Nogomet

Ibrahimović pustil pečat tudi na največji tekmi sezone in preprečil poraz Uniteda, Everton ponižal Man. City

Liverpool, Manchester, 15. 01. 2017 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Največji derbi angleškega nogometa na Old Traffordu ni razveselil domačih navijačev, ki pa po poznem zadetku Zlatana Ibrahimovića kljub vsemu niso bili nezadovoljni s točko proti tradicionalnemu rivalu Liverpoolu (1:1). Manchester City je utrpel pravo blamažo na gostovanju pri Evertonu, ki je zadal najvišji poraz Josepu Guardioli v karieri (4:0).

James Milner proslavlja po svojem zadetku iz prvega polčasa.
James Milner proslavlja po svojem zadetku iz prvega polčasa. FOTO: AP

Veliki derbi angleškega nogometa se je razpletel brez zmagovalca, remi Manchester Uniteda in Liverpoola pa je na Old Traffordu morda še najbolj razveselil vodilni ekipi Premier League. Chelsea si je nabral še večjo prednost pred velikanoma otoškega nogometa, drugouvrščeni Tottenham pa se je spremenil v prvega zasledovalca modrih. Zlatan Ibrahimović se je za svoj prvi derbi z Liverpoolom vrnil v prvo postavo Uniteda, za razliko od Joseja Mourinha pa je s prvo enajsterico bolj presenetil Jürgen Klopp, ki je v Premier League prvič od začetka ponudil priložnost Trentu Alexandru-Arnoldu. Kapetan domačih Wayne Rooney je med lovljenjem rekorda sira Bobbyja Charltona obsedel na klopi, Joela Matipa pa si Liverpoolčani med sporom z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) oziroma Kamerunsko nogometno zvezo niso drznili uvrstiti v postavo. United je začel bolj podjetno in Ibrahimović je bil dvakrat v središču pozornosti: najprej je neuspešno poskušal zadeti iz težkega položaja s svojim značilnim "kung fu" strelom, nato pa bi kmalu izkoristil napako vratarja Simona Mignoleta, ki je ob izbijanju žoge zadel Šveda, a se je na njegovo žalost žoga odbila prek praznih vrat in usedla na vrh mreže.

Lepo priložnost je zastreljal tudi najdražji nogometaš sveta Paul Pogba, ki je pobegnil po podaji Henrika Mkhitarjana in nato z levico slabo zadel žogo ter meril mimo daljše vratnice. Liverpool je nato malce nezasluženo povedel: Phil Jones je izgubil žogo in Marcos Rojo je še uspel ustaviti Roberta Firmina, a v nadaljevanju napada je v skoku nespretno z roko igral Pogba in zakrivil najstrožjo kazen. Zanesljivi izvajalec je bil nekdanji član mestnega tekmeca Man. Cityja James Milner in rdeči so povedli, do konca polčasa pa še dvakrat srečno "ušli" izenačenju. Ibrahimović je z močnim poskusom s prostega strela preizkusil Mignoleta na njegovi bližnji vratnici, Belgijec pa se je še bolj izkazal v 40. minuti, ko je v situaciji "ena na ena" ustavil Mkhitarjana. Mourinho se je odzval in za drugi polčas aktiviral Rooneyja, ki je zamenjal Michaela Carricka, a najprej je zapretil Divock Origi. Belgijčev strel po prodoru v kazenski prostor je po zaslugi odboja od enega izmed branilcev švignil mimo leve vratnice Davida de Gee. United je odgovoril in Anthony Martial je grdo zgrešil prazna vrata v 55. minuti, potem ko je po izgubljeni žogi debitanta Alexandra-Arnolda Francoz odigral dvojno podajo z Mkhitarjanom, Armenčeve nesebične podaje pa mladi napadalec ni uspel pospraviti za hrbet Mignoleta.

