Nogomet

Liverpool novi vodilni v Premier League, rdeči 'razstavili' Watford, Tottenham na derbiju vzel točko Arsenalu

London, 06. 11. 2016 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Navijači Tottenhama lahko zmage na stadionu Emirates (in njegovemu predhodniku Highburyju) v zadnjih desetletjih še naprej preštevajo na prste ene roke, toda njihovi Spursi so na derbiju kroga uspeli remizirati pri Arsenalu in mu preprečiti skok na vrh lestvice (1:1). To je kasneje uspelo Liverpoolu, ki je ponižal Watford (6:1).

Petr Čech proti Harryju Kanu na nedeljskem derbiju v sončnem Londonu.
Petr Čech proti Harryju Kanu na nedeljskem derbiju v sončnem Londonu. FOTO: AP

Samo visoka zmaga nad Arsenalom je Tottenhamu zagotavljala morebiten preboj na vrh lestvice, a kaj, ko je že kakršnakoli zmaga na dvorišču največjega nasprotnika prej izjema kot pravilo. Tottenham je tik pred "bitko za severni London" ostal še brez reprezentančnega vezista Dele Allija, ki si je na treningu poškodoval koleno in bo počival več tednov, a je trener Mauricio Pochettino dobro "skril" dogodek vse do prvega sodnikovega žvižga. Arsenal bi se z zmago tudi sam prebil na vrh Premier League po sobotnem remiju Manchester Cityja, toda "topničarji" na začetku prvega polčasa niso blesteli. Tottenham je bil nevarnejši in konkretnejši v neobičajni postavitvi s tremi branilci. Harry Kane je po poškodbi dobil priložnost od prve minute in bil blizu s strelom z glavo, ki je poletel mimo daljše vratnice Petra Čecha, z glavo je poskusil tudi Kyle Walker. Arsenalovci so se v nadaljevanju polčasa prebudili in močno pritisnili na vrata ostrog, ki niso zdržale. Kevin Wimmer je ob svojem prvem nastopu v Premier League v svojo mrežo preusmeril ostro podajo Mesuta Özila s prostega strela, nastopil pa je seveda prav zaradi težje poškodbe Deleja. Že prej je Theo Walcott z močnim strelom stresel prečko Tottenhama in Arsenal je na polčas odšel bolje razpoložen in s pomembnim zadetkom pod pasom.

A gostje so bolje začeli tudi drugi del tekme in Mousa Dembele je že po nekaj minutah padel pod prekrškom domačega kapetana Laurenta Koscielnyja in izsilil najstrožjo kazen. Kane je malce tvegano streljal po sredini in Čech ni bil preveč oddaljen od obrambe, toda ljubljenec navijačev Spursov je pred tribuno z gledalci v belih dresih lahko huronsko slavil izenačenje. Hitro bi lahko tekmo povsem obrnil na glavo, a je po predložku Dannyja Rosa slabo meril na drugi vratnici oziroma ga je dovolj dobro oviral Nacho Monreal, žoga pa se je od Španca srečno odbila v golavt. Nevarno je bilo pred vrati Arsenala tudi ob prostem strelu Christiana Eriksna, a so topničarji preživeli in bili na koncu kljub napadalnim menjavam trenerja Wengerja morda celo bolj zadovoljni z remijem kot veliki rivali iz soseske. Liverpool je od tega kroga novo vodilno moštvo angleške Premier League, potem ko so varovanci nemškega trenerja Jürgna Kloppa na vedno večjem Anfieldu povozil londonski Watford (6:1). V krogu, ko sta točke izgubila prvouvrščena Manchester City in Arsenal, rdeči niso grešili in priložnost, da na reprezentančni premor odidejo na prvem mestu na lestvici, so Kloppovi varovanci zgrabili z obema rokama. Lucas je hitro zapretil Heurelhu Gomezu, za las pa je s svojim strelom zgrešil Philippe Coutinho. Dober začetek je Liverpool kronal tudi z vodstvom, Sadio Mane je z glavo lepo meril po podaji Coutinha iz kota v 27. minuti.

