Nogomet

Niti d od derbija: Liverpool se je poigral z Arsenalom, Chelsea slavil drugič zapored

London, Liverpool, 27. 08. 2017 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Aktualni angleški prvak Chelsea je s prepričljivo predstavo pred domačimi navijači ugnal evropski Everton (2:0) po zaslugi golov v prvem polčasu, pod katera sta se podpisala Francesc Fabregas in Alvaro Morata. Liverpool, nasprotnik Maribora v skupinskem delu Lige prvakov, je svojo moč pokazal na derbiju z Arsenalom na Anfieldu (4:0).

Navijači Chelseaja slavijo z novincem Alvarom Morato, ki je pred koncem prvega polčasa zadel za 2:0.
Navijači Chelseaja slavijo z novincem Alvarom Morato, ki je pred koncem prvega polčasa zadel za 2:0. FOTO: AP

Chelsea je v Premier League slavil drugič zapored in brez večjih težav na domačem Stamford Bridgu odpravil Everton. Prvaki so prvenstvo odprli s presenetljivim domačim porazom na tekmi z Burnleyjem, nato pa so slavili na derbiju s Tottenhamom na Wembleyju in zdaj "trilogijo" londonskih tekem sklenili s še enim polnim paketom točk. Obračuna z Liverpoolčani varovanci Antonia Conteja sicer niso odprli najbolje, nato pa zapretili po akrobatskem poskusu Pedra Rodrigueza, nevaren je bil tudi zavit strel Williana, ki je zgrešil vrata Jordana Pickforda. Ta je ujel tudi poskus branilca Davida Luiza, po akciji Francesca Fabregasa in Williana je moral pregrešno dragi vratar zadržati še en strel Pedra. Po 21 minutah je gostujoči zvezdnik Wayne Rooney potreboval zdravniško pomoč: po tem, ko ga je enkrat že zrušil N'Golo Kante, je nekdanjega člana Manchester Uniteda podrl še Marcos Alonso. Londončani so upokojenega angleškega reprezentanta dobro nadzirali, na drugi strani pa bili nevarni, ko je Pedro skočil na slabo podajo gostov, nato pa tudi sam preslabo iskal Williana.

V 27. minuti pa je Chelsea le strl liverpoolsko obrambo, Fabregas je po podaji Alvara Morate natančno meril ob vratnico nemočnega Pickforda. Gylfi Sigurdsson, poletna okrepitev Evertona, ki je tako zablestel z neverjetnim golom na zadnji evropski tekmi na splitskem Poljudu, je bil eden redkih, ki je v prvem polčasu zapretil domačim vratom, pet minut pred iztekom prvega dela pa je Everton še dodatno zaostal: Morata je po podaji Cesarja Azpilicuete z glavo pospravil žogo v mrežo. Drugi polčas je Chelsea začel bolje, spet je bil Pedro tisti, ki je poskušal, Everton pa bi lahko tudi znižal, ko je Rooney lepo zaposlil Sandro, a je slednji zelo slabo meril. Willian je nato s peto poskusil najti Victorja Mosesa, ki pa mu ni uspelo streljati, a Chelsea je še naprej poskušal. Tretjemu golu popoldneva je bil blizu Azpilicueta, čigar podaja se je pred vrati izmuznila vsem soigralcem, Mosesa pa je v enem naslednjih napadov ustavil Pickford. V enem redkih napadov gostov se je slabo odzval tudi Rooney, ki je za prerekanje s Fabregasom nezadovoljen dobil tudi rumeni karton. Čeprav je Everton imel rahlo pobudo v zaključku tekme, Ashley Williams in Idrissa Gueye sta bila tudi blizu zadetku, karamelam ni uspelo zagreniti življenja prvakom.