Ibrahimović (v sredini) je še pravočasno zadel in preprečil slab večer za navijače Uniteda.
Ibrahimović (v sredini) je še pravočasno zadel in preprečil slab večer za navijače Uniteda. FOTO: AP

V igro je vstopil tudi glavni kreativec Liverpoolčanov Philippe Coutinho in že v prvi akciji bi lahko z rojakom Firminom morda že odločil derbi, a po preboju v kazenski prostor slednji rahlo z leve strani ni meril dovolj dobro za zanesljivega De Geo. Mourinho je zadnjih 25 minut namesto Martiala v ogenj poslal tudi Juana Mato, napadi rdečih vragov pa so kljub okrepitvam delovali precej jalovo. Georginio Wijnaldum je še pred prihodom v igro zadnje Mourinhove zamenjave, Marouana Fellainija, slabo meril z glavo, medtem ko se je domačim čas za dosego izenačujočega zadetka iztekal. Mignolet je fantastično ustavil volej Rooneyja pri svoji bližnji vratnici, čeprav zadetek zaradi prepovedanega položaja ne bi veljal. A to hitro ni bilo več pomembno, Ibrahimović je po strelu Fellainija v vratnico (podal je Rooney) v mrežo pospravil odbitek, na katerega je skočil podajalec Antonio Valencia. Tudi strel Šveda se je sicer odbil od prečke, a končal čez črto. Akcija se je začela s prepovedanim položajem Valencie, toda sodniki se niso odzvali. Wijnaldum bi lahko v eni zadnjih akcij tekme iztržil več, a po dolgi akciji z ugodnega položaja preblago meril točno v De Geo. Liverpool se je s točko izenačil z drugim Tottenhamom, medtem ko je United zapravil priložnost, da bi na lestvici ujel mestne tekmece Man. City na petem mestu.

Guardiola (na fotografiji) je v zadnjih minutah zgolj nemočno opazoval razplet dogodkov na zelenici.
Guardiola (na fotografiji) je v zadnjih minutah zgolj nemočno opazoval razplet dogodkov na zelenici. FOTO: AP

Ronald Koeman in Josep Guardiola sta se podpisala pod morda najslavnejšo epizodo v zgodovini Barcelone, prvi naslov v Ligi prvakov (Evropskem pokalu), ki sta ga nizozemski branilec in katalonski vezist dvignila leta 1992 v Londonu. Nekaj manj kot 25 let kasneje ju je nogometna usoda združila v Liverpoolu, kjer je Koemanov Everton praktično že izločil Guardiolin Manchester City iz boja za naslov in mu prizadejal najvišji ligaški poraz pod novim vodstvom. V izjemnem popoldnevu za navijače modrih na Goodison Parku so zadeli Romelu Lukaku, Kevin Mirallas, novinec Ademola Lookman in za piko na i še ljubljenec navijačev, mladi domačin Tom Davies. Meščani so bili sicer boljši tekmec, a obračun zaključili kot razbita vojska, Guardiola pa je po prihodu na Otok utrpel eno najturobnejših izkušenj. Cityjevi nogometaši so zapretili prvi in Raheem Sterling je po prihodu pred vrata Evertona padel prek vratarja domačih in Seamusa Colemana, toda glavni sodnik ni zapiskal. Blizu zadetku je bil tudi David Silva, a "karamele" so bile tiste, ki so povedle.

V 34. minuti je po lepi akciji po podaji rojaka Mirallasa natančno meril Lukaku. Gostje so bili blizu izenačenju tik pred polčasom po strelu Bacaryja Sagnaja, ki ga je s črte vrat izbil Davies, zapravljene priložnosti pa so se Cityju maščevale z obrestmi v nadaljevanju. Mirallas je v eni prvih akcij drugega polčasa izkoristil podajo Rossa Barkleyja in nato s strelom po tleh v daljši kot ukanil Claudia Brava. Cityjev odgovor je bil tokrat slab, vsega pa je bilo zares konec v 79. minuti, ko je Davies poskrbel za novo eksplozijo na tribunah s prodorom s svoje polovice, med katerim je padel, nato pa vstal in se ponudil soigralcu, ki ga je zaposlil za lep strel prek nemočnega Brava. V sodnikovem dodatku je končni rezultat postavil Lookman, ki se je modrim pred dnevi pridružil iz vrst tretjeligaša Charltona. Pogled na lestvico je zdaj še bolj neprijeten za navijače bogatega kluba iz Manchestra, ki mu Chelsea beži za deset točk, ob koncu kroga pa bi ga lahko ujel tudi osovraženi mestni sosed Manchester United. Everton je kljub zmagi na sedmem mestu še močno oddaljen z devetimi točkami primanjkljaja.

