strelom poskušal presenetiti Valdesa, a je bil vratar gostov znova na pravem mestu. V 67. minuti pa so gostje šokirali Old Trafford in s prvim strelom v okvir povedli. Grant Leadbitter je krasno sprejel žogo v kazenskem prostoru in rutinirano matiral De Geo za šokantno vodstvo Middlesbroughja v Manchestru. Takoj po prejetem golu se je z novo obrambo izkazal Valdes, ki je znova preprečil veselje Ibrahimoviću. Mourinho je bil vse bolj nervozen in  v igro namesto branilca Chrisa Smallinga poslal napadalca Marcusa Rashforda. In mladi Anglež se je takoj izkazal z izjemnim prodorom in podajo pred gol, kjer pa ni bilo nikogar od njegovih soigralcev, ki bo žogo le potisnili v nebranjeno mrežo. Deset minut pred koncem pa je imel Martial na svoji desnici izenačenja. Znašel se je iz oči v oči z Valdesom, ki pa se je znova izkazal z odlično obrambo in Boro je še vedno vodil z 1:0. In ko se je že zdelo, da bodo gostje zdržali vse napade vragov, ki so se vrstili eden za drugim, pa je Martial vendarle uspel izkoristiti podajo Ibrahimovića in matiral Valdesa. Vragi so krenili po vse tri točke in v naslednjem napadu znova zadeli. Tokrat je po podaji Mate z glavo za popoln preobrat in ekstazo na Old Trafford poskrbel Pogba. Do konca so domačini mirno zadržali prednost in tako dosegli še peto zaporedno zmago v prvenstvu, s katero so prišli do svoje 36 točke. Sedaj so pri istem izkupičku kot Tottenham, ki je s tekmo manj na petem mestu. 

Chelsea z zmago številka 13 popravil klubski rekord

Chelsea je s 13. zaporedno ligaško zmago v eni sezoni izenačil rekordni dosežek mestnega tekmeca Arsenala iz leta 2002, topničarji so kasneje sicer dobili še 14. tekmo. Chelsea lahko v sredo ponovi ta podvig pri Arsenalovem najhujšem tekmecu Tottenhamu, ki pa ima z modrimi zaradi dogodkov iz minule sezone še kar nekaj neporavnanih računov. Chelsea je prvič po 24. septembru, ko jih je ugnal Arsenal, v soboto prvič prejel več kot en gol na tekmi, a z novo zmago potrdil naziv prvega favorita za državni naslov.

Na krilih nove zmage pa bodo v novo leto zakorakali nogometaši Chelseaja. Varovanci Antonija Conteja so na svojem Stamford Bridgu prišli še do rekordne 13. zaporedne zmage v Premier League. Tokrat je pred njimi poklenil še vselej neugodni Stoke City. Izenačen prvi polčas je sicer pripadel domačinom, katere je po podaji s kota in strelom z glavo v vodstvo popeljal Gary Cahill. Takoj na začetku drugega polčasa pa so gostje prišli do izenačenja. Pod pravo lepotico pa se je podipsal kar gostujoči branilec Bruno Martins Indi, ki je s težkim strelom premagal domačo obrambo in vratarja. Toda sledil je silovit odgovor Londončanov, ki so znova povedli, tokrat se je med strelce vpisal Willian. Toda prednost so domači držali zgolj pet minut, saj je Peter Crouch izkoristil vso svojo moč in dolge noge, da je prišel pred Nemanjo Matića in z močnim strelom pod prečko izid poravnal na 2:2. Toda že v naslednji minuti je znova Chelsea povedel. Po hitrem protinapadu je povsem zaspala obramba Stoka in Willian je s svojim drugim zadetkom popeljal modre nazaj v vodstvo. Končni izid pa je s svojim 14. prvenstvenim golom pet minut pred koncem rednega dela postavil Diego Costa. Modri so z novo zmago znova najbližjemu zasledovalcu Liverpoolu pobegnili na devet točk prednosti. V 19 krogih so Contejevi fantje kar 16-krat zmagali, dvakrat izgubili in enkrat remizirali. Težko jih bo kdo ustavil na poti do naslova, čeprav je sezona še dolga.

Georginio Wijnaldum je odločil slab derbi na Anfield Roadu.
Georginio Wijnaldum je odločil slab derbi na Anfield Roadu. FOTO: Twitter

Liverpool v derbiju kroga ugnal City
Derbi kroga pa se je odvil na kultnem Anfield Roadu, kjer sta se pomerila domači Liverpool in Manchester City. Na slabi tekmi, ki ljubiteljem nogometa ni ponudila veliko, so se zmage veselili domačini. Edini zadetek pa je že v osmi minuti zabil Georginio Wijnaldum, ki je matiral Claudia Brava v vratih sinjemodrih. V nadaljevanju so varovanci Pepa Guardiole iskali izneačujiči zadetek, a so bili v napadu premalo zbrani in brez pravih idej, da bi lahko po dolgih letih Liverpool zapustili z več, kot le z dolgimi nosovi. Z zmago je Liverpool ponovno zmanjšal zaostanek za vodilnim Chelseajem na 'zgolj' šest točk. City s tekmo več od Arsenala ostaja tretji in pri 39-ih, a jih lahko topničarji z zmago na svoji tekmi, ki bo odigrana v novem letu, prehitijo. Prav tako se lahko z njimi ob morebitni zmagi točkovno izenači Tottenham. Tudi mestni tekmec United je zgolj še tri točke zadaj. Vsekakor bo še zanimivo v borbi za najvišja mesta in mesta, ki vodijo v Ligo prvakov.
 

Izidi 19. kroga Premier League:

Burnley ‒ Sunderland 4:1 (1:0)
Gray 31., 51., 54., Barnes 67.; Defoe 71.