Z zmago nad Hoffenheimom so se Liverpoolčani med tednom uvrstili v skupinski del Lige prvakov, kjer jih čakata dve tekmi s slovenskim prvakom Mariborom.
Z zmago nad Hoffenheimom so se Liverpoolčani med tednom uvrstili v skupinski del Lige prvakov, kjer jih čakata dve tekmi s slovenskim prvakom Mariborom. FOTO: AP

Težko pričakovani derbi Liverpoola in Arsenala na Anfieldu je razočaral, a ne zaradi slabe igre, temveč zaradi popolne prevlade rdečih, ki bodo oktobra prvič prekrižali pot Mariboru na tekmi skupinskega dela Lige prvakov. Možje trenerja Jürgna Kloppa so slavili z velikih 4:0 po zaslugi golov Roberta Firmina, Sadia Maneja, Mohameda Salaha in Daniela Sturridga. Topničarji niso zmogli niti enega strela v okvir vrat domačih, ki so Londončane hitro napadli s prepoznavnim "pressingom". Toda ekipa iz prestopnice si je priigrala prvo priložnost dvoboja, nekdanji član Manchester Uniteda Danny Welbeck je po kombinaciji s povratnikom Alexisom Sanchezom meril na tribuno Kop. Le nekaj minut kasneje je domači vezist Emre Can lepo iskal Salaha, ki je že ubežal Londončanov, a nato izgubil žogo. Po desetih minutah igre je moral vratar gostov Petr Čech ustaviti Salaha z neposredne bližine, potem ko je Can lepo podal v sredino. V 15. minuti je pritisk domačih privedel do nove priložnosti, Dejan Lovren je poskusil zadeti po podaji iz kota, nato pa je Liverpool le povedel, ko je Can najprej zaposlil Joeja Gomeza, Firmino pa je žogo preusmeril v gol.Vodstvo bi kmalu lahko podvojil Jordan Henderson, ki ga je v priložnost poslal Firmino, Brazilec je ukradel žogo Aaronu Ramseyju, angleški reprezentant pa je udaril prek vrat. Arsenal je preživljal prave strelske vaje, Mane je zgrešil z lepim volejem, pet minut pred iztekom prvega polčasa pa so rdeči zasluženo ušli na večjo prednost z drugim golom popoldneva.

Po hitrem protinapadu je še ena podaja Firmina našla Maneja, ki je po prodoru v kazenski prostor natančno meril ob oddaljenejšo vratnico. Razen poskusa branilca Roba Holdinga, ki so ga Liverpoolčani v svojem kazenskem prostoru blokirali, topničarji nikakor niso uspeli zapretiti z golom, ki bi jim omogočil povratek v tekmo. Tudi prihod Francisa Coquelina na zelenico ni pomagal trenerju Arsenu Wengerju, ki se lahko po uspešnem začetku sezone spet pripravi na surove napade nezadovoljnih navijačev. Ti so v drugem polčasu videli malce boljšo predstavo, Mesut Özil se je kmalu znašel v priložnosti, a s strani meril mimo vrat. Liverpool bi lahko povišal na 3:0, a je Čech ustavil Salaha, Henderson pa je močno udaril prek gola. Salah je do zasluženega zadetka prišel v 57. minuti, ko je ukradel žogo Hectorju Bellerinu ob Arsenalovi podaji iz kota ter neoviran zdrvel proti Čechu, ki ga je matiral s strelom v vratarjevo desno. Olivier Giroud in Alexandre Lacazette po vstopu v igro prav tako nista uspela rešiti nekaj Arsenalovega ponosa, Lacazette je po podaji rojaka sicer zapretil, a tudi on ni zaposlil domačega vratarja Lorisa Kariusa, ki je presenetljivo dobil priložnost pred Simonom Mignoletom. Na drugi strani je Čech z obrambo poskusa Maneja preprečil še večji polom, nič pa ni mogel storiti ob strelu rezervista Sturridga, ki je zamenjal fantastičnega Maneja: angleški reprezentant je luknjičavo gostujočo obrambo pokončal s strelom z glavo ‒ po podaji Salaha.

Izidi 3. kroga Premier League:

Liverpool ‒ Arsenal 4:0 (2:0)
Firmino 17., Mane 40., Salah 57., Sturridge 77.

Tottenham Hotspur ‒ Burnley 1:1 (0:0)
Alli 49.; Ch. Wood 90.

Chelsea ‒ Everton 2:0 (1:0)
Fabregas 27., Morata 40.

West Bromwich Albion ‒ Stoke City 1:1 (0:0)
Rodriguez 61.; Crouch 78.