Izidi 21. kroga Premier League:

Manchester United ‒ Liverpool 1:1 (0:1)
Ibrahimović 84.; Milner 27./11-m 

Everton ‒ Manchester City 4:0 (1:0)
Lukaku 34., Mirallas 47., Davies 79., Lookman 90.

Leicester City ‒ Chelsea 0:3 (0:1)
Alonso 6., 51., Pedro 75.

Tottenham Hotspur ‒ West Bromwich Albion 4:0 (2:0)
Kane 12., 77., 82., McAuley 26./ag.

Swansea City ‒ Arsenal 0:4 (0:1)
Giroud 37., Cork 54./ag., Naughton 67./ag., Sanchez 73.

Burnley ‒ Southampton 1:0
Hull City ‒ AFC Bournemouth 3:1
Sunderland ‒ Stoke City 1:3
Watford ‒ Middlesbrough 0:0
West Ham United ‒ Crystal Palace 3:0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikajzadodat
16. 01. 2017 22.10
+1
Naj vam bo Ibrahimović vodilo v življenju. Je zelo uspešen, primerljiv z najboljšimi in pozna svoj posel.
Samir Ahmetovi?
16. 01. 2017 19.12
-2
IBRAKADABRA BOG ZA ROKALDINJA,PENALDINJA
JbmTiMt
16. 01. 2017 16.49
+3
realno gledano ima city najboljse igralce v ligi. kot ekipa so pa povprecje.
KiNgKoNg
16. 01. 2017 20.14
Koga pri Cityju pa lahko šteješ pod 'najboljše'? Poleg De Bruyna. Aguero bo dal pet golov Sp. Kungoti, potem pa ga 7 tekem ne bo na vidiku, v obrambi kraljuje velecenjeni Anglež, Bravo ni niti približno tako dober kot je bil v Barci, Silva/Sterling pa po pravilu toplo-hladno.
Erik432
16. 01. 2017 13.19
-2
Prvi polčas boljši Liverpool, drugi polčas pa United. United imel skozi tekmo več lepih priložnosti, so da izenačili iz ofsajda. Recimo, da je bil na koncu neodločen rezultat pravičen.
AS1983
16. 01. 2017 10.38
+3
Škoda, da Liverpool ni zmagal v gosteh, a prvenstvo še zdaleč ni odločeno, City pa je kot kaže v krizi in vprašanje časa je kdaj se bojo znebili Guardiole.
MaunelNeuer
16. 01. 2017 13.03
-1
messi in Guardiola imate nekaj skupnega-ustvarjena sta ZGOLJ za barco
Beslic
15. 01. 2017 21.24
+10
Povzetek tekme: Pogba bedak, sodnik bedak, ibra bog.
nikajzadodat
16. 01. 2017 22.03
Iniesta
15. 01. 2017 20.55
+15
Ibra je mojster, ni kaj ...
srebrnibreg
15. 01. 2017 20.59
-5
S pomočjo sodnikov kateri niso videli zaledja. Drugače pa res lep gol.
Iniesta
15. 01. 2017 22.07
+7
MaunelNeuer
16. 01. 2017 13.04
-1
kolko je klubov kjer sodniki ne vidijo zaledja
TomažNovak
16. 01. 2017 15.18
+1
Iniesta
15. 01. 2017 20.55
+7
Joj, joj Pep, ni to bundesliga ...
tedoVV2HCmedo
15. 01. 2017 19.59
-9
Guardiola se ne sekira zaradi rezultatov, iz kvalitetnega Bayerna je šel v slabši Man City samo zaradi dosti večje plače.
kadabra
15. 01. 2017 20.24
+7
Guardiola je dober trener, le v napačen konec Manchestra je šel :)
Franci Luzar
15. 01. 2017 20.29
+10
tocno tako ceprav bi v Bayernu lahko zasluzil isto toliko samo v bayernu ni naredil nic kaj posebnega osvojiti prvenstvo za Bayern je ze, vsako dnevna naloga in nic posebnega! nemski pokal tudi za bayarn normalno edino kar si bayern zeli je Sampionski pokal tega paGuardiola ni osvojil! bomo videli ce bo to uspelo Andzelotiju in njegovemu Sinu.