Liverpoolčani (na fotografiji James Milner) v zadnjih tednih igrajo izjemno.
Liverpoolčani (na fotografiji James Milner) v zadnjih tednih igrajo izjemno. FOTO: AP

Tri minute kasneje je Brazilec zadel še sam, po tleh je neubranljivo premagal rojaka v vratih sršenov Gomesa za 2:0. Brazilski čuvaj mreže je moral tudi iz igre, zamenjal ga je Costel Pantillimon, ki se mu je obetalo težko popoldne. Izjemno razigrani domači so pretili iz praktično vsakega napada in naslednji zadetek je bil delo Emreja Cana, nemški vezist je po predložku Adama Lallane ostal sam na drugi vratnici. Četrti zadetek je prišel še pred iztekom prvih 60 minut, Lallana je bil spet podajalec in Anglež je našel Roberta Firmina, ki je zatresel prazno mrežo. Mane je nato prispeval svoj drugi nedeljski zadetek, Liverpoolovega petega – Senegalcu je vse potrebno pripravil Firmino, Afričan pa je moral le še podstaviti nogo. Petnajst minut pred koncem je Daryl Janmaat prispeval vsaj častni zadetek za rumene, potem ko ga je z desnega krila našel Nordin Amrabat. Rezervist Daniel Sturridge je iz Pantillimona izvlekel krasno posredovanje po silovitem strelu z razdalje, medtem ko so Liverpoolčani iskali še šesti gol. Ta je prišel v sodnikovem dodatku, ko je Pantillimon še enkrat ustavil Sturridga, še en rezervist Georginio Wijnaldum pa je poskrbel za končnih 6:1.

Jose Mourinho kljub zmagi Manchester Uniteda na gostovanju pri Swansea Cityju ni mogel zgolj proslavljati treh točk, potem ko je zaradi rumenega kartona za naslednji derbi z Arsenalom odpadel strelec dveh zadetkov Zlatan Ibrahimović (3:1). Rdeči vragi so pri Swanseaju, ki je v krizi, hitro povedli in na stadionu Liberty je za vodstvo z izjemnim volejem po kombinaciji med Waynom Rooneyjem in Ibrahimovićem zadel Paul Pogba. Rooney se je po krajšem "premoru" vrnil v prvo postavo za tekmo Premier League in že prej le za las zgrešil z lepim zavitim strelom, United pa je v prvem polčasu nadaljeval s prevlado. Ibrahimović je prekinil svojo sušo z jubilejnim 25.000 zadetkom v zgodovini Premier League: Šved je z roba kazenskega prostora ukanil vratarja Lukasza Fabianskega, ki bi moral posredovati bolje po strelu po tleh. Ibrahimović je vodstvo Uniteda še povišal, potem ko se je po dolgi žogi dobro boril s čuvaji in zadel mimo nemočnega poljskega vratarja. Labodi so po zaslugi branilca Mika van der Hoorna sicer izenačili sredi drugega polčasa, toda gostje niso imeli nikakršnih težav pri branjenju treh točk. Hladen tuš je pred domačimi navijači doživel prvak Leicester City, ki ga je pokopal zadetek WBA-jevega Matta Phillipsa v drugem polčasu. Na stadionu King Power se je tako končal dolgi niz nepremagljivosti lisjakov, tekma pa sprva ni navdušila, a sta nato hitro v drugem polčasu hitro padla dva zadetka. Phillips je pripravil vodilnega za West Bromwich, ko je našel glavo Jamesa Morrisona za enostaven strel v domačo mrežo, a so modri nemudoma izenačili po zaslugi Riyada Mahreza (podaja) in njegovega alžirskega rojaka Islama Slimanija (zadetek). Spet je šlo za zadetek z glavo. A zadnji so se smejali Birminghamčani in Phillips je izkoristil napako Dannyja Drinkwaterja za zmago Albiona, Drinkwater je namreč slabo podajal svojemu vratarju, Phillips pa je vzel žogo in lepo zadel za zmago.

Izidi 12. kroga Premier League:

Swansea City ‒ Manchester United 1:3 (0:3)
Van der Hoorn 69.; Pogba 15., Ibrahimović 21., 33.

Leicester City ‒ West Bromwich Albion 1:2 (0:0)
Slimani 55.; Morrison 52., Phillips 72.

Liverpool ‒ Watford 6:1 (3:0)
Mane 27., 60., Coutinho 30., Can 43., Firmino 57., Wijnaldum 90.; Janmaat 75.

Arsenal ‒ Tottenham Hotspur 1:1 (0:0)
Wimmer 41./ag.; Kane 51./11-m

Chelsea ‒ Everton 5:0 (3:0)
Hazard 19., 56., Alonso 20., Costa 42., Pedro 65.

Manchester City ‒ Middlesbrough 1:1 (1:0)
Agüero 43.; De Roon 90.