Manchester United ‒ Leicester City 2:0
Crystal Palace ‒ Swansea City 0:2
Huddersfield Town ‒ Southampton 0:0
Newcastle United ‒ West Ham United 3:0
Watford ‒ Brighton 0:0
Bournemouth ‒ Manchester City 1:2

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
28. 08. 2017 21.44
-1
Wengerjev Arsenal se bo kot kaze zopet boril za mesta 5+ ...
JbmTiMt
28. 08. 2017 19.05
-1
morata pa pridno zabija in asistira
Debely
28. 08. 2017 16.24
+3
Včeraj je bilo POETRY IN MOTION. v bistvu se mi Troteki skoraj smilijo, ker jih bodo Redsi razhajkali. Če štajerci mislijo, da jim je Henty delal prepih, bodo videli, ko bosta mimo kot dva viharja letala Mane in Salah.
TomažNovak
28. 08. 2017 15.55
+2
Menim, da je Liverpool igral dokaj všečno igro. Napad je kot da bi bil uigran že leta, sredina tekoča, le obramba na trenutke škripa. Je pa presenečenje tale Karius namesto Mignoleta, fant je dvakrat skoraj omogočil gol Arsenala, sicer pa ni imel veliko dela.
Debely
28. 08. 2017 16.25
+2
Obramba je bila včeraj precej dobra, o Kariusu pa ne bi izgubljal besed. Še Migs ga je s tribun čudno gledal.
blef
28. 08. 2017 09.11
+1
ARsenal. Tale Holding je za slovensko ligo in še nekaj jih je, ki niso dosti dle.
Hachi
28. 08. 2017 10.08
+2
Arsen + anal = Arsenal. zal, a najboljsi bodo enostavno spet zeleli oditi, ker v klubu ni zelje po prvem mestu. ce bi bila, bi ze nekaj let nazaj Arsena nagnali z enosmerno vozovnico. res mi ni jasno, cesa se pri njemu tako mocno oklepajo, da ima tako zabetonirano rit na trenerskem stolcku. niti eden od pomembnih klubov v evropi ga ne bi vec gledal. tega je sposoben samo Arsenal in na tem mestu mi je zal navijacev, ki podpirajo klub, vodstvo pa jim vraca z nesposobnim trenerjem in najdrazjimi kartami.
mmickica
28. 08. 2017 16.18
Tudi meni ni jasno, pravzaprav se ze dve leti ali celo vec spraujem, kako to, da se Wengerju enostavno lepo ne zahvalijo za zasluge in grejo naprej. Arsenal stagnira ze vrsto let.
blef
27. 08. 2017 22.25
+11
Katastrofalno Arsenal. Sanches se je nasmehnil, ko je bil zamenjan in mislim, da je opravil z topničarji.
mmickica
28. 08. 2017 16.16
-1
walter2
27. 08. 2017 21.59
+9
Mariboru bo trda predla proti Liverpoolu!Coutinha Liverpool ne pogreša!
mart1
27. 08. 2017 22.31
-5
Maribor je trenutno na višjem nivoju kot Arsenal se mi zdi :D
Debely
28. 08. 2017 16.27
+2
@zsancar V kateri realnosti pa? Ne fantaziraj. Maribor je na bunkeraškem nivoju. To je navaden antifuzbal v stilu Murinja.
cripstoned
27. 08. 2017 20.32
+2
tako je ko se ne prodaja nosilcev igre ....arsenal je letos kar nakupoval pa nic od nic....bravo liverpool...ne razumem pa kako lahko vodilni pri arsenalu vztrajajo z nesposobnim wengerjem....vec kot milijardo je ze clovek porabil za okrepitve pa je proti tekmecem za naslov neuspesen....vedno ista zgodba hahahaah
KOPITES
27. 08. 2017 20.32
+7
Super igra..samo tako naprej..YNWA
jurci275
27. 08. 2017 19.25
+11
kako lahko je igrati z arsenalom, jaz res ne vem kaj ti fantje počnejo na treningih, katastrofa od igre, katastrofa od obrambe, zaslužena zmaga liverpoola
mart1
27. 08. 2017 19.30
-4
Dokler imate v ekipi igralce kot so: Holding, Ramsey, Bellerin, Welbeck, Ozil itd. ne bo nič boljše.