Franci Luzar
15. 01. 2017 20.32
+11
no jace poslusam Bayernove Igralce kot je Riberi, Müller, Levandovski in dosti drugih! ni nic kaj posebnega! mislim da je Jürgen Klop bolsi od njega, vsaj po rezultatih ki jih je dosegel v Dortmundu in ki jih dosega sedaj v Liverpolu.
tedoVV2HCmedo
15. 01. 2017 20.45
-4
Se strinjam, da bi bilo boljše, če bi šel v Man Utd. Ta mi je bil od vseh angleških klubov najbolj zanimiv. Ampak odkar ni več tam Fergusona in zlasti odkar je tam tisti pyzdun Mourinho, več ne navijam za nobenega Manchestra.
Iniesta
15. 01. 2017 22.08
+4
Klopp je res dober trener. On in Antonio sta trenutno najboljsa na svetu ...
Iniesta
15. 01. 2017 22.13
+6
Pa se na Poketina iz Totenhema sem pozabil ...
Kun_Aguero
15. 01. 2017 19.56
+16
J*** ti Bravo mater Pep, Več kiksov nardi Bravo bolj ga hvali, boji se priznat napako ko je Harta odgnau za tega invalida. Pep se je klicu kukr trener ki si upa nardit spremembo trener ki negleda na veličino imena....Bravo se iz njega dela norca, Willy pa brani solidno pa useeno Cabalero nedobi prve postave res super maneger bravo bulš bi blo da smo ostal pr Pellegriniju, use ekipe u ligi delajo korak naprej sam mi korak nazaj
Franci Luzar
15. 01. 2017 20.37
+4
guardiola ima najrajsi spanske igralce to se je videlo tudi pri Bayernu ceprav nkso slabi igralci je reccimo blokiral Mario Götze in to samo zaradi tega ker Rumenige ni hotel kupiti Neumerja ker je bil pretirano drag in je rajse kupil M.Götzeja in kaj ne naredil z njim Guardiola? pustil ga je na klopi pa se veliko drugih je tako unicil. hvala bogu da je sel od Bayerna v Anglijo.
srebrnibreg
15. 01. 2017 19.48
+12
Rajši bi napisali, da je stranski sodnik preprečil zmago Liverpoola.
hrvat_Ante
15. 01. 2017 19.46
+14
7 golov uniteda iz offsida v zadnjih 5 tekmah
hrvat_Ante
15. 01. 2017 21.50
-1
TheNormalOne
15. 01. 2017 19.45
+1
Dobra tekma, Liverpool defenzivno presenetil. Unitedov zadetek pa ne bi smel biti veljaven, ker je bil offside. Škoda dveh izgubljenih točk. YNWA
TellingTheTruth
15. 01. 2017 19.43
+1
Se dobro da se unitedu nikol ne piska offsida. Drugace niti gola ne bi mogli dati, in bi bli se slabsi kot sesti
ddolores
15. 01. 2017 19.35
-10
To svet še ni videl: Klub ki ima v svojih vrstah 4 bogove - Ibrahimović, Mourinho, Rooney in Pogba zaseda v Premier ligi odlično 6. mesto! Ko bo pa konec teh šenkanih in srečnih golov v zadnjih minutah, jih bo pa še Everton prehitel, Kaki Liga prvakov, sploh Lige Evropa ne bodo dosegli!
FCL
15. 01. 2017 19.42
-3
MaunelNeuer
15. 01. 2017 19.42
+14
kolkrat je United zgubo, kadar je nasprotnik dal neregularen gol? tega pa ne vidite
TellingTheTruth
15. 01. 2017 19.44
-1
Daj no. Zadnje 4 tekme je dal united vsakic vsaj en gol iz offsida. 12 moz na terenu vedno
MaunelNeuer
15. 01. 2017 19.47
+6
-MARIBOR-
15. 01. 2017 19.53
-4