Chelsea ‒ Stoke City 4:2 (1:0)
Cahill 34., Willian 58., 65., Costa 85.; Martins Indi 47., Crouch 64.

Leicester City ‒ West Ham United 1:0 (1:0)
Slimani 21.

Manchester United‒ Middlesbrough 2:1 (0:0)
Martial 86., Pogba 87.; Leadbitter 67.

Southampton ‒ West Bromwich Albion 1:2 (1:1)
Long 42.; Phillips 44., Robson-Kanu 50.

Swansea City ‒ Bournemouth 0:3 (0:2)
Afobe 26., Fraser 45., King 88.


Liverpool ‒ Manchester City 1:0 (1:0)
Wijnaldum 8.


 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
01. 01. 2017 13.14
+1
Cilj (zmaga)upravičuje sredstva(previdna,zaprta igra)!Ni ManC ekipa s katero bi lahko se spustil v odprto igro,ker se ti lahko hitro maščuje!
AS1983
31. 12. 2016 22.38
+4
Liverpoolu pa drgač zelo redko uspevajo zmage z samo enim strelom v okvir vrat,v ponedeljek proti Sunderlandu v gosteh pričakujem zmago in posledično nekaj več golov.
AS1983
31. 12. 2016 22.31
+5
Liverpool je že dolgo specialist za dvoboje-recimo proti Arsenalu, Cityu, Chelseju in Unitedu, saj redko izgubijo doma derbije, točke izgubljajo proti slabšim ekipam, imajo še šanse letos za naslov, imajo še 19 tekem na voljo oz. 57 točk.
Mirhollio
01. 01. 2017 11.09
+1
KOPITES
31. 12. 2016 21.40
+6
Bravo Redsi ..#YNWA
hondanaked
01. 01. 2017 16.31
Iniesta
31. 12. 2016 21.20
-1
Murijev junajted nadaljuje z zmagami, kar je v tem trenutku najpomembneje. Skoda samo ker so Ibri razveljavili regularen gol ...
AS1983
31. 12. 2016 20.38
+9
čeprav je do konca lige še polovica sezone, je jasno, da lahko Chelseju naslov vzame samo še Liverpool, City ima že 10 točk zasotanka, Arsenal pa 12 točk zaostanka a s tekmo manj.
AS1983
31. 12. 2016 20.34
+6
ogledal sem si tekmo Liverpoola-City, zadovoljen sem s zmago domačih, je pa bilo premalo akcije in šans, sem pričakoval več golov
cr7rma
31. 12. 2016 20.22
+5
hahahahahah GUARDIOLA pa spet zgubuu pa, ker kmet ga je dal za trenerja lepo silvestrovo
Trend01
31. 12. 2016 20.34
-1
Ne obremenjuj se z Guardiolo. Krivec za blamaže v tem obdobju Reala je bil Perez z nesmotrnimi nakupi. Plus fenomenalna Barcelona seveda. Pep je le prevzel ekipo, ki je bila sestavljena s strani fenomenalnega Franka Rijkaarda. Pep je le "malce" nadgradil. Bodi jezen kvečjemu na njega.... Te frustracije so izven konteksta. Se pa strinjam, da je precenjen. Dokazuje to že četrto sezono.
JbmTiMt
31. 12. 2016 20.57
+2
JbmTiMt
31. 12. 2016 20.18
+4
diego costa je kot tank v kazenskem prostoru. wilian spet prihaja v formo. fabregas enako.
MaunelNeuer
31. 12. 2016 19.47
-5
Danke United <3 polepšali ste mi silvestrovo zum wohl
Lion power
31. 12. 2016 18.14
+11
Uff tole so pa dans plaval pri Chelseaju v obrambi. Kaka tehnično bolj podkovana ekipa bi jim komot danes končala niz. A po drugi stran ta neizmerna volja po zadetku vseh je neki res norga letos. Vsi od prvega do zadnjega so lačni zadetkov, tudi ko ga dobijo je njihov odziv fantastičen. Takoj vse v napad in pali. Čez par dni pa derbi z kokodajsi. Upam da bo ostalo pri preimenovanju njihovga štadiona ko gostuje Chelsea še naprej v Three point Lane :)
Chelsea1991
31. 12. 2016 18.21
+0
ta 3 point lane že dolgo ne drži več, tako za info chelsea je samo 1x v zadnjih 10 sezonah zmagal na white heart lanu v premierligi
SAF1
31. 12. 2016 18.09
+9
Sodnik je bil živa katastrofa, najprej razveljavi regularen gol. Potem pa ne piska 100% penala pa še tisti prekršek nad Martialom je bil za rdečega. MUFC trojno oškodovan. Zato pa je ta zmaga 120% zaslužena in še toliko bolj sladka. SAF vse najboljše in še na mnoga leta!!!!
TvojPrijatelj
31. 12. 2016 20.41
-1
Chelsea1991
31. 12. 2016 17.58
-9
in sedaj se bojo spet vsuli ggmu navijači ki bojo spet pametni kako njihovi bogovi rastejo iz tekme v tekmo po še eni srečni zmagi proti ekipi iz dna lestvice, verjetno že razmišljajo o naslovu prvaka haha
SAF1
31. 12. 2016 18.10
+9
Sigis
31. 12. 2016 19.32
+13
Tale Chelsea1991 je res en sonček, bruka vse CFC navijače. Obup.
MaunelNeuer
31. 12. 2016 19.48
-8
vi ste osvojili naslov s pomočjo našega trenerja, prej pa pou stoletja niste osvojili naslova
Chelsea1991
31. 12. 2016 19.50
+7
saj bi ga če bi imeli veze pri FA in 10+ penalov na sezono in 9 minutne podaljške no sedaj tega ni več in tudi lovorik ne bo več jbg