CURVANORD Zanetti
27. 08. 2017 19.37
+2
CFC1
27. 08. 2017 19.49
+2
Jurci: To je vprašanje za Arsenalovega "VELE-STROKOVNJAKA" Wengerja, ki že 115 let ima dobro ekipo pa vedno konča komaj med top 4 - zakaj le? Bober je edino v pometovanju o sojenju in, kako srečo je mela nasprotnikova ekipa ali pa kako nesposoben je nasprotnikov trener ... Dokler bote meli tega mojstra na klopi ne boste mogli veliko osvojiti. Pa bdw to ne govorim, ker bi hotel nekaj provocerati, daleč od tega, ampak imam občutek, da Wenger z svojim anti trenerskim znanjem zavira ekipo Arsenala že leta. Edino v čem je pa res slednji dober je pa v razvoju in dajanju priložnosti mladim igralcem, ostalo pa ....
jurci275
27. 08. 2017 20.01
+3
se strinjam ima pa nažalost neskončno podporo v vodstvu...
cripstoned
27. 08. 2017 20.33
+3
igralci se prevec ukvarjajo z reklamami in igranjem konzol..
CURVANORD Zanetti
27. 08. 2017 21.39
-4
Ja vsak si zeli da bi igral tak nogomet ,ki ja je Zidane izpilil z svojimi pubeci
Mirhollio
27. 08. 2017 19.05
+0
Liverpool bi moral Coutinha prodati barci ce si bi brazilec zelel većje minutaže na igriscu. Salah igralec tekme, emre can vrhunski. Karious sramota
the kop
28. 08. 2017 11.30
+2
ne ga ni treba prodati! kr naj bo na tribuni! bo pač izpustil svetovno prvenstvo če je trma!!
RdečiKarton
27. 08. 2017 18.59
+11
Arsenal ni niti enkrat streljal v okvir vrat. Fenomenalno Wenger!!! Katanec ti da kapo dol. YNWA
CFC1
27. 08. 2017 17.45
+0
Dobra i lepa igra Chelseaja. Everton povsem nenevaren čez celotno tekmo. Potrebno bo še popraviti učinkovitost sicer bo na bolj iozenačenih tekmah lahko prišlo do nepotrebne izgube točk, ker danes je imel Chelasea res popolno nadvlado in Everton je lahko vesel, da jih je odnesel le z 2 - 0- Vsi igralci dodali svoj delež k zmagi. Še vedno imam občutek, da Morata še ni pokazal vsega oz. še ni navajen na fizično, kontaktno igro v PL, a že zdaj igra predvsem dokaj učinkovito (1 podaja in gol danes), ampak saj pravim zato je še čas. Bo pa zagotovo Morata potreboval še delati na fizični moči, ker čene bo imel v PL veliko težav. Moses me skozi večino tekme ni posebej navdušil in naredil dosti napak, tako da ima še on, glede na lansko sezono veliko rezerve. O Bchuayju pa raje nebi sapoloh govoril, ker je lsendji v zadnjih 15 minutah bil bolj nevaren za nas kot nasprotnika, glede na njegove izgubljene žoge. Še posebej pa enostavno ne razumem, kako je lahko po enem letu igranja v PL še vedno toliko sebbičen - dobi žogo in potem ne odda slednje odkritemu sogralcu pa da se mu Bog prikaže. Mislim katastrofa - će že po podaji uspe nekoko sprejet žogo in je ne zgubi takoj, bo preigraval tako dolgo dokler je ne bo izgubl. Drugače pa vsi (razen Bachuayja) dobro danes in res zaslužena ter lepa zmaga Chelseaja. Contte pa še enkrat taktičnop ovsem nadigral nasprotnega trenerja na drugi strani. Chelsea se iz kroga v krog dviguje in čedalje oblj dobiva podobo iz lanske sezone, kar me zelo veseli. Bo letos še zelo zanimivo v PL. Drugače me je pa od vseh danes najbolj prepričal spet Kante, ki je iz tekme v tekmo veliko boljši ter je danes kazal že formo iz zadnjih dveh sezon. LP.