Nogometni bog je samo eden in ne igra v Unitedu.
letang
15. 01. 2017 20.26
+2
MaunelNeuer
16. 01. 2017 13.05
+3
TvojPrijatelj
15. 01. 2017 19.20
-13
Man United je internacionalna sramota nogometu in to povem kot navijač ki navija za Man United cca 20 let. Tudi tole danes je bilo na ravni cicibanske generacije nogometnega kluba GRAD v tretji slovenski nogometni ligi. Namenoma sem pogledal na spletni strani nzs.si kateri klub v omenjeni ligi je na zadnjem mestu da dam pravo primerjavo. Od Pogba-ja pričakujem da za današnje napakE ki jih je naredil da vse do zadnjega centa nazaj klubu kar je od 8.8.2016 dobil ko je prišel v klub. Od Lovren-a bi pa bilo lepo da naslednjič ko gre na stranišče posirje iz telesa ven Ibrahimovica saj ga je Lovren pomalical.
MaunelNeuer
15. 01. 2017 19.45
+10
mart1
15. 01. 2017 21.20
+8
TvojPrijatelj zadjič si podobne komentare mel pri zmagi 4:0. Tebi res nevem kaj je zaškodlo
SAF1
15. 01. 2017 19.09
+14
Tole je bilo izjemno boleče za gledat.
Lion power
15. 01. 2017 19.06
+5
Fraudiola. To da je povprečnež med trenerji nekateri opozarjamo že več let. A kaj ko si ga še novinarji šibate nanj pa nas prepričujete o tem koliko vaše znanje o nogometu pomeni. Dober dan za nas ki navijamo za Chelsea. Sanjačam da je njihovo leto se počasi sesuva sezona naši heroji pa bežijo tako da čudovito.
hoilongmai
15. 01. 2017 19.05
+6
od vseh glih ibra da gol
revolucija_mb
15. 01. 2017 19.02
-4
Ibrič da je preprečil poraz ? Hahahahaha, sodnik ga je!!....kraja leta, zaenkrat. Ne navijam za nobenega od teh, ampak lepo so jim vkradli 2 točki na Old Traffordu.
MaunelNeuer
15. 01. 2017 19.04
-5
kolkrat je bil United oškodovan pa ne vidite
revolucija_mb
15. 01. 2017 19.05
-6
Daj ne seri ti...glej kaj spodaj pišeš bedarije. Brez penala bi zmagal utd... Kaj si difekn ? Z roko je igral oni ko je hotel z glavo. Torej ? Sicer pa se mi sladko je++ za united in liverpool, no, liverpool še ima vsaj nekaj tradicije, united pa mi gre vedno bolj na bruhanje z zbiranjem prepotentnih talentov.
MaunelNeuer
15. 01. 2017 19.16
+1
a sem mogoče rekel, da je penal bil krivica za United? a si ti de,fektn?p'enal je bil pošteno dosojen
revolucija_mb
15. 01. 2017 19.19
+4
Te pa ne vem kaj omenjaš spodaj da bi brez penala utd.zmagal, to se reče kadar namiguješ da je tudi prvi gol bil neregularen.
MaunelNeuer
15. 01. 2017 19.41
-3
no res je bil ofsajd pa kaj? kolkrat je United zgubo, kadar je nasprotnik zadel iz ofsajda, sicer pa srečno MB do naslova
TellingTheTruth
15. 01. 2017 19.46
No povej koroska? Kolkrat je united zgubil zarad sodnikov? V zadnjih 20 letih ne nastejes na prste ene roke! Zmagajo pa vsako drugo na tak nacin
Brcavrit
15. 01. 2017 20.08
+0
MB ne bo naslova videl naslednjih pet let! Kot ne United!
MaunelNeuer
16. 01. 2017 13.08
truth ka pa barca? brca za United se strinjam za MB pa ne, kvakaland lahk samo s sodniki kaj osvoji