Bournemouth ‒ Sunderland 1:2
Burnley ‒ Crystal Palace 3:2
West Ham United ‒ Stoke City 1:1

Hull City ‒ Southampton 2:1

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
07. 11. 2016 17.53
+2
Jürgenovo delo ze obraja sadove ... Se pa izredno pozna, da redsi in bluesi igrajo samo domace prvenstvo ...
SlikaBrezOkvirja
07. 11. 2016 14.08
+4
YNWA, dolgo že čakam na prvenstvo, upam, da ga letos tudi dočakam, zaenkrat ne kaže slabo :)
kadabra
06. 11. 2016 21.41
-3
Liverpool bo slej ko prej pregorel s takim tempom. Na srečo letos ne igrajo v evropi in si lahko privoščijo tako tekanje. Vsaj za enkrat. Poglejte kako City niha, ker igralci enostavno ne zmorejo igrati toliko tekem. Najbol s pametjo igra Chelsea in upam, da letos osvojimo prvenstvo :)
Brcavrit
07. 11. 2016 08.43
+5
Aja, Chelsea pa ne bo pregorel a kako!? Za razliko od Conteja ima Klopp močno daljšo klop. Da ne govorim kvalitetnejšo. Govorim o prednji liniji, sedijo Sturridge, Origi, Grujić. Če se pri Chelseaju poškoduje Hazard ali Costa na daljši rok, je sezone za klub konec. Liverpoolova slaba točka je obramba.
drimtim
07. 11. 2016 08.55
+5
ti se kar tolaži da bo pregorel,saj boste tudi vi na vrsti za učno uro nogometa.liverpool bo še dolgo na vrhu lestvice
kadabra
07. 11. 2016 12.39
-4
Chelsea in Liverpool ne igrata v evropi! Chelsea je tudi izpadel iz pokala in imamo tako tisto tradicionalno eno tekmo na teden. City, United, Arsenal, Tottenham,.. igrajo tudi po 3.tekme na teden. Liverpool niti približno nima neke svetovne ekipe, saj je zelo veliko povprečnežov, vendar pač tile pretečejo 3krat več, saj si to enostavno lahko privoščijo.
?uchiano
07. 11. 2016 14.06
+2
važno da ma chelsea nadpovprečno ekipo :D sami nogometni strokovnjaki v chelseo :D YNWA!! pa no offence :D
Trend01
06. 11. 2016 19.46
+6
Klopp je nadgradil igro. Navadno je bil uspešen le proti top ekipam. Zdaj, v tem delu sezone, tudi proti "manjšim" ekipam. Čestitke. Me zanima kje so tisti, ki so lani govorili o Kloppu kot "flopu". Se pa popolnoma strinjam s @kameltrajbarjem, da bo resnica padla v januarju koliko je kdo vreden....
kadabra
06. 11. 2016 21.46
-8
Jaja letos je definitivno vaše leto...tako kot vselej zadnjih 25 let :)
Trend01
06. 11. 2016 22.55
-3
Nisem navijač L'poola. Mi je pa všeč njihova trenutna igra. Ajd, da boš zadovoljen. Z veseljem in z lahkoto priznam, da je tale letošnji Chelsea zadnje čase prav fino gledat. OK? Resnica o kvaliteti, bo pa januarja padal. Me pa zanima kako bo Conte odigral, ko/če se poškoduje en CB. Težko bo z bekom odigral sistem 3-4-3. Terry tega ne bo mogel nadomestiti. Azpilicueta je sicer dokaj pravšnji, a rezerve ni. No, bo pa malo šopinga v januarju, da se dodatno ojača CB linija. P.s. - pa, če že moram smatram Chelsea kot enega izmed glavnih favoritov za naslov.
drimtim
06. 11. 2016 18.37
+4
ste se eni lani eni smejali ko je bil napovedan naslov liverpoola.ni več heca z njimi,gremo po naslov
kameltrajbar
06. 11. 2016 19.29
+2
nehi...konc januarja bomo o prvaku...do takrat uživajmo v norih tekmah..:)..carsko
kadabra
06. 11. 2016 21.46
+1
Lan je bil ob takem času na vrhu United. Poglej kje je končal na koncu sezone :)
nogometjemrtev
06. 11. 2016 16.49
+3
totenhem ne more vec zabit iz igre?
bondjanez
06. 11. 2016 17.56
+2
nogometjemrtev
06. 11. 2016 20.50
+2
FH500
06. 11. 2016 16.37
+7
Redsi pa trgajo se naprej ..#YNWA
jurci275
06. 11. 2016 15.37
-2
kameltrajbar
06. 11. 2016 15.24
-2